Позициите на Русия по "Турски поток" олекват

Една от причините е правилното поведение на ЕС
Обновена: 15 апр 2015 14:05 | 15 апр 2015 13:52,
348
Позициите на Русия по "Турски поток" олекват
Снимка: архив Reuters

Плановете на Русия да "наситят" Турция с природен газ дадоха ефект, но той вече започва да девалвира. Това коментира бившият посланик на България в Москва Илиян Василев по време на конференция за последиците след постигане на споразумението с Иран.

Според експерта причината за това е правилното поведение на ЕС, който не обръща внимание на изявленията на руските лидери. Брюксел е категоричен, че няма да строи каквато и да е довеждаща инфраструктура, което прави нелогична хипотезата, изказана от ръководителя на "Газпром" Алексей Милер преди ден, че компанията ще построи инфраструктурата до турско-гръцката граница и ще чака европейските потребители да купят газ от там.

В отговор на Милер комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете заяви категорично, че ЕС няма да строи инфраструктура за "Турски поток", а за Южния газов коридор и специално посочи реверсивните газови връзки на България с Гърция и Сърбия, коментираха участниците в дискусията.

Василев беше категоричен, че по-вероятната хипотеза е Европа да купува газ от руско-украинската граница. След тази входяща точка ще бъдат налагани такси за пренос, преференции и т.н.

"Ако това се случи, Енергийният съюз ще си е свършил работата", каза експертът. 

Според него в последните седмици има явни признаци за конфликт между акционерите в Трансанадолския газопровод (TANAP), жизненоважна част от Южния газов коридор. Причината е именно насищането на Турция с руски газ, заради което Анкара настоява газопроводът да е отворен за допълнителни количества природен газ. Азербайджан обаче е против това.

Експертът посочи още, че има промени на газовите пазари в последните години. Те стават по-скоро краткосрочни, а дългосрочни споразумения за наемане на инфраструктура вече няма.

Не е реалистично да очакваме отпадането на санкциите срещу Иран да даде тласък на Nabucco, коментира от своя страна енергийният експерт Васко Начев. Според него привлекателни са находищата в южните части на Иран и именно към тях ще е фокусът и на местните власти, и на компаниите, които биха инвестирали в страната.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Твърде много станаха хората като Илянчо и накрая ще свършим много зле!МНОГО зле......
238
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иран не са. лесни , да отстъпват на Турция !Точно си целят интересите и са съюзници на Сирия и Русия !
237
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Върх, какъв върх е Русия, тва кранче от 25 години все го затваря и все отворено седи, при затворено кранче деньги нет.
236
3
 
3
 
! Отговори
2018 г. Русия е върх преди 9 години
Русия може да ви изненада, като затвори кранчето не само на газопровода през Украйна, но и Северния поток, директно за Германия и я лиши от възможноста да определя съдбата на Турски поток. Още повече, че тогава Китайските газопроводи ще са в действие. Слабоста на Русия е понастоящем, но през 2018 год. тя се измъква от Евроопеката. С всяка езменала година, тя ще става по-необходима като снабдител на суровини.
235
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До стига!Русия ще бъде бита, както винаги.
234
9
 
12
 
! Отговори
стига! преди 9 години
Стига с тази примитивна пропаганда срещу Российската Федерация! Стига с това малоумно насъскване за война срещу Русия!
233
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анормален 307България в момента взема по 150 милиона от транзита на Руски газ за Турция от догодина тези кинти ги няма---------- Така ли? Добре, че ми отвори очите, не знаех, че догодина е 2019.
232
9
 
9
 
! Отговори
Анормален преди 9 години
Няма никакво значение за България дали Турски поток ще е свързан с ЕС,просто България в момента взема по 150 милиона от транзита на Руски газ за Турция от догодина тези кинти ги няма.С Русия тръгнали да се цакат нашите гений на международните отношения дето две думи на кръст не моат обелят....
231
3
 
12
 
! Отговори
Груйо Михалев преди 9 години
Газта на борсата в Лондон в момента е 200$ за 1000 кубика,Бг я взема за 430$ за 1000 кубика.Иначе сме най най най във всяка сфера де....
230
1
 
0
 
! Отговори
Логикос Ироникис преди 9 години
Е кво чета- ЕС няма да строи връзка с" Турски поток ",а връзка да Сърбия и Гърция е те нали са и двете част от този поток?Накрая пак ще останат на Русия-територия 1/6 от сущата на Земята.Няма на къде,Китай и Индия опасаха другата част от Азия,САЩ помпят Арабите....
229
2
 
16
 
! Отговори
Антидържава преди 9 години
Въпрос с понижена трудност: Коя е тази уникална страна в света, в която невежи, но добре платени номерклатурчици ги наричат експерти? Подсказване изключително за номерклатурчици: Тази, в която уран-235 е неделим (заложено в Конституцията на страната), а също така произволни газови и петролопроводни тръби просто отказват да минат. Като бонус на тези благини, инвестирайки мъдро в модерни командни военни пунктове страната се превръща в най-големия на света, супер модерен, непотопяем самолетоносец.
228
1
 
6
 
! Отговори
СИД преди 9 години
Определено им олекват позициите! Свършил им е газа! А, ГРОБ-арите ще мъкнат в бидони втечнен газ от УСА-та!
227
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Шоп - доколко е политически правилно да се вкарваме в загуби заради руските интереси?Ми от руски шпион какъв съвет да получиш. Така ще навива, затова му плащат.
226
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма право Путята да спира нищо. Като спре газа през Украйна как ще захрани Чехия, Словакия и Унгария, които също са му клиенти?
225
5
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Членска карта 7Путин ще спре транзита през Украйна, ще е неизгодно, но политически правилно-------------- И вие предлагате да се присъединим към тези неизгодни схеми, само защото е политически правилно за Русия? А за нас доколко е политически правилно да се вкарваме в загуби заради руските интереси?
224
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и България имаше договор за строеж на Южен поток ама?
223
5
 
3
 
! Отговори
12345 преди 9 години
България има договор за доставка на Руски газ през Украйна до 2030г. И други имат дълги договори. А нека спрат газта през 2019г.
222
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин спира транзита на газ през Украйна защото Украйна искала да влезе в ЕС и НАТО.Няма значение че в Украйна живеят 20 милиона руснаци.Ще пуска транзита на газ през Турция.А Турция е страна член на НАТО и също напира да влиза в ЕС.И ще изхарчи за това 50 ,60 милиарда.
221
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците немат пари за утре, тръби ше пускат, македонците имат пари само за ручок и некой-друг паметник, после сръбете - до тех нема да стигне, криви са сметките милерови!
220
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
одисейчо ако тръбата минаваше през нас всички дето ги изброи щяха да търсят интерконекторни връзкитова е голямата разлика