Спрените US визи: Победа за Кремъл или удар върху елита в Москва

Руският печат за дипломатическата криза между Русия и САЩ
22 авг 2017 22:20, Елка Василева
279
Спрените US визи: Победа за Кремъл или удар върху елита в Москва
Снимка: архив, Reuters

Дипломатическата криза между Русия и САЩ удари туристите, пише "Комерсант" в коментар за решението на Вашингтон да спре издаването на неимиграционни визи в мисиите из цяла Русия, което ще бъде подновено от 1 септември, но само в Москва.

Руските граждани може би ще чакат за визи по половин година; туристическият поток от Русия за САЩ неизбежно доста ще се свие, прогнозира вестникът.

Посолството на САЩ обясни вчера новата мярка с руските ограничения върху броя на американския дипломатически персонал във федерацията, въведени във връзка с последните антируски санкции на Вашингтон.

Източник, близък до Държавния департамент, обяснява пред "Комерсант" логиката на визовите промени: "Основната задача на американската дипломация в Русия е да защитава интересите на гражданите на САЩ (намиращи се в Русия). Втора задача е да работи с Русия в приоритетните за САЩ сфери и като цяло да отстоява националните интереси на САЩ. Издаването на визи за руски граждани е важна задача, но първите две са по-важни, а съкращаването на хората по третото направление не е наш избор. Това е избор на руските власти."

"Белият дом цели САЩ да спечелят, а Русия да изгуби. Общо взето, американските власти винаги си го поставят за цел в отношенията с когото и да било. Това не е тайна", коментира политологът Владимир Брутер, цитиран в материала.

В най-скоро време от пътувания до САЩ ще трябва най-вероятно да се откажат и обикновените руски туристи, и спортистите, заминаващи за състезания, студентите и учените, дипломатите, участниците в програми за обмен, журналистите, дори транзитните пътници, прогнозира всекидневникът.

Решението на Вашингтон "се очакваше и нещо повече, бе абсолютно неизбежно", смята аналитикът Фьодор Лукянов. Според него САЩ влагат в него и политически смисъл, отправяйки сигнал: "Вие (руските власти) взехте мерки (срещу САЩ) и от тях сега ще страдат собствените ви граждани". "Според мен това ще се изтъква постоянно", добавя Лукянов.

Отговорът на САЩ е непропорционален, удря обикновените граждани и най-вече новото поколение, за което изразът "студена война" не означава нищо и което е свикнало да пътува където си ще, подчертава Виктория Журавльова, експерт американист, говорила пред "Ведомости".

Москва и Вашингтон "минават към модела за взаимодействие "Русия-Украйна", сякаш сме в състояние на война", допълва тя.

"Визовият конфликт със САЩ укрепва изолацията на Русия", пише "Ведомости" в редакционен коментар. Но повечето жители на страната няма и да забележат проблема с визите за САЩ, както не забелязаха и продоволственото ембарго, смята вестникът, цитиран от Би Би Си.

"Онези, които не са планирали или не могат да си позволят пътуване до САЩ, по принцип са изцяло съгласни с държавата и виждат в Америка враг. Съответно културната изолация ще се укрепва и този ефект е доста по-широк от техническия ефект на визовите ограничения", пояснява изданието.

То вижда в ситуацията едва ли не победа за Кремъл. "Нали съветските граждани не пътуваха в чужбина и всичко беше чудесно; защо не измъкнем тоя тезис, та да го добавим към други популярни лозунги за предимствата на късния социализъм", иронизира "Ведомости".

САЩ "се опитват да предизвикат у гражданите на Русия недоволство от действията на руските власти - това е позната логика, това е логиката на онези, които организират цветни революции", коментира руският външен министър Сергей Лавров.

Според "Независимая газета" визовите ограничения на САЩ ще са удар предимно за руския елит.

Повечето хора в Русия са ангажирани днес със собственото си оцеляване, не им е до презокеански пътувания. А оранжевите революции се правят от елитите - те искат повече свободи и имат какво да губят, разсъждава наблюдателят Алексей Макаркин.

"Съответното недоволство съвсем очевидно расте в средите, свързани с властите. За мнозина Америка вече е втори дом, там са децата, семействата, имотите им. И ако конфронтацията продължи, това ще е в разрез вече с личните интереси" на хора с важни функции в държавния апарат на Русия, твърди политологът.

"Руското външно министерство и Държавният департамент на САЩ бяха въвлечени в игра, чиято безсмисленост добре схващат и двете страни, но никоя от страните не може да я избегне", резюмира анализаторът Андрей Кортунов, цитиран в "РБК".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ са в криза, загиват бавно. По вероятно е да се върна в БГ от колкото да отида в сащ. Там е мизерия, безработица, ежеминутни престъпления, убийства, стрелят се по улиците.
120
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дънди е "канадска фирма? Канадците са изпълнители,а шапката е американска.Браво,че храним бедните американци.Това е далаверата на века у нас,а Костов и сие са живи и здрави.Ега ти народо!
119
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименРаботните американци затова ли изнесоха производството в Китай.Работни са в мошеничество,интриги и икономическо и политическо поробване.За съжаление им се получава.
118
1
 
2
 
! Отговори
редник преди 6 години
:) подкрепа казваш , добре че сте вие новите историци та да ни просветите! Ама прав си за такива като мен е късно , ти се пробвай с по младите дето не знаят как беше! и не забравяй че и ние бяхме битата страна ! А от мене да знаеш , че пак ще сме от битата ! И няма такива като мен да са виновни , а такива като теб!
117
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКанадска с американско участие.Под прикритие.
116
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И покана, и безплатна виза, и безплатно пътуване до САЩ да ми дават никога не бих отишъл. Доста от сащ дойдоха да живеят в Германия.
115
2
 
4
 
! Отговори
смешки преди 6 години
До Анонимен 164Дънди прешъс ли имаш предвид,с 1% комисион " печалба" и отравяне на околната среда.Или безплатните им бази на нато,където сме единствен пример.Единствени пари които дават е за пропаганда и промиване на съзнание.
114
3
 
0
 
! Отговори
ТТ преди 6 години
До НезнайкоПрави са коментарите, нацизъм и комунизъм не са реципрочно равни. Комунизъм не е имало, имаше Сталинизъм, последван от Хрушчовият социализъм. До ден днешен във Франция, Гърция и някой други западни демокрации има комунистически партии. Може да им прочетеш манифестите, а нацизъм в крайната му форма има и сега - тотална монархия. Това, че Хитлериският райх и Сталиниският СССР си приличат е поради диктатурата. Двама еврей един срещу друг.
113
4
 
4
 
! Отговори
човек на Кутев преди 6 години
Не си заслужава в САЩ. В Русия е наистина хубаво.
112
8
 
10
 
! Отговори
Коко преди 6 години
Сляп ли си. Американците отдавна са тук с интересите си, с военните си бази... Наистина с идването им живеем по-зле.
111
8
 
6
 
! Отговори
редник преди 6 години
Руснаците празнуват деня на победата и правилно! Да попитам празнуващите деня на Европа какво празнуват? Да припомня че окъсаните мужици прегазиха не просто Хитлерова Германия а и съюзниците му ,това беше именно Европа. Така че денят на Европа е денят в който руснаците ги биха милите демократични европейци. И както е тръгнали Подпийнали одеколон и препарат за вани руснаци скоро пак ще ги бият , ама този път няма да си тръгнат :)
110
4
 
4
 
! Отговори
до Незнайко преди 6 години
Наистина си незнайко. Не знаеш нищо за нацизма, а го сравняваш с комунизма. Който всъщност никога не е имало. Преди да се изказваш трябва много да четеш.
109
8
 
10
 
! Отговори
Коко преди 6 години
Преди да дойдат аметиканците в България се живееше много по-добре.
108
5
 
9
 
! Отговори
123 преди 6 години
Накратко шах и мат с пешката. "руският елит" е като нашият "елит", крадливи и предателски б*клуци, дето все за русия плачат, пък все към америка ги тегли.
107
3
 
3
 
! Отговори
редник преди 6 години
Много благодаря за психо-анализа ти :) Ти в американскя военен завод в БГ ли работиш ? Там така ли мислят?
106
6
 
7
 
! Отговори
Американец преди 6 години
Сметката на американците накрая ще излезе крива. Руснаците все по-ясно виждат двуличието на краварите.
105
7
 
14
 
! Отговори
редник преди 6 години
А когато ние бяхме руска колония имахме най силна армия на балканите и най образовано общество ! Сега като ни освободиха американците стана обратното...Поробителите руснаци ни въоръжаваха ( още правим руско оръжие ) , а освободителите и оръжието и селското стопанство и индустрията ни закриха ! И сега сме свободни...да клявкаме по форумите....богатите викат че това е сладка демокрация ! бедните нали знете ?
104
8
 
6
 
! Отговори
Petrov преди 6 години
За Русия ясно, обаче най смешното е че българите се смятат за "съюзник" на американците, дали са си г...за за военни бази и американск оръжия, тиат по чукарите в някакви америкнски учения а трябва да минават същите унизителни процедури за американска виза като руснаците. Това било свобода както ни учат по медиите.
103
4
 
5
 
! Отговори
хах преди 6 години
До Анонимен 140"Но повечето жители на страната няма и да забележат проблема с визите за САЩ, както не забелязаха и продоволственото ембарго"Живата истина - мда.
102
6
 
3
 
! Отговори
редник преди 6 години
Както го назначиха , така и ще го махнат :) . За Тръмп говоря !