Новата "Желязна завеса" на България

Държи мигрантите навън, не ги пуска вътре. Що е то?
Обновена: 24 мар 2016 09:02 | 24 мар 2016 09:00,
51
Новата "Желязна завеса" на България
Снимка: архив, Булфото

По съветско време вече ръждясалите наблюдателни кули и бодливи телени огради, близо до българското село Щит, спирали хората, бягащи от комунизма през границата в Турция.

Сега, 25 години по-късно, една нова "Желязна завеса" – чисто нова ограда, гарнирана с бодлива тел - беше издигната с цел да спре преселението, което се движи в обратната посока – мигранти, преминаващи от Турция в Европа, коментира в свой материал Франс прес.

Още по темата

"Беше различно преди. Тогава нямаше бежанци, които да идват, а български затворници и други хора, които искаха да избягат", спомня си Иван Петков, пенсионер от Щит.

Оградата е част от усилията на България да избегне възможността да се превърне в новия мигрантски маршрут към Европа, след като страните от Западните Балкани затръшнаха границите си за бежанците.

Еврочленката България започна изграждането на оградата по протежение на границата си с Турция в края на 2013 г., след като видя огромен брой мигранти да преминават границата й с Турция. Сега работата се ускори, допълва изданието.

По време на Студената война, от 1945 г. до 1989 г., когато България беше под комунистическо управление и съюзник на Москва, турците, съюзници на Запада, бяха "врага".

Много хора, не само българи, но и източногерманци, чехи, поляци и други, се опитваха да избягат в Турция. Десетки бяха убити при опита си за бягство, а други просто изчезнаха.

"Ако лице или животно докоснеше бодливата тел, алармата веднага тръгваш"“, спомня си за онези времена граничен полицай.

На местните било наредено да докладват за „външни хора“ на властите, а ситуацията не е много по-различна сега, с граничната полиция, разположена по големите кръстовища в региона и проверката на всички превозни средства, заключава Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
34
 
! Отговори
ebreeeee преди 8 години
"Ако лице или животно докоснеше бодливата тел, алармата веднага тръгваш", спомня си за онези времена граничен полицай.------------Дааааааа,тогава имаше много гранични ПОЛИЦАЙ!?
6
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това трябва да е ограда с беттонни блокове не телена мрежа.Вижте каква стена Турция строи на границата си със сирия.
5
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държи мигрантите навън, не ги пуска вътре. Що е то?1. Минирано поле2. Калашников
4
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пли комунизма никой не можеше да премине границата, зада отидеш до последното село гранична минаваш проверка от два портала ,които те проверяват войници за лична карта , много спокойно се живееше тогава
3
1
 
44
 
! Отговори
ами преди 8 години
Не знам какво държи,но знам,че който не е поискал,той не я е минал!
2
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оградата трябва да е поне 3 пъти по висока и 5 пъти по бодлива!
1
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държи нарушителите на границата вън. Нариче се законност.