Ще има ли "Турски поток" втора тръба за доставки на газ в Европа?

Руски издания: Ще се пренасочи газът за Турция, който сега минава през България
Обновена: 11 окт 2016 11:04 | 11 окт 2016 09:00, Елка Василева
271
Ще има ли "Турски поток" втора тръба за доставки на газ в Европа?
Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Две години след първото съобщение за бъдещия газопровод "Турски поток" строежът най-сетне получи юридическа база, коментира "Комерсант" руско-турското споразумение за проекта, подписано вчера в Истанбул след преговори между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Документът потвърждава официално, че Украйна губи най-малко 15 милиарда куб. м транзитен руски газ годишно, които вече ще отиват директно в Турция. Въпросът за износ на горивото през Турция за Европа обаче още не е решен. Това поставя под въпрос появата на втората договорена тръба от газопровода, отбелязва вестникът.

В спогодбата за пръв път се посочва официално един твърде важен момент - руският "Газпром" ще пренасочи към първата тръба от "Турски поток" газа, който идва сега в Турция откъм България, пише изданието.

Още по темата

Споразумението е много важна стъпка; тя вече приближава изграждането поне на първата тръба от газопровода, смята турският енергиен експерт Волкан Йоздемир. Според него конфигурацията на втората тръба ще зависи от преговорите между Русия и ЕС, които ще решат дали е възможно по нея да се доставя само гориво от "Газпром".

Европейската комисия сега е против този вариант и ако не се стигне до компромис, може да бъде създадена руско-турска компания за износ на газ за Европа, за да бъдат заобиколени ограниченията, налагани от законодателството на ЕС.

Според руската анализаторка Мария Белова за Европейската комисия може би ще е по-добре да направи изключение за "Газпром", отколкото да работи с руско-турска компания. В общи линии и Русия, и Турция засега не толкова градят двустранни отношения в рамките на проекта, колкото го използват за инструмент в диалога със западните страни, заключава Волкан Йоздемир.

В крайна сметка резултатът от посещението на Владимир Путин в Истанбул бе частично вдигане на продоволственото ембарго, наложено от Москва след свалянето на руския бомбардировач от Турция миналия ноември, и подписване на газово споразумение, обобщава "Московский комсомолец".

Хитрецът Ердоган впрочем успя да обвърже договорките за изграждане на важния за Кремъл "Турски поток" с отстъпка в цената на газа за Анкара, допълва вестникът.

В края на май Путин заяви при посещение в Гърция, че Русия е готова да разгледа всеки проект за газопровод към Европа, но изисква предварителни гаранции, напомня "Лента". В случая с "Турски поток" обаче пак няма никакви гаранции, но въпреки това страните се канят да градят втора тръба за Европа, отбелязва електронното издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
3
 
4
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
.... тоталитарно управление, не може да вирее през 21 век, при толкова достъпни източници на информация.
103
7
 
5
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
...си изтеглят войските от Украйна и Крим. А това ще стане само след поредния фалит на Руската федерация, който се очаква да дойде доста по бързо отколкото при СССР, защото руснаците са с много по-слаба икономика от тогава.Злорадствайте си колкото си искате, но скоро рублите ще спрат и руската федерация я чака поредните десетилетия на икономическа криза, упадак и загуба на територии.И путин не е виновен за това, който и да дойде на негово място ще се случи същото. Просто централизирано...
102
3
 
6
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
Понеже гледам яко се разпениха сите русофили, нека ви разкажа накратко какво ще стане. Русия и Турция са исторически опоненти от няколко века и винаги са били във вражда. Единственото изключение прави затопляне на отношенията след края на първата студена война. В момента двете държави водят голямо геополитическо съревнование за влияние в близкия изток и Сирия и рано или късно пак ще се настъпят по мазолите. На прага сме на студена война 2.0 и руснаците няма да строят нищо към Европа, преди да...
101
1
 
3
 
! Отговори
Киро Слепото преди 7 години
До РеалистЕрдоган се подхлъзна веднъж , на динените кори на САЩ /''уж" НАТО/ , ЗАРАДИ СВАЛЕНИЯТ САМОЛЕТ ,....ЗАЩО ?Защото точно една седмица преди да свали руският самолет , Ердоган говореше точно обратното , ''КАК НЕ Е КОРЕКТНО АКО НЯКОЙ САМОЛЕТ ОТ ЧУЖДА ДЪРЖАВА , ЛЕКО НАРУШИ ВЪЗДУШНОТО ПРОСТРАНСТВО И БЪДЕ СВАЛЕН "....Е ????
100
3
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Спокойно , не се косете.Цялата далавера е да се накаже Украйна и да клекне на колене.Още много въпроси още не били решени и не се предвижда износ за Европа. Дали Ердоган ще се подхлъзне яко ? Много е възможно.
99
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 122. Тя пари и технологии нямаше и за моста в Крим нали така само дето моста ще е готов
98
4
 
7
 
! Отговори
Газов хъб преди 7 години
" Руският "Газпром" ще пренасочи към първата тръба от "Турски поток" газа, който идва сега в Турция откъм България. Дали не ХЪБнахме дръвцето ?
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние нали построихме с братушките един изключително изгоден проект АЕЦ Белене, нека и в комшолука да се пооблажат малко
96
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще, ще, ще......Лада Х-ray ЩЕ.....Северен потощ 2 ЩЕ.....Турски поток ЩЕ.....ама след 4 години и платени 12 милиарда долара. Русия няма нито парите, нито времето за това.
95
5
 
9
 
! Отговори
Го4о преди 7 години
Ердоган показа на България как се преговаря за газ с Путин! ...... Сваляш му самолети които нарушават въздушното пространство и газтта сама ще ти се предложи!?!?!? Путин е БЪЗЛьО!!!!!!!!
94
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2019 година моста в Крим ще е готов сьщо турски поток и северен поток-2
93
5
 
5
 
! Отговори
ЕГАТИ ''ДА преди 7 години
Някои държави правят политика , а ние се радваме , на все ПОВЕЧЕ и ПОВЕЧЕ ,....бежанци !ЗАЩО УПРАВЛЯВАЩИТЕ КРИЯТ ''СПОРАЗУМЕНИЕТО '' с ЕС /САЩ/ , ЗА ЗАСЕЛВАНЕТО НА МИЛИОНИТЕ БЕЖАНЦИ В ОБЩИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ?
92
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Бьлгария газ не и трябва пари сьщо и изобщо да внимват там,че ще ви пратя Маккейн да ви се скара
91
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много турчета, живеещи в Нойкьолн, обаче люто необичащи нас, българите, слагат тигана, преди да са хванали рибата в морето:) Нискоквалифициран турски материал- какво да ги прави човек:) И тези прости хора тръгнали да обиждат нас, българите, на "***"-хахахаха:) Абе гледайте си дюнерджийниците в германия, да не им спретнат някой терористичен атентат вашите единоверци - мюсюлмани и не се бутайте сред европейските народи като българите!
90
4
 
4
 
! Отговори
фактите ... преди 7 години
Ердоган защо предпочита,.... търговийка и туризъм с Русия за 100 МИЛИАРДА ?А със НАТО/ САЩ/ , има само РАЗХОДИ , за бази , въоръжаване , войни ....
89
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** пак прецакан както винаги в лай...а
88
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
109 *** верно си много глупав! В статията изрично си пише, че НЯМА договорка с ЕС за теглене на 2ра тръба от турция до ЕС, а ти вече се близващ как турците сте щели да се облажите от руския газ , дето уж щял да потече от турция за ЕС- хахахахаха:)
87
2
 
4
 
! Отговори
ДА. преди 7 години
Сирийският поток е приоритет , за Българските продажни управници.Това се вижда на практика.
86
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 7 години
До Анонимен-106,ганьооо,така ще ти пукне,че чак зъбите ще ти тракат от студ,такива като тебе,ще се топлят на банкянския хъб.
85
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Владимир Владимирович ми се вижда болнав