Да си го кажем: Надеждите за добри отношения САЩ - Русия угаснаха

Двете страни са в ново ниво на санкционна война
31 юли 2017 22:00,
315
Да си го кажем: Надеждите за добри отношения САЩ - Русия угаснаха
Снимка: архив, Reuters

Надеждите за подобряване на отношенията между Русия и САЩ се разсеяха окончателно, пише в. "Ведомости" в редакционен коментар. Двете страни според вестника стигат "ново ниво в санкционната война, което с оглед разликата в икономическия им потенциал може да причини на Русия по-големи загуби, отколкото на САЩ".

От 1 август посолството на САЩ в Москва губи правото да използва ред сгради в столицата, а до 1 септември американците трябва и да намалят своя дипломатически персонал. Руската федерация обясни, че взема ответни мерки, след като миналата седмица Конгресът на САЩ гласува нови санкции срещу нея.

Руският отговор оставя възможност за връщане към отношения на предишното равнище, твърди политологът Владимир Фролов. Москва не обяви никого за персона нон грата и нищо не пречи американците да се върнат при нормализиране на връзките. Съкращенията на персонала ще затруднят американските мисии, но ще пострадат и хората в Русия - ще се забави издаването на визи за САЩ.

Търговско-икономическите връзки между Русия и САЩ не са дотам развити, че ответното ужилване да е болезнено; "затова пък, уж в отговор на "външния враг", Русия се научи да се наказва сама - от забраната чужденци да осиновяват руски сираци до забраната за руското население да яде турски домати", коментира "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Пожелали да останат анонимни представители на американския Държавния департамент бяха предупредили, че ще приемат мерките на Москва не като ответни след експулсирането на руски дипломати и запор на дипломатически имоти в САЩ миналия декември, а като самостоятелно действие. Затова са неизбежни нови ответни стъпки на САЩ - така двете страни започват истинска санкционно-дипломатическа война, отбелязва аналитикът Фьодор Лукянов.

Русия уведоми Вашингтон, че общият брой на служителите в американските дипломатически и консулски учреждения в Русия трябва да бъде съкратен до 455 души - колкото според Москва са общо оставащите руски дипломати в САЩ.

Изданията цитират президента на Русия Владимир Путин, съобщил вчера в телевизионно интервю, че САЩ ще трябва да намалят своя дипломатически и технически персонал в Русия със 755 души. "Това е чувствително", посочил държавният глава.

Според Путин ситуацията няма да се подобри скоро, подчертава официозът "Росийская газета".

Общо взето, мисиите на САЩ ще се справят с работата и в намален състав, но ако не се отвличат от задълженията си, като подхранват опозицията и прозападните НПО в Русия и като шпионират, пише "Взгляд".

Ако Москва наистина експулсира неколкостотин дипломати, това е акция, безпрецедентна по мащаб - подобни масови експулсирания нямаше и през Студената война, изтъква пред "Ведомости" наблюдателят Василий Кашин. Това по думите му означава, че Москва вече не се надява да подобри отношенията си с администрацията на Доналд Тръмп в САЩ.

Според експерта Андрей Колесников, цитиран в "РБК", Кремъл е изгубил вяра, че Тръмп ще надвие вътрешната система от спънки и ще стане самостоятелен президент, независим от демократическата система в САЩ.
Това е първият симптом, че Русия се кани сериозно да си развали отношенията вече и с "тръмповата Америка". Мерките на руското външно министерство наистина са недостатъчно силен отговор на действията, предприети от Конгреса на САЩ, но с тях Москва може би започва поредица по-сериозни стъпки, прогнозира Колесников.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още по темата: САЩРусиясанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
4
 
9
 
! Отговори
МУУУУ преди 6 години
Муууу, кофти е нали. Кой каквото си няма за това си мечтае - на българския парламент пише Съединението прави силата, а САЩ си имат Статуя на свободата.
163
0
 
3
 
! Отговори
ихуууууууууу преди 6 години
Янче - цоцоранче
162
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-тъппо, експлоатирано, поробено и ограничено племе от хамериканците нема. Те затова си имат Статуя на свободата - паметници обикновенно се издигат на мъртвите.
161
9
 
32
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
САЩ се мислят за боговете на света ! Живеят от създаваните от тях войни ! Трябва да страдат един ден и съм сигурен че ще стане това ! Цяла Европа им играе по свирката и за какво ? Даже в САЩ свободно не можем да отидем .....дадохме им полигони и небе да си правят ученията и за какво ? Бойко продаде България !
160
21
 
14
 
! Отговори
>>>>> преди 6 години
НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН НЕ Е ВОЮВАЛ НА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!!! ??За благодарност Тавариш Сталин прати всички Българи на фронта , после ни взе имота и изколи най-свястните Българи!!!АБСОЛЮТНО съм убеден че ако нашите дядовци знаеха какво ще направи България щеше да участва във войната и да ги помете чак до Сибир!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
159
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
напротив, националност американец има и е една от най-сериозните националности. те, заедно с израелците и британците, доста сериозно си защитават хората от своята националност по целия свят. специално в сащ те питат - от кой щат си, не ги интересува, че си дошъл от полша, китай или австралия. точно защото всеки е дошъл отнякъде. лошото там е, че обикновените хора нищо не решават и от тях нищо не зависи. както е навсякъде по света, освен швейцария и скандинавия.
158
11
 
15
 
! Отговори
ОВЧИ УРОЦИ преди 6 години
НАЦИОНАЛНОСТ АМЕРИКАНЕЦ НЯМА!!! Това са нашите европейски дядовци и от целия свят хора желаещи развитие, които са заминали за Амевриканския континент с идеята да създадат по-добър свят !!!Дори Брусли избяга в Щатите да се спаси от китайската мафия!! Същото го правят и милиони руснаци и сега се наричат американци! А вие ОВЦИ БЛЕЕЕТЕ! Стопанина ви опипва по виметата и по плешките! Ще има курбан!!!!!!!!!!
157
5
 
7
 
! Отговори
Krom преди 6 години
До Анонимен 210 - и затова вече 60 години управляват света и правят каквото си искат. Та, я да видим. Интелигентните и надарени руснаци, не могат да оправят *** в която живеят също толкова години. Позволиха на клише като Путин, което живее в разкош и се обгражда с мириардери като Абрамович и Мелниченко да стане нов "бащица самодържец" и да ги язди до пукване като крепостни. Та, колко казваш са умни?
156
2
 
9
 
! Отговори
ОВцииииииииииииии преди 6 години
Някой да познава умен американец?!?!? ХАХАХА Абе *** Американеца не е като теб да блее по цял ден! Толкоз не е "умен" вярно е!!!
155
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До моля? 215Ами да си съществува!!!! То малко ли ТАКИВА БЕЗПОЛЕЗНИ НЕЩА СЪЩЕСТВУВАТ ПО СВЕТА!!!! Като куфар без дръжки, никаква полза, а жалко да го изхвърлиш!!!! НИКОГО ДОСЕГА НЕ СА ЗАЩИТИЛИ (да припомна ли раздела на Кипър!!!!!????), дрънчат пари и си натрапват старото желязо под път и над път!!! И ревъъъъъъъът за някаква РУСКА ОПАСНОСТ!!!! А като видат зор (Доналд Кук!!!!!) ПОДАВАТ В ОСТАВКА (в памперси, хи-хи-хи.....)
154
7
 
9
 
! Отговори
Krom преди 6 години
До Анонимен 226 - бил ли си в Русия? Какво ти дава право да ни "кръстосваш" и как така "прозря" общия ни корен? Аз съм бил. И не намирам нищо общо, освен мърсотията по гарите. Не става така, драги. Говори от свое име. Не асоциирай себе си със всички "разумни" хора. Тези евтини внушения и стадни "напъни" - т.е. всички "ние нормалните" срещу вас ... са твърде плитки. Жалък *** си.
153
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОЛУГРАМОТНИТЕ И НЕ ДО ТАМ УМНИ ХАМЕРИКАНЦИ ДО КАТО СТРАДАТ ОТ МАНИЯТА ЗА ВЕЛИЧИЕ НЯМА ДА ИМАТ ДОБРИ ОТНОШЕНИЯ С НИКОГО . ЩЕ ОСТАНАТ САМО НЯКОЛКО ВАСАЛНИ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ,КОИТО ЩЕ ГИ ПСУВАТ НА УМ И ЩЕ ИМ СЕ МАЗНЯТ . НАВСЯКЪДЕ ДРУГАДЕ ПО СВЕТА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ГИ БИЯТ С КАМЪНИ В СКОРО ВРЕМЕ .НЕ Е НОРМАЛНО НЯКАКВИ ОТКАЧАЛНИЦИ ,КАТО ДОНЧО-ТРАМПАТА,ДА ЗАПЛАШВАТ СВЕТА С ЯДРЕНА ВОЙНА
152
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До RE: RE: БГ 240Я не се къхъри...у нас ДВА ПЪТИ са стояли немски войски....па що, НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН НЕ Е ВОЮВАЛ НА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!!! За разлика от немци, австрийци, поляци, румънци, чехи, унгарци, италианци....забелязваш ли, ЦЕЛИЯ подъл еуропейски съюз, които сега се правят на "демократи" и ПАК ТРЪГВАТ НАТАМ, КЪМ РУСИЯ! Е, пак ще получат по каските и ще си седнат на *** за следващите 100 г! ИНИКАКВО нато НЯМА ДА ИМ ПОМОГНЕ!!! Защото срещу руския войник ОЩЕ ТАКИВА ОРЪЖИЯ НЕ СА ИЗМИСЛЕНИ!
151
7
 
7
 
! Отговори
БЕЕЕЕЕЕЕЕ преди 6 години
Ние сме една кръв! И това нищо не може да измени, това е ген! А ако не знаеш защо, питай хан Аспарух, хан Кубрат ????Ти пита ли ги бе АЛКOХОЛИК ?????????Виждам че Овчoто блееееееене достига оглушителни размери по тъпотия! Да не се състезавате за медал по по най-голям *** *** ????
150
7
 
12
 
! Отговори
моля? преди 6 години
Въпросът е при разпада на Варшавския договор, защо съществува НАТО?Тия въпроси на Овците ли ще ги задаваш ??? ХАХАХАХАХАХАХАХАХНАТО ЩЕ СИ СЪЩЕСТВУВА КОЛКОТО СИ ИСКА ! Ако тъпите рашки го бяха създали може да питат но след като не са там по-добре да си гледат собствената ***
149
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хаха 242Е не, от това заблудено племе (по-точно продажно, за 30 сребърника!) вече няма мира! Абе, не разбирате ли, че НОРМАЛНИТЕ ХОРА и така си харесват Русия! Ние сме една кръв! И това нищо не може да измени, това е ген! А ако не знаеш защо, питай хан Аспарух, хан Кубрат.....А всички останали мантри за някакви еуропейски, атлантически "наклонности"...и това ще отмине....нас 500 години турчин не ни е променил, та някакви сополиви 27 г на триполова обърканост ще ни промени! Айде бе....смешно
148
3
 
4
 
! Отговори
бееееееееееееее преди 6 години
Лъжите ви се леят като пикня от пиян алкохолик!!! Боядисани сини окрали пенсионния фонд ??? поне прочетете малко история че усещам как 1 то левче на коментар скоро ще падне до 1 стотинка!!
147
7
 
8
 
! Отговори
RE: RE: БГ преди 6 години
Лошото е друго, че САЩ и Русия имаха исторически шанс, да подобрят отношенията. Тръмп също желаеше мир. Но Конгресът отново си играе на война. За жалост, БГ трябваше да запази неутралитет, както други д-ви в Европа, които не са членки на НАТО. В момента в София има команден щаб на НАТО и 2 военни бази. САЩ ще воюват на чужда територия и с чужда войска, не американска - доказали са го.Защо БГ няма военни бази в Ню Йорк и Вашингтон, къде е демокрацията?БГ ще пострада най-много при конфликт.
146
2
 
3
 
! Отговори
>>> преди 6 години
някакви боядисани "сини" ??? Тези думи кзаха всичко но така и не се усети!!! Добавям със комунистическа закалка по руски маниер
145
0
 
4
 
! Отговори
до 247 хаха преди 6 години
Много беден речник ! Как ти плащат ?