Хелоуин като предизвикателство за въображението

"Влизат чужди езици, празници, турски сериали! Хелоуин да е проблемът!"
Обновена: 31 окт 2015 21:30 | 31 окт 2015 18:10,
174

Снимка: Личен архив

Хелоуин – спорният празник точно преди Деня на народните будителите, всяка година поражда полемики заради празнуването му у нас. Докато едни са крайно против него и смятат, че празнуването му значи отстъпване от родните ценности, нощните клубове стават все по-пълни с млади маскирани хора, които всяка година експериментират с външния си вид. Но дали наистина е толкова грешно и антибългарско, че един ден в годината човек влиза в нереален образ?
Още по темата

За художничката Елена Петрова датата 31 октомври не е толкова важна. За нея и нейното въображение това е просто ден, в който може да изглежда по нестандартен начин, без никой да я помисли за луда. За нея от огромно значение е и творческото предизвикателство да изпипа всеки детайл на избрания за Хелоуин костюм, както и да влезе напълно в роля.

По думите ѝ всеки би могъл да се справи с направата на перфектния костюм, стига да има желание. Разбира се, уменията да шиеш и рисуваш са неоспорим бонус, отбелязва тя.

Според нея не трябва да се дават много пари за костюм, предвид че е само за една вечер. Най-лесно е човек да се съобрази с това, което има в гардероба си, да вземе нещо назаем и да го пригоди.

Въпреки това Елена споделя, че не избира образа си според това, което има в гардероба, а се води от това, което ѝ се иска да наподоби в момента. Всяка година тя дава воля на въображението си, избира някой персонаж и се опитва доколкото е възможно да се вмъкне в кожата му.

Предпочита да залага на отрицателните герои, тъй като основната идея на празника е костюмът да е страшен и зловещ. Превъплъщението, с което най-много се гордее, е това на Дарт Мол от Междузвездни войни.

През годините е влизала доста успешно и в кожите на Мистик от X-Men и Уензди Адамс. Правила е и образ от клип на Мерилин Менсън. Влизала е и в ролята на по-симпатични образи като Уилма Флинстоун, но тя оценява този избор като по-скоро неподходящ, тъй като не е страшен.

По думите ѝ често образите се сексуализират, като по този начин също се измества идеята от зловещия вид и се търси предизвикателен изглед. Разголените костюми привличат повече внимание, но пък излизат извън оригиналната идея да влезеш в образ и да станеш напълно неразпознаваем.

Като почитател най-вече на творческата страна на празника Елена не смята, че празнуването на Хелоуин е толкова грешно. Тя признава, че празникът е чужд и няма общо с нашата култура, но смята, че хората трябва да са толерантни.

"Трябва да сме толерантни в момент, в който навлизат най-различни чужди неща - технологии, празници, езици. Турските сериали също са такъв пример, тъй че Хелоуин да ни е проблемът", споделя тя.

По думите ѝ българите не празнуват Хелоуин в истинския смисъл на думата, защото не се спазват истинските традиции. Според нея сме си побългарили празника, за да са забавляваме и един ден в годината да бъдем различни.

Според нея празнуването на Хелоуин не означава, че човек е родоотстъпник и че става по-малко българин.

"Който е българин, той е българин във всяка една ситуация. Българин си, ако мислиш за бъдещето на България, ако мислиш за околната среда, за културата, за обществото, ако имаш отговорността да гласуваш. Това, че си отишъл да се забавляваш, облечен като пеперуда например, не означава нищо", смята Елена.

Тя се съмнява и доколко са справедливи нападките, че празникът е езически, предвид че повечето хора не са силно религиозни и рядко ходят на църква.

Според Елена Хелоуин е интересен за българите, защото е възможност да бъдеш различен и интересен.

"Някои хора искат да са това, което не могат да бъдат или им се иска да бъдат, други хора просто искат да се направят на нещо различно, трети искат да привлекат вниманието", обяснява тя.

По думите й не се организират и други подобни тематични събития, които да бъдат алтернатива и да се избегне отбелязването на чуждия празник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
3
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Какво предизвикателство, какво въображение???! Простотия до шия. Американска "култура" ни залива като помия отвсякъде. Който иска нека да си празнува, човешката глупост е безгранична. На всички млади *** - честит Хелуин.
82
0
 
5
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
До някой 140Я ми намери постовете в които се твърди, че в Русия не се празнува в хелоуин и напиши номерата им, искам да ги прочета.Чак пък празнуване... облекли се двайсетина дpиcльовци като клоуни, драскачите и те си нямат работа, и вече празнуваме? Аре, бегай у лево, киртак!
81
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затворените врати на жилищата изказаха мнението на българският народ за натрапеният ни "празник".
80
8
 
1
 
! Отговори
някой преди 8 години
Другари русофили, за ваше сведение, Хелоуин се празнува и в любимата ви Русия.Въпреки отчаяните опити на официалните власти да изкоренят този празник като западняшки и чуждопоклоннически, младото поколение не слуша ами празнува.Старите баби попържат, ама всуе!
79
3
 
8
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
Поредната copосoидна пaчa, шoпcки тертип. Класика. Тази oвцa НИЩО не е свършила през живота си, нищичко, зеро, нула, вакуум. Машина за тор.
78
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
JALKI SOROSOIDI. PUBEDA, ATAKA!
77
1
 
2
 
! Отговори
Кипил Софийски преди 8 години
*** празник ,празнуван от *** !
76
2
 
3
 
! Отговори
хелоИнчо преди 8 години
До Българче.Добре, Шекер Байрам няма да празнуваме. Отричаме, защото какво- е мюсюлмански или защото е по-малко радостен? Защо тогава не се празнува тук и Пурим? Или той е еврейски и не става някак си. Да отметна само че, на Пурим също всички хора се маскират и това е ден в който можеш да отидеш като клоун дори на работа!Обаче,Българан не ги празнува, защото не са християнски. Добре, Самхейн е келтски празник.Те са езичници.Защо го празнувате тогава?Обаче,Българан празнува та се цепи...
75
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Eдно време се наричаше идеологическа диверсия.Приемане на чуждото влияние и отричане на българските ценности.В това направление участват най-активно медиите които хич не са български.Вижте как възхваляват католическият ,,хелуин" а как ще отбележат кукерските празници.С какво умиление само пишат как ги зарежда и колко колко отвратителни и грозни са кукерските маски.Няма нищо българско в медиите все са чуждопоклонници.
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълна простотия с едничкия замисъл матряла да бръкне в джоба си и да купува без да мисли.
73
1
 
2
 
! Отговори
Тиквеник преди 8 години
До Анонимен 125"Празник на тиквите и *** кратуни.""КУКУРБИТИН"ден
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По законите на жанра,ако на стената виси пушка,скоро ще гръмне...Щом празнуваме ,свикваме и вече се "радваме" на ужасите,те ще се случат!Управляващите ни след 1989г "народни измамници-урунгели" вече са "осигурили" поне две цели за руските "Калибри" в БГ:"... 4) Болгария авиабаза Безмер,5) Болгария авиабаза Граф-Игнатьево..."А може и повече да са!През гугъла: "И еще раз о "Калибрах"
71
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В нашите народни обичаи колко "Хелоуни" могат да се покажат от децата ама, никой не се занимава с тях-отива и народната традиция
70
2
 
3
 
! Отговори
ХелоИнчо преди 8 години
Българан е галант! Православен, силно вярващ и...празнуващ всичко що не е православно. Защо не празнувате Шекер Байрам, или Пурим тогава? Еврейския празник Пурим е еквивалент на Хелоуин- децата се маскират. Карнавал. Нима не е повод за радост? Шекер байрам защо не празнувате- черпи се със сладки! Нима не е и той повод за радост?
69
10
 
2
 
! Отговори
съвецки трол преди 8 години
Ще празнуваме само 300 години руска балалайка !
68
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Празник на тиквите и *** кратуни.
67
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко е добре когато за икономиката е добре. Хелоин и коледа са празници на които в САЩ влизат милиарди долари, днес в Джъмбо имаше опашки от пазаруващи за хелоин.
66
2
 
5
 
! Отговори
gost преди 8 години
така ако това е модерната д емокрация здраве да е питам аз от малки децата ли така да се взпитават трябва сас страх ми та то едно дете колко му е писхиката а друг освен деца на това не знам да се варже това е се пак балгария а не англия имаме си традиции а това каквое нее традиция даже и свети валентин нее традиция него го уважавам има лиубов но е друг вапроса ако системно се пречи както стана с мен преди години *** живота продалжава неисе а тоя които го е правил има господ и а него
65
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Петолъчка в сърцетоСкрий се бе, ***!Пий хапчетата, сядай на цокалото, а после бабата да ти сложи памперса.Лягай, завивай се през глава и сънувай конницата на Будьони. Той е обущар и ще си паснете.Само да не седнеш след малко да гледаш филма за адмирал Колчак! Не е за твоето ниво, не се и опитвай да разбереш нещо.Хайде, къш! Вашето време мина. Имахте 45 години, провалихте се. Скрий се сега някъде и не разсмивай хората, жалък си.
64
0
 
5
 
! Отговори
++++ преди 8 години
DOLO HELOIN DA JIVEE MAIKA BALGARIA )))