Винетката 145 лв. Защо? Винетката 97 лв. Защо?

Пак всичко се прави на тъмно, но къде отиват парите ни?
Обновена: 12 ное 2015 13:08 | 12 ное 2015 10:38, Александър Попов
137
Винетката 145 лв. Защо? Винетката 97 лв. Защо?
Снимка: Булфото, архив

Рязането на ленти на новооткрити пътища е едно от най-често срещаните в българската политика през последните години. 10 км да са с нов асфалт и политиците с ножицата са там. Друг е въпросът, че в случаи като този на бул "Александър Малинов" в столичния квартал "Младост" лентите срязани, а след седмица-две - пътят пропаднал.

Но качеството на ремонтите са друга тема, макар и пак пряко свързани с винетката.

Миналата седмица, в разгара на полицейските протести, и ей така между другото, излезе информация, че винетката ще скочи от 67 до 145 лева за автомобилите. После финансовият министър Владислав Горанов бе благосклонен към шофьорите и обяви, че се предвижда новата годишна винетка да е "само" до 100 лева. Един вид - вижте ме колко съм добър.

Опитът с шоково поскъпване да се пробва обществеността и после с по-малкия скок сме го гледали още в "ерата Дянков". Нищо ново под слънцето, признак, че не можеш да обясниш политиката си.

Вече е факт, че годишните винетки за леки автомобили са 97 лв. А министър Лиляна Павлова даде най-нелепото оправдание - минималната заплата била скочила със 70%. За първи път става ясно, че скока на винетката е свързана с минималната работна заплата.

То да е само винетката, а то така и с тока, и с парното, ще кажеш, че българинът взима някакви космически заплати, че всичко се свързва с пустата ни минимална заплата. А тя скромните 380 лева. Ако си мислите, че с тези пари може да се оцелее - нека политиците заживеят с тях. Ще бъде истинско риалити...

Въпросът дори не е дали винетката ще скочи с 40% или въобще трябва ли да скочи. За пореден път нещо се налага без българският гражданин да е информиран. Казва се, че българските пътища няма как да бъдат ремонтирани и поддържани със сегашната цена. Нито дума, че у нас се плаща освен винетка и пътен данък, докато в много държави е само единият от двата налога.

Цената на винетките за леки автомобили в България не е променяна от 8 години и е в пъти по-ниска от таксите в другите държави в ЕС. В Словения например годишният стикер струва 110 евро, в Австрия е почти 85 евро, а в Унгария е 136 евро. Но дали е честно да сравняваме само цената, без да правим същото сравнение и на социалния статус?

"Съгласете се, че с 67 лева винетка да искате да имаме магистрали, 30 000 км републиканска пътна мрежа и тя да се поддържа, това е нереално", посочи Горанов. Съгласни сме, само че шофьорите остават с впечатлението, че тези пари потъват в нечий джоб, защото сме свидетели на асфалтиране в силен дъжд, полагане на настилка, която след рязането на лентичките не издържа и година в добро състояние, спестяване на асфалт, за да може всички да са на далавера.

Никой не излезе вече толкова години и да информира - предвидили сме изгражденето и ремонтирането на еди-колко си километра пътна мрежа. Една част от финансирането е по европейски програми, от бюджета (респективно от нас) ще трябват Х лева. За магистрали ни трябват да речем 100 млн. лева, за първокласни пътища още толкова и т.н. Не, яснота няма. Има едни цифри например, че от винетки са събрани 200 млн. лв. годишно и че са недостатъчни. Но ако има разчети ще може да се проследи какво е направено, да се изисква качество на ремонта, да се види дали тези 200 млн. лв. въобще се използват за пътища и т.н.

Г-да политици и управляващи, попитайте един обикновен шофьор къде му отиват парите от данъка и винетката и ще ви се изясни положението. Пропуснете псувните и ще разберете, че никой не знае за какво са използвани парите. И няма как да бъдат убедени, че винетките трябва да скочат почти двойно.

Създава се убеждението, че само се иска, а насреща - нищо. Или почти нищо...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: винеткаЛиляна Павлова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пуснете дневна винетка К3. Не се правете на луди. Направете я достъпна за да се купува, в противен случай нищо не правите.
31
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До DreamTheaterКато дадеш пари за цигари, получаваш цигари ! Като дадеш пари за винетка, получаваш дупка. Нещо да добавиш тъ*па*на*ри*но , държавен ! ?
30
0
 
18
 
! Отговори
СТОЯН преди 8 години
ОТ БУРГАС СЪМ, ПЪТУВАМ ЧЕСТО И ЩЕ КАЖА ЕДНО: ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е САМО В РЕМОНТИТЕ КОЛКО СА КАЧЕСТВЕНИ, А МАНТАЛИТЕТА НА ХОРАТА, КОИТО ИЗВЪРШВАТ ТЕЗИ РЕМОНТИ!!!!! ЦЕЛИЯТ БУРГАС Е РАЗКОПАН ПО ВСИЧКИ ПОСОКИ ОТ 1 ГОДИННА! ВСЕКИ ЧАС Е ПОЯВЯВАТ НОВИ ТРАНШЕИ ПО ЦЕНТРАЛНИ ПЪТНИ АРТЕРИИ НА ГРАДА И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ: НЕОБОЗНАЧЕНИ!!!! ЗАРАДИ НЯКЯКВА БЪРЗА АВТОБУСНА ЛИНИЯ! ДА БЕШЕ ТАКА САМО В ЕДИН ГРАД - ЗДРАВЕ ДА Е! МАГИСТРАЛА ТРАКИЯ Е В РЕМОНТ НА УЧАСТЪЦИ, ОТКРИТИ ПРЕДИ 2 ГОДИНИ! И ПАК НЕКОРЕКТНО ОБОЗНАЧЕНИ!!!
29
2
 
17
 
! Отговори
Бял данъкоплатец преди 8 години
Какво има да се чуди и мае-бюджета е изтърван отдавна и най-лесния начин е да се измислят нови данъци и налози или да се вдигат вече съществуващи.Управлението на ГЕРБ се крепи на пускането на евросубсидиите когато те са на власт,взимането на нови кредити от международни институции и рефинансиране на текущия бюджет.Всичко това говори за ЛОШО управление.Всичко в името на това да се задържим на власт колко се може повече.Разбира се с услужливото мълчание на народа-***,заспал и пpeeбaн .
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ КАРАМ КОЛА НО НА ВСИЧКИ СЪВЕТВАМ -СВАЛЕТЕ СИ ГАЩИТЕ И ИМ ПОКАЖЕТЕ ЗАД.НИТЕ СИ ЧАСТИ....В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ -ПРИ ТАКАВА "ШИБИНЕТКА"" ЩЕ ОСТАНЕТЕ ВСЕ ЕДНО БЕЗ ***...И ДРУГО -ЗАПЛАТИТЕ В СОФИЯ СА ПО-ВИСОКИ ОТ ТЕЗИ В ПРОВИНЦИЯТА. НО ЦЕНАТА НА ВИНЕТКИТЕ И НА ВСИЧКО ДРУГО ЩО Е ЗА ХАЗНАТА Е ЕДНА ...
27
1
 
4
 
! Отговори
Левски е мъртъв преди 8 години
До 777Поведи се сам, не бъди овца?
26
0
 
17
 
! Отговори
96 преди 8 години
Тези увеличения трябва да са пропорционални на увеличението на заплатите и годишната инфлация. Тук пак намирисва на поредния държавно-мафиотски рекет надтърпеливия *** народ.Няколко години не били работели върху вдигането на винетките. Ако не сте работили а сте били на работа само да крадете, върнете си заплатите на народа, а за кражбите сте за затвора.
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 31Да бе. Вярваш ли? Гробарите си правят каквото искат, защото знаят, че племето е беззъбо и ще си трае.
24
2
 
14
 
! Отговори
Плавник преди 8 години
Сашо, само да те информирам, че пътен данък никой не е плащал откакто беше въведена винетката. Най-вероятно говориш за данък МПС, който се плаща на общината всяка година. Такъв данък плащаш и за апартамента си, ако имаш собствен, разбира се. Моля да се прави разлика между общински данъци и такси и държавни. След това уточнение искам да кажа, че съм съгласен с тезата, че всичко се прави без да бъдат дадени анализи (ако изобщо са правени) и натъмно - дайте да дадете. Не е нормално това.
23
2
 
26
 
! Отговори
бг преди 8 години
Днес бг.......и вие сте българи...нали....или.....дайте идея как да организираме и да проведем протест...ама истински...да задръстим паветата...
22
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стани, стани юнак Балкански, от сън дълбок се събуди, *** от парламента измети!
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Parite ni otivat v bk na zeza seksa na boiko mutresata bivscha zvetelina borislavova ako ne besche boiko zeza seksa namasche da ima Banka a parite ot Venetien i dr otivat v neinata bk i tja ima imenieto halkidiki kato plevneliev i vse s 4esten trud sa kupeni da ama ne
20
3
 
19
 
! Отговори
Minetka Pavlova преди 8 години
Пътния данък за какво плащаме тогава/ Когато една жена не е пипана 4 години пипат се винеткитеЖалко за селяните до нивата си неможе да иде без скъпите стикери. Тодоре стани да видиш какив резил си създал да дере кожата на избирателите си.
19
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен и 67лв беше висока.И на 200 да я вдигнат пак ще има дупки
18
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боко освен от протест от друго не разбира. Милиционерите как върнаха решение на министерски съвет? Хайде сега на площада за цените на винетките докато не ги смъкнат! ОСТАВКА! МАФИЯ! Протести до дупка иначе ще ни лъжат и крадат още дълги години!
17
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте в Румъния как ги изметоха, а ние спим. *** народ, заслужаваме си крадците, лъжците, т.е. депутатите да ни се смее целият свят! Егатиии държавата
16
1
 
14
 
! Отговори
Пацо преди 8 години
Браво Влади и аз се чудя като карам чисто нова кола със 115 коня и плащам 330 лв. на година. Логиката на управляващите е като имаш пари за нова кола плащай голям данък.
15
2
 
20
 
! Отговори
В,Василев преди 8 години
Хак ни е ! Не се вдигнахме като нормалните хора , от Зимбабве , Сирия ,, , Еритрея дори ! Какво искате , те знаят че сме послушна рая ! Я нека веднаж им загрееме вратовете , но така че и полицаите да ни помогнат ! , , , , така че те ще си правят това което си искат и както си искат !
14
1
 
18
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Хайде бе хора.. Да организираме един национален протест. За какво използвате тия "социални мрежи" ?!
13
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хич не се оплаквайте,марисиянците ли преизбраха ГРОБ.