Спрените US визи: Победа за Кремъл или удар върху елита в Москва

Руският печат за дипломатическата криза между Русия и САЩ
22 авг 2017 22:20, Елка Василева
279
Спрените US визи: Победа за Кремъл или удар върху елита в Москва
Снимка: архив, Reuters

Дипломатическата криза между Русия и САЩ удари туристите, пише "Комерсант" в коментар за решението на Вашингтон да спре издаването на неимиграционни визи в мисиите из цяла Русия, което ще бъде подновено от 1 септември, но само в Москва.

Руските граждани може би ще чакат за визи по половин година; туристическият поток от Русия за САЩ неизбежно доста ще се свие, прогнозира вестникът.

Посолството на САЩ обясни вчера новата мярка с руските ограничения върху броя на американския дипломатически персонал във федерацията, въведени във връзка с последните антируски санкции на Вашингтон.

Източник, близък до Държавния департамент, обяснява пред "Комерсант" логиката на визовите промени: "Основната задача на американската дипломация в Русия е да защитава интересите на гражданите на САЩ (намиращи се в Русия). Втора задача е да работи с Русия в приоритетните за САЩ сфери и като цяло да отстоява националните интереси на САЩ. Издаването на визи за руски граждани е важна задача, но първите две са по-важни, а съкращаването на хората по третото направление не е наш избор. Това е избор на руските власти."

"Белият дом цели САЩ да спечелят, а Русия да изгуби. Общо взето, американските власти винаги си го поставят за цел в отношенията с когото и да било. Това не е тайна", коментира политологът Владимир Брутер, цитиран в материала.

В най-скоро време от пътувания до САЩ ще трябва най-вероятно да се откажат и обикновените руски туристи, и спортистите, заминаващи за състезания, студентите и учените, дипломатите, участниците в програми за обмен, журналистите, дори транзитните пътници, прогнозира всекидневникът.

Решението на Вашингтон "се очакваше и нещо повече, бе абсолютно неизбежно", смята аналитикът Фьодор Лукянов. Според него САЩ влагат в него и политически смисъл, отправяйки сигнал: "Вие (руските власти) взехте мерки (срещу САЩ) и от тях сега ще страдат собствените ви граждани". "Според мен това ще се изтъква постоянно", добавя Лукянов.

Отговорът на САЩ е непропорционален, удря обикновените граждани и най-вече новото поколение, за което изразът "студена война" не означава нищо и което е свикнало да пътува където си ще, подчертава Виктория Журавльова, експерт американист, говорила пред "Ведомости".

Москва и Вашингтон "минават към модела за взаимодействие "Русия-Украйна", сякаш сме в състояние на война", допълва тя.

"Визовият конфликт със САЩ укрепва изолацията на Русия", пише "Ведомости" в редакционен коментар. Но повечето жители на страната няма и да забележат проблема с визите за САЩ, както не забелязаха и продоволственото ембарго, смята вестникът, цитиран от Би Би Си.

"Онези, които не са планирали или не могат да си позволят пътуване до САЩ, по принцип са изцяло съгласни с държавата и виждат в Америка враг. Съответно културната изолация ще се укрепва и този ефект е доста по-широк от техническия ефект на визовите ограничения", пояснява изданието.

То вижда в ситуацията едва ли не победа за Кремъл. "Нали съветските граждани не пътуваха в чужбина и всичко беше чудесно; защо не измъкнем тоя тезис, та да го добавим към други популярни лозунги за предимствата на късния социализъм", иронизира "Ведомости".

САЩ "се опитват да предизвикат у гражданите на Русия недоволство от действията на руските власти - това е позната логика, това е логиката на онези, които организират цветни революции", коментира руският външен министър Сергей Лавров.

Според "Независимая газета" визовите ограничения на САЩ ще са удар предимно за руския елит.

Повечето хора в Русия са ангажирани днес със собственото си оцеляване, не им е до презокеански пътувания. А оранжевите революции се правят от елитите - те искат повече свободи и имат какво да губят, разсъждава наблюдателят Алексей Макаркин.

"Съответното недоволство съвсем очевидно расте в средите, свързани с властите. За мнозина Америка вече е втори дом, там са децата, семействата, имотите им. И ако конфронтацията продължи, това ще е в разрез вече с личните интереси" на хора с важни функции в държавния апарат на Русия, твърди политологът.

"Руското външно министерство и Държавният департамент на САЩ бяха въвлечени в игра, чиято безсмисленост добре схващат и двете страни, но никоя от страните не може да я избегне", резюмира анализаторът Андрей Кортунов, цитиран в "РБК".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
2
 
3
 
! Отговори
варна преди 6 години
питам руско семейство,защо не на крим.какъв крим,казват,сладолед-150 рубли,кремвирш с филия-140 рубли,плаж на камък и чакъл.
140
5
 
3
 
! Отговори
рускиня До кирил преди 6 години
Както пишеш глупости ще питам по-простички неща - ще можеш ли да намериш на карта Крим? Хората в Крим наистина не живеят, като Крез, но има спокойствие, осигурен вече ток от Русия, водоснабдяване също е от Русия. През лято имаше много голям наплив на туристи. С построяването на мост още повече ще живне региона. Така че свои сълзи и сополи спести и погледни как изглежда Северна българия - ето това вече за окайване.
139
0
 
2
 
! Отговори
значо преди 6 години
До начоИ ти ли си търсиш съпруг в нета,та знаеш?
138
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
раздават се отсякъде само и само да ги изкарат от русия
137
4
 
5
 
! Отговори
начо преди 6 години
рускини са напълнили нета да се предлагат за съпруги и какви ли не други на чужденци за да ги измъкнат от русия
136
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бери грижа за Русия.Знае и две и двеста.За плюскането става въпрос.Виж за силен дух,смелост и борбеност не мож и стъпи на нокътя.Абе труден за яхане народ,да му се не види!
135
3
 
5
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
Само статистика: През 2016 година САЩ издава визи на 150 000 руснаци. През 2016 година Русия издава 100 000 визи на американци. Числата е приблизително еднакви. В САЩ с тази дейност се справят 450 руски дипломата. така че редуцираните 450 дипломата на САЩ ще стигнат за визите. А останалите дипломати се занимаваха съвсем не с дипломатическа дейност - затова и ще си ходят.
134
1
 
2
 
! Отговори
магнит преди 6 години
до 201Въпрос на вкус.Казало кучето и си облизало з.дника...
133
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кирил 197АБСОЛЮТНА ЛЪЖА!!!!!!!!!!!!! Само не ми е ясно с кои очи и с каква съвест (хммммм...непознато понятие за теб сигурно!) ПИШЕШ ГЛУПОСТИ!!!! Ако си *** ти е простено, заработи си 30-те сребърника! ГОСПОДИ, ХОРАТА В КРИМ ВСЕКИ ДЕН СЕ МОЛЯТ НА БОГА, ЧЕ ГИ СПАСИ ОТ ТАЗИ наци-укропска хунта!!!! Или си въобразяваш, че срещу някакво химерно "пътуване", което 80-90% от хората ВЪОБЩЕ НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА, ЩЕ СИ ПРЕДАДАТ РОДИНАТА??? ТОВА НЕ СИ ти!!!!!!!
132
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав си.Докато има глупави овце,има прекрасни умни крадци.Да вземем пример от американците всеки да има право на самозащита и да носи оръжие,Тогава ще има повече съобразяване с овчия матрял.Но той даже и това не може да си извоюва.Ясно е ,че с приказки не става.Трябва малко и кьотек.Иначе ще си блеете цял живот.
131
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 180Ееееееееееее, така е.....беше времето на "върл антикомунизъм"!!! Ама махалото стигна до другата страна и СЕ ВЪРНА ОБРАТНО!!! Няма как, това е ЕСТЕСТВЕНОТО РАЗВИТИЕ НА НЕЩАТА! ЛЪЖАТА ВЪРВИ САМО В НАЧАЛОТО.............После, когато се види ИСТИНАТА, махалото тръгва обратно! Това е историко-философския настрой на развитието на народите! И тук човешките желания НЕ ИГРАЯТ НИКАКВА РОЛЯ! ИМА ВИЗША СПРАВЕДЛИВОСТ!
130
6
 
3
 
! Отговори
кирил преди 6 години
най търсеното нещо в крим са новите безвизови украински паспорти.цените са от 100 000 рубли,1300 долара. за български паспорт започват от 4000 евро. през 2016,400 000 руснаци са емигрирали,предимно млади и образовани.остават *** и алкохолици.
129
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 193Думата ти "възхищение"към краварската нация е силно неуместна! Възхищават се на визши чувства и морални устои! Не можеш да се възхищаваш на крадец! Да, той е проявил толкова много акъл, бил е по-бърз ("да откраднеш за 60 секунди"......!!!!), по-смел и по-дързък!!! НО СИ Е КРАДЕЦ!!!!!! НЕ МОЖЕШ ДА СЕ ВЪЗХИЩАВАШ НА КРАДЦИ!!!!!!!! Че защо пищите против корупционерите! АМИ ТЕ ПРОСТО СА ПО-УМНИ И ПО-ДРЪЗКИ ОТ ВАС! И стават богаташи, на които....ЗАВИЖДАТЕ! Защо ги заклеймявате тогава??
128
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 190. Оправдаваме се с комунистите за провала на демокрацията., а още глозгаме останките от социализма(последно оглозгаха НДК). 28 години демокрация, но ни управляват мутрокомунистите. На последните президентски избори над 1 млн пишман демократи гласуваха за бивша партийна секретарка. ДАНС превъзпитава непослушния електорат заплашващ властта на падаишаха, а Той лично се обажда да види дали са го превъзпитали. О времена, о нрави.
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия са поискали без визов режим.
126
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво,нека американците са по по най.Да се развиват без да пречат на другите.Но нали се сещате ,че това няма как да стане без лява ръка десен джоб.Не искат да си седят мирно на континента а искат да се възползват от ресурсите на целия свят със сила.Е,как да не им се възхищаваш.
125
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 191Ако посочиш една причина да ги обичам,ще се извиня.Вече нямаме право дори да произвеждаме семена.Купуваме само за еднократна употреба всяка година от Монсанто-най зловещия отровител в света.
124
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКак е построена Америка?Първо с избиване на местните индианци,второ с внасяне на *** работна ръка и трето с насъскване на войни и привличане на специалисти и учени от "победените" страни.Повечето изобретатели са немци които не се наказват след спонсорираната от тях всв,а им се заплаща да им служат.Никола Тесла примерно е най-великия изобретател,признат и от Айнщайн.Но неговите изобретения се крадат и преписват на посредствения Едисон.
123
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евроатлантиците в софия обичат Америка ама от дома си пред компа. Някой даже изобщо не излизат навън, доставчика на пици им доставя и дрога , надрусват се и цял ден пред компа пишат ли пишат "атлантически бисери" за " гинес" .
122
0
 
0
 
! Отговори
ТТ преди 6 години
До НезнайкоМоже ли да дадеш пример за комунизъм? За да си изясним какво имаш предвид, защото явно не е официалният термин за който говорим.За евреите може да почетеш малко, не са изповядвали юдеизъм.