Винетката 145 лв. Защо? Винетката 97 лв. Защо?

Пак всичко се прави на тъмно, но къде отиват парите ни?
Обновена: 12 ное 2015 13:08 | 12 ное 2015 10:38, Александър Попов
137
Винетката 145 лв. Защо? Винетката 97 лв. Защо?
Снимка: Булфото, архив

Рязането на ленти на новооткрити пътища е едно от най-често срещаните в българската политика през последните години. 10 км да са с нов асфалт и политиците с ножицата са там. Друг е въпросът, че в случаи като този на бул "Александър Малинов" в столичния квартал "Младост" лентите срязани, а след седмица-две - пътят пропаднал.

Но качеството на ремонтите са друга тема, макар и пак пряко свързани с винетката.

Миналата седмица, в разгара на полицейските протести, и ей така между другото, излезе информация, че винетката ще скочи от 67 до 145 лева за автомобилите. После финансовият министър Владислав Горанов бе благосклонен към шофьорите и обяви, че се предвижда новата годишна винетка да е "само" до 100 лева. Един вид - вижте ме колко съм добър.

Опитът с шоково поскъпване да се пробва обществеността и после с по-малкия скок сме го гледали още в "ерата Дянков". Нищо ново под слънцето, признак, че не можеш да обясниш политиката си.

Вече е факт, че годишните винетки за леки автомобили са 97 лв. А министър Лиляна Павлова даде най-нелепото оправдание - минималната заплата била скочила със 70%. За първи път става ясно, че скока на винетката е свързана с минималната работна заплата.

То да е само винетката, а то така и с тока, и с парното, ще кажеш, че българинът взима някакви космически заплати, че всичко се свързва с пустата ни минимална заплата. А тя скромните 380 лева. Ако си мислите, че с тези пари може да се оцелее - нека политиците заживеят с тях. Ще бъде истинско риалити...

Въпросът дори не е дали винетката ще скочи с 40% или въобще трябва ли да скочи. За пореден път нещо се налага без българският гражданин да е информиран. Казва се, че българските пътища няма как да бъдат ремонтирани и поддържани със сегашната цена. Нито дума, че у нас се плаща освен винетка и пътен данък, докато в много държави е само единият от двата налога.

Цената на винетките за леки автомобили в България не е променяна от 8 години и е в пъти по-ниска от таксите в другите държави в ЕС. В Словения например годишният стикер струва 110 евро, в Австрия е почти 85 евро, а в Унгария е 136 евро. Но дали е честно да сравняваме само цената, без да правим същото сравнение и на социалния статус?

"Съгласете се, че с 67 лева винетка да искате да имаме магистрали, 30 000 км републиканска пътна мрежа и тя да се поддържа, това е нереално", посочи Горанов. Съгласни сме, само че шофьорите остават с впечатлението, че тези пари потъват в нечий джоб, защото сме свидетели на асфалтиране в силен дъжд, полагане на настилка, която след рязането на лентичките не издържа и година в добро състояние, спестяване на асфалт, за да може всички да са на далавера.

Никой не излезе вече толкова години и да информира - предвидили сме изгражденето и ремонтирането на еди-колко си километра пътна мрежа. Една част от финансирането е по европейски програми, от бюджета (респективно от нас) ще трябват Х лева. За магистрали ни трябват да речем 100 млн. лева, за първокласни пътища още толкова и т.н. Не, яснота няма. Има едни цифри например, че от винетки са събрани 200 млн. лв. годишно и че са недостатъчни. Но ако има разчети ще може да се проследи какво е направено, да се изисква качество на ремонта, да се види дали тези 200 млн. лв. въобще се използват за пътища и т.н.

Г-да политици и управляващи, попитайте един обикновен шофьор къде му отиват парите от данъка и винетката и ще ви се изясни положението. Пропуснете псувните и ще разберете, че никой не знае за какво са използвани парите. И няма как да бъдат убедени, че винетките трябва да скочат почти двойно.

Създава се убеждението, че само се иска, а насреща - нищо. Или почти нищо...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: винеткаЛиляна Павлова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
37
 
! Отговори
Оставка преди 8 години
17.04.2015 Павлова:"Няма да повишаваме цената на винетката" . Стига лъжи, оставка !!!!!
71
1
 
16
 
! Отговори
Анти Винетка преди 8 години
Тъй момче на снимката да не е Владко Горанов като ***, след като го изритаме от властта,м?Ко мислите?
70
1
 
35
 
! Отговори
ПРАВЕДЕН преди 8 години
Сега е момента всичко живо да излиза на протест и да сваляме тия кръвопиици от власт!!! За емигранти нелегални пари има и да се теглят по 22 милиарда бор4ове може....а за народа дето ба4ка като вол пари няма и само секира да му смъкват по 5 кожи! Стига толкоз....иззедници ненаяли се!!!
69
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
какво стана с 16 те милиарда защото искат сега до края на годината да взимат още 5 милиарда. Нали сега нема Орешарски Станишев сега с какво ще се оправдаят съ служебния кабинет ли?
68
0
 
32
 
! Отговори
88888888888888888888 преди 8 години
КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ ОТ АКЦИЗА НА БЕНЗИНА КОИТО ТРЯБВА ДА СА ЗА РЕМОНТ НА ПЪТИЩАТА
67
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Утре тринадесет часа общонационален сбор пред народното събрание . Да се преброим колко шофьори сме против поредния данък
66
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Долни са тия ей! Нямат наяждане....Навсякъде искат да окупират и от всичко пара да пада! Мафия! Само за пример, вчера отивам в КАТ и какво да видя, герберите настанили там "нашата банка" (знаете коя) и лапат комисионни като за последно! За всяка бележка викат - дай пари, а комисионната на банката достига до 100% върху таксата за някой документи. Баси м***та такова нещо няма никъде в западна Европа!
65
0
 
15
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 8 години
Писал съм го и преди! В края на предишния си мандат, г-жа Л.Павлона, в центъра на село Гроздьово, обл. Варна,ь преряза лентата на "реновирания" път от с. Гроздьово до село Ст. Оряхово. Пътят е"реновиран" само от с.Гроздьово до разклона за село Дъбравино. ИЛИ: Направени са само 17% от обявения път. А най-натоварена е отсечката от с. Ст. Оряхово до разклона за с Дъбравино. Там вървят тежките камиони от Бургас за Девня и обратно! Т.е.краднем 83% -- камионите да се трошат, майната им !!!!!
64
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важното е данъците & таксите да качват, да се теглят Милиарди нови заеми, за да има за Хачалък!
63
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За една кола вече - винетка 100 лв. гражданска стара цена 170 лв. тех. преглед 45 лв, данък за общината 25 лв до тук 340 лв. за кола 15-20 годишна среден клас, отделно гориво, гуми и пр. подръжка.Какво става и какво остава за нас при заплата около 450 - 500лв. или пенсия 300 - 350 лв. Това за колата , но има още за храна, за ток, за деца, за лекарства. Как я смятат тия които ни управляват - по техният портфейл ли всички живеят?
62
0
 
22
 
! Отговори
ЧЕшит преди 8 години
Цената на винетката е такава каквата я определи държавата, то е ясно., НО:1. за последните години вървят непрекъснато дефлационни процеси 2. Не съм видял рехабилитирана пътна мрежа от поне 20 г , коята да издържи на първия сняг дори. 3 .Доходите са ни смешни за такива невероятни такси и акцизи, въпрек че визам малко над 5 хиляди лв, мисля че не мога да се наредя дори и в средната класа / с 4 членно семейство съм/4. ДА свалят държ.служители от луксозните лимузини и да спре харченето за НСО
61
1
 
26
 
! Отговори
cat преди 8 години
Хайде всички дружно на протест пред Парламента, Орловия им мост и където още трябва!!Полицаите си вардят 20-те заплти!!А тези,които разчитат на увеличената минимална заплата, значи могат да плащат и 100 лв винетка ли?!370 лв мин. работна заплата, от тях 100 за винетка?Моля?!
60
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде стига с тия винетки! Винетката не е задължителна! Задължителна е застраховката Гражданска отговорност и тя е 180 до 250 лева! Защо не протестирате срещу нея? Защо оставяте мутрите които създадоха застрахователните пирамиди да печелят безконтролно? Срещу винетката искат или не, ще направят нещо , а със застраховката какво ще направят ?На някой да са му върнали парите ако не е направил катастрофа да кажем 5 години? Мислете хора!
59
1
 
14
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 8 години
това цена калкулирана за всички ли е ИЛИ ще удрусаме отново единствено изрядно купуващите си винетки?Какво се случва с голямия брой закононарушители - какъв е контрола - защо се търси по-лесния начин отново...
58
1
 
17
 
! Отговори
Гошу преди 8 години
Вижте сега. В хазната няма пари, затова се търсят усилено откъдето и да е. А парите трябват, за да може да имаме да плащаме на нашите смугли братя детските, како и помощите им за безработни. Иначе откъде да се вземат тези пари, дето трябва да им ги даваме, а?
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И каква стана сега? Що не зададохте и най-важния въпрос?КОЙ МИ *** У ГАЩИТE?
56
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Много добра статия,много добри въпроси поставя.
55
1
 
5
 
! Отговори
мургавелко преди 8 години
до Овеличител (:Този е от фармацевтите дето са учили една година в Молдова и после са си платили да завършат в България.
54
3
 
21
 
! Отговори
ГРОБ преди 8 години
ти гласува ли за ГРОБ???гласува! айде сега няма да се оплакваш......
53
2
 
7
 
! Отговори
Овеличител преди 8 години
До ИванНяма да ти Увеличат заплатата, защото си неграмотен!