Германия щяла да стане ислямска държава през 2050 г.? Глупости!

Учени: Скалъпени числа - скалъпени прогнози
20 апр 2017 20:00, Елка Василева
205
Германия щяла да стане ислямска държава през 2050 г.? Глупости!
Снимка: архив, Reuters

Мюсюлманите скоро щели да залеят Европа, а ислямът щял да стане най-многочислената религия в света. Пълни глупости, казват учените по повод подобни безпочвени и безотговорни твърдения в социалните мрежи, пише Дойче веле.

Една журналистка от Баварското радио и телевизия си направи труда да провери само няколко числа.

„Европа загива!” – тази мрачна прогноза непрекъснато се върти из интернет. Разпространяват я какви ли не Facebook групи, акаунти в Twitter и видеа в YouTube, които стряскат хората с плашилото, наречено „Гибелта на християнския свят”, пише Джени Щерн на сайта на ARD.

„Пълзяща ислямизация на Европа”, така се казва едно видео в YouTube, което се върти вече от няколко години в тази социална мрежа. Видеото изобилства с твърдения, никое от които не може да бъде доказано.

Едно от тях, например, гласи: „90% от прираста в Европа след 1990 година се дължи на мигрантите-мюсюлмани.” Пълни глупости, казва Райнер Клингхолц, шеф на германския Институт за населението и развитието. Прирастът всъщност се дължи главно на това, че в Европа броят на новородените е по-висок от броя на починалите, пояснява демографът.

Освен това трудно може да се преброят мигрантите-мюсюлмани в Европа, понеже в официалните регистри няма данни за религиозната принадлежност. „Тази принадлежност може да се изведе само косвено – според страните, от които те идват”, обяснява Клингхолц.

Благонадеждни статистически данни дава институтът „Пю” във Вашингтон. Тамошните специалисти стигат до извода, че между 1990 и 2010 година броят на мюсюлманите в Европа се е увеличил от 29,6 милиона на 44,1 милиона, което в проценти означава, че общият им дял в европейското население е нараснал от 4,1 на 6 на сто. Ако от тези числа се направи прогноза за 2050 година, тя ще покаже, че тогава процентът на мюсюлманите сред европейското население ще бъде между 8,4 и 10,2 на сто. Институтът не разполага с данни за прираста на мюсюлманите в Европа, а авторът на видеото в YouTube не посочва никакъв източник на своето твърдение.

Мюсюлманите ни заливат?

В същото видео се казва, че през 2050 година Германия щяла да бъде мюсюлманска държава. Статистиката, която предлагат учените, говори нещо съвсем друго. Според германската Служба за миграция и бежанци към края на 2015 година в страната са живеели между 4,4 и 4,7 милиона мюсюлмани, което представлява между 5,4 и 5,7% от 82-милионното население на страната. Институт „Пю” предлага екстраполация по тези числа, според която през 2050 година мюсюлманите в Германия ще бъдат максимум 10 на сто от населението.

В дългосрочна перспектива процентът мюсюлмани наистина може слабо да нарасне, защото според статистиката мюсюлманките в Европа раждат средно по 2,1 деца, докато средната раждаемост възлиза на 1,6. В споменатото видео се твърди, че в някои части от Франция мюсюлманките раждали средно по 8,1 деца, но доказателства за това твърдение не могат да бъдат открити. Напротив – то изглежда чиста измислица, като се има предвид, че най-високата раждаемост сред мюсюлманите по цял свят е регистрирана в Нигер, но дори тя е по-ниска – 6,9.

Доказано е, че раждаемостта е пряко свързана с образователното равнище на обществото. Клингхолц пояснява, че в рамките на едно до две поколения раждаемостта сред пришълците постепенно се приближава до средната в приемащите страни.

Скалъпени числа - скалъпени прогнози

„Проучванията показват, че след три до пет години ислямът ще бъде най-масовата религия в света” – още едно твърдение във въпросното видео, което няма нищо общо с действителността. Да не забравяме, че вече са минали четири години, откакто това филмче се върти в YouTube, а все още нищо такова не се е случило. Изследователите от института „Пю” смятат, че броят на мюсюлманите и на християните по света ще се е изравнил евентуално едва към 2050 година.

Подобни видеа и публикации в социалните мрежи, предричащи „крушението на Европа и християнския свят”, обикновено се фабрикуват по една и съща рецепта: използват се произволно скалъпени числа, които нито измерени, нито са доказуеми, затова пък много успешно хвърлят хората в паника.

С просто око си личи, че авторите на тези сценарии посочват фиксирани числа, вместо да предлагат различни възможни варианти на принципа „в зависимост от това дали тази тенденция се запази или не, тогава…”. Сериозните прогнози се правят именно така – с отворени различни варианти, пояснява Клингхолц.

Демографските прогнози винаги се изготвят на базата на данни от миналото. Трите най-важни параметъра в случая са: раждаемостта, продължителността на живота и миграцията. Независимо от всичко обаче дори най-сериозните демографски прогнози трябва да се приемат с резерви, защото те няма как да отчетат непредвидими събития в бъдещето – например войни, епидемии или природни бедствия.


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто успокоява овцете,че корабът потъва нормално.
96
1
 
0
 
! Отговори
tit преди 1 година
Това го е предсказал Нострадамус преди 500 години
95
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 1 година
Както е тръгнало, Европа ще се ислямизира.
94
0
 
2
 
! Отговори
абе..... преди 1 година
....никакви глупости не са
93
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не съм против религиите,но фактите са си факти.
В Австралия мюсулманите вече искат автономна държава,в Гърция се страхуват да ходят по улиците и не пускат децата си да играят навън,в Европа има гета,страх и т.н. и т.н.Материали в ю туба колкото щеш - на живо.Работи и цензура,за да не се възмущават хората или да възникват конфликти,а може би и за да не протестират хората.
92
0
 
18
 
! Отговори
Българин от Германия преди 1 година
Най-малко са 6 милиона мюсюлманите в Германия. В много от големите градове процентът им е сравнително висок, 20%-30%. Има много NO GO AREAS. Не вярвайте на купени журналисти.
91
0
 
4
 
! Отговори
математик преди 1 година
Не вярвайте на статистика, която сами не сте манипулирали !
90
0
 
11
 
! Отговори
перИспектива преди 1 година
Бившия президент на САЩ Бил Клинтън в частен разговор казал,че "ние научихме белите жени да лягат с черни,сега ще ги научим и да раждат от тях!"
89
0
 
23
 
! Отговори
факт преди 1 година
Унищожаването на Европа чрез ислямизация е очевадно.
88
1
 
27
 
! Отговори
seira преди 1 година
РЕКЛАМА ОТ 2030 г.:

"ДОБРЕ ДОШЛИ В САУДИТСКА ГЕРМАНИЯ!"
87
0
 
5
 
! Отговори
от Бон преди 1 година
***чeрнилkи
86
0
 
20
 
! Отговори
от Бон преди 1 година
Бе кви са процентите не знам,и кой кво пише не ме интересува,ама хич,но в Германия от *** не можеш да се разминеш!
85
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
к'ви 2050 ?! още 2025 ще е така
84
5
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До Не ги мислете
Дано да стане така, ама се съмнявам. Обречени сме и ние, побеже сме германска колония. Тъпият български народ даде властта пак на мутрата - българоубиец.
83
13
 
1
 
! Отговори
ЕЙ преди 1 година
Голям страх, голямо нещо... не можеш да спреш гората да се разлиства и тва е :)
82
0
 
22
 
! Отговори
mushan преди 1 година
Ако журналистката Василева е коректна,би трябвало да посочи тези ,,учени''. Статията е от Дойче Веле на ,,българския журналист'' Александър Андреев.Но ако прочете книгата на Тило Сарцин ,,Германия се самоунищожава'' не съм сигурен дали ще поддържа своята либерастка теория.
81
3
 
13
 
! Отговори
Ангел преди 1 година
Европа може би ще стане Ислямска след 50-тина години но преди това ще се случат много много събития и след 50 години по младите ще са чували за Исляма и Мюсюлманите само от историческите хроники.До 10-15 години Исляма и нейните поклонници ще бъдат заличени от тази планета и Религията забранена със закон и това вече е повече от ясно!
80
4
 
0
 
! Отговори
extremist преди 1 година
До Анонимен 158 : ТИ ЖИВЕЕШ БАЯ ДАЛЕЧ ОТ БЕРЛИН; СПРИ ДА ЛЪЖЕШ ЗА ДА НЕ ТЕ ЗАПОЗНАВАМ С ДРУГИ ЖИВЕЕЩИ ТАМ... ЛИЧНО ЗА МЕН, ЗАДОЧНО ЗА ТЯХ И ПОСМЪРТНО ЗА ТЕБ...
79
0
 
7
 
! Отговори
extremist преди 1 година
Германия щяла да стане ислямска държава през 2050 г.? Глупости! - АБЕ МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО: ОКОЛО ГОДИНА И ПОЛОВИНА ОТНЕ НА ТЕЗИ "УЧЕНИ" ДА СКАЛЛЪПЯТ ОПОНИРАЩ ОТГОВОР (КОЙ ВСЪЩНОСТ Е ВЪПРОСА НА КОЙТО ОТГОВАРЯТ БЕЗ ДА ГО ИМА); СЛЕД КАТО НЕЩЕАТА СА ТОЛКОВА ПРОСТИ И ЯСНИ КВО МЪДРУВАХТЕ 18 МЕСЕЦА ЗА ДА СКАЛЪПИТЕ МЪГЛЯВ ОТГОВОР ???
78
10
 
9
 
! Отговори
стига лъжи преди 1 година
германия след русия е следващата велика ислямска държава.само се чудим в кой град да построим джамията.щото от магистрали няма място.но ще е подходящо в кьолн.срещу онази катедрала.ама нещо по грандиозно.поне турците това го умеем ако не друго...