Неделни шпаги: Правилно ли БФС изхвърли Литекс?

Само на един отбор ли се крепи футболът ни?
Обновена: 24 яну 2016 17:11 | 24 яну 2016 14:27, Красимир Ангелов
54

БФС трябваше да остави Литекс, за да спаси поне футбола. Снимка: Булфото
Целият казус е един цирк, наказанието е логично. Снимка: Булфото

Общо гласували: 371
БФС трябваше да остави Литекс, за да спаси поне футбола
54%
Целият казус е един цирк, наказанието е логично
46%

Изваждането на Литекс от А група предизвика доста полемики. Всички казват, че е според правилата, но пък губел българският футбол. В "Неделни шпаги" по темата мнения кръстосват Красимир Ангелов и Александър Попов.

БФС трябваше да остави Литекс, за да спаси поне футбола. Красимир Ангелов, Dnes.bg

Изхвърлянето на Литекс от А група нанесе поредния тежък удар на българския футбол, на който му се насъбраха много скандали и проблеми само в последните 6 месеца. Европейско пак ще гледаме само на картинка, а родната А група не е същата без в нея да играят ЦСКА, Литекс и Локомотив София. И докато проблемите на “армейците” и “червено-черните” сме ги дъвкали много и на тях все пак са им правени известни компромиси, то изваждането на Литекс просто ей така заради един мач дойте прекалено.

Всъщност тежката санкция един отбор да бъде ваден от групата за напускане на терена дойде след няколко подобни случая в края на 90-те, когато бяха истинските мутренски времена във футбола ни. И понеже санкцията тогава не беше толкова тежка, няколко президента си позволиха по този начин да протестират срещу съдийството в дадени срещи. И до днес верните фенове на футбола помнят, как Томас Лафчис извади Левски от финала за Купата срещу Славия преди почти 20 години, президентът на Добруджа Стефко Колев извади своя тим в мач срещу Локомотив София от А група, а същото малко по-късно стори и президентът на Берое Станислав Танев по време на скандален мач с Велбъжд (Кюстендил) в Стара Загора.

Да, няма спор, че и ръководството на Литекс прекали с крайните си действия по време на мача с Левски. Но е доста нелепо да разбиеш отбор с толкова много национали – мъжки, младежки, юношески, като го запратиш в Б група, само заради провинението на един ръководител. Нелепо е да оставиш и без това скромната ни А група с едва 9 отбора. Нелепо е и да направиш на практика по административен път Лудогорец шампион, след като отнемаш точки на отбори, които са спечелили мачове срещу “оранжевите”. Защото с новото класиране Лудогорец губи едва 2 точки, а конкурентите му повече - Левски – 7, Берое – 4. Литекс пък вече ги няма.

Нелепо е и цялото БФС. Но на това отдавна никой не обръща внимание. Всъщност от “Иван Асен” вече толкова се забатачиха в собствената си некъдърност, че каквото и решение да бяха взели, все щеше да е грешно. Но поне можеха да се опитат да спасят футбола. Уви...

Целият казус е един цирк, наказанието е логично. Александър Попов, Dnes.bg

Изваждането на Литекс от А група бе еинственото според нормативните документи на БФС. Съюзът отдавна е изгубил доверието на футболните хора и най-вече на феновете. И дори, когато спазва правилата пак е на грешната страна.

Мотивите Литекс да остане в групата са повече от нелепи - имали много национали, футболът ни щял да западне. Футболът ни запада, защото правилата винаги са били прескачани в угода на един или друг президент. И всички босове на клубове са били в позиция на обгрижвани по втория начин от БФС.

Но трябва да дойде време, когато да се реже месо. И футболът ни няма да стигне по-голямо дъно, ако Литекс е в по-долна група. Ще копае надолу ако има такива персони като Стойчо Стоилов. Не се води никакъв в клуба, но по нечия заръка разигра целия цирк. Сега изтъкна, че наказанието било продиктувано по политически причини и свързано с шефовете в Левски. Ако има какво да каже - да го каже в прав текст, а не като директивите на адаша си Младенов. Защото ръководителите на Левски не са говорили с него по телефона, когато ръкомахаше на пистата на стадиона.

Футболистите на Литекс пък признаха, че са получили заръка от Гриша Ганчев да стават шампиони. Ама и той по документи не се води в Литекс.

Във футболните клубове мирише също толкова, колкото и в БФС. И затова не е виновен КОЙ, ТОЙ или СВОЙ. Виновни са всички футболни хора, които са се оплели като свински черва в далавери.

Наказанието на Литекс следва правилниците, които никога не са се спазвали. И затова довод като този, че имаш много национали, е валиден пред тях. За съжаление не се вижда формулата, по която да се почне на чисто. Но да се насажда мнението, че едва ли не футболът ни се крепи на Литекс е нелепо. Пък и нали не ги закриват - слизат само в по-долна група. Или тяхната школа за таланти действа само ако отборът е в елита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: ЛитексНеделни шпаги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
1
 
! Отговори
реален преди 8 години
ЦСКА и ЛОКО СФ не са в елита. ЛИТЕКС вероятно.Защо БФС не извади ЛЕВСКИ и ЛУДОГОРЕЦ та съвсем да съсипе футбола ни?
35
2
 
1
 
! Отговори
чорбаря преди 8 години
В последните няколко години се нагледахме на уредени мачове измежду цска,локо сф и литекс.Тите отбора си полягваха един друг и така предвещаваха я купа,я титла ,я кой ще изпадне.Гласуването че Българският футбил загивал след изваждането на мошеническите комунистически отбори е ялова работа.В цска се препираха яко нарко-петро доларите на комунистическите фирми.както в локомотив парите от продаденото на черно оръжие от Гегата.Последно изританият отбор на скандалния бизнесмен от с.Микре е ачик марф
34
0
 
1
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
А какво ви говори това, че пенсионират съдията, дано не го претрепат човеко, те краварите само могат да смърдят.
33
2
 
2
 
! Отговори
s преди 8 години
До Fan"Ако","дали","какво щяло да стане". Ами ако беше реализирана дузпата ? Ами ако беше зачетен голът на Гаджев в мача за купата? Ами ако ако не завършваше на О? С две думи "айде няма нужда от ако-та". Люляците се о*раха. АКО някой мисли,че случайно се случи това и точно срещу Левски е много ***. БФС се чудеше по какъв начин да остави Гришовци в групата,но не намери врътка. Случи се най-нормалното нещо на света - спази се законът.
32
1
 
6
 
! Отговори
Fan преди 8 години
И след като тия от БФС-то на Мокета са така принципни и спазват правилата защо не отговорят при положение, че живеем в 21 век как така за 3 работни дни не може да се придвижи един доклад на полицията от Ловеч до София за вандализва на подуенските лепилари на стадиона в Ловеч. И според същите тия наредби и правилници не беше ли "Левски" с последно предупреждение или именно заради това. До кога аршина ще е двоен или по точно за тия от Подуяне изобщо не важат никакъкви правила.
31
1
 
6
 
! Отговори
Fan преди 8 години
А дали някой си е задал въпроса какво би се случило, ако "Литекс" не беше изваден, а отсъдената дюспа беше нереализирана. Второто полувреме вероятно оня послушко съдията щеше да изгони и децата които връщат топките от игрището след поредния гол на Асприля. И на най отявлените левскари беше пределно ясно, че на тоя плазмодий му е внушено, че всякакъв друг резултат освен победа за отборчето на Шиши е "национално предателство" и ще бъде веднага изпратен..... в Сибир.
30
3
 
1
 
! Отговори
vasko преди 8 години
EMI KOI E KAZYL NA STOI4O DA VADI OTBORA , AZ NEVQRVAM 4E GO E NAPRAVIL TOI IMA SI SOPSTVENIK KOITO DAVA PARI ZA OTBORA ,QVNO G-N GAN4EV MU E ZAPOVQDYL , NALI ZNAETE 4E SPONSORIRA CESEKA I DA MOJE DA SE SLEQT V B GRUPA MISLQ 4E STOI4O NE E VINOVEN .
29
4
 
5
 
! Отговори
Ганчо преди 8 години
Има правилник в който е фиксирано какво се прави при такъв случай. Какво умуват всякакви знаещи и незнаещи, разбиращи и не разбиращи. За това в България няма ред. Всеки е специалист по всичко и по нищо. Стига Литекс та Литекс. Да са чели правилника и да знаят какво ги чака. Въпроса е решен. Както се казва в правото - делото решено на трета инстанция и не подлежи на преразглеждане. Решението окончателно.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
през 1996 съдиятна на мача заКупата със Славия-Левски бе абсолютно купен. Отмени чиса дузпа за Левски, даде сто измислени положения за Славия. Лафчис извади отбора и Левски получи служебна загуба. редно беше да постъпят и сега така. 0 служебса загуба за Литекс - а какви са причинет Стоилов да вади отбора са без значение-
27
8
 
16
 
! Отговори
Велико Търново преди 8 години
Просто Левски не трябваше да купуват съдията в мача и всичко щеше да е наред. Дори и да бяха загубили от Литекс пак щяха да имат повече точки отколкото сега.
26
1
 
7
 
! Отговори
циник преди 8 години
Чудя се каква къщичка за птички ще скове напролет Гришата
25
1
 
11
 
! Отговори
соло преди 8 години
До Ха хаСпомни си кой извади отбора,човек,който официално не заема никакъв пост в Литекс-е кой каква справедливост търси!!!
24
6
 
6
 
! Отговори
mirko преди 8 години
Правилникът на БФС е един буломач,направен за недоразуменията в бфс-то,с оглед да четатевангелието т.е.правилника като дявола евангелието.По членовете,с които наказват Литекс имадруги,които отричат тези.Да не говорим,че изменят прави;лноците в ущърб/ЦСКА като б ГР. Икласирането купата-домакин.Време е за промени,защото БФС не наказа Лефски,вапреки,че тои има 6 млн.лв.към НАП и 43 млн.задължения
23
4
 
13
 
! Отговори
Ха ха преди 8 години
Абсолютно заслужено, не можеш да си вадиш отбора когато си поискаш по време на мач.... Иначе се превръща в селска лига но дори и на тези мачове между махалите не съм виждал да си вадят отборите... Ступат се малко и продължават :)
22
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сгойчо искара отбора си от мача с Левски. Значи Стойчо е виновен. Нека да се попитат хората защо го е направил и сами ще разберете,че съдията и Левски са виновни за това. Кой иска да играе в мач с корумпирен съдия? Защо от БФС не обърнат внимание на това? Кой е виновен и защо Стойчо искара отбора си? Какво трябваше да направи бфс в случая? Трябваше да им сложи хубава глоба,трябваше да видят причините за решението на Стойчо и да вземат мерки да не се повтаря и да преиграят мача за да е честно.
21
3
 
15
 
! Отговори
Затворко преди 8 години
До АнонименНе знам дали си спомняш, но Левски беше изваден от игрището, а не беше изхвърлен като Литекс.
20
4
 
19
 
! Отговори
Затворко преди 8 години
До АнонименТрябва да изхвърлят Лудогорец и Бероя за да стане Левски шампион и тогава ще си доволен. Но нали после в европейските турнири ще го направят смешен. Няма ли да те е срам тогава?
19
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Картинката е следната. Феновете на ЦСКА не желаеха сливане с Литекс. Ганчев не може да издържа и Литекс, и ЦСКА. Реши да се откаже от селския отбор, който не носи никакви дивиденти. Всичко бе една постановка. Добре дошло за Лудогорец, който дръпна 5 точки пред Левски. И това ви го казва фен на ЦСКА.
18
11
 
19
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ГЛЕДАХ МАЧА МЕЖДУ ВИТОША И ЛИТЕКС И ТРЯБВА ДА ВИ КАЖА,ЧЕ СЛЕД ЗАГУБАТА НА ВИТОША В ЛОВЕЧ,ТРЯБВАШЕ НА ВСЯКА ЦЕНА ЛИТЕКС ДА ПАДНЕ.БЕ МОБИЛИЗИРАНО ВСИЧКО ЩО Е СВЪРЗАНО С МАЧА,СЪДИИ,РЪКОВОДСТВА И МАЧА СЕ ИГРА ПЪЛНО С ПРОВОКАЦИИ,КОИТО СЪДИЯТА, КАТО ЧЕ ГИ ЗНАЕШЕ И ВЗЕМАШЕ СЪДИЙСКИ РЕШЕНИЯ ТАКИВА ЩОТО ТОЗИ МАЧ ДА ЗАВЪРШИ В ПОЛЗА НА ВИТОША.ГОЛА СЪЩО ОБЪРКА СЪДИЯТА И ТОЙ МИНА КЪМ КАРТОНИТЕ,ТАКА КАКВОТО И ДА СТАНЕШЕ ТОЙ САМО ЗНАЕШЕ КАК ТРЯБВАШЕ ДА СВЪРШИ МАЧА.ТАКИВА МАЧОВЕ СЪМ ГЛЕДАЛ,КОГАТОСЪДИЯТАПРЕДАТЕЛ
17
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Остава Луноходец и Берое да ги изхвърлят и кравите от подуене стават Щампиони без проблеми