Новото оръжие на Русия

Москва ще използва ядрената енергия
1 май 2015 18:10,
345
Новото оръжие на Русия
Снимка: Reuters, архив

Слабата рубла и санкциите заради кризата в Украйна доведоха до рязък спад в приходите на руската държава. Реакцията на Кремъл не закъсня, пише сп. “Нюзуик”.

Изданието посочва, че Русия предлага изгодни ядрени сделки, за да възстанови влиянието си в редица европейски държави и да заздрави връзките с в Близкия и Далечния изток. Чисто финансово скорошните сделки, сключени от държавната корпорация “Росатом”, са далеч от изгодните договорки.

Но стратегически Москва се опитва да обвърже за десетилетия напред държави като България, Унгария, Словакия, Чехия, Иран, Турция, Йордания, Египет, Индия, Бангладеш, Виетнам и дори Аржентина.

Русия подписа заем от 10 милиарда евро за разширяване на АЕЦ “Пакс” в Унгария и това e само един от няколкото енергийни проекта за федерацията в Източна Европа. Освен Унгария, България, Словакия, Чехия и Украйна също разчитат на руското ядрено гориво. Всички тези страни, с общо население от над 80 милиона души, разчитат на Русия за не по-малко от 42% от енергийните си ресурси.

Лили Байер, анализатор за Евразия в компания “Стратфор”, е категорична, че сделката за ядрената централа в Унгария е явен пример за енергийната стратегия на Русия в Европа.

“Това е не само търговски, но и политически ход. В сделки като унгарската, Москва осигурява над 80 на сто от финансирането. Но си осигурява влияние, докато длъжникът не се разплати”, посочва Байер.

Според Байер договорки като тази в Унгария показват, че Русия е готова да плати наистина сериозни суми в желанието да запази енергийния си монопол върху страните в бившия Съветски блок.

Разбира се, тежкото икономическо положение в руската държава прави изпълнението на тази стратегия по-трудно. Освен това се появиха западните конкуренти, които вече са готови да доставят гориво за руските реактори.

Европа не е единствената зона, където “Росатом” развива проекти. Подразделения на компанията са с подсигурени договори в Индия, Иран, Бангладеш, Турция и Йордания, в момента се водят преговори за изграждане на централи в Египет, Виетнам и Аржентина.

Всички тези проекти вървят с изключително изгодни условия и финансова подкрепа от страна на Русия.

Москва прекрасно разбира, че при срив в отношенията между партньорите и решение за спиране на доставките, би било извънредно трудно за която и да е страна да се възстанови и да намери алтернативни източници. И неслучайно Кремъл не спира да работи в тази посока.

Западни експерти вече започнаха да правят паралел между зависимостта на редица европейски държави от руския газ с тази от руското ядрено гориво.

“Газпром” вече показа в Украйна какво може да се случи, ако се стигне до сериозен конфликт.

Сега Путин е на път да има на свое разположение още един механизъм за влияние и упражняване на натиск в дългосрочен план, завършва сп. “Нюзуик”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
11
 
4
 
! Отговори
199 до 204 преди 8 години
"Близкия Изток държавите си бяха много хубави..."Ти си много заблуден, аз бях в Сирия преди бая години - имаше бомби всяка седмица, просто нямаше медии да ти ги покажат. Сега напреженията просто избиха на повърхността, с която старият Аасад ги похлупваше (същото Кадафи, Садам... ) Америка няма нищо общо.Не разбрах какъв ти проблемът с референдума в Шотландия - той е напълно легитимен - не като оная гавра в Крим.
138
3
 
6
 
! Отговори
yan преди 8 години
До АнонименВсички употребяващи термина "бензиностанция" в една и съща тоалетна се хранят. Да ви е сладко!
137
5
 
3
 
! Отговори
от 210 преди 8 години
И що ми пишете минус ? Да не е заради ушният масажист на ТЖ, т.с ББ, а настоящ подгъзник на САЩ и лидерите на ЕС, м / пр. Меркел/? Подобно е и за Плевньо! Няма промяна в поведението им само сменили обекта, щот "силният"/актуалният за деня се смени, не е Русия, а САЩ и ЕС за тях!
136
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Стратфор се знае, че са близки до американското разузнаване. До кого ли са близки от Des.bg след като ги цитират толкова често? При това винаги свързано с Русия. Руските ядрени реактори са оръжие, а следенето от Гугъл е демокрация. Между другото Гугъл също под ръководството на американските служби чрез инвестиционния фонд In-Q-Tel
135
0
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Анонимен 209 Либийците ни уважаваха толкова, че ни наемаха за бели роби, а жените на белите роби *** по работните места. А пък ние варехме надомен алкохол и им заразихме децата със СПИН. На Ирак и Либия им подарихме няколкостотин милиона долара ей така, за Бог да прости. Никой не ти е забранил да изнасяш вода за Близкия Изток, нито месо и зеленчуци. Пълни шишета и изнасяй ако те влече.
134
3
 
4
 
! Отговори
до 200 от 203 преди 8 години
До до 194Като пример за комплекси и комплексар е ББ или Плевньо - желае всячески да се хареса на чуждестранните полит. лидери! Проявява чуждопоклоничество и унижава сам себе си, както и народа си! Защо ли? Защото нехаресва себе си и не се приема такъв какъвто е той самият! Само със познаване на миналото/историята това не се променя /нехаресването/!
133
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШопТе винаги са били заедно и ние ходихме да работим там и нефта и газта ни е струвал стотинки, особено Либийците ни уважаваха много и Близкия Изток са купували от нас и месо и зеленчуци и вода, а сега ги зарежда ЕС, но не и ние ето затова ги биха, за да ги крадат. Може би не искат да ги точат както нас
132
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 192Защо се заблуждаваш че сме трън за някой и че иска да ни унищожи. Просто управниците ни от 25г продадоха и продават държавата ни за собствено благо. Някой ни е принудил да си затваряме АЕЦ или да дадем Тецовете на САЩ, или Златните находища или БГА Балкан -не Костов взе много пари или ЕРПтата дойдоха сами-не царя ги доведе, а Бойко се мъчи и той каквото е останало да окраде. Кога някой от тях се зае да прави икономика. Русия ни е давала много за стотинки и нефт и газ и всичко и защо
131
8
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Държавите Ирак и Либия бяха взели курс на сдушаване с руснаците, за да подливат вода на ЕС и САЩ, заради което бяха наказани с разрушаване. И съвсем правилно. Ако Ирак и Либия се бяха въоръжили, проблемите щяха да са много по-големи, а нефта щеше да ви е по 200 долара и ушанките да лежат и да пият по цел ден. Сега ще копат нефт за Запада и каквото друго потребва.
130
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 194Ти си много заблуден аз живея тук от 16г и им знам и референдумите измислени и ИРА какво прави, а за Близкия Изток държавите си бяха много хубави докато не се появиха американците и не ги побъркаха, сега там не се живее, а тук в Англия арабите си искат и Кадафи и Садам, защото ги е страх да си ходят и на гости. Избиха толкова деца и продължават да се избиват и създадоха Алкайди и други глупости да се продава оръжие, но колко животи заминават независимо какви. А ти си ***.
129
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 192Докато не се изчистят напълно комплексите и в частност чувството за вина / умишлено или не вменено/ всеки индивид се върти в нещо като омагьосан кръг- повтаряеми събития- една и съща повтаряема програма! Това е валидно и за даденено общество, нация .... !
128
6
 
5
 
! Отговори
до 196 преди 8 години
не е наша работа, да анализираме добрината си към руснаците. Тяхна работа е да си видят отношението към хората, които са ги ЦИВИЛИЗОВАЛИ, ограмотили и т.н.
127
15
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Урана от Русия трябва да се купува на едро, голяма поръчка от целия ЕС и да свалят цените с 30%. Ако не искат, да си го мажат на филии. Както и газа, както и нефта.
126
1
 
6
 
! Отговори
до 192 преди 8 години
Забравих да добавя, че нация, която не си знае историята е обречена да я повтори.Историята ни е частта, която ще повдигне самочувствието на смачкания от кой ли не/защо ли им е трън в очите тази малка страничка с малка територия/български народ.
125
14
 
4
 
! Отговори
до 194 преди 8 години
Ха, точно обратното ИРА уби 5 човека, а ООН опищя света, то не бяха мирни процеси, книги, филми, песни...Не Англия, а референдумът спря Скотланд. Ама истински референдум - не като оня театър под дулата на калашниците в Крим, нали?И стига с тая *** теза, че САЩ били виновни за Близкия Изток само щото дадоха на арабите смартфони и интернет да си организират бунтовете срещу Кадафитата им - изтърка се, измислете нова опорна точка.
124
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШопАми да ги принудим, да им обявим война, да ги нападнем и да ги заплашим, че ако не ни продават по евтино газта булгарската армия ще влезе в Москва. Или няма да ги пускаме да летуват на черноморието. Ха ха ха какви идоти виреят не е истина.
123
1
 
16
 
! Отговори
до 192 преди 8 години
Аз никога не съм се срамувал,че съм Българин И винаги съм го казвал, докато съм работил в чужбина.Смазали са ни и продължават.Чувал ли си нещо за Гораните? Покрай тях избиват и цвета на нацията.Как да се съвземем, след като всичко се управлява от чужденци. Колко истински българи има в парламента? 20%?
122
1
 
4
 
! Отговори
до 192 преди 8 години
"Ако не бяхме ние, сега "русия"нямаше да я има бре"------------Добре, така да е както пишеш! Интересно,а ти гордееш ли се или се срамуваш от резултата на усилията си/от творението /рожбата/ си? пп. не е зле българите за започнем/т да поемат отговорност за думите и делата си! А не после с оправданията, ама аз .., ама те/той/тя/то .... не ме уважават, пък аз ....
121
6
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Е, какво лошо има да се поизнуди Русия да ни продават по-евтино? Те се самозабравиха с тия техните цени!
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 178Незнам какви закони имаш предвид, това че САЩ съсипа народите в Близкия Изток или сега като Скотланд искаха пак да се отцепят и Англия не позволи или толкова години съществува терористичната организация ИРА и колко хора избиват, но ООН е сляпо за Англия