Победа на фронта: прасковите – смачкани, месото – изгорено

Трябва да се покаже на света, че Русия се справя със санкциите
14 авг 2015 22:17,
443
Победа на фронта: прасковите – смачкани, месото – изгорено
Снимка: Reuters, архив

Новинарските емисии в СССР често бяха изпълнени с оптимистични репортажи за все по-високи добиви, макар че полиците на магазините оставаха все така празни. В днешна Русия магазините са пълни, а новинарските емисии в последно време са пълни с грозни кадри от унищожаване на храни, контрабандно внесени в Русия иззад "линиите на врага" - Европа, Америка и техните съюзници, пише сп. "Икономист".

Водещите на новините с каменни лица съобщават за победи на много фронтове: стотици тонове праскови и домати, смачкани от булдозери; месо, изгорено пред входове на супермаркети; различни видове сирена, изгорени в "руско фондю". Млад репортер хвърля радостно пита кашкавал под веригите на трактор. На 6 август, съобщи руска новинарска агенция, в страната са изгорени 300 тона храни.

Всичко това се прави с благословията на руския президент Владимир Путин. Миналата година правителството забрани вноса на храни от страни, наложили санкции срещу Русия. А сега храни, промъкнали се през ембаргото, биват унищожавани в името на руския суверенитет.

В страна, преживяла големия глад през 1930-те години, в която стотици хиляди хора умряха от гладна смърт по времето на блокадата на Ленинград, а 22 милиона души (днес) живеят под чертата на бедността, унищожаването на храна е табу. А още по-шокиращо е, че това се превръща в публичен спектакъл. Руската телевизия допълва темата с кадри на угрижени европейски фермери, страдащи от руската забрана.

Всъщност обаче от контрасанкциите на Путин страдат най-вече обикновените руснаци: замогналите се, които обичаха вносни плодове и сирена, вече нямат тази възможност, а бедните трябва да гледат как храна се прахосва пред очите им.

Целта на Путин е да затвърди националния обсаден манталитет и да покаже, че руснаците могат да се справят с наложените им от чужбина санкции, казва един коментатор. Висши руски официални лица представят в статии своята страна като крепост, обсадена от врагове. Миналата седмица председателят на руската Дума - Сергей Наришкин, писа в проправителствен вестник и обвини Америка, че планира провокация в близкото бъдеще. "Може да запитате, каква е (нейната) крайна цел? Отговорът е един и същ, както винаги: нейният външен дълг е огромен и ограбването на други страни е любимият й начин на действие", писа той.

Голямото загробване на храни от Кремъл укрепва идеологията на политическа мобилизация, насаждана от Путин в последните няколко години. След рухването на съветския режим, ускорено от дефицита на храни и от неспособността на държавата да осигури стоки от западен стил, руснаците прегърнаха консуматорството през последните две десетилетия. Повишаващите се налични доходи и подобрената търговска мрежа се смятаха за най-голямото постижение през първите 10 години от властта на Путин. Супермаркети от европейски тип и улични бистра интересуваха новата руска средна класа повече от политическите партии. По-голямата част от това, което руснаците консумираха, беше вносно.

Този социален договор от първото десетилетие на века сега тлее като купчина току-що конфискувани (и подпалени) холандски лалета.

Вместо нови супермаркети Русия инсталира по границите си пещи за изгаряне, за да се защити от западните храни. Конфликтът със Запада обяснява задълбочаващата се криза в руската икономика, твърдят служители. (Русия пострада от двуцифрена инфлация и спад от 4,6 процента на брутния вътрешен продукт за миналата година.) След като не може или не желае да реформира икономиката, Кремъл предлага национализъм в замяна на вносните луксозни стоки.

Не само хранителни стоки бяха засегнати от контрасанкциите на Путин. Блокиран се оказа вносът на значително по обем медицинско оборудване, включително скенери за ядрено-магнитен резонанс и дефибрилатори. Щом Русия е във война, както твърдят нейните управници, налагат се жертви. За първи път от рухването на комунистическия режим държавата се намесва в личния живот на хората, ограничавайки избора им и натрапвайки промени на всекидневните им навици.

В статия неотдавна Владимир Якунин - шеф на руската железопътна компания, бивш офицер от КГБ и приятел на Путин, цитира Иван Грозни: "Ако искаш лесно да разгромиш една страна, давай й от твоята храна." "Консуматорството разрушава и най-незначителните изблици на духовност, на историческа традиция и на национална култура", писа Якунин. (Според опозиционния блогър и борец срещу корупцията Алексей Навални внукът на Якунин учи в частно училище в Лондон.)

Трудно е да се схване как мачкането на праскови и домати с булдозери ще направи Русия по-духовна. Но то изглежда като поредна стъпка към превръщането й в по-гладна, по-сърдита и по-малко стабилна страна.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


443
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
3
 
8
 
! Отговори
бореца преди 8 години
Като чета някои от коментарите все едно четеш Работническо дело от преди 25 години!Всяка контрабандна стока се унищожава и точка по въпроса и още нещо което пишещите коментарии ама въобще не разбират!А това е че Русия не е СССР,че света е едно глобално село в който всеки купува и продава и това че някой налага ембарго на друг вече е демоде защото ако си силен може да си набавиш което ти е необходимо от всички пазари!Така е не пишете глупости и тъпотии!
174
3
 
4
 
! Отговори
Форекс преди 8 години
Пошла родимая! forexpf. ru / currency_usd . asp
173
0
 
6
 
! Отговори
Самогон преди 8 години
Да, ама някой се сетил да вари смачканите и разлагащи се нектарини и така руснаците благодарение на ембаргото откриха кайсиевата ракия. Коментариите, които четох бяха, че това станало даже без добавъчна захар, защото нектарините били сладки. Сега ще чакат Цар Киро там.
172
3
 
8
 
! Отговори
коко преди 8 години
Прочетох тази статия и си помислих следното :Да не би западняците да искат техните стоки да "пробиват" ембаргото ? Да не би да искат да се нарушават закони ? Ами какво биха сторили с руски стоки незаконно внесени при тях ? Или твърде ги боли........вече?
171
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато рублата падна рязко, Путин на практика обясни на руснаците, че това е положителна новина, защото ако преди руснаците са можели да получат 32 рубли за долар, то през декември вече могат да получат близо тройно повече - 80 рубли за долар!
170
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мръсните капиталисти са обсадили Русия и я атакуват с храна, обаче Путин е велик стратег, а обикновения руснак има невероятно душевност, което фактически обезсмисля юдомасоно-краваросороско-гейропските напъни да източат ресурсите на Русия чрез хранителни атаки.
169
6
 
10
 
! Отговори
без сертификати преди 8 години
Всички унищожени хранителни продукти бяха без сертификати. За произход, за съдържание, за трайност и всичко останало. Би било престъпление, ако тази "храна" я раздадат на нуждаещите се! Някой от вас, мразещите Русия, би ли дал такава "храна" на децата си?
168
5
 
7
 
! Отговори
Окупатора преди 8 години
Годината е 2001 - на пазара за развлекателни продукти излиза Tom Clancys: Ghost Recon . умопомрачителна графика . Невероятно напрежение и съспенс . Невероятен сюжет и история . Действието се развива в бившите страни от СССР . НАТО се опитва да помогне на Русия и за целта е ОКОПИРАЛО УКРАЙНА . да не забравяме че това е игра от 2001 година . Честито плоски мозъци .
167
1
 
8
 
! Отговори
ндаа преди 8 години
На запад-***,на изток-***,а в България най-много!
166
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия не я мислете, имат си водка, имат си сельодка, дивеч в горите и риба в реките. Ще оцелеят и без френски сирена и пилешки бутчета с хормони, прани в белина. Европа загуби огромен пазар, заради кефа на янките, а те за благодарност ще ни превърнат в тяхна търговска периферия, консумираща ГМО *** и отровните им храни и вредни лекарства. Просто мечта!!!! И за да ни зарадват, всичко става на тъмно, зад гърба ни!
165
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А нашата реколта от вкусни и екологични праскови така гние, защото заради вноса не могат да ги продадат. Така е и с много други плодове и зеленчуци. Важно е да се продаде стоката от ЕС, която сега не се приема в Русия.
164
5
 
8
 
! Отговори
рота преди 8 години
До АнонименGITNICATA на света е Канада неграмотнико!
163
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПЪЛНИ РУСКИ ***!/...даже не ми се и коментира тоя тъпизъм../
162
5
 
14
 
! Отговори
зико преди 8 години
За да се прекъсне контрабандата така се прави. Това са стоки без лиценз.Защо госпожо Нестерова не пишеш че в Испания Гърция Франция фермерите хвърлят десетки тонове плдове и зеленчуци и млеко заради ембаргото. О да там не е Русия с Путин. Какво лицемерие какво нагаждане.
161
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само глад за тия колхозници, дето мачкат храна
160
13
 
11
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 8 години
За Родину, за Путина! Най-големия враг на Путинистан и аятолях Путини са храните от ЕС.
159
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Външната политика на Путин, правилна или не е най-малкия проблем на страната. Олигархията, която източва и изяжда всички пари и ресурси на държавата и умипомрачителната корупция, която не позволява да се създаде абсолютно нищо е проблема с който Путин не може или не иска да се справи. Това съсипва русия, не санкциите на запада
158
4
 
9
 
! Отговори
Окупатора преди 8 години
До ЧакамНе знам ко чакаш , ама май доака да видиш как падна ембагото над Иран . Май нещо преди 2 години екфи Чафути и Хамерикански *** нещо , бомби мислеха да хвърлят . То ко стана сега ? Май май ... Ша хофят да падат на колене и да молят за помощ . Усещам как сега нещо такова очаква и Демократизирана Либия . Що ли си мисля че синът на Кадафи вместо смъртна присъда , ще стане президент ? А и не забравяй - Виж Египет ко стана против волят на Хамерика :)
157
4
 
5
 
! Отговори
vse edno преди 8 години
До Анонимен 308:ами бухай хляб само да припадък, да те видя....то затова накъдето се обърнеш, само шишковци с диагоналки из България....грозотия! пфу!
156
2
 
10
 
! Отговори
Чакам преди 8 години
Чакам да видя как ще мачкат с новия танк айфоните на рашунгрите. 10-20 долара за барел. Скоро. А и щяха да борят ИДИЛ и това чакам да видя...