Людмила - войник в информационната война на Русия

Жената била част от армията "тролове" на Кремъл
7 апр 2015 20:51, Елка Василева
877
Людмила - войник в информационната война на Русия
Снимка: архив, Reuters

"Путин е гений!", "Украинците са фашисти", "Европа е в упадък" - Людмила Савчук изброява една след друга темите, по които е писала в редиците на армията "тролове", натоварени от Кремъл да разпространяват руската пропаганда в интернет, пише  Марина Коренева от Франс прес.

Трийсет и четиригодишната рускиня с големи очи и черни къдрици твърди без заобикалки, че е била войник в информационната война, водена от руската власт - получила тази работа от мистериозната "Агенция за интернет проучвания".

Безобидни обяви за работа, качени на специализирани сайтове, предлагали длъжности като "редактор" или "контент мениджър". На www.hh.ru - един от най-популярните подобни сайтове в Русия, последната е публикувана на 17 март.

Желаещите са поканени да изпращат CV на същия сайт; Агенцията за интернет проучвания поема ангажимента да се свърже с кандидатите. Но те получават вече само стандартен имейл, че молбата е регистрирана, установи АФП.

Людмила Савчук обаче е работила два месеца - до март 2015 г., за тази "агенция", разположена в безлична сива сграда на ул. "Савушкин" в жилищен квартал в северната част на Санкт Петербург.

Мъжът, провел с нея краткото интервю за работа, се представил само с малко име - Олег. Попитал за начало: "Какво мислите за нашата политика в Украйна?".

"Поблазних се от заплатата, също като мнозина други", признава тя - майка на две деца, две- и четиригодишно. Там плащали месечно по 40-50 хиляди рубли (от 650 до 810 евро) - прилична сума за втория по големина град в Русия.

Така Людмила станала част от екип "информационни тролове", сърфиращи из интернет, за да разстройват работата на мрежовите дискусионни форуми, като ги претоварват с постове, възхваляващи руския президент и неговата политика, и същевременно се гаврят с неговите критици. Използването на такива "тролове" стремително се разширяваше от година насам успоредно с конфликта в Украйна и кризата между Русия и Запада.

На Людмила било възложено да поддържа редица блогове в Живой Журнал, livejournal.com - виртуална платформа, на която се представяла ту за домакиня, ту за студентка или спортист. Във всеки от блоговете си помествала положителни статии за живота в Русия, придружени с по някой политически намек. Друга част от работата й било да оставя коментари из дискусионните форуми и новинарските сайтове - средно по стотина на ден.

Всяка сутрин й спускали "задачите" за деня - списък от теми, които да коментира, плюс основните идеи, подлежащи на разпространение.

"Трябваше да тълкуваме всяко събитие така, че да буди възторг от политиката на правителството и на Владимир Путин", разказва тя.

"Украйна одобри реформен план с цел да получи помощ от МВФ. Основна мисъл в коментарите: за украинското правителство военните нужди са по-важни от тези на гражданите", четем в инструкции за поредната мисия, които младата жена показва на екрана на своя смартфон.

От голямо значение била ротацията на персонала. "Работата е тежка, трябва да се пише страшно много и мнозина ги уволняваха - не бяха компетентни или им липсваше дар слово, за да поднасят тези идеи", обяснява тя.

Повечето служители били млади, често пъти студенти: "Бяха напълно безразлични към политиката и приемаха нещата с голяма лекота. За тях всичко беше просто начин да изкарат пари".

Из просторните коридори обаче младата жена срещала и по-възрастни, ентусиазирани колеги. "Някои виждаха в тази работа истинска мисия, но те не бяха много", уверява тя.

Мястото е строго охранявано. Никой не влиза тук без насрочена среща, заканва се местен гард и отказва да говори повече. Нищо не издава впрочем присъствието на Агенцията, несъществуваща сякаш никъде другаде, освен в публикуваните обяви.

Другите служители не са по-словоохотливи. "Нищо не знам. Бързам, извинете", прошепва ни поредната девойка на излизане от сградата.

Независимите медии в Русия обаче са публикували неведнъж материали във връзка с "Агенцията за интернет проучвания".

Според опозиционния всекидневник "Новая газета", успял да внедри там своя репортерка през 2013 г., на мястото работели 400 души.

"Някои се страхуват. Има камери навсякъде. Други не смятат тази работа за нещо безчестно и срамно", въздиша Людмила. Тя издържала обаче само два месеца и напуснала, защото й писнало "да лъже".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


877
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
9
 
33
 
! Отговори
Кофти е преди 9 години
Кофти е, че така наречените "***" точно в тоя случай говорят истината. Путин го каза сам, "ще успеем, защото сме прави"
241
9
 
36
 
! Отговори
Платена кампания преди 9 години
Видно е, че има платена кампания сред журналистите за очерняне на Русия. Колко плащат от Брюксел?
240
0
 
17
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Страшна реклама им направихте , особено с тия заплати!
239
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВладоАз пък само руска пропаганда се натъквам.И то такава на, която така си и личи все едно е писана по учебник на Гьобелс.
238
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А откъде да знаем, че "Людмила" не е *** на заплата от Киев, с поставена задача да плюе по Русия?
237
18
 
26
 
! Отговори
Владо преди 9 години
Толкова се ровичкам в интернет и никъде не съм срещнал руска пропаганда, а само антируска пропагнада като тази статия. Отвсякъде ни заливат с глупости с измислени лица и случки.
236
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чета и затвърждавам извода, че соросоида се интересува само от две неща: еднополови контакти в които тий да е пасивната страна, и пари изкарани по мръсен начин!
235
6
 
12
 
! Отговори
Теодор Светослав преди 9 години
Да продължа за доверието. Кои и за какво са и платили на Людмила, за да хвали Русия, или за да я плюе?В статията има само храчки, явно е платено, за да се плюе. И защо в статията има фрази, които рускиня не употебява, като например:"Сутрин й спускали "задачите" за деня- теми, които да коментира"-в Русия има нареждане и то не се коментира, а се изпълнява. "Трябваше да тълкуваме всяко събитие"-какво тълкуване бе хора, това е политика! И така истината е-писана от българинът Людмил и за пари.Амин!
234
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БългаринНие нито сме слепи ,нито сме глухи ,не сме и ***.вие сте просто рубладжии.
233
6
 
4
 
! Отговори
Теодор Светослав преди 9 години
Вярвам и на тази статия! Изкл'чително, безусловно и напълно. Кълна се! Не в майка си, естествено, недейте да ми споменавате майката! Но събуди в мен доста размисли. Всяка война има най-малко двама противника. В случая те са Русия срещу всички останали. А тук има военни действия само от Русия. Така де, зулумите на другата срана толкова ли са много, че да не могат да се опишат? И толкова ли са ужасяващи, че не ги представят пред нашите очи?
232
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как са нашите копейкаджии
231
10
 
12
 
! Отговори
Ангел преди 9 години
Работа като работа,на заплата при Путин.Аз си извършвам Анти ислямска, про ционистическа и про Американоагресорска пропаганда но никой неми плаща за това .Правя го за удоволствие и по мой собствени убеждения
230
26
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още една съшита на бързо история за Руската пропаганда ! Вие имате ли човешко достойнство или мислите само за пари ?
229
14
 
23
 
! Отговори
Стефан преди 9 години
До АнонименАми като се некадърен и мързелив, няма как да си богат.Като толкова ти харесва Русия - стягай чемодана и заминавай там да забогатяваш, *** ще те възнагради ;-)
228
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНали висим като сушеница пред райските порти на голямото ранчо и тропаме на шенгенската врата.А там никой не ни искал. Кой да плюе САЩ и Европа като нито в България се живее нито в Русия по нормален начин. А може, тука всичко е индианец, вожд няма.
227
7
 
10
 
! Отговори
цял ден преди 9 години
И аз искам да съм платен сорос ама незнам агенция. И *** мога да съм зависи от рушветеца.
226
23
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странно как няма нито една статия против Америка :) НЯкой задавал ли си е този въпрос. Искам да видя някъде в някоя статия как български журналист критикува американците за това как те рез НПО поддържат мрежи от *** с добри пари за да четкат имиджа им който вече съвсем е ръждясал. Те сами си признаха че ще отделят милиарди за пропаганда срещу Русия и резултата се вижда и в БГ тук закрихме радио Гласът на Русия. Ами нали уж в демокрацията поне това можеше да лаеш колкото си искаш явно вече не
225
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Благодарение на ЗАПАДналата пропаганда Америка ми става все по неприятна а Русия все по привлекателна. Ако не бах толкова беден (благодарение на хамериканците и нашите продажници дето разтуриха цялата бг индустрия) щях да отида на почивка в Сочи, Да посетя Волгоград, Санкт Петебург и град Петергоф с прочутия златен замък. Щях да се изкача на връх Елбрус и да се наслаждавам на дивата природа. Да посетя града с най-ниска средногодишна температура в света -Оймякон, да видя усурийски тигър
224
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До -10 ...това, че нашите медии не пишат не значи, че на руснаците не им е известна играта на западните "***" .... отвори руските сайтове и ще видиш какво пишат!
223
14
 
25
 
! Отговори
БГ ТРОЛ преди 9 години
Ха ХА голям цирк в Америка так ива *** има стотици хиляди и не само там американците поддържат мрежа от *** навсякъде по света. Така че руснаците има от кой да се учат . Така де с камъните на американците по техните глави или 3 закона на Нютон "Всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие. "