Детронираната принцеса на Южна Корея - Пак Гън Хе

"Омъжена съм за Република Корея. Нямам деца. Моето семейство са южнокорейците"
Обновена: 11 мар 2017 08:41 | 10 мар 2017 19:45, Елка Василева
5
Детронираната принцеса на Южна Корея - Пак Гън Хе
Пак Гън Хе. Снимка: архив, Reuters

Внучка, де факто първа дама или президент, Пак Гън Хе винаги се е чувствала като у дома си в южнокорейските коридори на властта.

На 65 години, тя е низвергната, съсипана от грандиозен скандал за корупция, който я превърна в първия отстранен от поста си демократично избран южнокорейски държавен глава, пише Франс прес.

Първородна дъщеря на военния диктатор Пак Чжон Хи, Пак Гън Хе израства в Синия дом - южнокорейската президентска резиденция, където има охолно и щастливо детство.

Въпреки обвиненията в посегателства срещу правата на човека, опетнили управлението на баща й (1961-1979 г.), някои приписват на семейството кралски характеристики, а младата Пак играе ролята на "принцеса". При баща й Пак Чжон Хи Южна Корея бележи ускорен икономически растеж.

Още по темата

След като в интервал от пет години биват убити и двамата й родители, Пак Гън Хе печели все повече съчувствие и симпатия от страна на общественото мнение.

Майката на Пак - добродетелна съпруга и майка, ценена високо във все още твърде традиционалисткото общество, е убита през 1974 г. от роден в Япония кореец, заподозрян, че е действал по нареждане на Пхенян.

Пак, която по това време била студентка, трябвало да се върне в страната, за да поеме ролята на първа дама до смъртта на баща й, убит през 1979 г. от шефа на собствените си служби за сигурност.

През следващите 20-ина години тя води дискретен живот. През 1998 г., когато Корея преживява сътресенията на азиатската финансова криза, Пак Гън Хе е избрана за депутат.

"Кралицата девственица"

Тя незабавно печели подкрепата на най-възрастните южнокорейски консерватори, който си спомнят с обич майка й и оценяват заслугите на баща й, извадил от бедността опустошената от войната страна.

Г-жа Пак не се колебае да си служи с личната си история, включвайки редовно в речите си изречението: "След трагичната загуба на родителите ми, покосени от куршумите на убийци. . ."

Издигайки се бързо по политическата стълбица, тя бива провъзгласена за "кралица на изборите".

Пак Гън Хе никога не се е омъжвала и вече не поддържа връзка с брат си и сестра си. Това увеличава притегателната й сила в страна, свикнала със скандали за корупция и облагодетелстване на роднини.

"Аз съм омъжена за Република Корея. Нямам деца. Моето семейство са южнокорейците", казваше тя. От кого се вдъхновява? - От Елизабет Първа, кралица на Англия и Ирландия, наричана "кралицата девственица" заради упоритото си безбрачие.

През 2012 г. Пак Гън Хе спечели президентските избори - с най-много гласове в демократичната епоха.

Но семейството на съмнителна религиозна фигура, когото избира за наставник, в крайна сметка спомага за падението й.

"Телом и духом"

Връзката й с тайнствения Чхуе Тае Мин, основател на напомнящо секта движение, започва през 70-те години на миналия век: той й изпратил писма, в които разказвал, че видял насън покойната й майка.

Чхуе Тае Мин придобива такова влияние върху Пак, че американска дипломатическа нота, публикувана от "Уикилийкс", съобщава за слухове, че "той контролира напълно г-жа Пак, телом и духом".

След смъртта му през 1994 г. неговата дъщеря Чхуе Сун Сил - приятелка, която вече била поела грижата за ежедневието на Пак гън Хе, включително за гардероба й, наследила ролята на баща си.

Пак е обвинена в сговор с Чхой, която е съдена, че е изнудвала за милиони долари големи промишлени компании. Наследникът на "Самсунг" Ли Джае Йон също беше временно задържан във връзка с този многопластов скандал.

Г-жа Пак многократно се извини, обляна в сълзи, на южнокорейците, описвайки се като самотен човек, чиято единствена грешка била, че е имала прекалено доверие на приятелката си.

"Откакто поех президентските функции, водя много самотно съществуване. Г-жа Чхой бе до мен в най-тежките ми моменти. Свалих гарда", защити се тя.

Този скандал, извадил на показ и неясните отношения между икономическата и политическата власт, накара милиони южнокорейци да излязат на улицата, включително поддръжници на Пак, преди Конституционният съд да потвърди днес отстраняването й от поста.

"Вместо да наследи от баща си интелигентността, прозорливостта и решителността му да развие икономиката, тя наследи най-лошите черти от характера му - обсебеността от властта и нетърпимостта му към критиките. Падането й от власт напомня на южнокорейците, че е време да се сбогуват с миналото ни", пише депутатът и някогашен съюзник на г-жа Пак, Чхун Ю Ок в издадени наскоро мемоари.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Южна КореяПак Гън Хе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"След като в интервал от пет години биват убити и двамата й родители, Пак Гън Хе..."==========================Въйййййййй, а пък Шишкото утрепал 5 бoклyка и голям проблем! Някой да е чул, че са утрепали родителите на тази Пaткa? Не, нали?
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тия са некъв вариант на другаря Ким.(малко по-либерален)
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Критикуват я а не разбират ,че шишкавото човече от другият бряг е натопорчило ракетите и има фанатизирана 5 милионна армия.В сравнение с него тая е червената шапчица засмукала захарно петле...
1
9
 
9
 
! Отговори
Бъдещето е на преди 7 години
Далечния ИзтокЧетете между редовете. Тя е лицето на консерватизма в Южна Корея. Сега, след тихия, или не чак толкова тих преврат, който и спретнаха шансовете са на страната на либерала.... (ще прощавате, нямам памет за излишна информация). Сега е време за очерняне на държавника, който не е е от "нашите". И там си имат красиви.Апропо- баща и е бил дългогодишна американска марионетка, но времената, явно вече са други и на колонизатора не са му нужни подобни типажи.