НАТО – "къща от карти"! Ядрото на алианса удари дъното

"Вашингтон пост": Влиянието на САЩ в Европа в най-нестабилното си състояние
29 май 2017 21:02, Елка Василева
124
НАТО – "къща от карти"! Ядрото на алианса удари дъното
Ангела Меркел и Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

"Току-що се върнах от Европа. Пътуването беше страхотен успех за Америка. Много работа, но големи резултати!" - Доналд Тръмп, неделя сутринта.

Вече четири месеца Белият дом не е одобрявал европейски посланици, не е извършвал висши дипломатически назначения и не е давал признаци, че изобщо ще го направи.

Редки пратеници, сред тях вицепрезидентът и министърът на отбраната, прелитаха през океана с послания за общо успокоение. Те потвърждаваха обвързаността на Америка с НАТО, говореха за стари връзки и стари съюзи, намекваха и загатваха, че нищо не се е променило.

Европейците ги слушаха и се правеха, че им вярват. Сигурно, но след като чу вицепрезидента да говори в Мюнхен през февруари, един от тях ми каза: "Всичко това е истина до следващия пост на вашия човек в Тwitter". В разстояние на два дни миналата седмица обаче самият президент Тръмп сложи край на месеците несигурност, и то без да изпрати туит. Сега знаем: пратениците са ненадеждни и всъщност всичко се е променило, пише Ан Епълбаум, в. "Вашингтон пост".

Какво се случи в Белгия и Италия в действителност? След като заяви в Саудитска Арабия, че няма да изнася "лекция" на арабските лидери за правата на човека, Тръмп пристигна в Брюксел и започна да чете лекция на най-близките съюзници на Америка, обвинявайки ги, че дължат "маса пари" на НАТО и американските данъкоплатци.

Това не беше много смислено: НАТО не е клуб с годишни членски вноски като Мар а Лаго. То обаче бе ясен знак, най-сетне, за нещо, което мнозина през цялото време подозираха: че Тръмп предпочита компанията на диктатори, които го ласкаят, пред демократи, които се отнасят с него като с равен.

Два-три часа по-късно, на среща за търговията, Тръмп се оплака, че Германия "е лоша" заради "милионите коли, които те продават в САЩ" и изглежда искаше да пренапише американското търговско споразумение със страната. Германските компании обаче и произвеждат "милиони коли" в САЩ - почти толкова, колкото продават. Само че коментарите показаха недвусмислено: Времената, когато САЩ бяха водеща сила в света в областта на търговията, също са в миналото.

В нито един момент президентът изглежда не схвана ролята си на водач на съюз.

Подложен на натиск да поеме ангажимент по споразумението за климатичните промени, той публикува туит: "Ще взема окончателното си решение за Парижкото споразумение другата седмица!", почти сякаш става дума за телевизионен сериал, при който държиш зрителите в напрежение, за да продължат да го следят. Доказвайки, че продължава да гледа на света през очите на строителен предприемач, Тръмп се оплака на белгийския премиер от европейските регулации, забавили строителството на едно от голф игрищата му. Преди снимката от срещата на върха на НАТО Тръмп избута премиера на Черна гора, за да застане най-отпред, както правят знаменитостите с дебелашки обноски.

В нито един момент президентът не показа също дори признак да съзнава какви са заложените на карта въпроси. В речта си пред НАТО той не спомена член 5 - клаузата, която ангажира членовете на алианса да се отбраняват взаимно, ако бъдат нападнати.

По-късно той заяви, че пътуването му ще проправи път за "мир чрез сила", макар да беше ясно, че няма представа какво всъщност значи тази фраза, използвана от Роналд Рейгън през 80-те години: "Ще имаме много сила и ще имаме много мир", обясни той.

След приключването на визитата президентските помощници се втурнаха да обясняват какво искал да каже президентът. Съветникът по националната сигурност Хърбърт Макмастър незабавно заяви, че Тръмп е подкрепил Чл. 5. Този път обаче никой не се престори, че му вярва.

В резултат на това президентско пътуване американското влияние в Европа, което винаги се е осъществявало чрез взаимноизгодни търговия и военни съюзи, е в най-нестабилното си състояние, на което сме били свидетели.

Американско-германските отношения, ядрото на трансатлантическия алианс от повече от 70 години, току-що удари ново дъно: В неделя германската канцлерка заяви пред симпатизанти, че Германия повече не може да зависи от Америка предвид добитите от нея "през последните няколко дни впечатления".

Руското правителство, което отдавна се опитва да прогони САЩ от континента, е на върха на щастието - по руска телевизия бе казано, че Тръмп е превърнал НАТО в "къща от карти".

"Велик успех за Америка"? Ако това е "успех", не искам и да виждам как ще изглежда провалът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 25Да де ... Сама Германия почти завладя Русия. Сметни сам обединена Европа подкрепена технологично и икономически от 50 години непрекъснат възход на какво е способна.
24
6
 
5
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
Ха ха, пияните поляци войници! Да си намерят по-голяма от катинската гора.
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Силна ЕС армия е лесно." - това само в твоята глава може да стане. Кой от къде пари? От Италия дето е в криза? От Испания дето е в криза? От Португалия дето е в криза? От Гърция? Франсетата пък ще трябва да си орежат социалните - няма как да стане. Остава една Германия...която между впрочем е все още окупивана от американски войски.
22
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 20:)) Само от Полша ще се събере достатъчно армия срещу Русия ... :))))
21
3
 
16
 
! Отговори
до 20 преди 6 години
И кой ще служи в тази армия. Сигурно трите милиона мигранти. Те поне са държали оръжия, но могат и да го обърнат срещу европейците.
20
3
 
10
 
! Отговори
Случаен Минувач преди 6 години
Тръмп - американският Горбачов.Той ще погребе Америка.Той ще съсипе човешката история.
19
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия може да превърне фабриките за коли на танкове. тогава руските ***... какво ли ще пишат тука незнам че и араби турци много станаха тука.
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 18Силна ЕС армия е лесно. Обща заплаха за всички европейски страни - Русия, липсата на САЩ и наличието на ОГРОМЕН БВП в ЕС + технологичната мощ на Германия и Франция е достатъчно основание да се смята, че изграждането на армия е въпрос на време и то не много време. ЕС ще се обедини. Да не говорим, че от Тръмп насам това се коментира все повече в ЕС.Първата стъпка ще бъде - всички страни от ЕС с евро с цел стабилизиране на икономиките им.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Дончо ги прави луди. Пуснаха го нарочно да стане президент, за да разпердушини тези търтеи от ЕС, олд юроп.
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 14"Силна ЕС армия изведнъж променя САЩ от водеща военна сила до просто военна сила наравно със ЕС." и как ще стане това? Нали именно защото ЕС отказва да изгради силна армия, Тръм им казва че повече няма да пазят държави дето сами не отделят пари да се пазят. Нещо логиката ти куца
15
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За САЩ остават 2 опции - Тръмп влиза в релси или Тръмп вече не е президент - доброволно или чрез импийчмънт, няма значение. В САЩ ще има прекалено много пострадали чисто икономически от подобно развитие на нещата.
14
1
 
6
 
! Отговори
Фото преди 6 години
Тази снимка е гениална, погледът на Меркела е за милиони.
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Силна ЕС армия изведнъж променя САЩ от водеща военна сила до просто военна сила наравно със ЕС. При положение, че Китай отдавна се точи да увеличи търговията със ЕС (Новият път на коприната), ЕС просто ще отвори вратите си за Китай. Естествено, от това ще пострада САЩ.Силни търговски връзки между Китай и ЕС води до простичка отредена роля на Русия - бензиноколонка. Опити за дестабилизиране на ЕС от Русия ще доведат до моментална реакция от Китай и то не добра за ***.
12
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия не иска силна ЕС армия. Само трябва да си представи половин Европа - Източна Европа помнеща 45 години съветско робство и картбланш + трилиони за оръжие. Тръмп води ЕС до това обаче. След като САЩ при Тръмп е несигурен съюзник, следва простичкото да разчитаме на себе си. Е, Русия ще си го получи изглежда.
11
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тръмп предпочита компанията на диктатори, които го ласкаят, пред демократи, които се отнасят с него като с равен." -най-голямата военна и икономическа сила ги пазеше до сега за без пари, а в замяна Западна Европа се отнасяла със САЩ като с равни?!? Смях в залата. Все едно да бачкам цял ден за да купувам алкохол на банда алкохолици и те в замяна да се отнсят с мен като с равен. Човека ви го каза отдавна - има споразумение за 2% от БВП да е за отбрана - или го спазвате, или се оправяте сами
10
4
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Една добра новина за Европа
9
1
 
10
 
! Отговори
меркел преди 6 години
След като вече си докарах untermenschen от Азия, които да готвят и обслужват, немците могат да се заемат с производсто на повече подводници, кораби, самолети, ракети, РСЗО и ПРО системи, както и да увеличат армията.
8
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС и НАТО винаги са били на дъното англо-саксонците газят и тъпчат целия свят още от времето на римската империя който го е видял това чак сега си е негов проблем.
7
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дъвчем приключилият вояж на бай Дончо, а през това време Путин се разхожда във Версай и се радва на прекрасното и вечното.
6
13
 
11
 
! Отговори
Нестор преди 6 години
РУССКИЕ ВПЕРЕД , РУССКИЕ ВПЕРЕД, РУССКИЕ ВПЕРЕД, РУССКИЕ ВПЕРЕД, РУССКИЕ ВПЕРЕД......