Победа на фронта: прасковите – смачкани, месото – изгорено

Трябва да се покаже на света, че Русия се справя със санкциите
14 авг 2015 22:17,
443
Победа на фронта: прасковите – смачкани, месото – изгорено
Снимка: Reuters, архив

Новинарските емисии в СССР често бяха изпълнени с оптимистични репортажи за все по-високи добиви, макар че полиците на магазините оставаха все така празни. В днешна Русия магазините са пълни, а новинарските емисии в последно време са пълни с грозни кадри от унищожаване на храни, контрабандно внесени в Русия иззад "линиите на врага" - Европа, Америка и техните съюзници, пише сп. "Икономист".

Водещите на новините с каменни лица съобщават за победи на много фронтове: стотици тонове праскови и домати, смачкани от булдозери; месо, изгорено пред входове на супермаркети; различни видове сирена, изгорени в "руско фондю". Млад репортер хвърля радостно пита кашкавал под веригите на трактор. На 6 август, съобщи руска новинарска агенция, в страната са изгорени 300 тона храни.

Всичко това се прави с благословията на руския президент Владимир Путин. Миналата година правителството забрани вноса на храни от страни, наложили санкции срещу Русия. А сега храни, промъкнали се през ембаргото, биват унищожавани в името на руския суверенитет.

В страна, преживяла големия глад през 1930-те години, в която стотици хиляди хора умряха от гладна смърт по времето на блокадата на Ленинград, а 22 милиона души (днес) живеят под чертата на бедността, унищожаването на храна е табу. А още по-шокиращо е, че това се превръща в публичен спектакъл. Руската телевизия допълва темата с кадри на угрижени европейски фермери, страдащи от руската забрана.

Всъщност обаче от контрасанкциите на Путин страдат най-вече обикновените руснаци: замогналите се, които обичаха вносни плодове и сирена, вече нямат тази възможност, а бедните трябва да гледат как храна се прахосва пред очите им.

Целта на Путин е да затвърди националния обсаден манталитет и да покаже, че руснаците могат да се справят с наложените им от чужбина санкции, казва един коментатор. Висши руски официални лица представят в статии своята страна като крепост, обсадена от врагове. Миналата седмица председателят на руската Дума - Сергей Наришкин, писа в проправителствен вестник и обвини Америка, че планира провокация в близкото бъдеще. "Може да запитате, каква е (нейната) крайна цел? Отговорът е един и същ, както винаги: нейният външен дълг е огромен и ограбването на други страни е любимият й начин на действие", писа той.

Голямото загробване на храни от Кремъл укрепва идеологията на политическа мобилизация, насаждана от Путин в последните няколко години. След рухването на съветския режим, ускорено от дефицита на храни и от неспособността на държавата да осигури стоки от западен стил, руснаците прегърнаха консуматорството през последните две десетилетия. Повишаващите се налични доходи и подобрената търговска мрежа се смятаха за най-голямото постижение през първите 10 години от властта на Путин. Супермаркети от европейски тип и улични бистра интересуваха новата руска средна класа повече от политическите партии. По-голямата част от това, което руснаците консумираха, беше вносно.

Този социален договор от първото десетилетие на века сега тлее като купчина току-що конфискувани (и подпалени) холандски лалета.

Вместо нови супермаркети Русия инсталира по границите си пещи за изгаряне, за да се защити от западните храни. Конфликтът със Запада обяснява задълбочаващата се криза в руската икономика, твърдят служители. (Русия пострада от двуцифрена инфлация и спад от 4,6 процента на брутния вътрешен продукт за миналата година.) След като не може или не желае да реформира икономиката, Кремъл предлага национализъм в замяна на вносните луксозни стоки.

Не само хранителни стоки бяха засегнати от контрасанкциите на Путин. Блокиран се оказа вносът на значително по обем медицинско оборудване, включително скенери за ядрено-магнитен резонанс и дефибрилатори. Щом Русия е във война, както твърдят нейните управници, налагат се жертви. За първи път от рухването на комунистическия режим държавата се намесва в личния живот на хората, ограничавайки избора им и натрапвайки промени на всекидневните им навици.

В статия неотдавна Владимир Якунин - шеф на руската железопътна компания, бивш офицер от КГБ и приятел на Путин, цитира Иван Грозни: "Ако искаш лесно да разгромиш една страна, давай й от твоята храна." "Консуматорството разрушава и най-незначителните изблици на духовност, на историческа традиция и на национална култура", писа Якунин. (Според опозиционния блогър и борец срещу корупцията Алексей Навални внукът на Якунин учи в частно училище в Лондон.)

Трудно е да се схване как мачкането на праскови и домати с булдозери ще направи Русия по-духовна. Но то изглежда като поредна стъпка към превръщането й в по-гладна, по-сърдита и по-малко стабилна страна.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


443
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
14
 
15
 
! Отговори
aaa преди 8 години
Голям трън в *** на великите "демократи" и "борци за справедливост" отвъд океана следвани и от родните еврогейове е Русия.Защото Русия е силна ,има лидер и има народ на който му стиска да се опълчи на тия бандити и крадци ,които се опитват да я разкъсат.Само,че тия същите "демократи" тракат само със зъби и лигите им текат от злоба,защото не веднъж в историята тая зъби са чупени в Русия.
134
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една безплатна мизерия беше комунизъма...
133
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 288...май доста послъга--По данни на ООН Русия е на второ място по приток на емигранти...и те уверявам,че в САЩ и Европа не ходят само професори....Да отидеш в Русия е много сложно с документите--квоти,професия,образование и т.н....изискванията са жестоки..
132
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само погледнете заглавието на статията - да мачкаш праскови и месо , пъъълна идиотщина. Ако не бяхме загубили 50 години под руско(съветско) управление сега България щеше да е мноооого по-напред повярвайте!
131
6
 
12
 
! Отговори
анти комунист преди 8 години
ПАЗАРДЖИК е много прав...но днешните младежи не знаят какво е било тогава--те немогат да проумеят,че е имало нещо безплатно за хората--медицина,образование,санаториуми,бално лечение и т.н......просто сега за това не се говори-------а им втълпяват само лошите неща от тогавашното време------а в сегашно време,няма ли лоши неща--има..и са много повече от преди това....И не съм комунист--просто казвам истината.
130
4
 
6
 
! Отговори
Имани преди 8 години
Фашистките влати с удивително средство эа пропагандиране!!! Меркел подпали е в р о п а!!!!
129
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някакъв дет се писал тука "пазарджик" е руска *** ли , подлизурко ли що ли, .... май е заслепен рускофил ха ха ха
128
3
 
11
 
! Отговори
ASD преди 8 години
До м.радевВярваш лми че най големия производител на черен хайвер, внася такъв от Италия. БАСИ ТЪПАТА ПРОПАГАНДА
127
2
 
15
 
! Отговори
ASD преди 8 години
ЕС дава няколко пъти по-ниски помощи за земеделие в България отколкото в Франция и тн. В ЕС са забранени митата между държавите членки. По този начин ЕС унищожава българското земеделие. В България НЯМА държавник като Путин който да защити интересите на БЪЛГАРСКИТЕ производители. Путин използва санкциите за да възроди производството. В България политиците се занимават с близане не американски и евро г...е и никои не се бори за националните интереси.
126
5
 
6
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
До Анонимен.ЗАЩОТО СИ *** КАТО ***.И ЕВРОПЕЙСКИ ГЕЙ
125
4
 
18
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК. преди 8 години
До Футуролог.УЧИХМЕ И СЕ ЛЕКУВАХМЕ БЕЗПЛАТНО ЛЕКАРСТВА НА ДЕЦАТА ДО 7г БЕЗПЛАТНИ САНАТОРИУМИ БЕЗПЛАТНИ.ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОМИШЛЕНОСТ БЕШЕ КАЧЕСТВЕНА.ИМАХМЕ АРМИЯ.ЧАКАХМЕ ПОЧИВНИТЕ ДНИ ДА ХОДИМ НА ИЗЛЕТА СЕГА КАКВО ИМАМЕ.ГЛАД МИЗЕРИЯ.НЕГРАМОТНОСТ.БЕЗ ЛЕКАРСТВА.НАЙ ВАЖНОТО ЧЕ НА БЪЛГАРИНА УТРЕШНИЯТ ДЕН НЕ СЪЩЕСТВУВА НЯМА БЪДИЩЕ КОГО ХВАЛИТЕ ЕВРОПА ЧЕ НИ РАЗДЕЛИХА ОТ РУСИЯ САМИ ДА СИ ПРОДАВАТ ПРОДУКЦИИТЕ СИ.А НАШЕТО УНИЩОЖЕНО.БАЙ *** ВИНАГИ Е БИЛ *** *** И ТАКХВ ЩЕ СИ ОСТАНЕ
124
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баси тъпите руснаци, ужас!!!
123
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПАЗАРДЖИКУшанка, по големите букви и начина на писане е ясно че си *** от предишните постинги. Спести и "ходенето" ти в Москва. Там и без да работя да ми дават пари, няма да ида да живея...
122
4
 
6
 
! Отговори
Русия вперьод преди 8 години
Най-лютият човешки враг пармезана, беше размазан позорно от руските гъсенични вериги. Европа отново е спасена и освободена от победоносната руска армия. Вечна благодарност на Русия и нейният велик народ.
121
7
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Когато Путлю изчерпа храните... - да започва с ракетите...
120
5
 
14
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
ПОВЕЧЕ ОТ 20г ЖИВЕЯ В МОСКВА ТОВА КОЕТО ГО ПИШЕТЕ Е ВЯРНО ЧЕ СЕ УНИШОЖАВАТ ХРАНИТЕ ПУТИН ПОМАГА НА ВЪТРЕШНИЯТ ПАЗАР .САЩ И ЕС ТРЯБВА ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ РУСИЯ Е ГОЛЯМА СТРАНА БЕЗ РУСИЯ САЩ И ЕС СА НА ГИБЕЛ ОСОБЕНО ЕС. РУСНАЦИТЕ РАЗШИРИХА ПРОИЗВОДСТВОТО МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ.НАРОДА НЕ Е ГЛАДЕН ВИЖТЕ САМИ НА НАШЕТО МОРЕ ГЪМЖИ ОТ РУСКИ ТУРИСТИ.ДА МУ МИСЛИМ НИЕ С КАЙДИТЕ ЧЕ СМЕ ГЛАДНИ И ГОЛЕМИ ТАРИКАТИ ЗАЩИТАВАМЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ И ЕС.ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФЕРМЕРИ ФАЛИРАТ ПИШЕТЕ ЗА ТОВА КАКВО СТАВА В ЕВРОПА.
119
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, пишете по-бърЗо че трябва да лягам да спя !
118
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1Естествено
117
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, кремълската пропаганда не върви вече. Знаете ли защо ?Навремето нямахме възможност да ходим на запад и вярвахме, сега вече не минава...
116
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PUTIN SHTE VODI NARODA NA RUSIA KAM PROSPERITET--BOG DA MU POMAGA.