Революцията в Украйна се задуши от корупция

Киев се нуждае от помощ, за да тръгне по познатия постсъветски път
25 сеп 2015 19:40,
183
Революцията в Украйна се задуши от корупция
Снимка: Reuters

Простено ви е, ако си мислите, че най-лошото в кризата в Украйна е минало, пише в редакционен материал сп. "Икономист".

Въпреки че Минските споразумения се нарушават и из Донбас още отекват артилерийски залпове, от месеци не е имало истински боеве. Сепаратистите са се отказали да разширяват територията си, Русия се е отказала да им праща подкрепления, а Украйна се е отказала от опитите си да ги разгроми. Възможност за решаване на продължаващите разногласия ще се отвори на 2 октомври, когато в Париж ще се срещнат лидерите на Украйна, Русия, Франция и Германия.

Макар че западните сили със сигурност са изкушени да насочат вниманието в друга посока, това би било грешка. Въоръженият конфликт никога не е бил единственият в Украйна - дори не най-същественият. Революцията от Майдана беше опит да се замени едно корумпирано постсъветско управление с модерно управление, в европейски стил, основано на върховенството на закона. Обикновените хора се опълчиха на виждането на Владимир Путин за различния "руски свят", непригоден за либерална демокрация. Така че онова, което е заложено на карта в Украйна, е бъдещето на целия постсъветски регион.

Прочисти се, Украйна

Засега Путин няма много основания да се безпокои. Реформаторите в Украйна се опитаха, но битката им с корупцията не върви добре. Украинската държава, подобно на руската, все още наподобява гигантска мафия. Тя се грижи за страната (неохотно), но главната й цел е трупането на незаконна печалба и управлението й се изразява главно в разпределяне на постъпленията. Олигарсите и техните политически приятели все още доминират в украинския живот.

Ако правителството положи повече усилия за борба с корупцията, олигарсите могат да използват частните си армии за организиране на преврат. Ако намали усилията, гневните ветерани на Майдана може да направят свой собствен преврат. Така на границата на Европа може да се появи една провалена държава, за която си съперничат различни милиции - една европейска Сирия.

Украйна се нуждае от по-директна помощ отвън. Правителството вече докара технократи от цяла Централна и Източна Европа и членове на украинската диаспора. Западът трябва да изпрати спешно още. Виждането, че чужденци могат да решат проблемите с корупцията в една страна, звучи съмнително, но то проработи на други места - например в Гватемала, където подкрепяна от ООН служба, съставена от юристи имигранти, донесе справедливост и дори обвини бившия президент на страната. Организациите на гражданското общество в Украйна молят за помощ отвън. Западни дарители предлагат да повишат заплатите на украинските служители, за да не се изкушават да взимат подкупи. Някои от тях ще взимат и двете - и по-високите заплати, и подкупите. По-добре е да се изпратят външни хора.

Необходима е и информация. Позициите на Путин достигат до украинците чрез изкусните руски телевизионни канали. Телевизиите в Украйна, повечето собственост на олигарси, са невзрачни в сравнение с тях. Бюджетите на Радио Свободна Европа/Радио Свобода и на Световната служба на Би Би Си бяха орязани след Студената война; сега техните програми на украински и руски се нуждаят от повече финансиране.

Други неща, от които Украйна се нуждае, като инфраструктура, са по-скъпи - макар и не толкова, колкото би струвало справянето с провалена държава. Но либералните демокрации имат интерес Украйна да успее. За да свалят президента си през зимата на 2013 г. близо 100 хиляди украинци пренебрегнаха гранатите със сълзотворен газ и куршумите не защото искаха война с Русия, а защото искаха да живеят в "нормална" страна.

Протестиращите от Майдана искаха сравнително некорумпирана, сравнително ефективна либералнодемократична система като онези, които виждаха в Европа. Засега не са получили онова, към което се стремяха. Ако либералните демокрации не могат да помогнат на такива хора да постигнат мечтата си, тогава не трябва да се учудват, когато недоволните маси стигнат до заключението, че либералната демокрация не може да им предложи нищо.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прехваленото "либерално" и "прозападно" правителство в Киев е на път да се провали, а след това на ход идва крайната десница... Уви, това ще съвпадне с подобно развитие на нещата и в останалите европейски държави...
53
13
 
4
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Путлерасите в България са психично болни ***!!!
52
13
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
*** е велик маг и магьосник... - най-добрия си приятел е способен да превърне в най-коварен враг... - и защо му беше тоя Крим като сега ще му се наложи да заобикаля Украйна и това ще му струва милиарди...
51
0
 
9
 
! Отговори
dd преди 8 години
ddРеволюция ли - чист преврат, организиран от цру.
50
0
 
17
 
! Отговори
тотално фиаско преди 8 години
Яйценюк и Пороченко доведоха, вече бивша, Украйна до тотално фиаско! Армията им е разбита и избяга по бели *** от опълченците. Икономиката е пред фалит. Из страната вилнеят въоръжени фашистки банди и грабят, изнасилват, бият и убиват. Държавата е неуправляема. Народът е гладен, жаден и му е студено. На Яйценюк и на Пороченко не им остава нищо друго, освен да се гръмнат.
49
0
 
19
 
! Отговори
не управляема преди 8 години
Украйна е неуправляема. В момента фашистката банда Правый сектор, това са тези с пречупените кръстове на каските, не позволява на украинските доставчици да пресекат границата на Крим и да доставят там хранителни продукти. Украинските полицаи и граничари ги няма. Значи Правый сектор управлява Украйна, а не правителството на Пороченко!
48
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 57Утопия е , обаче не е зле да живееш в тая утопия. Естествено трябва да се поблъскаш 10-на години докато я постигнеш. Не е работа за вас...
47
5
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До АнонименАбе дрОгарЕ... - вижте накъде драпат сирийските мигранти и да приключим спора... - не съм чул някой да се е насочил към Рашата...
46
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Троловете нямат вече опорни точки, освен че не било революция ами преврат. Каквото кажат тапирите от кремъл.
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
че кой ли е очаквал друго...западният просперитет и стандарт е просто една утопия удобно лансирана за намеса в цял свят....и всички авторитарни режими да се свалят дори половина свят не може да постигне този просперитет по западният образец,ще ни трябват ресурсите на няколко планети като нашата за да го постигнем....но блажени са вярващите......а ние кой знае, все пак сме само няколко милиона,може и да се впишем..........след 200- 300г.
44
17
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До Анонимен 51Вината е на Русия и само на Русия... - знаеш, че плащаме най-скъпата газ в света и ни плащат копейки за транзита...
43
0
 
11
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
И през ум не ми е минало, че трудностите в Украйна са минали.
42
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За случилото се след 1989г в България вината не е на Русия а на Запада! Българската икономика бе унищожена защото на запада не му трябва конкуренция .....а му трябват пазари където си продават например храните менте.....езатова ви нарязаха заводите на скрап и ви направиха чужденци в собствената ви страна!
41
3
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До ха хаМного тъпо го даваш... - ако не можеш - не си длъжен да пишеш...
40
0
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 8 години
квото и да правят ще го барат гол ... че и повече ще има
39
1
 
12
 
! Отговори
ха ха преди 8 години
*** беше...ама дали и в бъдеше-ще видим....след като редките метали на планетата са в сибир...а те са основата на новите технологии и завладяване на космоса...а за *** да...но кой я направи ***-техните западни приятели които ги съсипаха,като им изпратиха ленинчо с натрапената им революция...каквото беше-беше...уроците са си уроци..
38
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И в България прехода се задуши от корупцията. Изглежда това е естествения край на финансираните от САЩ "нежни революции".
37
18
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
И нашата държава щеше да бъде нормална, ако не беше свръхсекретната операция на КГБ... - чрез своите агенти начело на държавата - да компрометира западната демокрация и ние отново да се прегърнем в браЦка прегръдка със сибирската мечка...
36
21
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Хищна и алчна сибирска мечка... - докопа ли нещо - държи и не пуска...
35
5
 
1
 
! Отговори
знаещ преди 8 години
освен това в окрайнината има един голям пес-той стои в сянка,никой не говори и не пише за него-малцина го познават,а още по малко са тия които добре го познават...*** е,че никой не го брои за играч и не го включва в сметките-той е изключително силен и има много свои хора по върховете на окрайнината...предпочита да дърпа конците отстрани...истински пес-баскервилски пес от класа-висша класа...тов.лукашенко...