Нова надпревара: Европа да има атомна сила, равна на руската?

Изведнъж може да се появят 55 - 60 ядрени държави в света
9 фев 2017 21:30, Елка Василева
220
Нова надпревара: Европа да има атомна сила, равна на руската?
Снимка: архив, Reuters

Европа да стане атомна сила, която да мери мускули с Русия - предлага човекът, който тайно дърпа конците в полската политика. Могат ли да се повторят най-тъмните години на надпревара в ядреното въоръжаване?

Сивият кардинал на полската управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) поде неочакван дебат. Пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Ярослав Качински заяви, че би желал Европа да може да мери сили с Русия по отношение на атомното си въоръжение. Той изрази и съжаление, че засега не се забелязва подобна тенденция, пише Дойче веле.

На практика Качински наруши едно табу - малцина са онези, които досега са изказвали подобно предложение. Един от тях е депутатът от германския ХДС Родерих Кизеветер, който наскоро заяви пред агенция Ройтерс, че Европа ще има нужда от "атомна защита със сплашваща цел", в случай, че в бъдеще САЩ откажат да предоставят своя "ядрен чадър".

Според бившия шеф на Европейската агенция по отбраната Ник Уитни не е учудващо, че сега се стига до подобен дебат - радикално променилата се политическа ситуация в света неизбежно променя и дискусиите, свързани с отбранителната политика.

Но как ли би изглеждала една европейска система за атомно възпиране? Допреди трийсетина години и Лондон, и Париж щяха да са крайно поласкани, ако европейците ги бяха обявили за "защитници на континента".

Но днес ситуацията е друга. "ЕС би имал нужда от институции, с каквито засега просто не разполага", казва Ник Уитни. А след излизането на Великобритания от ЕС Франция с нейните атомни оръжия ще остане единствената сила, която в случай на нужда би могла да се противопостави на Руската мечка.

Европа ще сгреши, ако започне да се въоръжава атомно

"За съжаление съществува съвсем конкретна заплаха, свързана с Русия, а с оглед на това, че Доналд Тръмп стана президент на САЩ, има и достатъчно основания за воденето на подобна дискусия", казва Улрих Кюн от фондация "Карнеги".

Политологът обаче не я смята за продуктивна: "НАТО не е спрял да функционира, дори нещо повече: под американско ръководство сега се разполагат допълнителни конвенционални оръжия в Полша и Прибалтика", казва той. С други думи - докато съществува Северноатлантическият алианс, европейците просто трябвало "да си траят".

Кюн смята, че полското предложение е практически неизпълнимо: "Русия разполага с 2000-3000 тактически ядрени оръжия. Ако ЕС иска да изгради адекватна защита срещу тях, европейците ще са принудени да поемат гигантски разходи. А и кой ще има правото да държи "червеното копче" и да взима решенията за нападение или отбрана? Да не забравяме и това, че мнозинството от европейските граждани, включително в самата Полша, са против подобно въоръжаване", казва Кюн.

Той смята, че би било опасно, ако европейците денонсират Договора за неразпространение на атомните оръжия от 1968 година, защото това би означавало и фактическото му прекратяване. „Подобно нещо ще промени целия свят - изведнъж ще се появят 55 до 60 атомни държави в света, а това е апокалиптична представа”, казва Кюн. Вместо това той препоръчва европейците да засилят сътрудничеството си в сферата на отбраната, което би им позволило да водят по-ефективна и надеждна политика в тази сфера.

Нова надпревара?

За засилване на сътрудничеството в сферата на отбраната се обявява и Михаел Галер, говорител на Комисията по отбраната в Европарламента. Той цитира част от анализ на Европарламента, посветен на общата отбранителна политика, в който между другото се казва: "От сегашните 203 милиарда евро в бюджета на ЕС за отбрана могат да бъдат спестени 26 милиарда, ако страните от Общността започнат да си сътрудничат по-тясно".

Затова политикът препоръчва: "Общо снабдяване, съвместни учения, избягване на дублиращи се структури - това са следващите стъпки, които са необходими", казва Галер. Той смята, че би било грешка, ако се стигне до нова надпревара в атомното въоръжаване.

"Разположените в Калининград тактическите атомни оръжия на руснаците например представляват опасност, но като цяло в света съществува равновесие на атомните въоръжения. Не би било добре, ако дебатът за надпреварата в атомното въоръжаване от 1980-те години отново се възобнови", казва Галер.

Евродепутатът признава, че както Русия, така и САЩ в момента се държат непредвидимо. А това прави сегашната ситуация съпоставима с тази от края на миналия век. Независимо от това Галер е убеден, че Европа няма никаква полза от претоплянето на дискусията за атомните оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
22
 
9
 
! Отговори
До Кракра 155 преди 7 години
До КракраИзвади си главата от *** на Путин и помисли с нея! Путин в момента прави каквото си иска. Крайно време е някой да го сложи на място! Лошото е че колкото повече страни имат ядрено оръжие толкова повече е вероятно да се превърнем в пустиня. И в момента Русия е виновна за това! За това не ми я хвалете!
70
11
 
30
 
! Отговори
Въх преди 7 години
Тия отдавна изтрещяха и всеки ден ни показват, че болестта им прогресира. Трябвало да се пазят от Русия, защото САЩ нямало да ги пази !?!Вместо да погледнат към себе си, как Европа си заминава от "бежанците", те ще се пазят от една православна християнска държава...Русия е военна силна поради 2 причини: за да може да каже "копче" на агресора САЩ и за да търгува с оръжие. Европа не и е в плановете, а ако стане тя просто ще се вдлъбне от ядрени удари, но това е абсурдно. САЩ е агресора!
69
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прекрасно предложение. Защо Русия може да има адрено оръжие, а Европа не?
68
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилистиик-путинофислкатаа измеетт реве :) Искаа си Русия и не иска да се грижи за собствената си сигурност. Продажна, долна измеетт! България над всичко!
67
12
 
13
 
! Отговори
Кракра преди 7 години
Това което предлагат лудите глави на четвъртият райх с неговият нов фюрер(фюрерин) Меркел ни дава още няколко повода да напуснем тези ракови образувания ЕС и НАТО.Това което се предлага ще изисква огромни разходи и излага цяла Европа на риск.Никак не съм сигурен,че лудите русофоби от полша няма да провокират света както сега го правят хохлите.
66
13
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъкмо се зачудих кой е тръгнал да си фантазира за ядрено оръжие като Лех Валенса и... се оказа поредния изпушил поляк. Абе гащник, ти изобщо наясно ли си, че ядрените ракети не растат по дърветата? Това да не ти е да събереш щайга с полски ябълки и да тръгнеш да ги раздаваш на останалите?
65
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъкмо се зачудих кой е тръгнал да си фантазира за ядрено оръжие като Лех Валенса и... се оказа поредния изпушил поляк. Абе гащник, ти изобщо наясно ли си, че ядрените ракети не растат по дърветата? Това да не ти е да събереш щайга с полски ябълки и да тръгнеш да ги раздаваш на останалите?
64
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Shoppти украйнски неонацист, ами *** там, какво правиш тук?
63
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надке, пишеш ли ***? Или си намери чвор? Можеш да ми отговориш като анонимен или като Иракчанин. Нека нежната ти дърта руска душа да реши как. Интересно нещо сте това руските пеераси. Търсиш чвор за косматия си дирник 50+ и ревеш, че имало гейове. Оставам с лошото впечатление, че за теб лоши са само гейовете, които не ти пускат. Няма и патриоти явно или не си се вредил да те опънат нощните вълци ли помиари ли бяха. Жулни брадата и кажи, че си Надка. Ше те опраскат.
62
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полякът да го тестват с дрегер, преди да му взимат интервю. Промилите са повече от атомите.
61
3
 
44
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Колкото повече страни разполагат с ядрено оръжие,толкова повече се увеличава вероятността Земята да се превърне в необитаема пустиня...
60
0
 
6
 
! Отговори
Да бе! преди 7 години
ТРАЙ КОНЬО ЗА ЗЕЛЕНА ТРЕВА!!!!!!
59
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
123Като гледам родните титани от Комунистическо време.... Васил Найденов, Георги Христов, Лили Иванова...и др има много. Явно тогава педалоте, не са били по-малко.?!????
58
3
 
11
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
поредния комплексар поляк, тоз си мисли че живее на луната
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно така и няколко Ядрени глави за България. Да строяваме ефендитата.Все пак нали пазим границата на ЕС ние първи трябва да имаме.
56
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шоп, те през 105 години ходят да си ги вземат. Наполеон, Хитлер, кой е следващия желаещ за руските безкрайни ресурси? Да се запасява с вазелин и да отива.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да и аз така казвам, да дават без пари на всички по всичките земни кълбета. Абе, тиквун, това го минахме вече.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз тъкма заредих супер 95/10 за 1,34? в наше село баварско.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Станой е от психиатрията, не от Ахелой. За какви пет лева сънуваш бе момко? Некой ще ти подари нещо, да ама не. Пий си хапчетата и си лягай. 1,10 ке умрем от смех.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе шопе, не само земетресения но и климата могат да правят рушаците. Тая зима не е току така.