25 г. по-късно Украйна се декомунизира, но искат ли го хората?

Източна и Западна Украйна са по-поляризирани отвсякога
24 авг 2016 18:45,
199
25 г. по-късно Украйна се декомунизира, но искат ли го хората?
Снимка: Reuters, архив

Украйна, която днес отбелязва 25 години независимост, продължава усилията да се "декомунизира" въпреки напрежението, засилващо се всеки път, щом властите преименуват градове и улици със съветски названия и демонтират паметници, пише Франс прес.

Град Артемивск в Източна Украйна над 90 години е носел името на местен водач на болшевишката революция. В края на 2015 г. обаче бе решено да му се върне името отпреди 1924 г. - Бахмут. Статуята на този революционер - Фьодор Сергеев с прякор Артьом, вече бе свалена от пиедестала и махната от градския център през юни 2015 г. в изпълнение на спорните закони за десъветизация.

"Хората са много недоволни", отбелязва пред АФП Артур Радковски от общинския съвет. "Поне да бяхме заживели по-добре след събарянето на тия паметници", обяснява 49-годишният мъж, според когото властите само "осакатяват града".

"Сякаш си правят шегички с нас", коментира 24-годишната Маряна.

През 2015 г. украинският президент Петро Порошенко одобри нови закони, които забраняват всякаква комунистическа пропаганда в страната. Целта бе Украйна окончателно да скъса със съветското си минало, докато властите се сражават с проруските сепаратисти в размирните източни региони, повечето изпитващи носталгия по Съветския съюз - конфликт, взел близо 9500 жертви от 2014 г. насам.

Киев забрани съветските и нацистките символи. Според закона паметниците в прослава на комунистически дейци, включително множеството статуи на Ленин, трябва да бъдат демонтирани; също и да бъдат преименувани селищата, улиците и предприятията, чиито названия са свързани с комунизма.

Против "тоталитарното наследство"

Тези закони бяха приети в разгара на патриотичния подем около проевропейските протести на Майдана, довели през 2014 г. до падането на проруския президент Виктор Янукович, след което Русия анексира Крим и избухна въоръженият конфликт с бунтовниците в Донбас.

Според директора на Украинския институт на националната памет, натоварен с "декомунизацията", именно този проевропейски плам, разпален от Майдана, е наложил "форсираното, бързо" развитие на започналия процес.
Украинците искат "да се отърват от тоталитарното наследство", смята Володимир Вятрович.

"В Германия няма монументи, издигнати в чест на третия райх. Целта ни не е да заличим страници от своята история, а да ги осмислим и да покажем, че такива страници не бива да се пишат вече никога", казва той.
Но според Олеся Островска, директорка на голям киевски музей за модерно изкуство, ако е необходима "декомунизация", тя не трябва да се върши прибързано.

"Единствено така ще може (промените) да бъдат приети. Ако са твърде бързи, промените може да предизвикат обратна реакция", казва 38-годишната специалистка, много уважавана в културните среди.

Жителите на източните региони, традиционно рускоезични, "смятат, че светът им рухва, и събарянето на паметниците засилва у тях чувството за несигурност и нестабилност. Тази загуба на визуална опора може да предизвика известен стрес. Въпросът е твърде деликатен", пояснява тя.

Повече украинска реч

Според проучване този месец на Фондацията за демократични инициативи 61 на сто от украинците смятат, че в момента "страната има нужда от разумен национализъм" - срещу 48 процента през 1991 г.

В Киев обаче желанието за раздяла със съветското минало, а в по-общ план и с Русия, понякога стига до отхвърляне на собствения език.

Жител на страна, където цари руско-украинско двуезичие, Антин Мухарски е от онези украинци, за които руският е майчин език, но решението им е занапред да говорят само на украински.

"Това са мерки, необходими за страната, за да може да оцелее", заявява Мухарски, основал организация с името "Украински културен фронт".

"Майданът бе антисъветска революция. Хората се разделиха накрая с онзи СССР, който живее у всеки от нас. Битката обаче ще продължи още дълго - не е толкова лесно да се отървеш от Съветския съюз", обяснява активистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
7
 
! Отговори
до 141 от славянин преди 7 години
Обратното стана - т. нар. украинци предадоха собствената си кръв и вяра като нападнаха братята си руснаци през 2014 -та в Донбас, за щастие на кримчани им се размина понеже се върнаха у дома си! Не си ли се замисля. защо само в Донбас има военни действия, а в Крим няма!?
94
1
 
4
 
! Отговори
до 138 от славянин преди 7 години
Съвсем точно колега - ще трябва да върнат на Русия и на някои от съседите си към 80% от територията си, защото тя е пришивана изкуствено към Украинска ССР след влизането и в СССР през 1917-та! Последното изкуствено пришиване на територия от РСФСР към УССР го направи Хрушчов през 1954-та като им даде Крим!
93
4
 
2
 
! Отговори
Лъвско Сърце__ преди 7 години
Руснаците предадоха собствената си кръв, религия и раса след като нападнаха украинците......
92
1
 
5
 
! Отговори
славянин преди 7 години
От 01. септември на укродауните им вдигат за пореден път тарифите за ток, газ, парно, гривнята им се обезценява постоянно (преди майдана доларът беше 8 гривни, сега е над 25 и продължава да поскъпва), както казах да са им честити независимостта и ''декомунизацията''!
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Украйна е единствената държава на територията на бившия СССР, която за 25 години независимост не е надскочила БВП от 1991 г., нещо повече, сега нейният БВП изостава с 40% спрямо този от времето на УССР. Паралелно с това, Украйна търпи демографски загуби в размер на 12-15 млн. души, като в това число влизат напусналите страната, загубата на населението, което сега е част от Крим или от териториите на Донбас
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като искат да се "декомунизират" и десъветизират да върнат всички територии подарени им от СССР и да ликвидират построеното от него (не че него ликвидираха, де).
89
4
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Само на тоталните идьоти не е ясно, че икономическата криза в Украйна е следствие от гражданската война, която руските империалисти им организираха,Само болни мозъци могат да повтарят, че гривнята се сринала заради демокрацията.След кризата през 2008 г. Украйна инвестира милиарди в индустрията на Донецка и Луганска област и всичко това беше унищожено от руските банди, изпращани от Путин.Затова путинизмът трябва да бъде трепан още в зародиш.
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
132 Тя вече го прави две години
87
0
 
4
 
! Отговори
до 126 от славянин преди 7 години
Специално за прибалтийските страни ще трябва доста да се поограмотиш - те заедно с България са на първите места в света по депопулация в резултат на масова емиграция, ниска раждаемост и висока смъртност! Като не си в час не се излагай като *** и невеж ''демократ''!
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
130 Е трудно ще им вземат собствеността . Ходи ти вземи собствеността на Гергов или на Гущеров или на..........Но и самите олигарси както казваше покойния Илия Павлов ще искат да си отрежат опашката.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 25 години независимост икономиката на Украйна достигна небивал провал, който няма аналог в съвременната световна история, заяви директорът на Украинския институт за анализ и мениджмънт в политиката Руслан Бортник. От държава с трети ядрен потенциал в света, която летеше в космоса и произвеждаше най-съвременни технологии, Украйна се превърна в аграрна страна. Не знам в световната история друг такъв пример, когато от 10-20-то място се спускаш на 150-то място, каза още украинският експерт.
84
1
 
2
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Декомунизация и десимволизация са съвсем различни неща! Всичките украински олигарси са си по местата, където бяха и преди майдана и освен това са станали по-богати отпреди него! Честита им ''декомунизация'' на дауните!
83
0
 
1
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
127 И все пак до момента бяха много яко свързани и на практика приватизацията при тях протече по руски модел , същите корупционни и олигархични зависимости същата юридическа безгласност , От това няма да се измъкнат лесно и бързо.
82
1
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Нуланд и Байдън имат задължение да подкрепят Украйна, и то неутрална Украйна, а не Малорусия или Новорусия. Какъв ви е проблема с Нуланд, със САЩ и НАТО? Те си спазват задълженията по Будапещенския меморандум, за разлика от Фашиска ***.
81
1
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До всички гледни точкиНе знам къде до вчера съм твърдял, че всичко е било леш.Мисля по-добре от тебе да знам какво съм твърдял, или можеш да ме цитираш?Икономиката на Украйна отдавна не е държавна, заводите са частни или акционерни дружества, инвестирали са милиарди за нови машини. Чисто новото донецко летище руските *** сринаха до нула, за да не напомня за "европейския период" от историята им.
80
3
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
123 Разбира се , че имперските мераци на Москва са виновни. Много е простичко но за гладки русофилситични мозъци е сложно . Колкото по рано и по категорично една страна скъса с Москва толкова , по бързо тя се оправя. Справка Вишеградската четворка и Прибалтийските Републики . Колкото една страна се бави и тутка с това действие толкова повече губи . Не загубихме първите 7 години после след як напредък се лутаме вече 16 години ,а украинците започнаха своя независим път оказва се едва 2014
79
0
 
2
 
! Отговори
всички гледни точки преди 7 години
До Шоп,До вчера твърдеше, че Украйна била под руски ботуш и всичко било леш до идването на демокрацията там през 2014г., сега твърдиш, че преди това са инвестирали милиарди в индустрията на Донецка и Луганска области! Нещо не се връзва! Отделно от това ти видя ли руските бомбандировки в Донецка и Луганска области, че аз нещо съм ги пропуснал?
78
3
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Само на тоталните идьоти не е ясно, че икономическата криза в Украйна е следствие от гражданската война, която руските империалисти им организираха, Само болни мозъци могат да повтарят, че гривнята се сринала заради демокрацията. След кризата през 2008 г. Украйна инвестира милиарди в индустрията на Донецка и Луганска област и всичко това беше унищожено от руските банди, изпращани от Путин. Затова путинизмът трябва да бъде трепан още в зародиш.
77
0
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
Вижте хибрида как се издава. Какво значи декомунизация.Гузни негонени бягат хибридчетата Сами падат в капана Защо например комунизма не се свързва със Щатите или с някой от Президентите им а с Русия и Ленин.
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
107 мозък кво разбираш под география