Сирийки в Германия: Как да свикнеш с гейовете и Кончита Вурст

Маяр и Навар са избягали от Сирия. Сега обаче имат ново предизвикателство
Обновена: 23 фев 2017 15:29 | 22 фев 2017 21:41,
112

Снимка: Reuters

Преди повече от година Маяр и Навар Балиш успяват да избягат от кола бомба в Дамаск. Сега двете сестри от Сирия, и двете студентки, ходят на лекции с влака и подминават спретнати зелени градинки в Бавария, южна Германия.

Те живеят там от октомври 2015 г. Сестрите обаче са доста по-еманципирани от повечето си сънародници, които са потърсили убежище в Германия. Носят дънки, не слагат хиджаби или забрадки. На последния Рамазан Байрам сестрите раздавали ръчно направени картички на съгражданите си като жест на приятелство.

Въпреки това сестрите отбелязват, че повечето хора не осъзнават от какво са избягали. Правителството пък подчертава, че страната има нужда от работна ръка. Особено в технически професии като металурзи и автомобилни инженери, водопроводчици или пък софтуерни специалисти.

Сестрите не спадат в нито една от тези категории. Като един от всеки пет сирийци, пристигнали в Германия, те имат образование. Завършили са гимназия, искат да получат и висше образование. Местната образователна система ги насочва към професионални курсове.

"Най-лошото е, че хората мислят, че сме тъпи, безполезни бежанци, които няма да правят нищо", обяснява 21-годишната Маяр пред Reuters. В Сирия тя е учила английска литература. Сестра й Навар пък се е подготвяла за кариера в интериорния дизайн и е била в топ 5 на курса си.

Налага им се обаче да избягат. Сестрите напускат Дамаск с брат си и майка си през август 2015 г. Малко по-късно баща им също бяга от Сирия. Сега семейството живее в Шилингсфюрст, тихо градче с около 2300 жители в Бавария.

В началото майката и бащата на сестрите тръгнали на гимнастика, заедно с местните. Жената обаче имала проблеми и спряла да ходи. Мъжът й, като разбрал, че ще е единственият мъж в курса, също спрял да ходи. Но пък създал Facebook страница с идеята да подобри комуникацията и разбирателството между сирийци и германци.

Der, die или das

Маяр и Навар започнали да учат немски в местно технически училище през ноември 2015 г. В свободното време пък играят волейбол в местен клуб. И въпреки че никога не са слагали забрадки, в някои отношения Германия е изненадващо либерална за тях.

На път за училище срещали момиче, което вечно сменяло цвета на косата си - зелена, лилава, розова, синя. Били изненадани да видят жени с къси панталони или пък дори такива, които показват пъпа си!

"Хората тук нямат граници, нямат правила за дрехите и можеш да носиш каквото си искаш, или пък да боядисаш косата си!", обяснява 22-годишната Навар и допълва: "Кара ни да се замислим дали това е добре или зле".

Наскоро преподавателят по немски език им показал снимка на Кончита Вурст.

"Носеше рокля, но имаше и брада!", обяснява Маяр с объркан поглед. Сестра й обаче е усвоила женски, мъжки и среден род: - "Той е "das", не е "der" или "die"!" Да, Навар е усвоила неопределителният член в немския език.

Други сирийци реагират драматично на подобни свободи, но Маяр смята, че тя ще свикне да живее в общество, в което хомосексуалността не е нечувано нещо.

"Когато за първи път чух си казах: "Ъх? Това е лудост, това е наистина глупаво, никой в света не би искал да го направи!", разказва Маяв. "После обаче си казах: "ОК, те са малко странни...". Може би след година ще казвам: "А, да, това е добре!", обяснява сирийката.

Според Ханс Емерт, пенсиониран учител от Шилингсфюрст, реакциите на сестрите са разбираеми. Той се впечатлява от темпото, с което те свикват с местния морал и смята, че и много други германци го оценяват.

"Мисля, че дори може да създаде положителен потенциал", споделя той. Моралът на семейството съдържал ценности, "които ние, за съжаление, сме изгубили", смята германецът.

Не всички реагират като него. Когато сестрите са раздавали картички за Рамазана, Маяр е поздравила жена, която поливала цветята си. Тя обаче се намръщила и обърнала гръб. Казала на Маяр да си отиде.

Университет или професия?

Момичетата обаче имат приоритет: образованието. Те искат да вземат диплома за висше образование.

Германия обаче поставя акцент на професионалното обучение. През 2015 г. едва 30% от хората между 30 и 34 години в страната са имали университетска степен, показват данни на Евростат. Това е един от най-ниските проценти в Европа.

Образователното министерство на Германия е заделило 100 млн. евро до 2019 г., за да помогне на бежанците да се подготвят за местния пазар на труда. Медицина, бизнес, математика, компютърни науки и технологиите са във фокуса.

Преподавателите на Маяр и Навар ги подтикват да посещават професионални училища.

"Получавам главоболие всеки път като чуя думите "Beruf" (професия) или пък "Ausbildung" (професионално обучение)", споделя Маяр. "Просто искам да ходя в университет!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този "материал" откъде го взе, бе, Борянче? Точно в стила на дописка във в-к "Народна младеж" от преди 1989-та. Или пък в-к "Средношколско знаме", предназначен за юношите (тогавашните тийнейджъри). Доста "мило" и наивничко е написано. :):)
36
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много прости момчета са се опитали да прикрият комплексите си тука.
35
8
 
46
 
! Отговори
Mikert преди 7 години
Никога няма да се променят, по-скоро те ще наложат, като стой та гледай! Нужни само малко повече познания в областта на тяхната религия, култура и ценности, не свободни съчинения за да се харесаме някому и поглед към нещата по-далеч от края на носа
34
12
 
43
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 7 години
Ами браво на децата... Така трябва. Да учат език, да работят и да се държат като европейки. И ако дойде някой да им каже че са мюсюлманки и трябва напр. да имат *** на главата да се оплачат в полицията моментално.
33
8
 
43
 
! Отговори
Mikert преди 7 години
Каквото и да се пише на по-висок стил едва ли няма да се намери определена личност, която да се впусне надълго и нашироко да обяснява ползата и необходимостта от приобщаването на всякакви новодошли с единствената цел да се обоснове скритата задача на кукловодите - да се смеси генофонда в Европа! Не ти трябва много висок стил в изказа!
32
2
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да отидеш в университет ,трябва да имаш положена матура която съответства на матурата която полагат немските зрелостници,а твоето гимназиално образование е равно на това завършен 8 клас,и това ,че не знаеш езика..Така,че немците правилно ви насочват към професионалното образование ,а не към университета
31
7
 
61
 
! Отговори
Mikert преди 7 години
Едва ли ще прочетат тези двете някой от коментарите тук, но да вземат и да си хванат обратния път към Сирия или в друга муслиманска държава... Странно, защо не ходят в Саудитска Арабия?????? Да ги посрещат с хляб и сол, хахахаха!!!!
30
14
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние обаче не правим атентати, не разпъваме хора на кръст, не взривяваме коли бомби и не извършваме масови изнасилвания. Разбра ли бе, ***?....Ние ритаме в метрото, изпращаме в кома посетителите на дискотеки и обираме европейци, както и убиваме приятелките си от ревност когато тръгнат с арабин.
29
15
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахаха, дори и и мигрантите изпадат в шок от гейталащината на уж белия човек.
28
18
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледам тези момичета и чета коментарите преди мене виждам че сирийците са много по-развити интеликтуално от българската простотия изявила се под тази статия.
27
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
едните раздават картички, другите...бомбички..все като жест на приятелство за рамазана..
26
0
 
50
 
! Отговори
Поканен от Меркел преди 7 години
Аз пък им правя леко евала на момичетата.Имат поглед над нещата и накъде духа вятъра.Вярно,в Дамаск няма война,ама германците 2015 не подбираха,що и тия момичета да не се пишат бежанки.Хоп първия самолет до Мюнхен,ето паспорти,сирийки сме,бежанки-Willkommen,junge Fraeun!Ся кеф ти свобода,безплатно образование,веднага достъп до работния пазар,като си намерят и по един баварец да ги мачка душманската-живот мечта.Ей това е да си опортюнист и да взимаш инициативата.Добра игра,добре изиграно.
25
2
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дошли от столицата Дамаск, били студентки и се изненадали да видят ...жени с къси панталони?!? сещайте се за какво иде реч в останалите части на тази държава, която все пак е нерелигиозна, да не говорим за с. арабия, ирак, афганистан. и тези двуноги се изсипват в Европа, с милиони!!!
24
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато сестрите са раздавали картички за Рамазана, Маяр е поздравила жена, която поливала цветята си. Тя обаче се намръщила и обърнала гръб. Казала на Маяр да си отиде.много ясно, жива провокация. я да го пробват в Полша или Унгария? Някакви неканени да идват да ти раздават картички и брошури за друга религия? пак добре, че са в Германия.
23
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тия двечките мамини златни, ако бяха потърсили убежище на Балканите, сега нямаше да се оплакват от Кончита, нито за вурстовете.
22
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
при положение че 2/3 от мъжкото население в Сирия е "ощастливявало" и е било "ощастливявано" от други мъже , а също така кози , овце и друг *** , сигурно е наистина трудно да приемеш съществуването на г.е.й.о.в.е.
21
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
айдееее....атентати имаше в мюнхен, париж, марсилия, лондон, мадрид, че и в бургас..някой от жителите да е тръгнал му да се прави на бежанец? тези са си от мазните, чакащи наготово от чуждата система.
20
4
 
34
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До ох,горкатаТочно така. Германия както и останалата част от Европа (вкл. България) населението е застаряващо. Трябва все пак някой да мие чиний, да чисти и лъска. E 5-10% може би ще вдигнат по висок левъл, но останалите ще мизерстват.
19
2
 
35
 
! Отговори
Адам Смит преди 7 години
До АнонименАбе , я прочети за войната в Сирия и колко атентата има в Дамаск, а и колко квартала бяха контролирани от бунтовниците
18
4
 
57
 
! Отговори
Камен преди 7 години
Германия ги хрантути, а те я плюят!