Гонят московчани от "хрушчовките": Вземат ти жилището и толкова...

Местят стотици хиляди в други жилища
Обновена: 9 май 2017 20:52 | 9 май 2017 19:48, Елка Василева
170
Гонят московчани от "хрушчовките": Вземат ти жилището и толкова...
Снимка: Reuters

Валерия Евсеева и нейният съпруг Алексей са купили преди година апартамент в малка сграда край един от московските паркове. Властите обаче се канят да я съборят и да ги настанят във висок блок, в каквито местят още стотици хиляди московчани.

Московското кметство планира да срути четириетажната сграда, построена през 1957 г., защото била овехтяла и старомодна, пише Франс прес.

"Става дума за тухлен блок, всички знаят, че може да издържи 150 години и това е удар за нас", разказва 31-годишната Валерия, която работи в завод за медицинско оборудване.

Наречени "хрушчовки", защото са издигнати по време на управлението на Никита Хрушчов в Съветския съюз, тоест през 50-те и 60-те, тези сгради определят пейзажа на московските предградия - но и този на много градове в Русия, където с изграждането им е решена тогавашната жилищна криза. Особено в Москва те са сред най-видимите знаци, останали от съветската епоха над четвърт век след разпадането на СССР.

Но кметът на Москва Сергей Собянин, подкрепян от Кремъл, възнамерява да замести хиляди ниски жилищни сгради с високи конструкции, осигуряващи място за много повече семейства в 12-милионната столица, където не достигат терени.

Първоначално - в края на февруари, бе оповестено, че предстои да бъдат съборени 8000 сгради, в които живеят 1,6 милиона души. Започналите обаче бурни протести - хората се опасяваха по-специално за правото си на собственост върху имотите - бързо накараха властите да стеснят мащаба на проекта; сега той обхваща 4500 сгради със стотици хиляди жители.

"Целта е да подобрим жилищните условия на хората в постройки, застрашени от срутване", заяви Владимир Путин на заседание на кабинета. "Безспорно обаче това трябва да стане по начин, който не нарушава правата на гражданите", уточни той.

Предвижда се програмата да бъде задействана през септември и държавата да изразходва за нея над 57 милиарда евро.

"Изселват" московчани

"Хрушчовките" са дали възможност цели семейства да станат независими след десетилетия, прекарани в комунални квартири, където съжителстват по няколко домакинства.

Символ на прогреса, те са възпети в много съветски филми и в оперета на Дмитрий Шостакович от 1958 г. - "Москва, Черьомушки". Над 70 години по-късно новината, че ще ги събарят, прозвуча в Русия като гръм от ясно небе.

"Това е исторически етап. В Москва навярно не е имало толкова важни промени от 50-те години насам", твърди Пьотър Толстой, депутат от управляващата партия "Единна Русия".

Да се запазят "хрушчовките" - които са само на четири етажа, би значело според него да се пилее ценно място в Москва.

Групирани в просторни миникомплекси, "хрушчовките" често формират двор със зелени площи; в тях обаче няма асансьор, а кухните са миниатюрни. Някои са панелни, други - тухлени като блокчето на Валерия Евсеева.

"Овехтели са вече. Няма възможност за ремонт, освежаване или преустройство - хората там наистина живеят в ужасни условия", уверява Толстой, един от вносителите на закона за събаряне на сградите, твърде мъгляв според мнозина от живеещите в тях.

Държавата им обещава например апартамент с "равностойна" площ - но не и равен по стойност - в същия квартал.

По принцип е необходимо съгласието на повечето жители (66 на сто според кмета), за да бъде съборена една сграда; тогава обитателите й ще имат само 60 дни, за да се изселят, без възможност да оспорят решението.

"Всеки (...) може да бъде изселен и преместен там, където (кметът на Москва Сергей Собянин) пожелае да го изпрати", смята Александра Андреева, депутат от общината.
Научила, че е застрашен и нейният апартамент с високи тавани, Валерия Евсеева изпаднала в ужас.

"Властите са несправедливи към хората, вземат ти жилището и толкова, нямаш никакви права", възмущава се жената, излязла за пръв път в живота си на протест - срещу "изселването на московчани".

"Лична обида"

В Измайлово - североизточен район на Москва, представители на кметството организираха среща със столичани, живеещи в "хрушчовки", но не можаха да уточнят къде ще бъдат преместени и разочароваха събралите се.

Градските власти "не зачитат правото на частна собственост, гарантирано от конституцията", разкритикува ги в. "Ведомости".

Някои местни хора обаче се радват, че могат да напуснат старите си жилища. Сградата "е порутена, нищо хубаво няма в нея", обяснява например Екатерина.

Осемдесетгодишната Зоя Харитонова, член на екипа от архитекти, разработвали градоустройствените планове през 60-те, се разхожда със свито сърце из Голяново - северен квартал на Москва.

"Тези блокове са проектирани и построени през 1965 г. и още си стоят, всички са в много добро състояние . . .", изтъква тя. "Щом чуя, че е време да ги съборят, приемам го като лична обида - добавя възрастната дама. - Тези блокове са моя гордост и изведнъж някой си решил, че трябва да ги срути."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: Москважилищахрушчовки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е грижата на държавата! Не оставят никого на улицата. Не е като в САЩ, където половината население живее във фургони и каравани.
76
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че можем да четем и на руски и други езици, че да се посмеем на тази неподписана статия. Ако бе писана в 19 век можеше и да повярваме на написаното. Толкова ниско ли сте плонжирали. Новите сгради са модерни, видях им плановете, достъпни са. А гласуването там е по нета. Да живе интернета, но уиндоус 10ц е назадничев. Но пък открива пътя на частните независими нет мрежи като противодействие на фалшивите новини.
75
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВМЕСТО ДА ХВЪРЛЯТГ ПАРИ НА ВЯТЪРА ЗА ФАЛШИВО САНИРАНЕ, ТАМ СЪБАРЯТ ПАНЕЛКИТЕ И СТРОЯТ МОДЕРНИ И КРАСИВИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ.
74
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МОЛ-ове трябва да има, офиси трябва да има, стъклени небостъргачи трябва да има....парите трябва да се перат !
73
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, няма да купувам старо строителство в Изток и Яворов :) да не остана с кредит и без апартамент ако пристигнат червените на власт.
72
16
 
14
 
! Отговори
Тъпизъми преди 6 години
Евразийската столица Москва отдавна е назад при азиатските столици във всяко едно отношение , тръгнали разни псевдо съюзчета да правят ........ най големите центрофуги останаха извън център , толкова за великата пристройка перестройка ........ толкова си могат псевдо другарите от снежната пустиня ......
71
22
 
21
 
! Отговори
Браво Путин. преди 6 години
Русия строи големи блокове и се развива. ЕС затъва в блатото на бюрокрацията и евроатлантизма и се боят Путин да не им срита сламената колиба дето са я построили. А САЩ вече е регионална сила, крие се зад една стена защото ги е страх Мексико да не ги набие
70
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Назрахте се стази Русия, омръзна ни!
69
1
 
12
 
! Отговори
един там преди 6 години
Прекалената загриженост за и прекомерната ангажираност с Москва на руските власти, всъщност не от полза нито за самия град, още по-малко пък за провинциалните градове, градчета и села!По този начин руските власти създават условия именно за пренаселването на Москва и региона, за сметка на което цели руски региони се обезселват все повече и повече!
68
3
 
12
 
! Отговори
аз преди 6 години
Държавата им обещава например апартамент с "равностойна" площ - но не и равен по стойност - в същия квартал.Какво има да се коментира? Жилището е остарло и неподлежащо на ремонт, оценяват го за 100 ?, за новото 100 000 ?. Но това въобще не е гонене,да не си помислите друго.
67
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Москва е може би най-скъпият град в света какви хрушчовки ви гонят в 21 век един апартамент там струва милиони, фуу *** народ ей.
66
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално, Москва винаги е била руското лице пред света. Водиш един чуждестранен гост от типа на Анри Барбюс, цъка той с език и си вика "Глей, глей, ейййй, голямо нещо!", прелетят самальотите над Червения площад и всички охкат и ахкат.В същото време на 50 км от този рай има хора, които живеят без ток и течаща вода.
65
3
 
7
 
! Отговори
един там преди 6 години
До анонимен 71,То го пише дори в статията! събарят им старото жилище и в замяна на него им дават ново с равна същата квадратура или по-голямо! Аз също мога да намеря негатив в тази статия но той далеч не е този, които са се опитали да ни пробутат! Негатива е, че докато в Москва бутат и хрущовки в задоволително състояние, в дълбоката руска провинция има руснаци, живеещи в жилища, в които е невъзможно да се живее! Затова и Москва продължава да расте, а провинциалните градове и градчета- западат
64
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Измислиците стават все по-големи, скоро може да се окаже, че в Родопите живее племе канибали-***, правещи черна магия на Льо Пен и пречещи на Россия да стане нормална държава.
63
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези дни опорките са много активни. Все по-базови стават и все по-силно лаят. А толкова се надяваха Льо Пен да спечели... И ***... И оня в Холандия... И...Ех, мъко руска, край нямаш :)Пишете, товарищи, че да не ви отзоват в Москва, да видите какво е хубаво жилище.
62
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 87Такива страхотии могат да ти се случат само в т.н. руски свят.
61
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако откажеш режат малкия пръст на детето или на друг член от семейството ти.Не приравнявай всичко с родния ти Воронеж, моля.
60
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия - казарма "Гулак" !
59
10
 
8
 
! Отговори
борис преди 6 години
Че то и у нас беше така.Нашите комуниги бяха го научили от руските.Моето семейство имаше хубава къща в 500 м двор, но през 1984 комунистическите бан дити решиха да строят панелен блок.Дадоха ни две кирливи оборотни панелки и ни изгониха за 15 дни.След година ни дадоха като обезщетение два апартамента по 80 м като трябваше да доплатим по 10 хиляди на апартамент,защото два етажа по 100 м. къща ни беше оценена за 17 хиляди,а 500 м.двор по 6 лв. квадрата,общо 3000.Типичен идио тски руски комунизъм
58
1
 
1
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Значи аз лично съм виждал жужи изнесе чокъщноната на една баба. Тои нали е нисичък не можа стигне корниза и 2мата бодигарди го повдигнаха. После обгрижи бабата и ни каза довиждане че на някав площад щял да ходи, било важно че нямало да почнат без него. Ама не запомних къде, нещо червено беше името му ама може и да бъркам цвета, а може би не ако са били фенери, жужи обу токчетата и хукна но обеща да се върне и сега го чака бабата на скамейката пред входа