Елфи срещу тролове – литовци vs. руската пропаганда в нета

Те разобличават фалшиви профили и манипулации в социалните мрежи
29 дек 2016 21:30,
266
Елфи срещу тролове – литовци vs. руската пропаганда в нета
Снимка: Архив, Reuters

Елфи срещу тролове - това звучи като нещо от "Властелинът на пръстените". Но за Рикардас Савукинас битката, която води той, не е фантазия.

43-годишният бизнес консултант и блогър е част от неофициална интернет армия от литовци, които се опитват да противодействат на това, което според тях е слово на омразата и проруска пропаганда.

"Аз съм просто обикновен човек от Литва, гражданин, забелязал в един момент, че в тази страна се разпространява руска пропаганда от огромен брой групи във Facebook", каза той за Асошиейтед прес на чай в ресторант в стария град на Вилнюс. "Като видях това, си помислих, че не може да е нещо естествено."

Колегите доброволци на Савукинас, нарекли се "елфи", патрулират в социалните медии, като съгласуват действията си по Facebook и Скайп, за да разобличават фалшиви профили. Савукинас каза, че в натоварените дни колегите елфи докладват за по цели 10 или 20, които да бъдат премахнати. Самият той се съсредоточава върху писането, като поддържа личен блог, посветен освен всичко друго на разрушаване на носталгията по съветското време или разнищване на конспиративни теории.

Елфите вършат добра работа, като "разкриват някои манипулации и някои сайтове от социалните мрежи", каза изследователят от Института за международни отношения на Вилнюския университет Нериюс Малюкевичюс, който изучава ролята на медиите във времена на конфликт. Малюкевичус обаче заяви в телефонно интервю, че Литва има нужда от комплексна контрастратегия, за да се пребори с това, което той определя като кремълска пропаганда.

"Елфите са само едно късче от това", каза той.

За руска намеса се говори от двете страни на Атлантика след неотдавнашните избори в САЩ, които изстреляха към властта приятелски настроения към Русия кандидат Доналд Тръмп на фона на твърдения за намеса на Кремъл. По-рано този месец разузнаването на Германия обвини Москва, че се опитва да дестабилизира страната с пропаганда и кибератаки преди планираните за догодина общи избори в нея.

Литва, която като другите балтийски държави дълго е била под господството на Москва, е по-чувствителна към тези тревоги от повечето - още повече, след като Русия анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г.

А войната между елфи и тролове във Facebook е само едно бойно поле. В кашата са замесени също новинарски уебсайтове и електронни медии.

"Ние признахме, особено напоследък, че срещу нашето общество се води доста голяма и продължителна дезинформационна кампания", каза анализаторът на литовската армия Томас Чепонис. Той заяви, че силата на пропагандата е по-трудна за измерване от танковете или самолетите, но тя очевидно е насочена срещу "наистина доста голямо множество от мишени".

Сред тях беше Делфи - един от главните новинарски сайтове в Литва. Организацията установила, че нейният раздел за коментари се пълнел с проруски публикации непосредствено преди конфронтацията в Украйна, каза главният редактор Моника Гарбачяускайте, и сега има персонал на пълен работен ден, който изтрива най-крайните послания.

Враждебната пропаганда води до по-агресивни действия и от двете страни.

Водещият търговски новинарски канал в Литва - ТВ3 - многократно е атакуван от хакери, засегнали мрежите му три пъти, каза ръководителят на новините му Сигитас Бабилюс. Миналия месец Литва забрани до февруари руския канал РТР Планета, след като руски политик направи антиамерикански коментари, оценени като "подстрекаване към война, раздор и омраза". Предишни години бяха разпоредени подобни тримесечни забрани на руски държавни канали.

Междувременно Литва предприема кампания по телевизията, като призовава гражданите да съобщават за всякаква подозрителна дейност - на улицата или в мрежата.

Тези ходове тревожат представителя на Москва в малката натовска държава.

"Не мисля, че е правилно да се залепва етикет "пропаганда" върху гледната точка на другиго", каза за Асошиейтед прес руският посланик Александър Удалцов. "Винаги е по-добре да използваш контрааргументи, за да докажеш своята истина, но за съжаление нашите западни партньори нямат такива аргументи и продължават със забраните на руските телевизии."

Литовският външен министър Линас Линкевичюс не се извинява за забраните.

"Лъжата не е друга гледна точка", каза той. "Някой може да каже - "това е свобода на словото, всеки може да говори каквото иска". Разбира се, съгласен съм. Но ако става дума за разполагаща с ресурси пропагандна машина, която промива мозъка на хората, това не е просто друга гледна точка. Това е оръжие."

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
9
 
13
 
! Отговори
да преди 7 години
в България всеки може да е какъвто си иска, но в тая държава фенове на нас.раната Америка няма:)) никога не е имало, няма и да има..губите си времето със смешна пропаганда.. тук всеки може да говори против Русия, но може да говори и против Америка - да е ясно..!!!
104
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои големи медии забраниха коментарите под статиите си заради тролската пропаганда.Както всичко прекалено, и това се обърна срещу създателите си.
103
2
 
12
 
! Отговори
хора, бдете! преди 7 години
Пропаганда тип Гьобелс в действие. Дано продължението не е същото.
102
22
 
16
 
! Отговори
да преди 7 години
хахахахахахахахахахаха.. по.сраната Америка пак е набутана в ъгъла.. изкуствена държава със затихващи функции :)))Литва забранява руска телевизията, защото руски политик направил антиамерикански изказвания - и като станахте *** на САЩ по-добре ли се чувствате :)))))
101
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Паци, като гледам не си го вадиш от устата май Хаххахаха, как не ви е жал бе *** да се ебавате със собствената си страна. Пожелавам ви да станете емигранти, нещастници.
100
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мнението ми за елфите съвпада с това на Тери Пратчет.
99
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия зомбита и те като нашите тука , не могат да проумеят с гнилите си мозъчета , че обикновените хора от изчезващия им народ наистина не харесва ЕС - то.Тръгнали под вола теле да търсят.
98
1
 
6
 
! Отговори
ined преди 7 години
Забравят нещо, че две лъжи не правят една истина.
97
10
 
13
 
! Отговори
Баладжията преди 7 години
Всичко, което не ви допада е про-руска пропаганда.Само псевдо-патриотите са истЕнски българи.Ако на евро-атлантиците някой не им допада е купен/платен руски ***.Когато си събуете гащите и в тях има ла.йно - значи е руско!
96
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
?19.85 billion to be spent in 2017 for 2.05m beneficiaries.19.85 БИЛИОНА ЕВРО ПОМОЩИ ЩЕ БЪДАТ РАЗДАДЕНИ ВЪВ ИРЛАНДИЯ ЗА 2017.СЕЛЯНИ КОЛКО ЩЕ БЪДАТ РАЗДАДЕНИ ВЪВ ОКОПИРАНИТЕ ОТ ПУТИН СТРАНИ? РАША И ТУРКИСТАН НЕ РАЗПОЛАГАТ СЪС ТОЛКОВА СРЕДСТВА
95
17
 
21
 
! Отговори
дезинформация преди 7 години
Ако литовците лъжат, това е истина. А ако руснаците казват истината, това било пропаганда.
94
18
 
20
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Защо елфите не пишат против проамериканската пропаганда, която от десетилетия е в пъти повече.
93
11
 
16
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Американците ги корумпират като нашите с грантове за да пишат против руснаците.
92
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шопаро, повече ни е писнало от *** *** като теб, които от 27 години ни мътят главите с евро-атлантически "ценности", от които не сме направили крачка напред.
91
16
 
12
 
! Отговори
Спас преди 7 години
Абе вие за шарани ли ни вземате???? То бива лъжи, ама толкова елементарни и нескопосани????????? Умът ми не го побира????????? Кой може да харесва американските управляващи??????? ТРЯБВА ДА Е ПСИХИЧЕСКИ БОЛЕН ИЛИ ПЛАТЕН???? ТЕ ОТВОРИХА 100 ВОЙНИ ЗА 50 ГОДИНИ, А ТУК ПРОПАГАНДАТА ИСКА ДА ГИ ИЗКАРА СВЕТЦИ???? АЗ СЪМ ЖИВ СВИДЕТЕЛ НА ТЕРОРА НАД ЧЕРНОКОЖИТЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ В САЩ!!!!!! А СЕГА ЛЪЖАТ МЛАДИТЕ, ЧЕ ВЪЛКЪТ СИ Е СМЕНИЛ НРАВА?????? АЙДЕ СТИГА СТЕ ПРЕПИСВАЛИ ЛЪЖИ, НАПИШЕТЕ НЕЩО ЗА БЪЛГАРО- РУС
90
7
 
15
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Тези *** действат още от 1917г., а главният им *** е мумифициран, сложен на пиедестал и всички му се кланят.
89
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-пропагадният сайт е Сорос.днесКой ви дава право да определяте кой е добрият и кой лошиятНяма да успеете да внушите на хората,че Русия е световният враг
88
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам още по-добра идея.Профилактично всички да се имунизират със Зика.Така ще създадем нова раса микроцефали, които поради липса на мозъчна *** ще се ръководят само от подкоровите си инстинкти и пак ще настане мир и обич между гражданите.
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да не им се вярва на задните части така наречените ***!
86
5
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Някой *** реши, че това, което си говорят хората в социалните мрежи е пропаганда.. Е, да де, ама в едно свободно и демократично общество такива неща нямат шанс! Време е да замислят тия хора какво в същност става и дали в същност пропагандата не идва от самите тези, които твърдят, че са жертва?