Революцията в Украйна се задуши от корупция

Киев се нуждае от помощ, за да тръгне по познатия постсъветски път
25 сеп 2015 19:40,
183
Революцията в Украйна се задуши от корупция
Снимка: Reuters

Простено ви е, ако си мислите, че най-лошото в кризата в Украйна е минало, пише в редакционен материал сп. "Икономист".

Въпреки че Минските споразумения се нарушават и из Донбас още отекват артилерийски залпове, от месеци не е имало истински боеве. Сепаратистите са се отказали да разширяват територията си, Русия се е отказала да им праща подкрепления, а Украйна се е отказала от опитите си да ги разгроми. Възможност за решаване на продължаващите разногласия ще се отвори на 2 октомври, когато в Париж ще се срещнат лидерите на Украйна, Русия, Франция и Германия.

Макар че западните сили със сигурност са изкушени да насочат вниманието в друга посока, това би било грешка. Въоръженият конфликт никога не е бил единственият в Украйна - дори не най-същественият. Революцията от Майдана беше опит да се замени едно корумпирано постсъветско управление с модерно управление, в европейски стил, основано на върховенството на закона. Обикновените хора се опълчиха на виждането на Владимир Путин за различния "руски свят", непригоден за либерална демокрация. Така че онова, което е заложено на карта в Украйна, е бъдещето на целия постсъветски регион.

Прочисти се, Украйна

Засега Путин няма много основания да се безпокои. Реформаторите в Украйна се опитаха, но битката им с корупцията не върви добре. Украинската държава, подобно на руската, все още наподобява гигантска мафия. Тя се грижи за страната (неохотно), но главната й цел е трупането на незаконна печалба и управлението й се изразява главно в разпределяне на постъпленията. Олигарсите и техните политически приятели все още доминират в украинския живот.

Ако правителството положи повече усилия за борба с корупцията, олигарсите могат да използват частните си армии за организиране на преврат. Ако намали усилията, гневните ветерани на Майдана може да направят свой собствен преврат. Така на границата на Европа може да се появи една провалена държава, за която си съперничат различни милиции - една европейска Сирия.

Украйна се нуждае от по-директна помощ отвън. Правителството вече докара технократи от цяла Централна и Източна Европа и членове на украинската диаспора. Западът трябва да изпрати спешно още. Виждането, че чужденци могат да решат проблемите с корупцията в една страна, звучи съмнително, но то проработи на други места - например в Гватемала, където подкрепяна от ООН служба, съставена от юристи имигранти, донесе справедливост и дори обвини бившия президент на страната. Организациите на гражданското общество в Украйна молят за помощ отвън. Западни дарители предлагат да повишат заплатите на украинските служители, за да не се изкушават да взимат подкупи. Някои от тях ще взимат и двете - и по-високите заплати, и подкупите. По-добре е да се изпратят външни хора.

Необходима е и информация. Позициите на Путин достигат до украинците чрез изкусните руски телевизионни канали. Телевизиите в Украйна, повечето собственост на олигарси, са невзрачни в сравнение с тях. Бюджетите на Радио Свободна Европа/Радио Свобода и на Световната служба на Би Би Си бяха орязани след Студената война; сега техните програми на украински и руски се нуждаят от повече финансиране.

Други неща, от които Украйна се нуждае, като инфраструктура, са по-скъпи - макар и не толкова, колкото би струвало справянето с провалена държава. Но либералните демокрации имат интерес Украйна да успее. За да свалят президента си през зимата на 2013 г. близо 100 хиляди украинци пренебрегнаха гранатите със сълзотворен газ и куршумите не защото искаха война с Русия, а защото искаха да живеят в "нормална" страна.

Протестиращите от Майдана искаха сравнително некорумпирана, сравнително ефективна либералнодемократична система като онези, които виждаха в Европа. Засега не са получили онова, към което се стремяха. Ако либералните демокрации не могат да помогнат на такива хора да постигнат мечтата си, тогава не трябва да се учудват, когато недоволните маси стигнат до заключението, че либералната демокрация не може да им предложи нищо.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България средната заплата е 700 лева, но 90% живеат на 400, а в провинцията се радваш ако те наемата на минималната - безработицата стига до 45%. А останалите 10% взимат между 2 хил и 20 хил и затова средната е 700 лева. Не се включват и половин милион безработни ( официално, реално 750 хил) които живеят на социални 120 лева. Ако и те се включат в статистиката ще излезе, че 90% от българите живеят средно с 300 лева а 10% се къпят в лукс.
93
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия дни се прибра един приятел от Русия, женен е за руския - учителка. Заплатата и е 67 хил рубли, около 1000 долара. Но там всичко е много по евтино - бензина е 36 рубли - 50 цента, отопление, ток, вода, газ са на символични цени. Той работи като инженер на заплата 140 хил рубли. Освен това там има много работа, почти няма безработица - под 5%, и се търси работна ръка, ако не ти харесва заплатата винаги може да се намери нещо по добро.
92
1
 
1
 
! Отговори
Аз съм прост но ... преди 8 години
До ВенциВ Русия цените са по-ниски от България, мога утре да се разходя и да ти ги снимам! А средна заплата е около 35 000 рубли, което е близо 1000, а със 700 лв в България не знам как се оцелява, на мен 1500 не ми стигаха!
91
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Средната заплата в Америка не е 4 хил а 2 хил долара. За българин мияч на *** в Ню Йорк - 850 долара. Дупка 8 квадрата да спи след като се прибере от миене на *** - наем 450 долара.
90
5
 
0
 
! Отговори
Венци преди 8 години
До АнонименКво базикаш бе? Какви 900 долара в Русия? Когато не знаеш - по-добре просто не говори нищо. Аз знам, щото моите роднини живеят там и мога да ти кажа: в момента средната заплата в Русия 31 800 рубля, което означава само 480 долара! и цените в 1,5 пъти по-скъпи от българските. относно България - ако си работиш в Фантастико и получаваш 400 лв. за един месец недей да говориш за други! средната заплата в България е 700 лв. - 400 долара!
89
0
 
2
 
! Отговори
майорски преди 8 години
До от САщтаке е толкова е саплатат ти ...за сметка на баба ти дядо ти *** брат ти сестра ти баща ти ..който карат с 200лв на месец за да си ти добре .....блаодарение на бедността в Бълария сте добре ..смуете отвсякъде ...ама всико до време !Путин ще ви оправи .....кравари !
88
0
 
0
 
! Отговори
Аз съм прост но ... преди 8 години
До Анонимен 132Какво стана в Москва 1917, ти вобще история учил ли си?
87
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак не разбрахме каква е разликата между революция и преврат. Според мен преврат е това което е било извършено в Масква 1917-та година та държи влага на половин Европа и до днес. Преднамерено сваляне на властта. В Украйна всичко си беше съвсем спонтанно. Народа не иска путински ***.
86
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато се говори за заплати с ушанките се работи в "средна" заплата защото минималната в *** е 80?.
85
0
 
2
 
! Отговори
палачи преди 8 години
Във вече бивша Украйна никога не е имало революция! Това беше фашистки преврат, защото на власт дойдоха тези от фашистката банда Правый сектор. Това са тези с пречупените кръстове на каските. Които не се бият на фронта, а играят ролята на палачи.
84
2
 
2
 
! Отговори
Аз съм прост но ... преди 8 години
Най-обичам комунисти, правещи се на русофили да ми слагат минуси. Сега ще обясня и защо в София работих в Lufthansa technik sofia, срещу 1500 лв приблизително 55 000 рубли, сега редя безалкохолно в магазин ОКЕЙ в Санкт Петербург, срещу 35 000 рубли приблизително 1000лв, но не можеш да ме накараш да се върна! Вие нищо не знаете за Русия, повечето даже не сте били тук, ама разказвате глупости!
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин обясняваше на достъпен език какво ще стане с Украйна ... Е, стана ... и по лошо ще бъде ...
82
0
 
7
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Майдана беше 5 милиарда доларов продукт на САЩ. По едно телевизионно предаване бившият посланик на САЩ сам посочи този факт.
81
0
 
3
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
АЗ КАЗВАХ ЛИ ВИ, ЧЕ ТАКА ЩЕ СТАНЕ???
80
7
 
1
 
! Отговори
Аз съм прост но ... преди 8 години
До Анонимен 188Средната заплата в Русия е 30-35 000 рубли, не 50-60 000, друг е въпроса че с тези пари може да си платиш спокойно наема сметките храната, и да си отлагаш! Кризата удари по руснаците но проблема не е че не им стигат парите за достоен живот, а че не могад да си пътуват по света както са свикнали последните години!
79
0
 
10
 
! Отговори
дарко преди 8 години
революцията в украина ,ха, ха ха в украина никога не е имало революция в украина беше извършен класически преврат.
78
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то и в бг е така ДС е сила а народа глупав , а робството лесна работа - дават след 10 г. ТВ с руска програма , след 20 кола и си щастлив
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Правителството вече докара технократи от цяла Централна и Източна Европа и членове на украинската диаспора."===== И резултатът не закъсня - от 23.09. Украйна е в дефолт, тъй като отказа да плаща по кредитите.
76
0
 
12
 
! Отговори
до 94 преди 8 години
"Моля ушанките да разяснят каква е разликата между революция и преврат."Преврат е това, което стана на майдана.Революцията ще е скоро. Лично ще усетиш разликата.
75
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2\3 от Украйна си е изконна българска територия, както и 1-2 млн кв. км. от Русия. Не че те ще си го признаят, ама истината е, че сме им дали писменост, култура и така са получили възможност да се дръвчат понастощем и да се правят на велики, иначе още щеха да се правят на славяни и да търчат насам-натам опасани с 3\4-ти чаршафи и да ровят землянки. Така е, щом се отказват от корените си!