Национализмът в Русия е опасен, да не се заиграваме!

Москва няма защо да се бои от износ на нацизъм, има си собствен
Обновена: 25 мар 2015 07:10 | 24 мар 2015 21:54,
740
Национализмът в Русия е опасен, да не се заиграваме!
Снимка: Reuters, архив

Десни ултраси от Европа пристигнаха вкупом тази неделя в Санкт Петербург. Безпрецедентно събитие за Русия - досега нямаше случай у нас да се струпат някъде толкова много неонацисти. Нещо повече, сред участниците имаше и лидери на най-одиозни националистически организации, всеизвестни крайни маргинали, пише в редакционен материал "Независимая газета".

В Петербург например дори не се показаха делегати от Националния фронт на Марин Льо Пен или от ултрадясната партия Йоббик - Движение за по-добра Унгария. Явно са били твърде умерени за подобно събитие и са решили да не си рискуват реномето в тъй опасно политическо съседство.

Руските организатори на форума (партията Родина и Руският национален културен център) обаче рискуваха без притеснение реномето на своя президент. Официалният сайт на проявата изнесе в наслов цитат от слово на Владимир Путин пред участниците в клуба "Валдай" през септември 2013 г. - за това как европейските страни загърбват традиционните си ценности и колко може да са тежки последиците от това.

Проявата носеше измамливо представително име - "Международен руски консервативен форум". То обаче бързо стана скандално в интернет заради избухналото недоволство. Хората посочваха, че сред участниците във форума има политици, открито симпатизиращи на Хитлер, и то в навечерието на 70-ата годишнина от Победата във Великата отечествена война. Някои припомняха и нашумялата анкета на телевизия "Дожд" от миналата зима: дали не е трябвало Русия да предаде Ленинград на врага, за да спаси стотици хиляди души. Със заключението, че сега Ленинград, уви, е предаден на фашистите. Тогава впрочем санктпетербургската прокуратура разследва дали телевизията не е прекалила. А не са ли прекалили организаторите на ултрадесния конгрес?

Днешният форум илюстрира най-вече бъркотията в руското политическо пространство. Примерно кои са днес фашисти за хората в Русия. Страшният враг, срещу когото са воювали дедите ни през Великата отечествена война? Модерният руски мем, който буди фантомни болки у хората от съвремието и затова е станал част от държавната пропаганда? Или съвсем реалните радикали, включително руско производство?

Освен европейски националисти, за форума естествено бяха дошли и добре познати, наши собствени . . . Въпреки цялата бъркотия обаче лесно се разпознаваше едно преобладаващо чувство, експлоатирано в сегашното политическо и околополитическо пространство - чувството на обида. Защото, както знаем, обидата е опора за всички радикални движения. В тях виждаме само онеправдани хора. От маргинални обществени групи. Жертви на домашно насилие и насилие в училищата. Потискани в социален план.

Емоционални и политически предпочитания изтласкват онеправданите в десния или левия край на политическия спектър. Които не се различават особено. Руският философ Семьон Франк посочи още през 1930 г.: тези понятия често се смесват, между леви и десни няма пропаст, както е прието да смятаме - важно е да виждаме съвсем друго разделение. "Различието в този смисъл между ляво и дясно не е тъй съществено, колкото различието между умереност и радикализъм (все едно десен или ляв) - писа Франк. - И всеки такъв десен или ляв радикализъм има насреща си политическо умонастроение, което знае, че насилието и принудата може да бъдат само спомагателно средство в политиката, но няма как да заменят естественото, органичното, самородното битие."

Днес у нас се спекулира с чувството на обида - правят го например онези, според които Русия, доскоро коленичила, се изправя на крака. Излиза, че страната ни отдавна вече е паднала на колене. Образ, който лесно намира отклик у човек, обиждан и притесняван цял живот. У човек, пренебрегнат от съдбата, който се чувства потискан, който няма възможност да се надигне - главно вътрешно, в самия себе си.

При това в Русия спекулацията със самочувствието на жертва е традиция, историческо явление. И във вътрешната политика: "На крак, о парии презрени, на крак, о роби на труда"; "беднякът няма равен глас", "ний старий свят ще разрушим (. . .), с борба ще се освободим!". И във външната - с параноичните фантазии за износ на пролетарска диктатура.

Тъй че Русия няма защо да се бои от износ на европейски нацизъм, имаме си корени за собствен радикализъм. И неделният форум на ултрасите в Петербург дава на тоя бурен допълнително разрешение да цъфне като доминираща култура в родното политическо пространство. Издавайки всъщност загуба на вкус в родната политика. Дори не в естетически, а в биологически смисъл - говорим за предпазния инстинкт: кое става за ядене и кое не. Кое можеш да смелиш и кое крие опасности, а нищо чудно да е смъртоносна отрова.

С чувството на обида хората лесно се манипулират. Газеният, мачканият е кротко магаре, всеки го товари - знаем го от памтивека. Но като инструмент за управление на масите обидата не е безопасна, защото идва от потисната злоба и унижение. Гневът и потъпканото достойнство образуват експлозивна смес.

Европейските ултраси изглеждаха достолепно на форума. За тях маргиналните им идеи са просто политическа игра. На Запад тези сили нямат днес сериозни политически перспективи и добре си знаят мястото. В Русия обаче играта е съвсем друга.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


740
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
2
 
! Отговори
ддддддддддддд преди 9 години
До **---обясних ти вече,*** *** ЗАЩО Русия отказа...а и още 19 страни членки на Е.С.--стига копи тук простотии
192
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Национализмът в Русия е много опасен!Възможно е РФ да се разпадне от центробежните сили на регионалния национализъм!
191
1
 
0
 
! Отговори
BBC преди 9 години
От китайското ръководство са заявили,че спират временно изпълнението на газопровода Силата на Сибир докато не се подобри икономическата обстановка в РФ.Турското ръководство също преди една седмица каза,че не са финализирани преговорите за Турски поток поради някои засега непреодолими разногласия м/у Русия и Турция.Тези обстоятелства предполагат,че Газпром остава без алтернатива на Европейския газов пазар.Някои се шегуват,че са отрязани двете нови газови ръце на руския газов гигант !
190
2
 
0
 
! Отговори
*§* преди 9 години
До Анонимен 543Само преди няколко дни РФ отказа да участва в заседание на ООН за разполагане на наблюдатели или сини каски от ООН на границата м/у Югоизточна Украйна и РФ,както и по линията на съприкосновение м/у АТО и сепаратистите от"Новорусия" ДНР и ЛНР.Въпросът е защо руснаците се страхуват от независими наблюдатели..сигурно имат какво да крият и не искат да има мир в УКРАЙНА?Двойствената руска позиция принуди американския конгрес да гласува свое решение за доставка на оръжие за Украйна!
189
2
 
1
 
! Отговори
Блумбърг преди 9 години
По данни на световния икономически форум само за една година РФ е обедняла с над 35%,доходите на хората са се свили с над 28%,увеличава се безработицата и несигурността сред трудоспособното население,храните също са поскъпнали от 20 до 42 % за някои вносни продукти!Бизнеса е на колене,защото лихвите по кредитите започват от 22% нагоре,на 17% от ипотечните кредити не са обслужвани повече от6 м. ,а други 12%са непогасими !Бюджетът за 2015 г е намален с 15% ,както и над 10%от държавните служители!
188
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 572Пише се разкикерчените,а не както ти си го написал разкеркенечените !
187
2
 
0
 
! Отговори
Българофил преди 9 години
До Анонимен 573Изчезни в любимата ти Русия завинаги и ще спа зимен сън.
186
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Национализмът в Русия е много опасен!Възможно е РФ да се разпадне от центробежните сили на регионалния национализъм!
185
0
 
0
 
! Отговори
Българофил преди 9 години
До Анонимен 564Иска ми се да не бях прав, ама реалността е жалка(като теб самия). А иначе още треперя при мисълта за това как яко ме напсува, едва ли ще мога да мигна цяла нощ.
184
0
 
2
 
! Отговори
дддддддддддддд преди 9 години
До BBC---Това са мокрите сънища на Кончитите...хааххаха.Точно Китай даде на запада да се разбере,че немогат да се вмесват в отношенията му с Русия.А точно преди 2 дена турският министър на икономиката заяви-"Спекулациите относно Турски поток са безпочвени и гротески"......Чети бе момче--просто чети НЕ само опрните точки на Сорос....иначе ставаш за резил...
183
1
 
0
 
! Отговори
важно съобщение преди 9 години
Един от съоснователите на Атака достопочтения Владо Кузов е подал молба за руско гражданство.Всички сме покрусени от тази загуба за БГ,такъв талантлив политик,общественик и преди всичко човек с главно Ч ни напуска !
182
3
 
1
 
! Отговори
*§* преди 9 години
До Анонимен 543Само преди няколко дни РФ отказа да участва в заседание на ООН за разполагане на наблюдатели или сини каски от ООН на границата м/у Югоизточна Украйна и РФ,както и по линията на съприкосновение м/у АТО и сепаратистите от"Новорусия" ДНР и ЛНР.Въпросът е защо руснаците се страхуват от независими наблюдатели..сигурно имат какво да крият и не искат да има мир в УКРАЙНА?Двойствената руска позиция принуди американския конгрес да гласува свое решение за доставка на оръжие за Украйна!
181
0
 
2
 
! Отговори
ддддддддддддд преди 9 години
До **---------------обяснението за миротворците е едно--"Миротворците са военна групировка,която работи по военни принципи-това дава възможност за провокации и от двете страни на конфликта--а наблюдателите от ОССЕ и ООН са не въоражени и нямат военна структора и командване....А дългогодишният опит показва,че където са влезли миротворци,конфликта се разраства и жертвите нарастват...Сега схвана ли доводите на Русия....по елементарно немога да ти го обясня.....
180
1
 
0
 
! Отговори
Българофил преди 9 години
До Анонимния трольоА ти не си нищо повече от едно доста самотно човече без личен живот - форумно царче комуто живот се върти около това да спами пропаганда. Поздравления! Сега бягай да лочиш Путиново млЕко, като *** която си!
179
3
 
1
 
! Отговори
BBC преди 9 години
От китайското ръководство са заявили,че спират временно изпълнението на газопровода Силата на Сибир докато не се подобри икономическата обстановка в РФ.Турското ръководство също преди една седмица каза,че не са финализирани преговорите за Турски поток поради някои засега непреодолими разногласия м/у Русия и Турция.Тези обстоятелства предполагат,че Газпром остава без алтернатива на Европейския газов пазар.Някои се шегуват,че са отрязани двете нови газови ръце на руския газов гигант !
178
0
 
0
 
! Отговори
Българофил преди 9 години
*** и на русофилите, и на американофилите.
177
0
 
0
 
! Отговори
Алекасандър Цанков- преди 9 години
За сега само броим дивите ***!Повечето от тях са безобидни ***,но ако излезнат на улицата да клатят БГ ще ги посрещнем достойно.За шефовете им има друга опция-дестинация ,защото те подкокУросват ***..за тях ще има чартъри в слънчево Гуантанамо на пълен он инклузив!
176
3
 
1
 
! Отговори
Блумбърг преди 9 години
По данни на световния икономически форум само за една година РФ е обедняла с над 35%,доходите на хората са се свили с над 28%,увеличава се безработицата и несигурността сред трудоспособното население,храните също са поскъпнали от 20 до 42 % за някои вносни продукти!Бизнеса е на колене,защото лихвите по кредитите започват от 22% нагоре,на 17% от ипотечните кредити не са обслужвани повече от6 м. ,а други 12%са непогасими !Бюджетът за 2015 г е намален с 15% ,както и над 10%от държавните служители!
175
2
 
1
 
! Отговори
*§* преди 9 години
До Анонимен 543Е това се казва уши да вика на черното бяло!Няма нужда да се връщаме преди 1 месец в ООН..само преди няколко дни РФ отказа да участва в заседание на ООН за разполагане на наблюдатели или сини каски от ООН на границата м/у Югоизточна Украйна и РФ,както и по линията на съприкосновение м/у АТО и сепаратистите от "Новорусия" ДНР и ЛНР.На това какво му викаш?,защо руснаците се страхуват от независими наблюдатели..сигурно имат какво да крият и не искат да има мир в УКРАЙНА?
174
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 538Нали нямаше да те има поне час?..сърце чугунско не трае,пак пускаш тъпни !