Ще увреди ли Светослав С. имиджа ни в Германия?

Българинът от метрото в Берлин продължава да се укрива
16 дек 2016 14:00,
265
Ще увреди ли Светослав С. имиджа ни в Германия?
Кадър: YouTube

Берлинската прокуратура разпространи съобщение за унизителния инцидент в метрото, в което се казва: "Мъжът, ритнал жена в берлинското метро, е идентифициран и срещу него е издадена заповед за арест. Издирва се 27-годишният български гражданин Светослав С., който се укрива. Разследването срещу него и тримата му спътници продължава. Към настоящия момент не могат да бъдат огласени повече подробности".

Още по темата

Още преди то да бъде разпространено, говорителят на прокуратурата Мартин Щелтнер заяви за Дойче Веле следното: "Идентифицирахме основния заподозрян, но все още не сме го заловили. Към момента е трудно да се каже дали той е в България или в Германия".

На въпрос дали има информация за предполагаемата принадлежност на четиримата заподозрени към ромското малцинство и за роднинските връзки помежду им Шелтнер каза: "За роднинските връзки не мога да опровергая, по другия въпрос нямам информация".

Това няма да увреди имиджа на българите в Германия

Дойче веле търси за коментар и българския посланик в Берлин Ради Найденов, който настоява, че не може да коментира разследването, по което компетентни са двете министерства на вътрешните работи.

Посланик Найденов подчерта обаче, че е горд с бързината, с която е бил идентифициран предполагаемият извършител - само за един час в сътрудничество между полицейските служби на двете страни.

В отговор на въпрос дипломатът казва, че престъплението в берлинското метро няма да увреди имиджа на българите в Германия.

"Много германски граждани се обърнаха към посолството с призива да сътрудничим. Но хората винаги правят разлика между България и този отделен инцидент, който не формира образа на българските граждани. Правят разлика между възмездието за извършителя и образа на българите", категоричен е Найденов.

Случаят в метрото предизвика шок в цяла Германия. Записът, показващ престъплението, бързо се разпространи в мрежата и хвърли хиляди хора в потрес.

Пред агенция ДПА медийният експерт Мартин Емер коментира този феномен така: "Повечето хора навярно са си помислили: "И аз можех да бъда на нейно място”. Това чувство шокира хората и същевременно предизвиква техния интерес". В публичната дискусия се включиха и редица германски знаменитости.

Актьорът Ян Йозеф Лиферс, известен с ролята си на патолог в популярния телевизионен сериал "Местопрестъпление", написа в профила си във Facebook: "Берлинчанки и берлинчани! Дали някой от Вас разпознава тези идиоти?".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
22
 
! Отговори
ще увреди ли имиджа? преди 7 години
АААААА не бе?Иска ли питане?Всъщност кой имидж? Нали все такива са ни емигрантите. Или поне 90% от тях
6
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българинът няма имидж от 27 години.
5
3
 
36
 
! Отговори
факт преди 7 години
Един варненско добрички ром не може да навреди на отношението на Германия към всички роми,афганци ,сирийци и пакистанци .Те са добре дощли в Дойчланд да бият,мародерстват ,изнасилват ,защото така са решили жените в Европа .............
4
28
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Все още ми е много интересно как доказаха самоличността на някого само по един мътен видеообраз?Още повече, как изобщо коментираме, касто не знаем никави факти, нито мотивите за нападението.
3
4
 
33
 
! Отговори
бмп преди 7 години
А тоя 12 годишния с бомбата ще увреди ли имиджа на германците?
2
10
 
17
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Няма да го увреди. Всички там знаят много добре що за племе за българите отишли да работят там.
1
7
 
37
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
Не, защото макар бидейки български гражданин, все пак НЕ Е българин.