Русия на кръстопът между Южен и Турски поток

Руски печат: София може би се уплаши от газовото затопляне Москва-Анкара
Обновена: 9 авг 2016 13:30 | 9 авг 2016 12:30, Елка Василева
155
Русия на кръстопът между Южен и Турски поток
Снимка: архив, Reuters

Москва и София са готови да възобновят сътрудничеството в енергетиката. Възможно е възстановяването на договорите да включи и проекта "Южен поток", който бе замразен през 2014 г., пише руският в. "Независимая газета".

Точно по този начин много информационни агенции тълкуват изявленията на българското и руското правителство, направени в навечерието на днешната среща на руския президент Владимир Путин с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Може би в София са се изплашили от газовото "затопляне" между Русия и Турция, отбелязва "Независамия газета".

Руското министерство на енергетиката все пак посочва, че не е получавало официално предложение за "Южен поток".

Българският премиер Бойко Борисов обяви по-рано създаването на работни групи, които София и Москва са решили да организират за обсъждане на перспективите по съвместни проекти в енергетиката, включително газопровода "Южен поток" и строителството на АЕЦ "Белене".

След телефонния разговор между Борисов и Путин миналата седмица пресслужбата на Кремъл разпространи кратко изявление, според което страните са обсъдили "актуални въпроси на двустранното сътрудничество с акцент върху реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетиката".

България в момента не е единствената страна, която по един или друг начин засяга темата за възраждането на "Южен поток", отбелязва "Независимая газета". В края на юли в интервю за руски медии посланикът на Словения в Русия Примож Шеликов подчерта, че въпреки неясните перспективи Словения се надява проектът все пак да бъде размразен и реализиран.

Забележително е, че поредното връщане към темата "Южен поток" става в навечерието на срещата между Путин и Ердоган, пише вестникът. Двамата ще се срещнат днес в Санкт Петербург и е напълно възможно сред темите да бъде възобновяването на проекта за строителство на газопровода "Турски поток".

Експертите свързват активизирането на България преди руско-турските преговори в промяната в отношенията между Путин и Ердоган, както и с промяната в отношенията между Турция и Европа.

Вероятността за строителство на "Турски поток" се увеличи, което означава, че в Европа ще постъпят допълнителни количества газ, заобикаляйки източноевропейските страни. По този начин Балканите ще се лишат от възможността за допълнителни приходи от транзит.

За Русия по принцип и двата проекта са изгодни, основното е поне една газопроводна линия да достигне ЕС, посочва анализаторът Валерий Несторов, цитиран от изданието. По думите му на първо място може да се очаква изграждане на едно разклонение до Турция, която е заинтересована да има една газопроводна линия за себе си. Втора линия е нужна само за препродажба, отбелязва той.

Инициативата на България да реанимира "Южен поток" ще се окаже изгодна за Москва в преговорите с Анкара за перспективите пред "Турски поток", посочва експертът от руския петролно-газов сектор Елдар Касаев.

Стигайки до полезни изводи, Русия стратегически правилно ще води преговори и с двете страни, през които в перспектива могат да минават газопроводи. В резултат според Касаев и България, и Турция ще станат много по-гъвкави в преговорите с Русия.

И Анкара, и София демонстрират заинтересованост. Това е благоприятна ситуация, за да се постигне напредък в изпълнението на проект за строителство на газопроводи от Русия по дъното на Черно море. И двете потенциални направления за излизане на сушата са добре разработени и могат да бъдат построени в много кратки срокове, казва Алексей Гривач, заместник-директор на Фонда за национална енергийна безопасност. Компромисен вариант според него би било прокарването на едно разклонение до Турция и едно до България.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
8
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 7 години
Русия на кръстопът между Южен и Турски потокА Б.Б. и сие компания американски ли-за-чи на какъв кръстопът са, а! А знаете ли козяшките *** как се мъчат с противоречивите опорни точки?
74
13
 
3
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
До АнонименKъде видя в Турция ''голяма държава и мощна икономика'
73
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТУРЦИТЕ И РУСНАЦИТЕ СА СИ ДОБРЕ. Големи държави, мощни икономики, славни империи. Могат да си позволят да имат чест и достойнство, както и да са независими.Вие да му мислите - Тиквата ви се чуди на кой такъв да се залепи.
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе ние да си направим едно газово хъбче, пък газ може и да не идва... Като гледам , траба единствено от Русия може да дойде до каквото и да е било хъбче... Другите играчи, като Азарбейджан, Иран и прочие имат газ, но натози етап нямат готовност да задвижат такъв мащабен проект и да пуснат тръба до Европа... ПОне на този етап... За вбъдеще би било добре и те да пуснат, така де, да има конкуренция и да пада цената....А САЩ, НАТО ,ЕС и ЕК да го дух*т!Както каза онази US топ дипломатка F*CK EU!
71
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
днес русия и турция отново ще договорят 1001 приказни неща, от които нито едно отново няма да се случи. просто защото там някои хора лягат и стават само с мисълта за себе си. и ние не сме много по-различни, за съжаление. бедните румънци ни сложиха в малкия си джоб.
70
1
 
17
 
! Отговори
fripp преди 7 години
Така е. Политиците ни наистина са не само некадърни, продажни, но и страхливи. Нека ви дам пример - един месец след присъединяването на Крим към Русия финландския парламент с голямо мнозинство гласува за закупуването на руски реактор. Премиера им излезе пред всички и каза - санкциите са си санкции, но това е жизненоважно за нас. Защо? Защото политиците там смятат, че държавата им ще съществува и след 50-60 години и имат отсега план от какво ще имат нужда и кое е полезно за народа им.
69
1
 
15
 
! Отговори
до 105 преди 7 години
муцка :) кой ти е казал, че не 'рева'? не говорим само за южния паток, нито за 'дупченето' (което става и във врачанско, между другото). ами хилядите перки, които разсипаха житницата ни? реката до челопеч и канадците със златото ни? чуждите фирми, замърсяващи кърджалийско? и между другото, даже и зимбабвийците не си дават богатствата за 50 години срещу 30 милиона лева, потънали незнайно къде.
68
0
 
1
 
! Отговори
ууууии преди 7 години
уууууиии
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вероятно ще засегна доста политически ангажирани хора тук, но за мен в момента в България нещата (не) се правят на 2 принципа: Левите, които на всичко са съгласни и започват всичко без никакви пари, с уговорката: 'абе ще му мислим по-нататък' и десните, които пък казват: 'нямаме пари, значи не е полезно и доходно и няма смисъл да се инвестира'. И общото между тях, освен че са некадърни, е че не виждат по-далеко от собствения си джоб. Факт!
66
1
 
7
 
! Отговори
до 101 преди 7 години
Ревеш за 30дка плаж макар и да не си ходил да видиш колко е плажа там.Защо не ревеш, че раздадохме цялото Черноморие да дупчат за газ и нефт?Сещаш ли се, че където и да текне вече няма никога да има нито плаж, нито риба, нито живот.Дори Силистар, един от най-красивите плажове в света е заложник на някаква си нефтодобивна компания.А толкова ревахме за нефтопровода Бургас-Александруполис дето щяха да разтоварват нефта дето и без това си го разтоварва Нефтохима
65
0
 
7
 
! Отговори
На чий гроб ревем преди 7 години
Нали искаме "диверсификация". Нека да дойде руската газ пряко при нас без да ни изнудват украинците.Нека да дойде газ от от Ирак, Египет, Азърбейджан от Луната ако ще.Колкото повече доставчици толкова по-добре за нас. За сега единствено русите са готови. Радвайте се, че поне те искат и търсете другите доставчици
64
0
 
10
 
! Отговори
:) преди 7 години
Преди руснаците искаха петролопроводаа, сега ние го искаме.Преди руснаците искаха АЕЦ-а, сега ние го искаме.Сещате ли се каква е разликата в преговорите преди и сега???За домашно на Бат'ви Бойко и тъпите русофоби.А на *** по-отдолу да му кажа, че руснаците могат да спират газта без значение дали е през Украйна или България.Проблема е, че тъпите украинци и американците дето им купиха тръбите, те няма да могат да изнудват ЕС.
63
0
 
9
 
! Отговори
до 95 преди 7 години
'Газ от Русия' до морската ни граница е ПЕРФЕКТНИЯТ за България вариант, както и за всякаква друга газ. За съжаление, на никой политик не му е хрумвала подобна идея и дори и толкова коментираният напоследък 'газов хъб' само ще разпределя чужда газ. За подобен резултат трябва нов Стамболов, не става с КириякСтефчовци.
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мен лично много ме засяга строежа на даден поток, през БЪЛГАРСКА територия, с харизани над 30 дка плаж на Черноморието, с неясни срокове, инвестиции, заеми, лихви, управляван изцяло от чужди държави, без разпределителен център у нас и с безумно висока крайна цена за обикновения българин! И не става дума само за руски проекти, а за американски, канадски и т.н., и то не само газовите! Доста хора са пролели кръв и надали са искали да видят как политиците ни с двойно гражданство разпродават.
61
6
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
В крайна сметка Вовчо Стратегика ще клекне на Боцко
60
0
 
1
 
! Отговори
Taralejic преди 7 години
Веднага когато Пу връща към Ердоган - ножове, брадви, лопати от гърба му, всичко ще се повтори отново. Ножове, лопати, брадви и т.н.))
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да поясня, че като капак на всичко, у нас има 2 ДЪРЖАВНИ монополиста - БулгарГаз и БулгарТрансГаз, които след като закупим ултра скъпата руска газ от ЕДИНСТВЕНИЯ за момента доставчик, си правят каквото искат. Да не се чудите защо вместо да речем 70 стотинки, е близо 90 стотинки. Да не говорим за битовата газ. И се сещайте от 30 до 90 стотинки колко маймунки има на клона и откъде им идват къщите в Ница и яхтите.
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес Русия и Турция ще договорят отново една камара газови тръби,десетки атомни електроцентрали и стотици милиони руски туристи в Анталия.
57
4
 
4
 
! Отговори
цени руска газ долар преди 7 години
Полша 526, Македония 564, България - 501, Украйна - 489 долара. Средна цена за Западна Европа (с включени транспортни разходи и данъци): 223 долара при средна цена на друга газ (неруска) 231 долара. Цени на руска газ на газовия хъб във Великобритания: 167-171 долара за 1000 кб.м. Най-скъпо струващата газ в Зап. Европа (Германия), 379 долара след доставка по Северен Поток става обща, понеже проектът е 48% собственост на BASF. За сравнение- ЮП никога не е планиран да свърши в Бг,т.е да е български
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да снетна на фобитеГаз от Русия до морска граница нататък ЕС да го мисли, за Турция същото.Разни измислени пакети , пакетчета за други "достовчици" ЕС да си ги завре, а и още правиш първо по сушата след това в моретоБоли ги фара