Да си го кажем: Надеждите за добри отношения САЩ - Русия угаснаха

Двете страни са в ново ниво на санкционна война
31 юли 2017 22:00,
315
Да си го кажем: Надеждите за добри отношения САЩ - Русия угаснаха
Снимка: архив, Reuters

Надеждите за подобряване на отношенията между Русия и САЩ се разсеяха окончателно, пише в. "Ведомости" в редакционен коментар. Двете страни според вестника стигат "ново ниво в санкционната война, което с оглед разликата в икономическия им потенциал може да причини на Русия по-големи загуби, отколкото на САЩ".

От 1 август посолството на САЩ в Москва губи правото да използва ред сгради в столицата, а до 1 септември американците трябва и да намалят своя дипломатически персонал. Руската федерация обясни, че взема ответни мерки, след като миналата седмица Конгресът на САЩ гласува нови санкции срещу нея.

Руският отговор оставя възможност за връщане към отношения на предишното равнище, твърди политологът Владимир Фролов. Москва не обяви никого за персона нон грата и нищо не пречи американците да се върнат при нормализиране на връзките. Съкращенията на персонала ще затруднят американските мисии, но ще пострадат и хората в Русия - ще се забави издаването на визи за САЩ.

Търговско-икономическите връзки между Русия и САЩ не са дотам развити, че ответното ужилване да е болезнено; "затова пък, уж в отговор на "външния враг", Русия се научи да се наказва сама - от забраната чужденци да осиновяват руски сираци до забраната за руското население да яде турски домати", коментира "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Пожелали да останат анонимни представители на американския Държавния департамент бяха предупредили, че ще приемат мерките на Москва не като ответни след експулсирането на руски дипломати и запор на дипломатически имоти в САЩ миналия декември, а като самостоятелно действие. Затова са неизбежни нови ответни стъпки на САЩ - така двете страни започват истинска санкционно-дипломатическа война, отбелязва аналитикът Фьодор Лукянов.

Русия уведоми Вашингтон, че общият брой на служителите в американските дипломатически и консулски учреждения в Русия трябва да бъде съкратен до 455 души - колкото според Москва са общо оставащите руски дипломати в САЩ.

Изданията цитират президента на Русия Владимир Путин, съобщил вчера в телевизионно интервю, че САЩ ще трябва да намалят своя дипломатически и технически персонал в Русия със 755 души. "Това е чувствително", посочил държавният глава.

Според Путин ситуацията няма да се подобри скоро, подчертава официозът "Росийская газета".

Общо взето, мисиите на САЩ ще се справят с работата и в намален състав, но ако не се отвличат от задълженията си, като подхранват опозицията и прозападните НПО в Русия и като шпионират, пише "Взгляд".

Ако Москва наистина експулсира неколкостотин дипломати, това е акция, безпрецедентна по мащаб - подобни масови експулсирания нямаше и през Студената война, изтъква пред "Ведомости" наблюдателят Василий Кашин. Това по думите му означава, че Москва вече не се надява да подобри отношенията си с администрацията на Доналд Тръмп в САЩ.

Според експерта Андрей Колесников, цитиран в "РБК", Кремъл е изгубил вяра, че Тръмп ще надвие вътрешната система от спънки и ще стане самостоятелен президент, независим от демократическата система в САЩ.
Това е първият симптом, че Русия се кани сериозно да си развали отношенията вече и с "тръмповата Америка". Мерките на руското външно министерство наистина са недостатъчно силен отговор на действията, предприети от Конгреса на САЩ, но с тях Москва може би започва поредица по-сериозни стъпки, прогнозира Колесников.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още по темата: САЩРусиясанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
7
 
4
 
! Отговори
овциииииииииии хаха преди 6 години
мислете за вашия си зaдник че от толкоз дyпене ......... накрая като ви свърши млeкото ще ви приколят за кyрбан. Изпитан маниер на руския мизeрник ;)Още НАЙ ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН го е казал!!! Който ни освободи, той ще ни пороби!!! засрамете се ако имате малко чест и достойнство пред смъртта на милионите Българи убити и ограбени от руснаците!! Това са вашите дядовци!!
123
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не го връщат,защото някои тук нямат интерес истината да излезе наяве.Нали искаше да бъде разпитан чрез видеовръзка....Ама ако си отвори устата,някой трябва да отговаря,а не е приятно.Така е по-добре.Ние уж го търсим,а той уж иска да се предаде.
122
1
 
12
 
! Отговори
Глупости преди 6 години
Чичко Ким си стреля ракетките. Китай направи общо учение с Русия. Венецуела им се изсмя.Цяла Ю. Америка, Далечен Изток, дори Япония, заради бомбите ги мрази, но е зависима икономически. САЩ имат само Австралия и Канада за съюзници. Целият свят открито, или скрито ги мрази. САЩ са единствената д-ва употребила атомно оръжие над цивилно население. Всеки интелектуалец ги мрази. САЩ са безумци, които са готови да воюват с чужда войска, на чужда територия до последния войник, но не и американски.
121
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 216 овцооооооЩе имаш големи ортопедични проблеми ....
120
4
 
3
 
! Отговори
овцо преди 6 години
Ако сърбите и руснаците бяха наши приятели никога нямаше да държат там човек който е окрал България с 4 МИЛИАРДА!!!!!!!!!! Нали им лижeте зaдника редовнo ??? на великославянските националисти! Защо не се примолите на путkин да върне василев в България??
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До беееееееееЗащото го пози Сретен и няма опасност някой тукашен да го потърси.
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***,Цв.Василев със сигурност е свил нещо,но малка част.Мислиш ли,че няма план за ограбване на по-високо ниво.Това не ти е магазинер,продаваш картоф да вдигне чувала с картофи и да избяга.Искров да ти каже.
117
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин отново се изложи като кифладжия. Оказва се че в американското посолство в Москва работят 285 дипломати и технически персонал с американски паспорт и 944 души обслужващ персонал руски граждани. Товариша иска да намали състава със 755 души т.е. при всички положения ще бъдат премахнати много повече руски граждани отколкото американски. Освен всичко друго от тези 944 руснака поне 943 са агенти на ФСБ-КГБ, така че основният удар ще бъде върху руската агентура в американското посолство.
116
1
 
7
 
! Отговори
бееееееееееее овциии преди 6 години
За НОРМАЛНИТЕ и УМНИ хора всичко е ясно отдавна! Цветан Василев се крие с 4 МИЛИАРДА при сърбите !!!! Защо точно при сърбите а не при турците примерно???? Айде русофилската чета ако има капка мозък да отговори!? Сърбите са най-големия съюзник на Другаря путkин и мафията му в Европа! Защо не се скрие в Щатите или в някоя Европейска страна бе ОВЦИ ??????????????? Кой му даде куража да окраде България с толкова милиарди ??? Овчия ти ентусиазъм е умилителен но все пак си остава ***!!!
115
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както и всичко досега проекта "Тръмп" на Путин излезе пълен провал.Точно както и:- Златната рубла която трябваше да срути еврото и долара- газовият поток "Силата на Сибир"- супер новата сила БРИКС- Новорусияи още много начинания.
114
2
 
7
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
Когато човек няма какво да каже срещу фактите почва да натрапва идеи за масони, илюминати, тамплиери, извънземни, и т.н.Само да вметна че средностатистическият руснак в богатата Русия живее толкова добре колкото средностатистическият българин.
113
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НфбМечти може да има само народ със свободолюбив дyx, а руснаците обичат оковите и нагайката и обожествяват диктаторите си.
112
0
 
6
 
! Отговори
Нфб преди 6 години
модела е работещ в страните от голфа..магреба...нямаш право да изнасяш повече ат 20%.. и никой не напуска...останалото си задължен да реинвестипращ дори при преференциални условия...крадене на технологии...китайския...турския...азиатсщлкия..модел .
111
3
 
4
 
! Отговори
Нфб преди 6 години
да се привлекат западни и американски млади водещи специалисти срещу супер заплати да да създадат аналог на силициевата долина...например в центъра на Русия..трябва да се възроди руската мечта...
110
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НфбВ икономиката забраните обикновено водят до оттегляне на капиталите. В реалния живот не всичко се нарежда според русофилската логика.
109
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По данни на Държавния департамент /данните са публични и всеки може да ги види на сайта му/ броя на служителите в посолството и консулствата на САЩ в Русия е 1279, от които 924 са руснаци. Така, че джуджето отново лъже като се хвали, че гони 755 американци.
108
4
 
7
 
! Отговори
Нфб преди 6 години
Русия просто трябва да забрани износа на капитали от западни и американски фирми..така е в арабтките страни...изнася се до 20-30% от спечеленото..останалата част са задължени да реинвестират в Русия..това е отговора...
107
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори с Беларус руската *** бяма добри отношения.
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пророка ОлегОлег, много си прав!
105
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия си самоналожи санкция, като си удължи времето за издаване на визи за Америка.