Ще пратят ли Тръмп и Путин Украйна в орбитата на Русия?

Киев в очакване на новия президент на САЩ
12 яну 2017 21:45, Елка Василева
174
Ще пратят ли Тръмп и Путин Украйна в орбитата на Русия?
Снимка: архив, Reuters

Предстоящото встъпване в длъжност на президента Доналд Тръмп буди опасения не само сред опонентите му в САЩ, но и у мнозина украински политици. През цялата избирателна кампания официален Киев нескрито правеше реверанси към Хилари Клинтън. Порошенко и неговият екип разчитаха, че ще спечели кандидатката на Демократическата партия.

Сега обаче Украйна ще трябва да търси общ език с Доналд Тръмп, който симпатизира на Владимир Путин. Защото САЩ все така играят една от решаващите роли в уреждането на украинско-руския конфликт, пише Сергий Руденко, Украйна, за Дойче веле.

Украйна между Русия и САЩ

Ето главната грижа на официален Киев с поемането на властта от Тръмп: да не би Вашингтон да смени политиката си към украинската държава? Да не би САЩ и Русия да решат бъдещето на Украйна без нейно участие? Казано по-просто, няма ли Путин и Тръмп да си поделят сферите на влияние в света, като "прикачат" Украйна към орбитата на Русия?

Отговорът на този въпрос ще реши не само съдбата на анексиран Крим и на Донбас, но и на цялата украинска държава.

От позицията на Вашингтон до голяма степен зависи дали руските военни ще се изтеглят от Донбас и Крим. Задача на Москва е да убеди Тръмп, че конфликтът в Украйна е разрешим само под грижовното ръководство на Русия. Задача на Киев е да обясни на новия президент на САЩ, че по-нататъшното присъствие на руски военни може само да влоши ситуацията и в Крим, и в Донбас. Коя от страните ще бъде по-убедителна - засега е трудно да разберем.

Компромис или капитулация?

Според украинския мултимилионер Виктор Пинчук, зет на бившия президент Леонид Кучма, Украйна трябва да направи "болезнен компромис". Същината му, представена в американското издание "Уолстрийт джърнъл", е проста: Киев забравя за известно време за анексията на Крим, замразява конфликта в Донбас и се отказва от курса на Украйна в посока НАТО и Европа. С други думи украинската държава остава в руската сфера на влияние.

Да, тази ситуация би задоволила напълно Владимир Путин, а може би и Доналд Тръмп. Но ако този план бъде осъществен, планът на Пинчук ще доведе до политическа експлозия в самата Украйна. След Евромайдана, трите години война и хилядите жертви компромисът на зетя на Кучма, прилича на капитулация, с която украинците никога няма да се съгласят. Украйна направи геополитическия си избор още по времето на Евромайдана. Нюанс, пренебрегван май и от Виктор Пинчук, и от други привърженеци на такъв "компромис".

Планът на Пинчук бе вече отхвърлен и от администрацията на Порошенко. Що се отнася до бъдещето на Крим и Донбас, официален Киев се опира на широка международна подкрепа. Целият свят призна за незаконна анексията на полуострова и констатира руска намеса в ситуацията в Донбас. Украйна се ориентира към договореностите, затвърдени в "нормандския" и в минския формат. Киев няма намерение да ги загърби заради мнимите компромиси, предложени от Виктор Пинчук.

Планът на Надежда Савченко

Надежда Савченко започна стремително да развива действия за уреждане на конфликта в Донбас практически успоредно с Пинчук. Макар предупредена от Службата за сигурност на Украйна да не го прави, тя публикува списъци с имената на пленници, взети от двете страни в донбаската война. Савченко е убедена, че тази стъпка ще промени положението с размяната на заложници. Бившата затворничка на Кремъл впрочем скромно премълчава, че размяната на пленници не се решава в сепаратистки Донецк и Луганск, а в Москва.

Съзнателно или не, Савченко представя войната в Донбас като вътрешен конфликт за Украйна. Тя се среща със сепаратистките водачи Плотницки и Захарченко, говори за помирение и размяна на пленници с т. нар. Луганска и Донецка народна република. За Москва, която има интерес Западът да вдигне икономическите санкции, Савченко и Пинчук идеално илюстрират факта, че в Украйна има хора, готови не само да преговарят с отцепниците, но и да приемат съществуването на псевдорепубликите в състава на единната държава.

Както изявленията на Пинчук и Савченко, така и предложението на първия украински президент Леонид Кравчук да бъде създаден "съвет на мъдреците" за уреждане на конфликта, трябва да се разглеждат само в контекста на предстоящото встъпване в длъжност на Доналд Тръмп. Русия използва горепосочените персони с оглед да му представи свои варианти за решаване на конфликта в Източна Украйна. Въпреки че решенията отдавна са записани в споменатите вече мински споразумения. Обаче не действат, защото Москва няма интерес от това. Схващат го и Берлин, и Париж, и Вашингтон. Как ще действа в тази ситуация Доналд Тръмп още никой не знае, включително Владимир Путин.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
15
 
10
 
! Отговори
wasilew преди 7 години
Хората от всички съседни на Русия страни ( ПОЛША ,ЛИТВА,ЛАТВИЯ,ЕСТОНИЯ,ФИНЛАНДИЯ,РУМЪНИЯ,УНГАРИЯ,ЧЕХИЯ,ГРУЗИЯ...и т. н. мразят руснаците. Защо ли ?
105
2
 
15
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Много ми е тъжно като чета такива коментари от рода на Анонимен125 които си знаят едно и също да повтарят за да заработят нещо, но без никакви факти, обосновки и др. Хора! Четете, информирайте се! Изградете си собствено мнение! Не се потдавайте на влияние на нито една от двете пропаганди! И помнете че на първо място сме хора! Не се обиждайте взаимно така, не се излагайте (в случай че се имате за интелигентни и възпитани Европейци)!
104
5
 
16
 
! Отговори
do 126 преди 7 години
Санкции имат по-скоро всички в Европа. На тях САЩ може да забрани да търгуват. На Русия не може. И всички носят бремето в името на САЩ, загърбвайки националния си интерес. Нали така писал и Плевнелиев скоро? Щял да помогне на САЩ да станат велики... Кой кого е признал за агресор? Грантаджиите на Америка за България ? Меркел - любимката на германците, о-опс на талибаните? Оланд с 1% подкрепа? Дай факти, ние ще определим, кое е *** и кое не е!
103
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АНОНИМЕНЕдинствено *** е призната за агресорa, защото избива хора. И единствено кочинаъа е в изолация и с наложени заради агресията си санкции. А тия фашиcти как оцеляха 70 години русофилче? В нелегалност ли бяха?
102
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 117Напоил си се с руска пропаганда като руснак с Бояришник. Руската пропаганда има същото въздействие като посиона. Взимай мерки. Командоси нападнали....бля, бля....а артподготовка и камуфлажни униформи. И два грама мозък са достатъчни да разбереш, че това са нескопосани кагебейски постановки
101
5
 
23
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
За всички нормални хора по света отношенията САЩ- Русия трябва да бъдат коренно противоположни от времето на Обама. Украйна трябва да е на ясно, че Крим никога няма да бъде неин, просто защото населението на Крим е 98 % руско говорящо и не желае да има нищо общо с Украйна. А и от вековете винаги е бил руски. Сйщото очаква и градовете Донецк и Луганск. Не може фашистите от Бандера да избиват масово хората от тези два града и те да искат да бъдат част от Украйна. А Украйна я чака световна изолация
100
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 120Абе, какво им обясняваш? На който му трябва Крим, да ходи да си го вземе! Точка! Не щете......както искате! А смеете ли? А чий е бил и чие е сега - питайте ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА!!!!!!!
99
2
 
17
 
! Отговори
до 117 преди 7 години
Референдумът бе без стрелба. Но после, да: Многократно украински войници с помощта на спец.части от САЩ и Европа нападаха. Е и бой ядоха. Кой взривява жилищни сгради? Живущите в тях ли? Украйна не е нападала Русия, само се опита да избива рускоезично население в Украйна. Но според Яценюк, Русия е нападнала Германия през ВСВ, а Украйна я е спасила. Затова сега искал пак пари - да пази Европа. Това по немската АРД, а журналистката гледа в земята...
98
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 111И ти смяташ, че като ни дадеш такъв довод.."какво е казала Нюланд...." мислиш че НЯКОГО ЩЕ УБЕДИШ И ВПЕЧАТЛИШ????? Че тази тетка, само ако я чуеш нещо да ти говори, трябва да бегаш на друга планета, това същество не говори, то лъже, маже, дърдори щуротии, злобее.....въобще е пълно с такава гадост, като цялата им кравария - фалш, лицемерие, грандоманщина в криворазбрана "цивилизация"!!!!
97
3
 
20
 
! Отговори
хихихи преди 7 години
A само като споменем, че Украйна спечели Евровизия ( хаха ), и че Путин лично е давал допинг, а американските спортисти нищо не вземат, (стана по-късно ясно, как), Путин е и хакер и лично е направил Тръмп президент - въобще: странно на този зъл гений, кога му остава време да работи? Въобще Путин върши повече работа за единица време от Дядо Мраз...или Коледа - както ти харесва.
96
1
 
11
 
! Отговори
Спътници преди 7 години
Кви орбити, кви пет лева. Кво е т'ва орбита уа джурналя? Аман от куци метафори. Изстреляйте се в орбита с първа космическа скорост всите.
95
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До do 115Руски пропагандист ди та дрънкаш, колкото и да отричаш. Още малко ще кажеш, че и Украйна е нападнала беззащитна Русия. Защотаваш агресори и убийци.
94
1
 
17
 
! Отговори
do 115 преди 7 години
Няма да ти кажа пък :) Въобще не съм руски, камо ли пропагандист. Просто цялата американска пропаганда смърди. Убиват журналист в Русия - Путин виновен. Убиват 3-*** журналисти/ден в Украйна - това си е тяхна работа. Горене на руски книги? Няма проблем! Двойният аршин, интригантството, създаване войни между приятелски народи - това не е хубаво. Порът моли Меркел за пари, а той купува оръжие. Но Тръмп не го покани на приема и Порът е притеснен. Но пък награди наш Плювко ;)
93
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 111Кажи ми и за разпънатото на кръст четири годишно момченце от "бандеровците" и ще се разплача руски пропагандисте!
92
0
 
13
 
! Отговори
до 111 преди 7 години
Ти хубаво определяш, кое е пропаганда и глупост, но по онова време, краят на 2013 имаше обществени поръчки И в интернет по тоя повод. Само че ти смартфоне гледаше боядисания Кличко, как реве за демокрация, нали? Както и на фондацията на Яйцето спонсор му бе И НАТО. Сега са го махнали гледам.
91
14
 
7
 
! Отговори
Баба Ванга преди 7 години
През 2020 година ке биде открит първият граничен пункт на украино-китайската граница.
90
4
 
12
 
! Отговори
до 105 преди 7 години
Коя част от земята на Русия не става "за нищо"? Хахаха, все едно да кажеш, че земята Канада не става за нищо.
89
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 108Най-голямата глупост на руската пропаганда е, че САЩ са искали да имат военна база в Крим. Предназначена е за нискоинтрлектулни путинисти, които кълват безпроблемно *** есяка глупост пусната от Кремъл. А ако прочетеш какво по точно е казала Нюланд и ти ще престанеш да пишеш глупости.
88
0
 
15
 
! Отговори
до 108 преди 7 години
...Къде остана Яценюк-превратаджията, с неговата фондация, спонсорирана от американски организации? Организира войната, Порът печели от всичко, а украинци умряха за американския интерес. Ударно Яйцето им подари всичко. А на Байдън - газопреносната мрежа. Явно това са търсили САЩ...А защо не видим какво смятат от Стратфор за Украйна? Или българските фоби познават американската политика повече от Джордж Фридман? Аз му свалям шапка, че е ***, но откровено. А не "демокрацията", "ценностите" етс
87
3
 
20
 
! Отговори
до 108 преди 7 години
А каква работа имат САЩ (според Нюланд) в Украйна? САЩ искаха да имат военна база на Крим. Затова и Крим стана руски. Ако Русия има военна база в Мексико, Куба, ще е реципрочно май.