Поколението, родено в ерата "Путин", надига глас в протестите

"Младите се нуждаят от модел за бъдещето, ясни перспективи, правила на играта"
29 мар 2017 18:29, Елка Василева
243
Поколението, родено в ерата "Путин", надига глас в протестите
Снимка: БТА

Протестите из Русия в неделя белязаха появата на нова възрастова група от противници на Кремъл: поколение от млади хора, водени не от нуждата от стабилност, обсебила техните родители, а от силно желание за промяна, пише Ройтерс.

Хиляди хора излязоха по улиците на Русия, а стотици бяха арестувани. Мнозина от тях бяха тийнейджъри, които не могат да си спомнят времето, преди Владимир Путин да поеме властта през 2000 г. "Целият ми живот досега премина под властта на Путин", казва Матвей, 17-годишен московчанин. Казва, че за малко е щял да бъде арестуван на протеста в неделя, но успял да избяга от полицията. "Трябва да вървим напред, а не постоянно да се обръщаме назад", казва той.

Година преди Путин да поиска, както се очаква, четвърти мандат, протестите бяха най-големите след последните президентски избори през 2012 г. Движеща сила зад протестите бе Алексей Навални, 40-годишен антикорупционен активист, който използва интернет за разпространяване на своето послание, подминавайки контролираните от държавата телевизионни станции, от които почти всички по-възрастни руснаци черпят новини.

"Никой от моите връстници не гледа телевизия и те не й вярват", казва 18-годишният Максим от Санкт Петербург, участвал в протеста там. Той казва, че съобщенията за демонстрацията се разменяли между неговите приятели в "чат група" с приложение за споделяне на съобщения. "Половината от групата отиде на демонстрацията", добавя той.

Навални, който бе арестуван на един от неделните протести, оповестява посланието си на YouTube или "ВКонтакте" (руският еквивалент на Facebook). Един от последните му видеоклипове е 50-минутно изложение, в което обвинява премиера Дмитрий Медведев, че тайно притежава "архипелаг" от луксозни жилища. Клипът е гледан повече от 14 милиона пъти в в YouTube. Говорител на Медведев назова обвиненията "пропагандна атака", която не заслужава подробен коментар, и каза, че я причислява към предизборните изяви на Навални.

Докато по-възрастните руснаци може би са си затваряли очите пред официалната корупция през годините, когато жизненото им равнище се е повишавало, по-младите руснаци говорят за нея като за нравствено престъпление. "Защо вярвам, че това, което става сега, е лошо? Защото, когато бях малка, мама ми четеше приказки и в тях се казваше, не бива да крадеш, не бива да лъжеш, не бива да убиваш", казва 17-годишната Катя, която е била на един от протестите в Москва. "Това, което виждам да става сега, не бива да се прави", казва тя.

Подобно на другите ученици и студенти, разговаряли с Ройтерс на демонстрациите, Катя, Максим и Матвей помолиха да не бъдат публикувани фамилните им имена, за да избегнат последици.

Обществен договор

Активният стремеж на младите хора към промяна е ново предизвикателство за Кремъл. От години той изгражда и поддържа подкрепата за Путин, като се съсредоточава главно върху гарантирането на стабилност, която руснаците търсеха след хаоса през първите постсъветски години. Путин дойде на власт след 90-те години, когато Съветският съюз се разпадна и милиони се озоваха в мизерия.

Но младите хора, които не помнят тези времена, имат различни приоритети от онези, които са по-възрастни само с няколко години, казва политологът Екатерина Шулман. "Нашият политически режим се е фиксирал върху това, което нарича стабилност, тоест на липсата на промяна", казва тя. "Политическата машина е убедена, че най-добрата й оферта към обществото е: "Нека възможно най-дълго запазим всичко така, както е. Младите хора се нуждаят от модел за бъдещето, ясни перспективи, правила на играта, които възприемат като честни, и . . . социална подкрепа. Не само, че не виждат нищо такова, но даже никой не говори за тези неща", казва Шулман.

Според данните за потребителите, почерпени от страницата на социалната медияq за хората, заявили, че ще участват в неделния протест в Санкт Петербург, над една шеста от тях са на възраст под 21 години. Все още е прекалено рано да се каже дали този феномен ще прерасне в сериозно предизвикателство за управлението на Путин. Може да се окаже изблик на младежки идеализъм, който да прегори.

Във всеки случай проучванията на общественото мнение показват, че Путин ще спечели с лекота, ако - както очакват мнозина - се кандидатира за президент догодина. Неговият най-сериозен съперник за президентския пост Навални изостава много в анкетите, а и може да бъде спрян от участие заради стара криминална присъда, която той нарича политическа.

Все пак участието на толкова много млади хора накара руските власти да обърнат внимание на протестите. Говорителят на Кремъл каза, че организаторите предлагали на младежите пари, за да се включат. Кремъл не приведе никакви доказателства в подкрепа на това обвинение, а и нито един от младите хора, говорили пред Ройтерс, не каза, че му е предлагано заплащане. Няколко от тях казаха, че са били предупредени от училищните и университетските власти преди протестите, че може да бъдат наказани, ако участват.

Павел, 20-годишен студент по ветеринарна медицина, взел участие в протеста в Москва, казва, че си струва да се рискува част то стабилността в Русия заради надеждата за промяна. "Да, може би това ще бъде негативно; да, може би няма да е стабилността, която имаме сега. Но за личност от 21 век е срамно да живее в такава стабилност, която имаме сега", заявява той.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още по темата: Русияпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОЩЕ ЛИ НЕ СА ГО СВАЛИЛИ ПЪРДУТИН!!!! РУСНАЦИТЕ СА МНОГО СТРАХЛИВИ ЯВНО!!!!
155
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пич, не се коси. На *** второто и име е Паралелна Реалност
154
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентът Путин възстанови престижа на Русия!
153
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Поколението, родено в ерата "Путин", надига глас в протестите"А за бройката на участниците в протестите защо няма нито дума, много цифри, много имена, кой на колко години е, колко пъти са гледали видеото в ютюб, кой студент какво учи - а за броя на протестиращите нито дума от Ройтерс! Що така, а? Колко са били протестиращите от поколението родено в ерата на "Путиб"?
152
12
 
3
 
! Отговори
Space X преди 7 години
Влюбен съм във Владимир, богатирът от Сибир, моят идол и кумир на земята носи мир.
151
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин краде държавни пари още като кмет на Санктпетербург.Започва разследване,но е спряно,когато той става президент.В момента той притежава над 70 милиарда долара,`с честен труд`та защо да пита младите какво искат?Те имат право да мълчат,и да чакат томболата за зелена карта.Уби видни журналисти,заради критиката им срещу него.Но има Бог.Руски лекари съобщиха,че Путин е сериозно болен от рак.Не може 150 долара да стигнат до ниво 10 000 рубли.КОВЧЕГА ДЖОБ НЯМА!На оня свят няма какво да си купи!
150
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
изгонените от путин сорос и компания американски подстрекатели плащат на деца да протестират срещу народа и държавата си .за еврейския американси фашизоталмудизъм няма нищо свято .това са яростни антихристиянски организации от сатанисти и престъпници
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече питах твоята....няколко пъти.
148
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Утре Путин ще издаде указ с който намалява на половина цената на препаратите за вана и протестите ще утихнат.
147
6
 
8
 
! Отговори
Стрaнно преди 7 години
Не знaей,че поколението,родено през упрaвлението нa Путин се състои сaмо от 2000 души...хa...хa...
146
7
 
7
 
! Отговори
Коло преди 7 години
До 125 Трябва да си абсолютен *** да твърдиш че германската икономика е по голяма от Руската яввно си много малък или твърде глупав да сравняваш икономики с банкови стькмистики.Икономиката е инфраструктура наука и и територия и ляб в Русия всичко това е повече в пьти от Европа.
145
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледах филма на Навални за "разкритията " му за корупция. Доказателствата му са от вида-има един имот, управляван от съвипусник на министъра-значи е на министъра, който го е купил с подкупи. Във филма няма нито едно реално доказателство за копупция, но целта му е не министъра, а Путин и Навални на края си го казва сам. Десидентстното на Навални е бизнес. Задържат го и той съди Русия в Страсбург, който дава обезщетения за накърнени права. Навални е машата на САЩ и Сорос в Русия.
144
8
 
15
 
! Отговори
74465 преди 7 години
Я, стига безотговорни алабализми! Който може да обяви, че е съгласен в огромна държава като Русия да има нестабилност в името на някакви неясни щения на неопитни младежи, е враг на самите тези млади хора. Видите ли не гледат телевизия, защото не й вярват - добре. Нямат обаче свой изстрадан житейски опит. нямат ясна визия за своите цели. Нямат понятие как се управлява - не Русия - не могат да управляват бюджета си, емоциите, мислите си. Не са родили дете, не са отгледали птичка, но претенции имат
143
6
 
8
 
! Отговори
Поп Грую преди 7 години
Ройтерс, бта и Гoвeдoтo Eлk. Bac. - очаквано пoшлa комбинация!Даже не прочетох пасквила, едно и също, едно и също и накрая - пак същото.Жалка картинка.
142
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам дали има връзка, но на скоро Димитър Медведев, заговори за въвеждане на блокчейн технологията в администрацията на Русия, технология която е бъдещето и гарантира свобода и скооро след това беше обвинен в корупция, висок стандарт и какво ли още не, това добре знаем е запазена марка на джуджето, за благодарност че му пази местото да се върне.
141
4
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
До анонимен 153 Предлагам да извикаш американските си демократични дружки, демократично да пуснат атомна бомба в кремъл и демократично да се изчисти Русия.Демокрация братя се постига с кръв и много кръв.Ура да живее американската демокрация.
140
1
 
6
 
! Отговори
студент преди 7 години
Аз и за 20$ бих дал интервю на Ройтерс.
139
1
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Сънувате ли или бълнувате?!Ха Ха Ха!
138
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия са големи смешници.
137
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПО ВРЕМЕТО НА СТАЛИН И ЛЕНИН Я КАЖЕШ НЕЩО ЗА УПРАВЛЯВАЩИЯ Я В СИБИР ИЛИ КУРШУМ В ГЛАВАТА!!!ПУТИН Е АБСОЛЮТНО СЪЩИЯ СПРАВКА НЕМЦОВ!