Политическо затопляне в Русия? Как ли пък не!

Дойче веле: По-изгодно е да запазва привидната демокрация
28 фев 2017 20:30, Елка Василева
93
Политическо затопляне в Русия? Как ли пък не!
Снимка: архив, Reuters

Състоя се шествие в памет на опозиционера Немцов, освободен бе активистът Дадин, отвори пореден предизборен щаб опонентът на Кремъл Навални. Нима започва политическо затопляне в Русия? Как ли пък не, пише Юрий Решето, "Дойче веле".

Москва, Пушкинският площад, неделя, 26 февруари. В центъра на руската столица отеква с часове възгласът "Русия без Путин!". По време на шествието в памет на убития преди две години опозиционер Борис Немцов хиляди скандират и други лозунги - например: "Долу ръцете от кримските татари!". Полицаите гледат, но не се месят. Подобни сцени се разиграват в Санкт Петербург, Нижни Новгород, Новосибирск. Няма "респектирани". Няма задържани.

Сибир, Барнаул, същия ден. Излиза на свобода Илдар Дадин. Първият активист с реална присъда - затвор за нееднократни нарушения на реда за провеждане на митинги, прекарал зад решетките повече от година. Незаслужено, признаха властите в крайна сметка. Той ще получи обезщетение за моралните и материалните вреди. И смята да продължи своята битка - ще се бори за правата на лишените от свобода, срещу изтезанията в затворите.

Екатеринбург, Урал, същия уикенд. Опозиционният политик Алексей Навални, повел избирателна кампания, открива третия си предизборен щаб в страната. Той нарича Кремъл "групичка мафиоти, които си живеят като шейхове и крале". Навални иска да им отнеме властта и да стане президент на Русия още догодина. Уверява, че никой не може да го спре.

В страната все така е мразовито

Съвпадение? Или през февруари 2017 г. в Русия внезапно е дошла политическа пролет? Не. Тук все още е студено и мразовито. На участниците във възпоменателното шествие за Немцов не бе разрешено да минат край мястото, където бе убит - по Големия Москворецки мост, водещ към Червения площад. Да ги пуснат толкова близо до Кремъл според чиновниците вече ще е прекалено. Вместо това униформени "прочистват" нощем импровизирания народен мемориал на мястото на убийството, където хората носят цветя.

Данин е освободен, защото правосъдните органи признават, че са сгрешили - но само формално. Грешката уж била в съдопроизводството, а не в закона. А законът си действа - нека жителите на Русия все тъй се страхуват да не осъмнат в затвора, ако протестират срещу путинската система.

Колкото до Навални, тепърва ще разберем какво пространство за маневри ще му оставят. Кремъл още не е заел категорична позиция спрямо опозиционера. Засега основателят на Фонда за борба с корупцията смята да се бори за конституционното си право да заема изборни длъжности, при все че е осъждан по делото "Кировлес".

Засега. Защото е достатъчен и най-дребен, незначителен повод, за да пратиш човек зад решетките. Тогава избирателната кампания на Навални моментално ще приключи.

Да пазиш привидното благоприличие

За властта е далеч по-изгодно да позволи няколко хиляди души мирно да минат през центъра на Москва - нека да протестират срещу едно от най-дръзките политически убийства на съвремието. По-изгодно, отколкото да разпръсне със сила хилядите демонстранти, циментирайки своя имидж на жестока полицейска държава.

Далеч по-изгодно е да пусне на свобода един опозиционен активист - помнете, след година и нещо в лагер, - човек, успял да привлече вниманието на световната общественост към своята съдба, човек, претърпял изтезания. По-изгодно, отколкото да продължи с мъченията, та светът да се ужасява колко е лошо, безчовечно и жестоко всичко в затворите на Русия.

По-изгодно е да запазва привидната демокрация, да търпи единствения истински опозиционер, претендиращ за президентския пост. По-изгодно, отколкото да го арестува. Поне засега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
1
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
До 0 това е истина аз лично съм очевидец че има амнрикански фермери в русия и не искат да се върнат в сащ.дойче веле е наследник на хитлера меркел е негова внучка иска да владее европа по икономически път без воина.бг скоро ще бъде колония на германия за дълговете си
58
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 7 години
Русия е велика. Без не освобождението ни щеше да бъде само блян.
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затопляне в Русия е нещо като да ти се размрази Фризера и да засмърди.
56
3
 
6
 
! Отговори
0 преди 7 години
разбира се препечатано от дойче зеле които и за картофи не стават.А бе 21-ви век наследника на нацистката пропаганта на гюобелс си мисли че е жива.Обаче не се връзва.А между в порчем дето в русия никой не ходдел и дето умирали от глад според дойче зеле-вчера дадоха документален филм.Интересно от 10 годино в Русия /Алтай Сибир Урал/-пътвърдено живеат около 5 хиляди американски фермери които отглеждат животни и произвеждат сирене и кашкавал и нямат намверение да се връщат в Америка.
55
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мдаааа, много запалени (псевдо)русофили се пръкнаха тук, много зле било тук. ОК, тогава имигрирайте при Путин. Опааааа, какво, подвихте си опашките. Муха, ха, ха, ха.... Русофили ли, един платен *** пише всичко, не разбрахте ли?
54
8
 
4
 
! Отговори
Татаркин преди 7 години
Да гоним Русия,...!? Това шега ли е? Една неотаталитарна държава с 83 $ пенсии. Ако беше такъв рай, нашите нямаше да бягат в UK а при тях. Няма прости!
53
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 69Аз съм авторът на писаното в 69. Искам да попитам тези които са написали минуси дали смятат че след като са ги написали демографското положение в Русия не е такова каквото е? Но по лошото е че каквото и демографско увеличение да има в Русия то е за сметка на мюсюлманите. Не случайно най голямата джамия в Европа е в Москва.
52
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До аааааааааааааааааааааааЗащото, ако напиша на май... ти п..ката пак ще сложат звездички нещастен ***.
51
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До пишещите: отидете и вижте пък тогава пишете. Но дали ще ви позволят вашите плащачи? Има обаче една опасност която трябва да знаят мераклиите да посетят Русия - който посети страната се влюбва веднага в нея и никога не я разлюбва. Така че мислете преди да посетите Русия. Сибир с тайгата и тундрата е прекрасен и си струва да се види.
50
2
 
8
 
! Отговори
ааа преди 7 години
Чудно защо на думата соросо.ид се появиха зведички,иначе сме свободна държава,"демократична"...
49
7
 
16
 
! Отговори
дедо Мано преди 7 години
Откога парцала Дойче Веле изразява някакво мнение освен спуснатите опорни точки от Сорос и либералистите? Откога проводника на веро - цензурата е защитник на свободата на словото? И що реве за нарушените свободи в Русия а не реве за нарушените свободи в федералната република? Щото примери за нарушени свободи и цензура във федералната република дал бог. Като кажеш че исляма е зло си фашист нали така г-да демонократи!
48
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руска кочиина!
47
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А, да ме извинява Навални - шейховете и кралете си живеят доста по-скромно.
46
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !: "Изоставаме на светлинни години в опитите да запазим българския етнос за разлика от руския..."Ти в ред ли си?Наясно ли си с руската статистика за миграцията , смъртността и демографската им катастрофа, която в пъти е по голяма от нашата.Руснаците масово бягат от путиновия "рай". Не виждаш ли само в България колко искат да дойдат пък си представи какво става в другите нормални страни. Няма българи желаещи да бягат в Русия даже синчето на *** Р.Овч. и другите руски мекерета
45
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подчовеците ватенки ревнаха.
44
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От коментарите пи,-долу става ясно, че злобата и цинизмите са характерна черта на традиционните православно-славянски ценности и морал. Но така е, когато изповядваш единствено на руско-евразийска духовност.
43
33
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия си е все същото блатто от 400 години насам.Те винаги ще живеят зле, такъв им е манталитета, роббски, крепостнически.Пиянска история...
42
6
 
7
 
! Отговори
Bai ganu преди 7 години
До 1299I kato stanat kakvo?Pove4eto me4taiat za zapaden jivot I cennostite na istinskata demokracia
41
25
 
16
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
Русия , пак си е "СТАТЕЛИТ" на Запада....НАЛИ СЕ МОЛИ , ДА Й МАХНАТ САНКЦИИТЕ ,БЕ....ТАКА СЕ МОЛИ И КРЕПОСТНИКА НА ГОСПОДАРЯ СИ.....ха,ха,хааааааа.....!!!!!!
40
22
 
7
 
! Отговори
1299 преди 7 години
До гошоНемцов умря за да не стане Русия сателит на ЕС и САЩ