Победа на фронта: прасковите – смачкани, месото – изгорено

Трябва да се покаже на света, че Русия се справя със санкциите
14 авг 2015 22:17,
443
Победа на фронта: прасковите – смачкани, месото – изгорено
Снимка: Reuters, архив

Новинарските емисии в СССР често бяха изпълнени с оптимистични репортажи за все по-високи добиви, макар че полиците на магазините оставаха все така празни. В днешна Русия магазините са пълни, а новинарските емисии в последно време са пълни с грозни кадри от унищожаване на храни, контрабандно внесени в Русия иззад "линиите на врага" - Европа, Америка и техните съюзници, пише сп. "Икономист".

Водещите на новините с каменни лица съобщават за победи на много фронтове: стотици тонове праскови и домати, смачкани от булдозери; месо, изгорено пред входове на супермаркети; различни видове сирена, изгорени в "руско фондю". Млад репортер хвърля радостно пита кашкавал под веригите на трактор. На 6 август, съобщи руска новинарска агенция, в страната са изгорени 300 тона храни.

Всичко това се прави с благословията на руския президент Владимир Путин. Миналата година правителството забрани вноса на храни от страни, наложили санкции срещу Русия. А сега храни, промъкнали се през ембаргото, биват унищожавани в името на руския суверенитет.

В страна, преживяла големия глад през 1930-те години, в която стотици хиляди хора умряха от гладна смърт по времето на блокадата на Ленинград, а 22 милиона души (днес) живеят под чертата на бедността, унищожаването на храна е табу. А още по-шокиращо е, че това се превръща в публичен спектакъл. Руската телевизия допълва темата с кадри на угрижени европейски фермери, страдащи от руската забрана.

Всъщност обаче от контрасанкциите на Путин страдат най-вече обикновените руснаци: замогналите се, които обичаха вносни плодове и сирена, вече нямат тази възможност, а бедните трябва да гледат как храна се прахосва пред очите им.

Целта на Путин е да затвърди националния обсаден манталитет и да покаже, че руснаците могат да се справят с наложените им от чужбина санкции, казва един коментатор. Висши руски официални лица представят в статии своята страна като крепост, обсадена от врагове. Миналата седмица председателят на руската Дума - Сергей Наришкин, писа в проправителствен вестник и обвини Америка, че планира провокация в близкото бъдеще. "Може да запитате, каква е (нейната) крайна цел? Отговорът е един и същ, както винаги: нейният външен дълг е огромен и ограбването на други страни е любимият й начин на действие", писа той.

Голямото загробване на храни от Кремъл укрепва идеологията на политическа мобилизация, насаждана от Путин в последните няколко години. След рухването на съветския режим, ускорено от дефицита на храни и от неспособността на държавата да осигури стоки от западен стил, руснаците прегърнаха консуматорството през последните две десетилетия. Повишаващите се налични доходи и подобрената търговска мрежа се смятаха за най-голямото постижение през първите 10 години от властта на Путин. Супермаркети от европейски тип и улични бистра интересуваха новата руска средна класа повече от политическите партии. По-голямата част от това, което руснаците консумираха, беше вносно.

Този социален договор от първото десетилетие на века сега тлее като купчина току-що конфискувани (и подпалени) холандски лалета.

Вместо нови супермаркети Русия инсталира по границите си пещи за изгаряне, за да се защити от западните храни. Конфликтът със Запада обяснява задълбочаващата се криза в руската икономика, твърдят служители. (Русия пострада от двуцифрена инфлация и спад от 4,6 процента на брутния вътрешен продукт за миналата година.) След като не може или не желае да реформира икономиката, Кремъл предлага национализъм в замяна на вносните луксозни стоки.

Не само хранителни стоки бяха засегнати от контрасанкциите на Путин. Блокиран се оказа вносът на значително по обем медицинско оборудване, включително скенери за ядрено-магнитен резонанс и дефибрилатори. Щом Русия е във война, както твърдят нейните управници, налагат се жертви. За първи път от рухването на комунистическия режим държавата се намесва в личния живот на хората, ограничавайки избора им и натрапвайки промени на всекидневните им навици.

В статия неотдавна Владимир Якунин - шеф на руската железопътна компания, бивш офицер от КГБ и приятел на Путин, цитира Иван Грозни: "Ако искаш лесно да разгромиш една страна, давай й от твоята храна." "Консуматорството разрушава и най-незначителните изблици на духовност, на историческа традиция и на национална култура", писа Якунин. (Според опозиционния блогър и борец срещу корупцията Алексей Навални внукът на Якунин учи в частно училище в Лондон.)

Трудно е да се схване как мачкането на праскови и домати с булдозери ще направи Русия по-духовна. Но то изглежда като поредна стъпка към превръщането й в по-гладна, по-сърдита и по-малко стабилна страна.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


443
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
7
 
16
 
! Отговори
! преди 8 години
стига драми, така е навсякъде по света с незаконната стока! Едно врме когато си мечтаех за нормален 17" монитор на едно летище в България унищожиха(поне на документи) над 20 бройки 17" ЛЦД та всеки беше над 1500лв .... местя го у лево и стига драми. А Мария Несторова е *** проста и най-вече неука и некадърна!
154
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
RUSIA E GITNIZATA NA SVETA.
153
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
RUSIA STRANA NA SAZIDANIETO I IKONOMICESKIAT RASTEG.
152
11
 
22
 
! Отговори
Окупатора преди 8 години
До Анонимен 300 Ами на тази логика да питаме и гладуващите в Англия през 1688 г ? Я стига глупости . Русия отдавна не е това което е била в началото на миналият век . Просто на западните страни им се налага да приемат , че в момента на сцената излиза една нова империя ( и то сериозна империя ) която е много силен играч и за рзлика от тях разполага с реален капитал и ресурс . Така че тепърва ще се огъват еврогейците , а Хамерика ... кой я пита тя е отвъд океана . Да си седи там :)
151
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе, как ли се чувстват оцелелите от блокадата лрнинградци като гледат по телееизията как по заповед на Путин се унищожават храни. За тях 125 гр. хляб на ден е означавало живот, а той мачка стотици тонове. Колко човешки живота са това?
150
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 268ПРАВ СИ. НА ЗАПАДА ДАЖЕ ИМА ВИЦ- АМЕРИКА ОГРАЖДА РУСИЯ С "ПРО" А РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ ОГРАЖДАТ АМЕРИКА...
149
2
 
5
 
! Отговори
Окупатора преди 8 години
Относно танка - ОПЛОТ Както всички знаем военно промишленият комплекс на Украйна е бил тясно свързан с този на Русия . Когато през 90 се взима решение за създаване на собствен танк се взима съветският вариант Т-84 . Тогава се правят 2 доработки - ОПЛОТ и ЯТАГАН . Печели ОПЛОТ , но част от идеите на Ятаган се прилагат в ОПЛОТ . Серииното производство е започнало през 2000г . В сръвнение обаче с Т90 , Оплот е с по-занижени показатели , но въпреки това е добра машина .
148
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жужи само на такива фронтове може да побеждава, а ушанките го адмирират с лиги на уста.
147
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой да ми посочи нещо положително, което да е направил Путинистан? Да убива, окупира, разрушава, заплашва с дрънкане на оръжие знаем, че може.
146
11
 
13
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Ама много им личи на западняците, че хич не им е добре от санкциите. Вече лаят от чиста злоба - като че ли у тях контрабандата не се унищожава. Треперят от безсилие управляващите, че Путин ще си е в Кремъл много след като тях са ги свалили и забравили.
145
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За разлика от Б-я /ЕС/ в Русия не могат да се продават 20 годишни меса и *** изхвърлени от западните магазини пълни с консерванти ,оцветители и ароматизатори...ХИМИЯ. До къде ни докараха , да не можем с парите си да си купим качествена и здравословна храна.ТРОВЯТ НИ ,А ВИЕ ЖУРНАЛИСТИТЕ СИ МЪЛЧИТЕ И НИ ЗАНИМАВАТЕ С ГЛУПОСТИ И ЛЪЖИ.
144
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да си пдихопат или много голям *** за да унищожаваш храна в страна преживяла блокадата на Ленинград, където стотици хиляди руснаци са умрели от гладна смърт. Или да си роден в същият този град и да се казваш Владимир Владимирович.
143
12
 
12
 
! Отговори
ист русофила. преди 8 години
Голяма работа че унищожават храни. Трагедия ще е, ако унищожават водка. Аз съм русофил и всичко в дома е руско производство - колата, телевизора,таблета, телефон с камера, облечен съм с руски маркови дрехи и гледам само руски филми за революцията.
142
7
 
21
 
! Отговори
Окупатора преди 8 години
Това е контрабанда и е нормално да се унищожава . Но на мен ми е любопитно следното нещо : След като ЕС наложе ембарго , защо продължава да продава на Русия дори и по контрабанден начин ? Защо не самата тя не спре търговията с руските контрабандисти ? Нали могат и без тях ? Ама на всеки западняк му се иска да вземе Руската Кешовица . Защо ЕС не иде да прави контрабанда с Украйна ? Как се прави контрабанда с беден народ ? Контрабанда се прави при богати хора . Това е !
141
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А на Дмитрий Песков ембарговия часовник за 37 млн. златни рубли смачкаха ли го под валяка?
140
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да разбера защо реват руските *** срещу ЕС. Жужи наложи контрасанкциите да покаже, че е най-великия евразийски гей без да му пука за народа.
139
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Марииче, престани да пишеш глупости.О тиди и виж ,че магазините в Русия СА ПРЕПЪЛНЕНИ СЪС СТОКА от цял свят и при това по ниски цени от колкото у нас.
138
7
 
19
 
! Отговори
ник преди 8 години
Значи гейчетата като наложиха санкции на Русия ни ривът!Като им сложиха контра започват да ривът!Мъчат да избикалят и видиш ли се загрижили за руския народ!
137
3
 
3
 
! Отговори
боленздравноси преди 8 години
И какво ме интересува мене това защо ми пълните главата с разни глупави информации
136
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боже, още ли има хора, които мислят, че е имало нещо безплатно по време на соца? Това, че определена стока или услуга е стигнала до определен човек без да му се налага да плаща не ги прави безплатни.