Битката между олигарсите в Украйна – месят ли се САЩ и Русия?

Росбалт за конфронтацията между Порошенко и Коломойски
25 мар 2015 19:24, Елка Василева
76
Битката между олигарсите в Украйна – месят ли се САЩ и Русия?
Петро Порошенко и Игор Коломойски. Снимка: Reuters

Старата конфронтация между губернатора на Днепропетровска област Игор Коломойски и президента Петро Порошенко, наричана от някои експерти в Украйна "битка на олигарси за чезнещите ресурси", а от други - "градеж на единна вертикала в държавното управление", навлезе в открита фаза, пише Виктор Ядуха от Росбалт.

Ще припомним събитията от последните дни - преди оставката на губернатора, приета от президента във вторник. Щом Порошенко и негови привърженици се опитаха да "размият" дела на Коломойски в компаниите "Укртрансснафта" и "Укрнафта", олигархът губернатор, влиятелен не само в ключовия за източноукраинската война Днепропетровск, но и в Одеса, вкара в Киев част от верните си териториални батальони с бронирани коли и обкръжи офисите на двете дружества. Мотивира го с "подготовка за отпор срещу насилствено обсебване".

След което шефът на МВР Арсен Аваков даде на всички собственици на фирми за охрана в Украйна едно денонощие, за да ги разоръжат доброволно. И заяви, че занапред огнестрелни оръжия ще могат да носят само служители от държавни структури.

"Из градските улици няма да скитат лични охранителни групи на бизнесмени и политици с огнестрелни оръжия. Това важи (. . .) изрично за Коломойски, Пинчук, Ахметов, Еремеев, Суркис, Григоришин и други (. . .) Искате за своя бизнес охрана с огнестрелни оръжия? Търсете Държавната служба за охрана. Другото ще бъде спряно", каза Аваков.

Порошенко на свой ред увери, че няма да търпи олигарси да поддържат "джобни армии" в Украйна. Президентът за пореден път заповяда батальоните на Коломойски да минат в подчинение на Министерството на отбраната и на МВР. Докато се сражаваха на изток, те бездруго уж се подчиняваха формално на тези ведомства, но никога докрай - сега Киев по принуда го призна официално.

В отговор Коломойски отзова батальоните си от Донбас в Днепропетровск, съобщиха медиите в Киев. А Зоя Казанжи - помощник на близкия до Коломойски губернатор на Одеска област Андрий Палица, информира, че всички частни охранителни структури, "поддържали реда в Одеса" (включително крайните националисти, повели борба срещу проруските нагласи), са напуснали града. Много от тях черпеха финансова подкрепа от групировката на Коломойски "Приват", значи може също да са поели към Днепропетровск.

Междоусобиците тутакси плъзнаха и към финансовата сфера. Неофициално се разбра, че Коломойски разпоредил на своята "Приватбанк" да блокира сметките на фирмите на Порошенко – днес тя е най-голямата, най-значимата в социален план, системообразуващата банка в Украйна. Министерствата реагирали с нареждане до своите предприятия да прехвърлят всички сметки и депозити в държавни банки.

Същевременно групировката на Коломойски започна интензивна информационна кампания срещу президента. Днепропетровск е най-големият източник на данъци в Украйна, а Киев разграбва тези пари и бави обещаната децентрализация, заяви заместникът на Коломойски Генадий Корбан (също подал оставка). Той заплаши освен това да огласи реалните загуби на Украйна в донбаската война.

Според Андрий Денисенко - свързан с Коломойски депутат от Върховната рада, в таен протокол, допълващ Минските споразумения, Порошенко се е ангажирал пред Путин да ликвидира украинската екстремистка групировка "Десен сектор".

В сряда свързвани с Коломойски депутати от Киев свикват в 18.00 ч. "Народно вече" на площад "Героите от Майдана" в Днепропетровск. Експерти виждат тук "момента на истината" в противоборството между бруталния феодал и Киев – миналата седмица медии под контрола на олигарха заявиха, че евентуална оставка на днепропетровския губернатор ще предизвика масови безредици в региона.

В Туитър акаунта на украинската Национална гвардия в понеделник бе съобщено, че два нейни батальона са изпратени в Днепропетровск. Пресслужбата й впрочем не го потвърди и увери, че за въвеждане на ред в града са достатъчни и постоянно разположените там гвардейски сили.

Юрий Луценко, оглавяващ парламентарната група на "Блока на Петро Порошенко", заяви, че силовата съпротива на Коломойски лесно ще бъде потушена. Това е близо до истината – финансираните от Коломойски териториални батальони "Азов", "Днепър-1", "Днепър-2" и "Донбас" наброяват най-много 3000 души, което е несравнимо с личния състав на украинските въоръжени сили.

Позициите на Коломойски са отслабени и от поредното примирие в Донбас. Ако войната продължаваше сега, отзоваването на батальоните му в Днепропетровск би оставило Мариупол беззащитен пред сепаратистките сили, а опитите на Киев да потисне автономизацията на Днепропетровска област биха отвлекли от фронта и част от редовните войски, осигурявайки на отцепниците шанс да заемат цялата територия на Донецка и Луганска област.

Сега обаче Москва е с вързани ръце заради заплахата от нови санкции и подготовката за "победното" шоу на 9 май, опълченците бездействат, тъй че Киев има времето и ресурсите да види сметката на "Беня" *.

Готовността на редовната армия в Украйна да стреля по батальоните на Коломойски естествено е под въпрос. Най-вероятно обаче желаещи ще има. Първо, в украинските войски е широко разпространено мнението, че тегобите от военните действия лягат главно върху полумизерстващите редовни части, а добре платените и екипирани териториални батальони само се перчат в тила. Второ, въпроси буди и готовността на самите тези батальони да гинат за интересите на Коломойски.

А най-важното, срещу Коломойски на страната на Порошенко застават САЩ, чийто стремеж е да опазят и укрепят киевския режим. Още повече сега, когато МВФ е отпуснал на Киев първите 5 милиарда долара от общо 17,5 милиарда годишна помощ.

Да припомним, че веднага след превземането на "Укрнафта" от хора на олигарха посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайет прикани днепропетровския губернатор да забрави времената, когато собствеността се делеше наново с насилие. А Вашингтон би могъл да блокира всички финанси на групировката "Приват" и Коломойски със сигурност се бои от санкциите му повече, отколкото от украинската армия.

Неслучайно, след като Коломойски превзе офиса на "Укртранснафта" и просташки нагруби там репортера на радио "Свобода" - обвини медията за "рухването на СССР", първият му заместник Корбан побърза да се извини за поведението на своя шеф. "Разрешете ми да поднеса на вас и на колегите ви във ваше лице съжаления по повод емоциите, проявени от губернатора миналия четвъртък. Съжаляваме за това. Това наистина е неправилно. И той изрази в интервю съжаления за поведението си към журналистите", каза Корбан.

Самият Коломойски не се извини, но направи ред изявления, сочещи готовност "да прехвърли мостове" към (сепаратистките, б. пр.) Донецката и Луганската народна република. В коментар за плановете на Порошенко да върне Донецк и Луганск под контрола на Киев олигархът заяви например, че войната е озлобила местните хора и дори там да се проведат избори изцяло под киевски контрол, те със сигурност пак ще изберат днешните си лидери - Захарченко и Плотницки. Киев сметна това за послание на Коломойски към Москва.

Самата Русия обаче е прекомерно зависима от САЩ. Най-вече в технологичен план. Експертите са единодушни, че зависимостта на федерацията от вноса на елементна база за електрониката, необходима по-специално за превъоръжаване на армията в контекста на "новата студена война", едва ли ще бъде преодоляна в близките 10 години.

Междувременно западните санкции още не са обхванали напълно тази сфера, но опита ли се Москва да използва в свой интерес конфликта между Коломойски и Порошенко - може и да я обхванат. Затова зрелищната схватка на двамата ще приключи най-вероятно при пълна пасивност от страна на Москва - но с максимално участие на Вашингтон.

---
* Прякор на Коломойски, сравняван според руски медии с Беня Крик - "краля на бандитите" от литературна творба на Исак Бабел.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
5
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Какво ли си мислят смазаните и "заробени" -съвременни остатъци от индианците ??? САЩ е демокрация -/с две партии/ ?! Евреите са нашият БОГ !!! В резерватите е най-добре!? ХУСИТЕ ще го отнесат като нас !? НЯМА ПЪТ НА ИЗТОК ГНУСНА СЕМИТСКА *** !!! тероризъм е антракс в климатика на моловети ви ,а не с автомати по града !!!
39
2
 
7
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
американският посланмк смири коломонски .но воината между тях започва те първа .баральоните на коломонски да 1 април дрябва да се разоръжат или да преминат към нац.гвардияпо заповед на порошенко .ярош отглваря аз не съм подписал минският договркоито е пописал да си спазва.днеска армията на порошенко се движи към мариопол много един.към донецк воината ще почне скоро ако не се мешат франция германия.русия.ако не въюват с югоисток ще въюват киевските фашисти за власт кои да хване големитя бизнес
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борба за кокала започна,,,дали само за кокала?? Или бизнеса им скоро ще премине в нечии ръце???
37
1
 
9
 
! Отговори
Ачо преди 9 години
До за Деспот СлавНяма свободен Свят под дулата на оръжията.
36
1
 
7
 
! Отговори
Виц преди 9 години
Срещат се двама олигарси и единия пита другия: Кажи ми ама честно откъде имаш 20 милиона долара и от законен бизнес ли са? Другият отговаря 2 милион продадох една фабрика след това развих бизнес със земя от там спечелих 15 милиона последните 5 милиона са от продажба на зърно. А първият милион? Е за него по добре не ме питай- отоваря първия олигарх!
35
5
 
19
 
! Отговори
Уточнение преди 9 години
Много се накокошини тоя Порошенко като взе 5 млрд. от заробващия заем , порасна му самочувствието след Дебалцево. Русия им даваше на укрите 15 млрд. без лихва ама те отказаха щот са "независими"! Ха, ха! Скъпичко им излезе на укрите европейската мечта - златния им резерв и газопреносната мрежа в американски ръце, гривната рухна, заплатите 40$, а пенсиите 25... А за човешките жертви да не говорим. Но това е - от Ума си тегли е казал Грибоедов.
34
6
 
30
 
! Отговори
до 58 преди 9 години
Русофобе, Русия не е азиатска страна! Тя е много повече от това, което си представя плоският ти мозък!
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен58 Съмнявам се ,че дори и ти вярваш в това
32
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес-украински олигарси, утре чуждестранни "инвеститори", Международният валутен фонд, европейската централна банка. Хора и институции, "безкористно" загрижени за благоденствието на украинския народ и на Украйна. Нищо добро не чака страната и народът й.
31
16
 
10
 
! Отговори
ха-ха преди 9 години
До 55. Ще ме спукаш пич. x86 серията отдавна не е висока технология. Затова IBM я продаде на Lenovo. И какви процесори ползва Lenovo? .....intel :) . те тва е "технологичното" развитие на Китай. А руснаците явно са отишли да гепат от американите , но по случайност са попаднали в музея и са решили,че това са нови разработки :)
30
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Технологично руснаците пазаруват от китайците и вече имат собствена разработка на 64-битов процесор :)*** се опитва да прикрие очеизвадната истина за провала на експеримента в Украйна, който завършва все по плачевно за жалката дестабилизираща по цял свят политика на САЩ, криейки реалният си банкриут с печатането на хартия, която за съжаление още се търпи. Нека най накрая китайците обявят юана за конвертируем и тогава САЩ просто съвсем беславно ще се разпадне на РАЩ - разединени американси щати
29
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днешна Украйна е утрешна Русия !
28
2
 
11
 
! Отговори
бг преди 9 години
Биби Натаняху чия страна взима?
27
4
 
10
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
До Liben 50 Да, това е, наистина! Защото Коломойски иска да изгради нов Хазарски каканат в Украйна. Така че пари за него не е от значение! Този човек има голяма цел и той отива да я над труповете.
26
8
 
66
 
! Отговори
Мой преди 9 години
Забелязах, че нито една от големите медии в България не си позволява да публикува или цитира западни или източни медии, които открито критикуват САЩ за каквото и да е. Защо ли?Може би са се уплашили от думите на Буш Младши преди години от трибуната на американския сенат, че "Който не е с нас, значи е против нас".
25
3
 
42
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
До от ЛвовДнес няма надежда за добро за горката Украйна, защото след тези украинските олигарси ще дойдат при вас тези, които са още по-зле за вас! . Чуждестранни гости! Изчакайте голяма беда, братя! Съжалявам!
24
5
 
21
 
! Отговори
бг преди 9 години
Да пожелаеме успех на шиитите в Йемен.
23
4
 
24
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
"Гарван,гарвану око не вади!" Дали важи и за тия чиф.ути?Имат един и същ произход(вкл. и на капитала),еднаква същност.Проблема е,че се борят за едни и същи пари-помощите и заемите от Запада,които трябва да се "усвоят" от правилните хора....
22
2
 
25
 
! Отговори
бг преди 9 години
Коломойски трябва да замине за Русия заедно с Миша Саакашвили.
21
7
 
39
 
! Отговори
bolbov преди 9 години
Сталин по време на гражданската война в гр.Царицин заповядва ликвидация на банда от подобни олигарси и самозвани губернатори,които рекетират доставки на зърно и продоволствие за Москва и Ленинград.След тази акция започва същинското изграждане на СССР.Да се надяваме,че в Донецк и Луганск ще израстнат лидери,които ще възкресят великата държава.