Европа за бежанците: Една лотария на човешките съдби

Докато се намери решение на бежанския въпрос, броят на жертвите продължава да расте
23
Европа за бежанците: Една лотария на човешките съдби
Снимка: архив, Reuters

Около гробището се носи смрад. В непосредсвена близост има петролна рафинерия и вятърът постоянно разнася миризмата на развалени яйца. За съжаление, това било единственото парче земя, което било на поносима цена, казва Задък Джияш от Червения полумесец в разговор с "Дойче Веле".

Дълбоко вярващите либийци не искат мигрантите да бъдат погребвани в техните гробища. Задък Джияш има задачата да намери едно последно място за вечен покой на хората, които са загинали по време на опита си да достигнат до Европа. Досега е погребал над 1500 души. Много от тях са погребани в масови гробове.

"Всъщност трябваше да направим всичко както си му е редът. Но ситуацията е извънредна и трябва да се намери по-скоро прагматично, отколкото хуманно решение. Само през тази година вече са се удавили 2000 души", казва той.

Каналджиите извличат полза от провала на политиците

Карл Коп от германската правозащитна организация "Про Азил" нарича масовата смърт в Средиземно море "най-тъжната глава" в "европейската ерозия". Ерозия, която започна още преди голямата бежанска вълна по посока на Европа и вкара стария континет в перманентна криза без изгледи за скорошен край. Печеливши от тази криза са каналджийските банди. Оборотът на каналджиите в Северна Африка междувременно се изчислява на половин милиард евро. И ако преди имаше само "единични каналджии", сега действат все по-добре организирани професионални банди, които обещават на мигрантите безпрепятствено влизане в Европа.

"За съжаление, решенията не са толкова прости, колкото ни се иска", казва Гунтрам Волф от мозъчния тръст "Брюгел" в Брюксел. Много наблюдатели смятат, че без открит дебат за нелицеприятните факти и структурни недостатъци в сегашната миграционна политика, проблемът ще ескалира през идните години. А с него и печалбите на каналджийската индустрия.

Факт № 1: Европа не е солидарна

Още от 1990-те години насам Европа се опитва да създаде обща политика за предоставяне не убежище. И тези опити постоянно се провалят, поради липса на политическа воля у някои страни членки и невъзможността на ЕК да се наложи.

"И всичко това сега се стоварва на главите ни. Защото един Орбан, например, не го е еня за европейското право и си мисли, че ще го накажат на куково лято", казва Карл Коп.

Изследователят на миграцията от университета в Дрезден Оливейро Анджели смята, че за разлика от други сфери, натискът от страна на икономически силните държави като Германия не принуждава източноевропейските страни да приемат повече бежанци.

"Правителствата се страхуват премного от собствените си избиратели", казва той. И съпротивата срещу бежанците се проявава особено силно в Източна Европа.

Факт № 2: В Германия също отказват право на убежище

"Ние имаме една европейска, но и една вътрешногерманска лотария", казва Оливейро Анджели от университета в Дрезден. Шансовете на бежанците да получат убежище зависят и от това в коя федерална провинция подават молбите си. Карл Коп смята, че отговорните сътрудници за предоставяне на убежище не са достатъчно подготвени и са претоварени от работа. От друга страна, той съзира и една ясна политическа линия.

"Ако квотата на одобрените молби за убежище на афганистанци беше 70% през 2015 година, а две години по-късно падна под 50 на сто и същевременно насилието в страната ескалира, то в цялата история има и нещо друго", казва сътрудникът на "Про Азил".

Той твърди, че когато броят на сирийците в Германия нарасна значително, властите са започнали да делят бежанците на първа, втора и трета категория. И само сирийците са били "истински" бежанци.

Факт № 3: Много бежанци нямат право на убежище

"В новините постоянно четем, че хората бягат от войната, терора и преследването. Но повечето изчисления показват, че половината от бежанците са икономически мигранти. Особено хората от Западна Африка. Факт е обаче, че тези хора нямат право на убежище, съгласно критериите на Женевската конвенция за бежанците. Много от икономическите мигранти въпреки това се опитват чрез процедурата за предоставяне на убежище да получат право на временен престой. Също и чрез даването на фалшиви показания.

Някои изследователи на миграцията обръщат внимание на факта, че сред причините за бягство са и нарушения на човешките права в родните страни на мигрантите.

Факт № 4: Ние не можем да решим проблема в родните им страни

"Ние трябва най-сетне да се преборим срещу причините за бягство в родните страни на мигрантите!" Това е най-любимото настояване в коментарните колонки на вестниците и в кръчмарските разговори. За съжаление, подобно решение може да даде плодове едва след няколко десетилетия. Научни изследвания показват, че заедно с икономическото развитие, броят на мигрантите първоначално нараства. Защото годишните доходи на хората в родните страни на мигрантите трябва да достигнат утопичната сума от 8000 до 9000 евро, за да престанат те да напускат родните си страни.

От друга страна, сметката не излиза без подкрепата на политическите елити в тези страни. Тези елити обаче много често не са заинтересувани да спират своите граждани да не напускат родните си места.

"Те са заинтересувани от запазване на статуквото и от това младите бунтари да напускат страните си", казва Гунтрам Волф. Освен това мигрантите превеждат големи суми в родните си страни.

Необходими са повече легални пътища за миграция

Какво трябва да се направи с всичките тези проблеми, за да бъде решен бежанският въпрос? Почти всички експерти твърдят, че са необходими обхватни мерки. Към тях спада решителната борба срещу каналджийските банди и техните нечовешки методи. Тук спада и упоритата политическа борба за справедливо разпределение на бремето в Европа.

Заслужава си обаче да се помисли и за нови легални пътища за миграция. От една страна, Европа трябва да създаде повече редовни възможности за миграция, отвъд претоварената и отчасти закостеняла система за предоставяне на убежище и утопичните правила за висококвалифицирани специалисти.

"Аз се застъпвам за съчетанието на различни пътища. Като се започне от хуманитарни квоти, та чак до лотариен принцип. Само ако създадем легални пътища за миграция, можем да съсипем бизнес-модела на каналджийските банди и да се преборим с нещастията в Средизимно море", казва икономистът Гунтрам Волф.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ева ѝ се мамата на Европа,не ми се мисли какво я чака!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до#7:Ами нали затова СрАЩ,непрекъснато вият срещу Русия и заповядват на колонията си ЕС да прави същото,за да я "пазя" и държат в клещи,за да я пълнят съвсем спокойно с ***,които да и видят сметката,отвътре и съвсем без пари за хЪмерканските евреи!

Това си е чиста война но не срещу Русия(СрАЩ,пълнят гащи от такава),а срещу ЕС.Останалият ефект е вторичен!

Лошото е ,че СрАЩ си назначиха агенти да управляват колонията си,а евростадата са съвсен затъпели,за да разберат това!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Непрекъснато ни набиват вина,че не съчувтваме на горките мигранти,защото те били принудени от лошите икономически услочия в страните си да бягат!

А нашите над 2 милиона емигранти,към същите тези западни страни,побягнали от лошите условия,благодарение на същите тези западни страни, бяха посрещнати бяха посрещнати с неистов вой и хули срещу тях,въпреки,че отиваха там в качеството си на работен добитък,а не да лапат наготово!!!

За да бъде гаврата пълна,това ставаше в рамките на един "съюз"!!!
12
0
 
8
 
! Отговори
Хех преди 1 година
Лакеите на властта упорито продължават да злоупотребяват с думата "бежанец". Все едно става въпрос наистина за бежанци, а не за мигранти.
11
0
 
10
 
! Отговори
Европейка преди 1 година
Ревящите за бежанците не могат ли да разберат какав е начинът да няма загинали.Затваряне на границите и емиграция само през посолствата.Защо не накарат африканските диктатари да се грижат за народити си?Да си оправят държавите.Тогава няма да има емигранти и загинали.Иначе както казва моя приятелка с голямата си уста-само си правят *** на душата и нищо.
10
1
 
13
 
! Отговори
Арети преди 1 година
САЩ по принцип не могат да съществуват беэ войни!!! Сега отново им е необходима война, но такава, след която да эапаэят своето СЪЩЕСТВУВАНЕ!!! Апропо, САЩ контролират теэи орди!!! Европа умишлено се напълни с други видове хора ГЛАВОРЕЭИ - АНТИХОРА!!! А европейските лидери упражняват тоталитарна диктатура, която толерира донастаняването на халифата в Европа!!!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лотария казвате?! Че хамериканците от кога праят лотария зелена карта?
8
0
 
32
 
! Отговори
firo преди 1 година
Америка и Канада имат легални пътища за миграция, но никой от тара*буките не ходи в посолство и подава документи.
Мюсюлманска Азия и Африка са над милиард, да приемем че само 10% са на път за Европа - ето ти 100 милиона муслита точещи социални системи и размножаващи се като зайци.
Това е процес който ако не бъде спрян сега, в бъдеще ще е невъзможно.
7
0
 
29
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Европа трябва незабавно да спре да подгъзува на САЩ и да предоставя убежище на получовеците. Иначе лошо я чака.
6
0
 
23
 
! Отговори
Не! преди 1 година
"Правителствата се страхуват премного от собствените си избиратели" де да беше вярно... Източна Европа не е длъжа никому, задължения имат държавите, които бомбандират и канят, да си ги разпределят пропорционално по броя на бомбите!
БТВ. разстоянието между Афганистан и Европа е 5000 километра тежък терен, замислете се, как са се добрали до тук.. с чия финансова помощ?!? Кой прави доставката?!?!
5
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Овчите брюкселско-германски кратуни не могат да разберат една проста истина, че когато махнеш меда, мухите изчезват сами. Кой им е виновен, че пълнят джобовете на всеки новодошъл пещерен човек в Европа за Бог да прости? Спрете да ги приемате, не им давайте пари и подслон и те сами ще спрат да идват. За съжаление както винаги е ставало ще бъде твърде късно докато тези калници го разберат. Бог да пази Европа и България от едните и от другите. Амин!
4
1
 
42
 
! Отговори
ами преди 1 година
Нямат работа в Европа,каква защита,тия идват целенасочено,да лежат,да ги хранят и те да безчинстват!Жалко за хубавата Европа,никъде вече не е спокойно и безопасна!
3
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"годишните доходи на хората в родните страни на мигрантите трябва да достигнат утопичната сума от 8000 до 9000 евро"
Я сега си поговорете и със съюза на българските работодатели, относно заплащането. Тук става сума за третият свят.
2
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След толкова много сърцераздирателни факти изниква един логичен въпрос: Защо на някой трябва да му пука за милиард мъжки тъмнокожи ислямисти които в ютюб имат цели поредици клипчета в които се хвалят кой колко деца е изнасилил и колко хора е наръгал когато са пристигнали в Европа.Разбирам желанието на европейците за нестандарто самоубийство докато си играят на спасители но все пак извратеняци всякакви.Тук има ли такива?Защо през ВСВ са умирали милиони за седмица и бежанци е нямало?
1
0
 
21
 
! Отговори
Първи преди 1 година
кошмар