Тръмп и Русия – да играеш по свирката на Владимир Путин

"Гардиън": Руският лидер иска да отслаби демократичните държави
Обновена: 10 яну 2017 06:54 | 9 яну 2017 21:52, Елка Василева
248
Тръмп и Русия – да играеш по свирката на Владимир Путин
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Първата чуждестранна сила, намесила се пряко в президентски избори в Съединените щати, не е била Русия, а Франция. Това е станало не през 2016 г., а през 1796 г. и човекът, в чиято полза е била предприета намесата, не е бил Доналд Тръмп, а Томас Джеферсън. Френският посланик в САЩ се опитал да подкрепи демократа и франкофил Джеферсън в битката му с федералиста и англофил Джон Адамс. Този ход обаче имал обратен ефект и помогнал на Адамс да спечели.

Сега бързо да се пренесем 150 години напред. През Студената война и дори след нея както САЩ, така и Съветският съюз са се опитвали, предимно тайно, на моменти с кръвопролития, понякога успешно, да оказват влияние върху избори в много части на света. Затова, каквото и да има още да се каже за предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г., не правете грешката да заявявате, че подобно нещо било безпрецедентно, защото не е така, пише в редакционна статия в. "Гардиън".

Все пак, както и да анализираме и от която и страна да разглеждаме този въпрос, предполагаемата намеса на Русия в изборите в Америка през 2016 г. не може да бъде оправдана. Обвинението, отправено в разсекретен доклад на разузнаването, оповестен във Вашингтон в края на миналата седмица от ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност, е сериозно. То гласи, че руският президент Владимир Путин лично е разпоредил да се предприеме кампания за оказване на влияние през 2016 г., за да подкопае вярата в демократичната система на САЩ, да очерни Хилари Клинтън и да помогне на Доналд Тръмп.

В доклада се твърди, че Русия е направила това както чрез тайни, така и чрез явни средства, включително финансирано от Москва хакерство, използване на тролове и друга мръсна работа, а също чрез получаване на достъп до подготовката на изборите на щатско и местно ниво, макар и не до броенето на гласовете.

Според доклада намесата на Русия през 2016 г. е била "много по-директна, по-активна и обхватна", а успехът й е сигнал за "новото нормално" състояние на нещата, което ще бъде изпробвано и на други места, особено в Европа, където в Холандия, Франция и Германия тази година предстоят избори.

Това е сериозна работа. Би било наивно проблемът да бъде отхвърлен просто като пропаганда или фалшиви новини, или да бъде пренебрегнат като нещо, което всички правителства правят винаги, както някои може да се изкушат да заявят покрай случая с "ужилването" на израелски дипломат в Лондон от "Ал Джазира", за което беше съобщено в края на миналата седмица. Оценката на разузнаването не само изрично отхвърля тези възможности, но самото й оповестяване, което наистина е безпрецедентно, най-малкото предполага, че обвиненията са сериозно обосновани.

Ако са верни, обвиненията биха потвърдили наличието не само на заплаха от държава към държава, а и на заплаха от една система към друга. Те биха показали, че руската държава методично се опитва да подкопава демократичните системи и вярата на хората в тях. Тези системи и тази вяра трябва да бъдат защитавани. Не бива да се пренебрегват доказателствата, че те са заплашени.

Това не значи да се претендира, че оповестената оценка на разузнаването доказва това, което твърди. Не е така - отчасти защото това не може да стане, без да се изложат на риск източниците и методите, чрез които се е стигнало до нея, отчасти и защото доверието в службите е толкова разклатено от различни събития - от войната в Ирак до разкритията на Сноудън. За съжаление, това значи, че тя оставя място както за основателен, така и за неоснователен скептицизъм.

Отговорът на Тръмп на оценката на службите попада във втората категория. Той реагира като кандидат, а не като държавен лидер. Пренебрежителното му отношение към брифинга, който получи в петък, изглежда показва, че той се интересува повече от това да укрепи легитимността на избирането си за президент, отколкото да се заеме със заплахата от дестабилизиращите действия на Путин. Може би именно това искат да чуят неговите избиратели. "Ако това е било необходимо, аз се радвам, че са го направили", беше цитиран да казва избирател на Тръмп за намесата на Русия.

Избирането на Тръмп беше смайващо, но легитимно. От него могат да се извлекат някои поуки. Нехайното отношение на Тръмп към заплахата от Путинова Русия не е една от тях. Руският лидер иска да отслаби демократичните държави и да срине общественото доверие към тях. Оръжията му включват лъжливи твърдения, деморализация и гангстерски похвати. Никой няма интерес от това Тръмп да отхвърля руската заплаха освен Путин. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
5
 
6
 
! Отговори
zaw12929 преди 7 години
1400zaw12929преди 0 секундиДоналд Тръмп и Джак *** в разговор за създаването на 1 млн. работни места в САЩЕто какво вълнува истинските управници, а обвинителите на Путин са ***
87
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като смятате че интернет не може да повлияе на мнението на хората защо тогава Путин, Ердоган и Китаеца и Северно Корееца ги забраниха в собствените си страни?
86
5
 
6
 
! Отговори
zaw12929 преди 7 години
Напролет изборите се печели АТАКА, няма Путин да си остави магарето в калта. Ние си имаме проблеми и докога ще ревем над загубата на Хилари? Пишете за нашите проблеми. Германците си имат таралеж в гащите и вместо да намерят решение- хайде Путин виновен. Жалки картинки! И папагали.
85
5
 
15
 
! Отговори
Признаха си, че преди 7 години
Путин решава къде, кога и какво ще става.Това е положението.
84
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин ги размаза всичкитем, вече са жалки, като петли в калчища се се омотали и стават все по-смешни.
83
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДАНС защо мълчи Путин не ли нагласил Изборите за Президент на България.Също е виновен За излизане на Англия от ЕС.Подаването на уставката на Италианския министър също ще бъде виновен за падането на Меркел и цасатия Олайн на Франция и закриването на ЕС.затова ли скътавал 200 милиарда в Панамската банка за да плаща изборите..МОЖЕ ДА МАНИПОЛИРАТЕ САМО ТЪПИТЕ ХОРА смешници
82
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Многократно се поставя въпроса как изостанала Русия е повлияла на изборите в високотехнологичната Америка? Много просто. Русия е злоупотробила със свободите на американската демокрация. Докато Путин ограничи до минимум използването на интернет, установи пълен контрол на медиите и премахна опозицията, САЩ, в името на демокрацията, наивно оставиха пълен достъп до новите технически средства, е-мейлите и социалните медии които те създадоха. Сега ще си прочетат урока и ще вземат съответните мерки.
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До hypocritical bastard 105С писанията във "Фейса" може да се влияе на главанаци като теб но не и на разумен човек.Друга тема е че вече мнозинството от човечеството са пълни олиго*френи.
80
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От цялата работа разбрахме, че Путин е успял да хакне мозъците на американците и ги е накарал да гласуват за Тръмп. Това си е новината на века според мен, досега никой след Исус, Мохамед и Буда не е успявал да хакне няколко милиона мозъка за целите си.
79
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СТАВАТЕ ВСЕ ПО СМЕШНИ...КРАВАРИ.. ПОБЪРКАНИ.ПЪРВО КАЗВАХТЕ ЧЕ РУСИЯ ЩЕ ФАЛИРА ПОСЛЕ ПЪК ПЛАЩАЛА ДА ОЧЕРНЯТ ХИЛАРИ (ИЗЧАДИЕТО).ЦЕЛИЯ СВЯТ ВИДЯ ЧЕ ЦРУ И ФБР НЕ СА НИКАКВИ СЛУЖБИ И ЧЕ ТРЯ ВА ДА СЕ ЗАКРИЯТ ЩОМ ЧАК СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА РАЗБРАХА ЧЕ ПУТИН Е БИЛ ВИНОВЕН.ХУБАВО ЧЕ ПОНЕ КЪСНО НО АМЕРИКАНЦИТЕ СЕ ОСЕТИХА.
78
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе бе ви ли спряха парите бре? Даже Иван Кръстев вече в Ню Йорк Таймс запонча да възхвалява Тръмп (нищо, че той едно време за една нощ от лют марксист се прероди в лют либерал). Време е да помислите за прехраната си и да започнете да възхвалявате Тръмп.
77
2
 
3
 
! Отговори
hypocritical bastard преди 7 години
не случайно сайтове като Фейсбук са цензурирани в свободните страни като Китай , Турция и Русия , а ако не ви мързи може да проверите какво се случи със създателя на руския аналог на ФБ - "ВКонтакте" . Впрочем , когато си говорим за ционисти , някой да се сеща за руски олигарси , политици и медийни магнати евреи ?
76
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом соросоидалните реват, значи има защо.Никой не обича да губи.
75
2
 
5
 
! Отговори
Пацо преди 7 години
Да се похваля! На мигрантите им е студено, но едни монтьори от трамвайното депо ми правиха чеверме! Разковаха ме. За лубрикант използваха трамвайна грес! Новатори! Накрая ми платиха с бутилка домашна ракия! Мъже и половина!
74
6
 
2
 
! Отговори
hypocritical bastard преди 7 години
Тайсън никога не е бил еталон за интелект , затова бавно загрява . В днешно време има доста евтини инструменти като Фейсбук , където всеки може да пише каквото си иска без да носи никаква отговорност и това да достига до милиони хора , моделирайки по един или друг начин общественото мнение . Когато всеки ден се появяват карикатури , колажи и мръсно бельо на конкретни хора , както и прякорите , които и ти използваш Обонго , Килари и тн , това определено влияе на изборите .
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Румъния: България искаше ток, отказахмеОт българския Електросистемен енергиен оператор потвърдиха"С ГРОБ иде режим на тока!!!Баце ше ви баца.....
72
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно според Обама и подчинените на Вашингтон медии, Путин владее света и прави каквото си поиска със него и САЩ, назначав там президенти, включително сам си налага санкции, ей така за тръпката.
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един българин, ти от фамилията ли си? Пишеш като лице- очевидец. Или поне осветител на делата на фамилията... Тия са ми "любимците". Знаят всичко по всички въпроси и се изказват от последна инстанция! Аман от дървеняци!!!
70
2
 
2
 
! Отговори
НС преди 7 години
До ОлгаПродава 8 килограмови лаптопи - а от догодина по -мощните 16 килограмови
69
5
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: 97Ами за твое сведение, когато си поделят Полша, съветското НКВД е провеждало обучение на Гестапо (мисля че беше в Закопане) в това как да арестува, измъчва и разпитва дейци на съпротивата.Забележи: нацистите са се учели от комунистите. Това са факти аз не измислям.И се казват нацисти. Фашисти е имало в Италия. Мусолини не е преследвал евреи, бил е просто диктатор.