Ким има абсолютна власт и водородна бомба, за да я налага

Той ликвидира всекиго, който би могъл да представлява заплаха
4 сеп 2017 21:30, Елка Василева
262
Ким има абсолютна власт и водородна бомба, за да я налага
Ким Чен Ун. Снимка: БТА

Севернокорейският ръководител Ким Чен Ун е един от най-младите държавни глави в света. Но притежава абсолютна власт, а и някои от най-мощните оръжия на планетата.

Вчерашният тест, когато изглежда бе изпробвана мощна водородна бомба, бележи нов етап в неуморната кампания на севернокорейския лидер да превърне страната си в ядрена сила - убедителна и плашеща.

Междувременно той пренебрегва изцяло всички предупреждения на международната общност, икономическите санкции и войнствените заплахи на американския президент Доналд Тръмп да удари страната му с военна сила, пише Франс прес.

Когато наследява баща си Ким Чен Ир в края на декември 2011 г., Ким Чен Ун е поне на двайсетина години (точната му рождена дата не се знае). Специалистите го преценяват като човек уязвим и неопитен, податлив на манипулации от страна на вишестоящи.

Още по темата

Но той бързо успява да се докаже - смазва безпощадно всяко несъгласие, включително на най-високо равнище, заемайки в същото време агресивна и провокационна позиция спрямо международната общност.

През 2013 г. нарежда екзекуцията на влиятелния си чичо Джан Сон Тхек, обвинен в измяна. Дълго време го подозират, че е организирал зрелищното убийство на своя полубрат Ким Чен Нам в Малайзия през февруари.

Показва и склонност към отдалечаване от Китай - единствения силен съюзник на Пхенян, с отказа да се отклони от поетия курс към въоръжаване, открито порицан от Пекин. И все още не е посетил съседната страна, за да разговаря с президента Си Цзинпин.

След смъртта на баща му наблюдателите очакват, че младият лидер ще потърси опора в група влиятелни сподвижници.

Жан-Клод ван Дам

Скоро обаче променят мнението си, защото Ким Чен Ун се захваща да ликвидира всеки, който би могъл да представлява заплаха.

След екзекуцията на чичо му чистки отстраняват още няколко висши сановници. През 2016 г. Ким Чен Ун застава начело на новосъздадения Държавен съвет, доминиращ над всички останали власти в КНДР, и така затвърждава абсолютния си контрол върху системата.

Ким е син на третата съпруга на баща си, Ко Йон Хи - корейска танцьорка, родена в Япония, починала от рак на гърдата според съобщения от 2004 г.

Прекарва част от ученическите си години в Швейцария, където за него се грижат леля му по майчина линия Ко Йон Сук и нейният съпруг.

Училищният персонал и приятелите му, които според печата не са знаели, че той е член на севернокорейската управляваща фамилия, са запазили спомена за едно плахо момче, което обичало да кара ски и да гледа филми с Жан-Клод ван Дам.

В интервю за "Вашингтон пост" Ко Йон Сук, избягала през 1998 г. в САЩ, го описва като избухлив младеж, недостатъчно толерантен.

И голям фен на баскетбола - дотам, че според леля му се случвало да спи с топката.

Денис Родман, някогашната звезда на "Чикаго Булс", неведнъж посещава Пхенян и е сред западняци, за които се знае, че скоро са разговаряли с Ким.

Династията

Ким Чен Ун знае от осемгодишен, че ще получи властта, но се появява на обществени места едва от 2008 г., след като баща му претърпява мозъчно-съдов инцидент. Тогава режимът ускорява приготовленията за следващото онаследяване на престола.

Навремето Ким Чен Ир е подготвян съвсем открито да поеме държавното кормило десетилетия преди смъртта на баща му, основателя на КНДР Ким Ир Сен, починал през 1994 г.

Въпреки липсата на опит Ким Чен Ун се показва склонен да продължи дипломацията на провала, водена от баща му и дядо му - да създава поредица от кризи, като предизвиква вдигане на залозите и провокира международната общност да отговори.

Ким Ир Сен все още е обожествяван в Северна Корея и внукът му явно се възползва от това, като имитира облеклото, подстрижката, жестовете и начина му на говорене, дори неговия почерк.

В същото време се разграничава от противоречивото наследство на баща си, при чието управление страхотен глад убива стотици хиляди, а може би милиони хора.

Ким е на власт вече шест години, но международната общност знае малко за него. Той никога не е бил на официално посещение в чужбина.

За брака му се разбра едва през юли 2012 г., когато бяха публикувани снимки на млада жена - И Сол Джу, придружаваща лидера на официални прояви.

Южнокорейският печат съобщи неотдавна, че в началото на годината двойката се е сдобила с трето дете.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 177Да пък ти едно време се къса да ходиш на почивки и да ядеш хайвер с пълни джобове ?:) *** цяло лято си свиваЛ компоти и буркани да не умреш от глад зимата. Сега се правиш на голям философ. Никой не ви иска вас с умрялото ви минало . Унищожихте поколения деца с тъпите си лозунги и безпомощност . Сега врякате още по безпомощни. Чак ми е жал за вас.
153
1
 
2
 
! Отговори
usaid преди 6 години
Колкото и пъти да им напишеш на българските журналисти, че РАКОВОДИТЕЛЯ НА КНДР се казва КИМ ЧЕН ИН, те си знаят своето и го пишат Ким Чен Ун а той не се лазва така! Не мога да ги разбера тези "журналисти" и явно кавичките са задължителни в случая!
152
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демократа, като дребен coпoливец са го влачили на море по двайс дена! Сега ако изобщо стигне, стои 5 дена и се връща с празен джоб, но с некой "бърз кредит до заплата". Призината е, че просто е свободен! Къпе се и се облива в демокрация, да e6ъ неговата майка. Несъмнено доказан едеот!
151
0
 
5
 
! Отговори
Цецка Цачева преди 6 години
Какъв мъж само ,баш кат за мен...
150
1
 
0
 
! Отговори
Малее професоре преди 6 години
то имало и нещо човешко в теб. Във Вас Професоре. Но вместо водка по-добре вода
149
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Водородната бомба не е за да налага Ким властта си в Северна Корея, той си я има отпреди това. Водородната бомба е за да бие през пръстите алчните, крадливи ръчички на янките, ако огладнеят за нови територии.
148
0
 
10
 
! Отговори
ЛОВЕЦ НА СОРОСИ преди 6 години
КИМИ хич не толкова глупав както изглежда. А ТРЪМП НЕ Е толкова умен, на какъвто се прави
147
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демократа живее в наследствен апартамент от комунизма, или е в ново строителство с триис годишна ипотека, дет ще я плащат и децата му. Толкоз. Ама нали е свободен и има свобода на словото? Едеота живее в тинята, ама е устат. С една дума едеот!
146
0
 
0
 
! Отговори
Професор преди 6 години
до Малее ПрофесореНека да Ви отговоря както отговарям по принцип. Така, аз съм добър, смирен и културен човек. Всеки ден в мен се натрупва една негативна енергия когато не са останали истински ХОРА - ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА наоколо. Пълно е с лицемери, бoклyци, лъжци, *** и т.нт. Аз трупам негативната енергия но вечер след употреба на бутилка водка изхвърлям всичко навън.
145
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България при капитализма и демокрацията - това е една гигантска фирма, в която шестват няколко клана акционери, които получават дивидентите на всички граждани на държавата, а дивидентите по време на соца принадлежаха на всички граждани на републиката.
144
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Де-юре и де-факто всички българи бяха акционери (СОБСТВЕНИЦИ) във фирмата акционерно дружество НРБ (Народна Република България). Генералният секретар на БКП, учителят и чистачката получаваха равни дивиденти. След 1989 г. същите тези акционери бяха рязко лишени от дивиденти в собствената им фирма и превърнати в сборище от наемни работници тресящи се от страх, че ще останат без работа, че ще изгубят ипотекираното жилище, че ще останат без средства за съществуване, ще останат без хляб.
143
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демократа нема кинти едно читаво погребение да сготви на моруците си, ама е свободен! Вероятно защото е едеот!
142
1
 
3
 
! Отговори
Малее професоре преди 6 години
ти си направо за предаването на оня с.едесар КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН После само него пратиха да учи в САЩ. Най скачал и най ВИКАЛ. Много учил... Нали се сещаш за кой пиша. УЖ ТАРАЛЕЖ, съден за БЯГСТВО ОТ КАЗАРМАТА. И той би политически репресиран. даже за малко и шеф на БНТ да стане. Ама, че държава...
141
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизмът не е умрял защото такова нещо нямаше. Имаше социализъм - форма на държавен капитализъм, имаше една фирма, един капиталист - държавата и всички и бяха работници. Системата беше много по-ефективна от днешната и се живееше 100 пъти по добре от сега, макар и да имаше доста недостатъци.
140
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята се повтаря.Комунизма пак ще се върне,но под ново име.
139
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демократа са му изпадали зъбите и нема пари за читави очила, ама е демократ! За абитуриентската на щерката дърпа заем, да не го мислат за скъсан. Ама нали е едеот!
138
1
 
4
 
! Отговори
DEEP PURPLE преди 6 години
беше и е любим състав на много комсомолци, станали после комунисти. Е, и това не ми пречи да съм комунист. Дънки, цигари и ... беше пълно, защото имаше СОМАТ- най голямата в ЕВРОПА ТИР компания. Сега франсетата му диктуват на СУДЖУКА да се връщат българските шофьори на всеки 2 седмици с празен курс до БЪЛГАРИЯ. Така е подписала КРИВОУСТАТА снаха на БКП, СДС, НДСВ и РБ. И всички надупени демократи си МЪЛЧАТ. Нали е ФРАНЦИЯ - има право
137
4
 
2
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 6 години
И все пак, КОМУНИЗМЪТ умря, и няма да се върне никога!!! Въпросът е да се извлекът поуките, да се досетят българите как бяха подхлъзнати и измамени.... Как това подхлъзване и лъгане продължава и към днешна дата с пълна сила, драги ми сънародници....
136
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нали доскоро ни обяснявахте как севернокорейците били някакви аборигени, рупащи трева от полянката, колкото да не умрат от глад. Как така изведнъж се оказаха с надарени хакери които сринаха Сони, а после направиха ядрено и водородно оръжие?Оказва се, че западните медии разпространявали с години тези митове са пълни смешници и не трябва да им имаме никаква вяра.
135
1
 
2
 
! Отговори
Теньо преди 6 години
До Георги ЖековВнимавай ушата маймунке, внимавай много!