Да управляваш мафията

Престъпните организации в Неапол са добре работещи бизнес структури
Обновена: 5 сеп 2016 09:52 | 3 сеп 2016 19:55, Александър Томов
18
Да управляваш мафията
Задържането на Паоло Ди Лауро. Снимка Reuters

Когато става въпрос за наистина добър криминален сериал “обичайните заподозрени” са “Наркомрежа”, “Семейство Сопрано” и “В обувките на сатаната”. Но сега има нова хитова поредица, която приковава вниманието - “Gomorra”. Драматичният сериал е екранизация по едноименната книга от 2006-та година и представя света на неаполитанската мафия, известна като камора.

Сп. “Икономист” посочва, че в Италия поредицата е изключително популярна от премиерата си преди 2 години. Оттогава насам сериалът е продаден в 50 държави, включително и Съединените щати, където тръгва на малкия екран тази седмица.

За разлика от останалите споменати сериали, този е далеч по-мрачен, изтъква “Икономист”. Гангстерите не са симпатични за зрителите “чудовища”, какъвто е Тони Сопрано... те са просто чудовища. Поредицата е далеч по-реалистична.

Авторът на книгата Роберто Савиано, който влиза в престъпните структури под прикритие, за да представи истинското лице на камората, се укрива от 2006-та година насам. Камората директно издаде смъртна присъда за Савиано след като произведението му излезе на пазара.

От “Икономист” обръщат внимание на това колко добри са в ръководенето на бизнеса ръководителите на престъпната организация. Камората взе лидерството от сицилианската мафия, която дълги години беше доминираща сила.

Стратегията на неаполитанците е фокусиране върху една ниша, в случая търговията с наркотици, по-конкретно кокаина. Камората на практика държи почти целия кокаинов пазар в Европа.

Престъпният синдикат е организиран като типична корпорация. Има ръководно тяло с висши  мениджъри, които определят стратегията, разпределят ресурси. На следващото ниво са тези, които купуват и обработват продукта.

След това идват шефовете на продажбата, които координират дистрибуцията. Най-отдолу на пирамидата са уличните дилъри, които продават директно на крайни консуматори.

Камората действа изключително професионално по отношение на доставките. Групата се снабдява с дрога от целия свят и се подсигурява с поне няколко източника, за да не се допускат спадове в продажбата при непредвидени ситуации.

Организацията е изключително гъвкава. Съставена от 115 различни по-малки групи, всяка от която с поне 500 членове, камората може много бързо да пренасочи огромен човешки ресурс от една дейност към друга.

Неаполитанците са най-добрите по отношение на смяна на поколенията и въвеждане на нови идеи. Повечето мафиотски структури са силно консервативни и много трудно предприемат кардинални промени. Докато в камората не се свенят да залагат на млади ръководители, които са наясно с новите тенденции на пазара.

Паоло Ди Лауро, бивш шеф на един от най-могъщите кланове, е сред най-иновативните бизнесмени изобщо в Италия (от 2005-та година е в затвора, в изолирана килия). Освен, че изгражда търговската мрежа с Колумбия, Ди Лауро стои зад въвеждането на оказалата се доста успешна “франчайз” система в групировката – всеки дистрибутор получава възможността сам да контролира територията си и бизнеса, като условието е “да зарежда” и да работи от името на камората. По този начин диструбуторът е мотивиран да разширява своята локална група и да продава повече.

Камората прилага и друг мениджмънт похват, който се оказва ползотворен. В групировката са експерти по приобщаването на нови кадри. Правят се специални религиозни церемонии, “изгряващите” звезди получават екстравагантни прякори като “Малкият Чарлз, който яде котки”.

Организацията има грижата за близките и роднините на всеки, който загине, докато работи за Камората – всеки петък представители на групировката, наричани “подводници”, доставят храна и пари на опечалените семейства. 

Тази практика води до доста симпатизанти. Местните хора рискуват съдебно преследване и прикриват престъпници при полицейски акции, като правят живи вериги, палят колите си, атакуват представителите на реда.

Разбира се, всичко това идва с цената на пролята човешка кръв. Според Роберто Савиано камората е отговорна за смъртта на над 3600 души от 1979-та до 2006-та година. Мафиотската дейност оказва и пагубно икономическо влияние върху Неапол – доскоро една от най-предпочитаните туристически дестинации в Италия.

Уличните войници на групировката също плащат висока цена – те живеят мизерен живот, почти винаги умират млади или завършват в затвора. Тези на високо ниво в организацията се укриват и определено не живеят бляскавия живот, който виждаме в холивудските продукции.

Бизнесът на Паоло Ди Лауро е с годишен оборот в размер на над 200 милиона евро, но той живее като отшелник почти през целия си живот, а години наред няма постоянно жилище, защото се укрива от властите и враговете на различни дестинации в цялата страна и чужбина.

При все това камората се разраства и приходите растат главоломно. До голяма степен престъпният живот е единствената възможност пред младите мъже в Италия, чиято икономика е в 10-годишен период на стагнация. Южната част на страната е изключително трудна среда за легален бизнес.

Усилията на италинските властимащи и европейските им партньори трябва да се насочени към план за връщане на благоприятните условия за честен труд в Неапол и околностите. Така може бизнес нюхът, демонстриран от камората, да се пренесе в законен и процъфтяващ бизнес.
 


18
Още по темата: Италиямафия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
скънка преди 2 години
за първи път толкова достоверна статия в днеска.бг
Поздравления.
ПП: НЕ подценявайте нашите играчи ;) те зареждат екстазита директно от Амстердам, кокаин от Италия и така :) Бедността прави хората изобретателни, най - вече мързеливите:)
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Български политик: СИГУРНО СИ ОТ ГОРЕСПОМЕНАТИТЕ ! ИНАЧЕ ЗАЩО ДА НИ ОБИЖДАШ ?! СВЕТЪТ СЕ ЗАДЪХВА ОТ ЛОШИ РЪКОВОДИТЕЛИ И Е БУКВАЛНО СТИГНАЛ ДО ПЪТ БЕЗ ИЗХОД ! А И ЦЕЛИТЕ СА НЕ ТЕЗИ , КОИТО СЕ ГОВОРЯТ ! ПРАКТИКАТА ПОКАЗВА ДРУГО – РАЗЛИЧНО ОТ ПРИЯТНАТА , ИНАЧЕ , ТЕОРИЯ ! ДА ВИДИМ С АТЕИЗЪМ И СЕКТИ , МЕДИУМИ И КАКВО ЛИ НЕ ОЩЕ , ДОКЪДЕ ЩЕ СТИГНЕ ЧОВЕЧЕСТВОТО ! РЕЗУЛТАТИТЕ СА ПЛАЧЕВНИ – ВИЖ СТАТИСТИКА , А ИМА И НЕОТБЕЛЯЗАНИ ФАКТИ И ТО ПЛАШЕЩО МНОГО И ГРОЗНИ ! КОЙ Е "КОКОШКАР" , ТОГАВА ?! НИЕ ?!..
10
4
 
29
 
! Отговори
коУега преди 2 години
Кокаинът, директно от ЦРУ ли го вземат, или през албански посредник!?
9
4
 
6
 
! Отговори
Български политик преди 2 години
Кокошкари.
8
2
 
46
 
! Отговори
мишко Бирата преди 2 години
Тия пасти да ядат
Я наште каде...кадеее са напред -ЦЯЛА ДЪРЖАВА СИ ИМАТ ОТ 30години
то не бяха източване и фалиране на банки...заменки...контрабанда...ддс и акцизни измами..европейски програми...обжествени поръчки.."здравеопазване"...тец..вец...аец...вик..митници..нап...мвр..дквр..
факири са.."млечни"продукти без мляко..месни без месо.. и так дале ..и так дале
УНИКАЛНИ СА
Като погледнеш каква пародия на държава са създали..и кви пари в милиарди търмачат
АФЕРИМ..МАШАЛА...АШКОЛСУН
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПИСНА НИ ОТ БЕЗБОЖНИЦИ И УНИЩОЖИТЕЛИ НА КАЧЕСТВЕНИ ХОРА!ЦЕЛИЯТ СВЯТ Е РЪКОВОДЕН ОТ МАФИЯ!ЗА ТОВА ИМА ТОЛКОВА ПРЕСТЪПНОСТ,БОЛЕСТИ И ГИБЕЛ!САМО ТОЗИ,КОЙТО НИ Е СЪЗДАЛ ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ТОВА БЕЗУМИЕ!НЕ СМЕЕ ЧОВЕК ДА ВИДИ И ЧУЕ НОВИНИТЕ-ИЗПЪЛНЕНИ С РАЗРУХА И ХАОС!И ВСЕКИ , КОЙТО ИЗВЪРШИ НЕЩО ЛОШО ГО"ДИАГНОСТИЦИРАТ"ПСИХИЧНО БОЛЕН,НО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ПО ВЪПРОСА,ЗАЩО ИМА ТОЛКОВА"ПСИХИЧНО БОЛНИ"ЧОВЕЦИ ИЛИ ЗАЩО ИМА ТОЛКОВА МНОГО ПРЕСТЪПНОСТ–И ВИДИМА,И "НЕВИДИМА"! ТА ТОВА Е НАГЛАСЕНО ТОЧНО ОТ СВЕТОВНИТЕ СИЛИ!
6
3
 
23
 
! Отговори
Пеевски и Бойо преди 2 години
Окрадъхме 4 милиарда ....МИЛИАРДА ! ......ЩЕ МЕ ХВАНЕТЕ ЗА ЩЛИФЕРА И ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА МЕНЕ НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ !
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя камората е пирамида като всяка банка .
Иди и си намери парите от КТБ и къде отидоха толкова милиони ?
4
5
 
40
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 2 години
През 80-те, когато гледахме ОКТОПОД, знаехме, че италианската мафия е на ниво, но знаехме, че руската е 2 пъти по-зловеща!
Дойде демокрацията у нас и никой не може да се мери по този показател с нас...защото в обикновените държави държавата си има мафия, а у нас- мафията си има държава!
ФАКТ!
3
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ е Мафия.
2
2
 
59
 
! Отговори
Тартюф преди 2 години
За разлика от българската мафия която е родена от разложилите се български комунисти ограбвали Русия 45 години за да до-ограби създаденото от българския народ Италианската мафия възниква за да защитава италианците от френските поробители. Сега само неаполитанската мафия продава наркотици, при другите клонове е забранено под страх от смъртно наказание.Българската изцяло се занимава с търговия на наркотици т.е.смърт за младите българи, с кражби от бюджет и фондове т.е. с убиване на всички българи
1
9
 
43
 
! Отговори
Ислямофилът Еломир преди 2 години
Ето, започна се пропагандата. След Шарли Ебдю, които в най-гадна карикатура обвиниха италианците за нещастието си при земетресението, защото, видите ли, мафията била строила черкви от 13-ти век, които се срутили, сега се почна кампания, че Италия е мафиотска държава и си заслужава земетресенията...
Италия, след България, Сърбия и Гърция е поредната християнска държава, която пречи на ислямофилската европейска върхушка да си пороби спокойно Европа и ще бъде плюта не само от ебльовците въ Франция