Силициева долина в България?

Според CNN това е напълно непостижима мечта. Какво е нужно?
Обновена: 20 юни 2015 20:33 | 20 юни 2015 20:33,
79
Силициева долина в България?
Снимка: flickr

От Богота до Москва, София и Милано, много градове по целия свят се стремят да се превърнат в следващата Силициева долина. Това е достойна за уважение цел, но в същото време невъзможна за постигане мечта, коментира CNN.

От световния медиен лидер посочват, че катализаторът за трансформирането на долината Санта Клара в това, което е днес, е не друго, а Втората световна война. В началото на 40-те година най-брилянтните умове на Съединените щати са събрани на това място с едничката мисия да изобретят технологии, които да помогнат на страната да спечели битката с нацистка Германия. 

Студентският град Станфорд е люпилня за таланти и с годините “захранва” намиращата се в непосредствена близост долина, превръщайки я в идеалната екосистема за безброй високотехнологични компании.

Но какво пречи на останалата част от света да се доближи до успеха на Силициевата долина? От гледната точка на младите предприемачи – липса на достатъчно ментори и таланти и прекалено малко инвеститори, готови да поемат риска да наливат средства в новосформирани малки компании с големи идеи и малки възможности.

Извън Силициевата долина няма кой знае колко основатели на технологични компании, които да са пример за подражание. От друга страна, ако се разхождате по една от основните улици в Пало Алто, няма как да не се сблъскате с поне дузина успели основатели или служители, участвали в изграждането на успешна компания и преминали през всички препятствия, награди и научени уроци.

Основателите на нова компания, независимо от възрастта си, не биха могли да знаят достатъчно, за да превърнат дори страхотна идея в наистина успешна фирма. Самият Стив Джобс още на 13 години изнамерил домашния телефонен номер на Бил Хюлет и позвънявайки му се сдобил с часове безплатни и същевременно безценни съвети от висококвалифициран ментор.

Това е един от най-високо ценените ресурси в Силициевата долина – менторите са приятелски настроени, щедри и готови да помогнат. В развиващите се пазари хора с подобна позиция обикновено са прекалено ангажирани с успеха на собствените си компании и нямат време за предаване на опит и знания.

CNN изтъква, че в страни като Русия и България има хиляди много талантливи програмисти, но всеки от тях има нужда от съдружник, който да движи маркетинга. Някой с фокус върху клиента, с таланта да продаде това, което програмистът сътворява. За съжаление, в повечето пазари извън Съединените щати липсва точно този маркетингов ресурс за намиране на клиенти – а това е задвижващата сила за всяка новостартирала компания.

Висшите учебни заведения в тези страни едва сега започват да променят програмите си и да залагат на маркетингово обучение, каквото се практикува в САЩ от поне 10-на години.

Инвеститорите също не правят достатъчно, за да подкрепят иноваторите. В Съединените щати рисковите вложения са напълно естествен подход и то в няколко компании едновременно. Така шансът да уцелиш джакпота е далеч по-голям.

В останалия свят се залага изцяло на сигурността, на премерената инвестиция. И това, естествено, погубва в зародиш хиляди идеи и проекти, които биха могли да се разгърнат при наличието на първоначален капитал

Това, което градовете в Латинска Америка и Европа трябва да направят, за да стигнат нивото на Силициевата долина, е да изградят екосистема, която да отглежда, да пази, да насърчава предприемачеството и иновациите. Разбира се, това е много дълъг процес, неизбежно ще има провали, но последователността ще доведе до успех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: Софиясилициева долина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
до 55 преди 8 години
В Русия ако някой направи някако изобретение то първо се разглежада от комисия която ако установи,че изобретението може да се използва за военни цели то се засекретява и никога не вижда бял свят.Так,че в Русия има само военна наука и никаква друга!
51
0
 
1
 
! Отговори
идея преди 8 години
Съвсем близо до столицата на България се намира Винкелщадт-град в който живеят най много почитатели на стари модели VW Golf.Така,че да се възползваме от това дето го имаме-да направим най големият в света музей на този модел кола!
50
0
 
2
 
! Отговори
anonumvs преди 8 години
Оригиналната статия започва с "From Bogota to Moscow to Milan, cities around the world aspire to be the next Silicon Valley." Нито дума за София. :)
49
1
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Силициева долина в България няма и няма да има. Тези технологии са много скъпи и само малък брой фирми (американски и японски) ги притежават. Да използваме това, което имаме.
48
0
 
4
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
Дядо ми докато беше жив повтаряше думите на Т. Живков пред Конгреса на БКП - от сега на татък ще се приземяваме ,приземяваме -придружени с жест на приземяваш се самолет ..... в края на 80-те сферите на влияние в близкия изток и арабските държави бяха преразпределени и това ни удари много яко , ирак либия мароко и т.н.
47
3
 
12
 
! Отговори
NNC преди 8 години
Долината на смъртта в България!? Напълно възможно! Нужни са само едни "ромски" "бунтове" за "права" и "свободи", които да осигурят прикритие за активизирането на т.нар. "бежанци" от ИД.
46
1
 
7
 
! Отговори
BBorisoF преди 8 години
Аве шъъ.. силиконова долина по може ..пс. но някой помнят ДЗУ !!!
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В зората на "Пустинна буря" се роди официалната част на "демократичната правда"(Глобализма).SNN! Имаше и предистория.После дойдоха "Арабските пролети" и дългоочакваната финасова криза-вследствие на вложенията във войни и конфликти.Въоръжаване и "превантивни мерки". СНН е ционистична мошеническа media,занимаващасе с манипулации,измама,пропаганда и провокации.Злокачествен карцином !
44
6
 
6
 
! Отговори
e преди 8 години
Постижима или не,не е работа на ционистичната мошеническа медия SNN да дава оценка !
43
2
 
14
 
! Отговори
тъп народ преди 8 години
Обучение и специализация в ПЕРНИШКИЯТ ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ.....
42
3
 
6
 
! Отговори
фикус преди 8 години
Тея ментори сигурно си по е б ват всеки ден талантливите протежета хахах
41
16
 
19
 
! Отговори
бармалей преди 8 години
До догодинаПравешкия "тарикат" беше един от големите политици в света!Още е рано за оценки,ще му дойде времето и ще бъде оценен безпристрастно!
40
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците правят си наукоград Сколково. А ние на Теодосий Теодосиев не можем да създадем добри условия?
39
2
 
12
 
! Отговори
и да и не преди 8 години
Това което би могло да стане реално е да има повече софтуерни фирми.По отношение на хардуера би могло да се направят предприятия които да сглобяват компютри.Ако бъдат от читави части към тях би имало интерес.А да си мислим,че ще направим нещо като Интел или АМД е съвсем нереално.Но първите две са съвсем реални,не изискват големи инвестиции и могат да се направят.
38
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С няколко поправки. С "брилянтните умове" не на Сащ ,а от цял свят. А непосредствено след войната с действително брилянтните умове на немските учени. Защото оказа се ,че това което са "постигнали" Сащ и СССР в областта на ракетната и космическата сфера го дължат на тях , поне в основата си. А в областта на изотериката не е ясно какво са откраднали.
37
4
 
20
 
! Отговори
догодина преди 8 години
Тази година отваряме завод за полупроводници, а догодини за цели ! Да ни е честито!............Между другото правешкият тарикат беше бая прозорлив.
36
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както Америка има най-големите умове на света,така и има най-голямата *** и *** на света.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Също трябва доста чист район, ако ще се правят чипове, който после се замърсява... Май Русия има повече такава земя, но не е само до това.
34
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все пак мисля че в България е много по-вероятно да се направи силициева долина отколкото в Русия. Русия е най-ограничената страна от към бизнес идеи, те единствено разчитат да откраднат нещо от останалия свят. Проблемът на България през последните 70 години е че се е повела по акъла на руснаците и затова тук няма и не може да има дори сянка от силициева долина докато не забравим за съществуването на Русия или се сещаме толкова за тази страна колкото се сещаме за Зимбабве.
33
5
 
4
 
! Отговори
xaxaaxax преди 8 години
I nie imahme takova neshto predi. Dosta konkurentno. Ama zashtoto sme malki USA platiha na nashi golemci podkup da go sysipiat. Vse pak v BG kolkoto i da sme umni i kadyrni, dvapyti povech sme predateli. Vypros na geni. Za tova, kojto e umen i moze biaga na vynka, zashtoto tuka kazana sedi bez da go vardiat.