САЩ започват битка за Крим! Как ли ще отговори Кремъл?

А колко души ще загинат в Донбас и от двете страни - няма значение
Обновена: 13 авг 2016 08:31 | 12 авг 2016 19:42, Елка Василева
496
САЩ започват битка за Крим! Как ли ще отговори Кремъл?
Снимка: архив, Reuters

Според някои горещи глави в Русия излизането на Москва от нормандския процес, обявено от Владимир Путин, не е достатъчно. И щом наши военни загинаха при въоръжен сблъсък с украински диверсанти в северната част на Крим, получили огнева подкрепа откъм съседната държава, трябва по примера на Израел и САЩ да нанесем ответен удар с всички налични средства. Да напомним само едно от всичко, с което разполага Русия на това направление: две пълноценни бригади оперативно-тактически ракетни комплекси "Искандер-М". За артилерия и авиация изобщо да не говорим - те стигат не само за локален удар на възмездие, пише Олег Одноколенко, "Независимая газета".

Въпросът обаче е, че днешното киевско ръководство, консултирано от "тихи американци" (заемащи според слухове цял етаж в Службата за сигурност на Украйна), е разчитало точно на такава реакция. Нека пленените украински диверсанти си мислят, че от тях са очаквали главно да вършат нелетални (сиреч без жертви) атентати по кримските плажове - за да пропъдят украинците, тръгнали да летуват в Крим (където изглежда са почивали вече 600 хил. украински граждани). Простено им е да са наивни.

Още по темата

Отвъдокеанските покровители на Петро Порошенко и екипа му обаче със сигурност са знаели, че днес Крим е под специална охрана и е крайно проблемно да прехвръкне някой през границата с оръжие и експлозиви, оставайки незабелязан. И наистина не остана.

Друго нещо: защо им притрябва да докарат нещата до крайно изостряне? Американците (нека им го признаем!) винаги предпочитат многоходови комбинации; вариантите значи са няколко.

Впечатлява следното. Незнайно защо повечето експерти у нас изтъкнаха само символично съвпадащите дати на бойния сблъсък в Крим, грузинско-осетинската война от 2008 г. и олимпиадата в Пекин. Няма защо обаче да подозираме Вашингтон в геополитическа сантименталност, нито да се впускаме в "занимателна" нумерология. Но мащабното настъпление на проамериканската опозиция (включваща не само т. нар. умерени сирийци, а и групировките, близки до "Ислямска държава") срещу Алепо напълно се вписва в контекста на събитията в Северен Крим - в "меките части" на Русия.

Докато траеше примирието, натрапвано от държавния секретар на САЩ Джон Кери на нашата дипломация начело със Сергей Лавров, поставените на колене идиловци и съюзниците им, сварили да се окопитят и довъоръжат (складовете им са пълни с натовски оръжия, има и американски противотанкови комплекси TOW от последно поколение, ефикасни срещу хеликоптери), потеглиха напред с името на Аллах на уста.

Както бяха използвани впрочем и многобройните примирия по време на чеченските войни. Лесно се досещаме, че основното днес е на всяка цена да се отвлече вниманието на Москва от Сирия. И не е много важно къде "да се убиват руснаци", както препоръчва Майкъл Морел, бивш зам.-директор на ЦРУ, а сега съветник на Хилари Клинтън, кандидатка на демократите за Белия дом. Може би в Крим дори е по-добре, защото е по-болезнено за Русия.

Нещо повече. Скоро може да се изостри бездруго трудната обстановка по линията, разделяща Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и отрядите за самоотбрана на Донецк и Луганск. Наистина киевските силови структури и украинските националисти два пъти поред претърпяха поражения в югоизточните региони - ако не бе Минският процес, най-вероятно щяха да бъдат разгромени изцяло.

Но Кремъл, следвайки добрата национална традиция, настъпи тогава същата мотика, както и днес в Сирия; тъй че сега ВСУ, старателно обучени и довъоръжени от американците, са един вид копие на армията на САЩ. Може би карикатурно, но това не е толкова важно - главната цел на Вашингтон е да накара Русия точно днес да воюва на два фронта. А колко души ще загинат в Донбас и от двете страни - няма значение, славяните за САЩ са просто консуматив...

Но за Хилари Клинтън постигането на пълна победа или поне значим успех в Сирия е натраплива идея, идея фикс, чак помрачаваща здравия разум. Първо, този събитиен обрат би могъл да възстанови реномето не само на демократите в САЩ, но и на нейния съпартиец Барак Обама, който заради многобройните си провали по международна линия, включително военни, е смятан едва ли не за най-лошия американски президент на всички времена.

Второ, военният успех в Сирия може да стане за г-жа Клинтън още един аргумент в борбата за президентското кресло с кандидата на републиканците Доналд Тръмп, защото тя трябва да докаже не с думи, а с дела заявеното в предизборната си програма - че може да се изправи срещу Русия. Цената, както вече споменахме, не е от интерес за бившата първа дама.

Сега за нормандския формат, който трябваше да се задейства пак на форума на Г-20 в Китай. Хората в Кремъл със сигурност са наясно, че едностранният ни отказ от заявената среща с Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Петро Порошенко ще бъде употребен не в наша полза (още една американска многоходова комбинация!). Най-малкото се очакват обвинения, че проваляме преговорите.

И прекият призив на Владимир Путин към онези, "които подкрепят властите в Украйна", да поукротят "своите клиенти", чиито провокации торпилират мирния процес, също едва ли ще бъде чут. Затова е твърде любопитно какво точно има предвид президентът Путин, обещавайки да не остави без последици опита на украинските силови структури да извършат диверсии в Крим и гибелта на наши военни. Какъв ли ще е ответният ход на Кремъл?

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
22
 
8
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
До Анонимен 322.Не ми се чини да е откачалка . Че има милиарди долари се знае и се вижда.А ако питаш мене . Сорос е по-голяма откачалка и от Тръмп , защото тоя се стреми към пост във върховната власт, докато оня смотльо, Сорос, само си харчи парите за една умряла кауза и се бори , като Дон Кихот,срещу вятърните мелници и защитава един отдавна изагубен свят.То в Америка какви ли няма. Мутанти всякъкви .ГМО-то не прощава.
263
2
 
6
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
До Анонимен 317. като селски тарикат , ама он си е бил жив дявол. И макар и да са му се присмивали,все пак са го и уважавали разните му америкаанци, ингилизи и франсета , защото са имали келепир от него. Та такива ми ти работи, за външният вид.
262
3
 
6
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
До Анонимен 317. Имал бил шкембе и не ставал за диверсант!!!!!!!!!. За ЦРУ-то тия диверсанти са само пушечно месо. Така че с шкембе или без шкембе той е обречен, както междувпрочем и се вижда. Ти ако видиш американските агенти на сикрет сървис ще си помислиш че са месари от близкият месарски магазин , ама те са си агенти. А ако видиш пък американските мафиоти с какви дебели вратове са, ще си помислиш че са кеч-борци , ама не са. Външният вид винаги лъже. Той и Алеко описва бай *** ,
261
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 123Докато има пияни руски *** и умни русофилски телета ще има и кравари.
260
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 321Тръмп е откачалка с пари.
259
18
 
19
 
! Отговори
123 преди 7 години
Явно на краварите трябва да им се припомни китайско съветския конфликт на Усури 1969 г.
258
39
 
18
 
! Отговори
1997 преди 7 години
Преди да прескача капитализма,Русия и паплачта и да прескочи средните векове!
257
13
 
8
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
До Анонимен . Ами как да стоим по-далеч от Русия , като имаме общо море. Може би имаш на предвид, да се изселим на Луната , щото Президента ни Плевнелиев има там парцел. Ами може и това да стане , пак не без помоща на Русия или пък на САЩ. То докато дойде това време, вериоятно ние българите, ще сме останали в БГ-тото точно толкова , колкото да заселим парцела на Президента ни Плевнелиев на Луната. Не знам не съм гадател , но не е изключено и това да стане.
256
14
 
19
 
! Отговори
нико преди 7 години
как ще отговори кремъл ? с ракети артилерия авиация изобщо подобаващо както всеки би отговорил ако в дома му нахлуе терорист някой дали ще се намеси крим и севастопол са руски през 2018 изтича договора им с гас пром повече транзит от там няма да има а и украйна ще се разпадне вече не е интересна
255
9
 
24
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
До Анонимен 309. Ха , ха , подли номера. Сигурно "арабската пролет " е нейно изобретение ". Или руснаците обесиха Садам , доскорошно вярно куче на САЩ срещу Иран . Или пък те се спотразумяха с Иран , довчера въръл техен враг . Ами кадафи . Ами имигрантите за Европа. Ами Асад . Дали пък Русия не е виновна и за халюцинациите ти. И Вие, сте за преглед. Избора е ваш.
254
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Богатствата на Русия не се продават за жълти стотинки ,но жълти стотинки отиват в Русия от тези продажби.Другото заминава за Лондон,Швейцария,Америка
253
8
 
12
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
А най-голяма е ползата от тази неразбория между запада и Русия има Китай , защото там си мислят,че капитализма ще се самоунищожи и тогава ще настъпи точният момент за червената демокрация. Тогава и САЩ и Европа ще разберат, какво значи комунизъм. Истински при това, по китайски.
252
9
 
12
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
До 1997. Ти виждал ли си жив руснак някога ? Русия , поради редица обстоятелства (всеизвестни разбира се) прескочи капитализма , но сега се развива като капиталитическа държава. И аз винаги съм се чудил, напоследък, запада защо не им съдейства да се справи с проблемите си ами я напада безочливо и безогледно . Каква е причи ната за тази немилост в която поставя Русия вече повече от две десетилетия на мен не ми я ясно. Може би иска да премахне капитализма ли, защо ли.
251
6
 
11
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
До Анонимен. Един , надявам се безобиден съвет , ще ти дам . Откажи се да коментираш тук или най-добре ще е да отидеш на психиатър. Путин бил агент на САЩ.!!!!!!Звездите ли ти говорят , някъде чул ли си го , не знам , но чак пък да ти повчрвам !!!!!! Че то ако беше така , Русия вече нямаше да я има. Елцин , лека му пруст , бе алкохолик но не и предател , камо ли пък Президента , Путин , нто едното , нито другото.
250
15
 
9
 
! Отговори
1997 преди 7 години
Добре де,нали все пак има руснаци които ходят тук там по света.Не разказват ли после ,като се върнат в землянките,какво посмешище са за реалния свят?
249
9
 
5
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
До Анонимен 304. Русия обнови бившите съветски военни бази в заполярието и е на път да сложи ръка на севрната шапка на света. Ти и представа си нямаш, колко и какви богатства има там . Няма смисъл да ти обяснявам.
248
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цирк уехал ,а клоуны остались )))))))
247
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ArmagedonКъде е тоя възход?Русия освен изкопаеми нищо друго не изнася.Тия изкопаеми ще станат нерентабилни за добив до към 2025 още а ще се изчерпят напълно максимум до 2035'та.Точно за Русия изход не се вижда. САЩ си оправиха икономиката сравнително бързо както винаги до голяма степен благодарение и на Путин. Накрая ще се окаже, че е техен агент.
246
8
 
9
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
До Анонимен 298. Защото Русия има суровини и територия.И космически технологии да усвои и Космоса преди САЩ. Ако и Китай не тръгне по друг път Азия е бъдещето на светът . Запада и САЩ са в криза от десетилетие и изход за сега няма. Докато Русия , Китай и Индия , както и съседна Турция са във възход.В САЩ още не са виждали летяща кола а в Словакия вече има няколко прототипа. Толкова за технологиите .
245
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 301.Всички технологии идват от чуждите мозъци в САЩ.Даже атомната бомба не е тяхна,въпреки че е създадена в САЩ.Краварите са създали само найлоновите чорапи и чорапогащника.А в Русия всички технологии са създадени от руснаци , което е голямо предимство. Ако САЩ фалират всички мозъци там ще отидат в Китай и ветрятно в Русия. Защото които плаща той поръчва музиката . До кога САЩ ще плащат е загадка защото печатницата за долари прегрява. А Русия има огромен потенциал да се развива защо