Ще свали ли Тръмп ядрената летва? Ще нападне ли Пхенян?

КНДР разработва балистични ракети по-бързо от очакванията
7 сеп 2017 22:22, Златко Желев
150
Ще свали ли Тръмп ядрената летва? Ще нападне ли Пхенян?
Снимка: Reuters

На 3 септември 1949 г. "душещ самолет" на военновъздушните сили на САЩ събираше проби от въздуха над руския полуостров Камчатка, когато откри доказателства за радиоактивност, потвърждаващо, че опустошеният от войната СССР е изпробвал ядрено устройство. Съветското изпитание на 29 август 1949 г. беше извършено по-скоро от очакването.

Започвайки от взрива на полигона Тринити в Ню Мексико на 16 юли 1945 г., базовата наука на ядрените експлозии е на повече от 72 години - с три години по-възрастна от Северна Корея. Технологията за балистични ракети е на над 60 години.

Проблемите на миниатюризацията на ядрените бойни глави с цел монтирането им на ракети и гарантирането, че бойните глави ще оцелеят по пътя към мишените, не са достатъчни, за да обезсърчат една страна, решена да се сдобие с ядрен арсенал - помислете за Пакистан, чийто годишен доход на глава от населението е по-малко от 2000 долара.

Северна Корея има арсенал и разработва междуконтинентални балистични ракети по-бързо от очакванията, с демонстративно пренебрежение към призивите на САЩ. На 2 януари новоизбраният президент Доналд Тръмп разпали риториката, подготвяйки за употреба своята тежка артилерия - удивителен знак - за да напише туит за обещания севернокорейски тест на междуконтинентална балистична ракета: "Това няма да се случи!" То се случи.

Най-дръзкото действие на Северна Корея, изстрелването на ракета над Япония, беше извършено седем дни, след като държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън похвали "сдържаността" на Пхенян.

Сигналите от Северна Корея не включват заплетена семиотика: тя иска глобален ядрен обхват и както пише сп. "Икономист", неприятните опции пред света са малко вероятната (продуктивни преговори), слабата (налагане на още санкции) и ужасяващата (изпреварващи военни действия). За последната няма ясна линия, но може да се направи разграничение, колкото и да е непрецизно, между изпреварваща война и превантивна война.

Първата е самоотбрана в отговор на ясна и непосредствена заплаха - отблъскване на акт на агресия, която може да се сметне за предстояща с разумна степен на увереност. Второто са предварителни действия - и, нека да бъдем честни, проява на агресия - целящи да се предотврати ясна и непосредствена заплаха.

Когато заплаши Северна Корея с "огън и ярост, каквито светът не е виждал", дали Тръмп заплашваше да премине ядрената граница? Това вече е било обмисляно по отношение на Северна Корея.

Бившият ген. Дъглас Макартър, уволнен за неподчинение от президента на САЩ Хари Труман, представил на новоизбрания тогава президент Дуайт Айзенхауер меморандум по въпроса "как да се прочисти Северна Корея от вражески сили".

"Това може да бъде постигнато чрез атомни бомбардировки на местата на концентрация на вражески военни сили и обекти в Северна Корея и разпръсване над обширни площи на подходящи радиоактивни материали, страничен продукт от ядреното производство, с цел да се прекъснат важни вражески линии за комуникация и снабдяване..."

Макартър е преценил много погрешно Айзенхауер, чийто биограф Джийн Едуард Смит казва, че когато научил за теста в Ню Мексико на Конференцията в Потсдам (от 17 юли до 2 август 1945 г.) - там за първи път научава за новото оръжие - "той беше потресен" и "беше единственият в Потсдам, който се обяви против използване на бомбата". Смит пише: "Като президент, Айзенхауер на два пъти получи препоръки за използване на бомбата от своя Съвет за национална сигурност и от Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ; първо във Виетнам, за да защити французите при Диен Биен Фу, а после срещу Китай при кризата в Тайванския проток. И в двата случая Айзенхауер отхвърли препоръките.

Като бивш главнокомандващ (на съюзническите сили на НАТО), Айзенхауер имаше самоувереността да направи това, за разлика от други президенти, които може би не биха го сторили. И няма съмнение, че отхвърляйки употребата на бомбата, Айзенхауер вдигна прага, над който може да се използва атомно оръжие - наследство, на чиито плодове продължаваме да се радваме".

Но докога? Режимът за неразпространение на ядрените оръжия имаше забележителен успех. В кампанията за президентските избори през 1960 г., Джон Кенеди заяви, че има признаци, че до 1964 г. в света ще има "10, 15 или 20" ядрени сили.

Като президент той заяви, че до 1975 г. те може да станат 20. Сега обаче към Северна Корея - деветата такава сила, може да се присъединят Япония, Южна Корея и Тайван, както и други, освен ако американското ръководство не покаже очевидно и надеждно възпиране на Северна Корея. Запасът от доверие към президента не е неизчерпаем.

На 1 август сенаторът републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм заяви, че Тръмп му казал, че "ще има война със Северна Корея", ако тя не спре да разработва междуконтинентални балистични ракети, способни да достигнат САЩ.

"Ще видим", каза Тръмп в неделя, отговаряйки на извикания въпрос: "Ще нападнете ли Северна Корея? Вие"?

Толкова ли са атрофирали конституционните правомощия на Конгреса, когато става дума за военни действия, че бездейно се моли за обикновено уведомяване пост фактум?

Десет месеца след 8 ноември, цената на този ден, която досега беше предимно естетическа, изведнъж - макар и не непредвидимо - се оказа по-висока от тази, която може би са очаквали неговите 62 984 825 избиратели.

(БТА)


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Китайска хегемония

Глупаво мнение.САЩ са единствената страна в Света която има ресурсите и всичко останало да води война с 10 страни едновременно в продължение на 2 години !
За справка Руснаците немогат да си позволят война повече от един месец и то с една единствена държава като САЩ,по-простата причина ,че руснаците ще умрат от глад ,а и нямат финансовите и други ресурси да поддържат такава война.Така че не пиши глупости.
54
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Най - големият проблем на нас, несъгласните със ядрената война е че ако САЩ не отвърнат подобаващо- т.е. Да свалят Ким Чен застават автоматично в позиция" партер"- От борбата. А това трудно ще го преглътнат, дано се размине шоуто с фойерверки, което ще ни прати всички на едно по добро място(според някои оптимисти)
53
6
 
17
 
! Отговори
редник преди 2 години
Демократите имат право да убиват всеки който не харесват ! Който иска да убива демократи е терорист ! Който не е съгласен с по горното е русофил и комунист ! Който е съгласен , обикновен фашист !
52
4
 
3
 
! Отговори
редник преди 2 години
До Китайска хегемония +
51
3
 
6
 
! Отговори
Мосю Густав преди 2 години
Поздравления за статията - рядкост за сайта.
50
15
 
5
 
! Отговори
Ясновидеца преди 2 години
Ако Прасчо продължава да ядосва Оражневия перчем, последното нещо което ще види Прасчо е американски рейнджър който му пикае в устата, докато друг си прави селфи с тях...
49
6
 
10
 
! Отговори
Китайска хегемония преди 2 години
Китай пързалят краварите. Тази провокация е с цел отслабване на САЩ, които не могат да водят войни на много фронтове. Трябва да кажем, че китайците бавно завземат света. Ползват доларите за инвестиции в Африка, където масово подкупват африканските политици и използват ресурсите на Африка. Китайците масово купуват земя и къщи в САЩ и Канада, даже в Канада цените на имотите се вдигнаха заради китайците.
Това не води до никакъв оптимизъм обаче - американците, както и китайците са си гадняри.
48
1
 
4
 
! Отговори
редник преди 2 години
До Анонимен 64 Те практически всички науки са съществували преди процесорите ! Американските ракети само на балистиката като фау2 ли се крепят ? :)
Филц розов :)
47
1
 
2
 
! Отговори
ясно е! преди 2 години
Бай Георги, списъка ти е арен, но непълен. Дори да „съкратиме” тези, зад тях има орди от схемаджии, никому неизвестни. Те ще се залепят за слседващата власт. Из корен и до просешка тояга, всичко де е виряло и богатяло през последните 15г.
46
4
 
12
 
! Отговори
редник преди 2 години
Преговорите между Русия и Китай са приключили ! Постигнати са договорености ! След войната , американските територии остават във владение на Китай ! Към Европа са проявили интерес Индия и Иран! Русия е заявила че страната им не изпитва необходимост от разширяване , но ще разглежда молбите за присъединяване !
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Страхил

Страхиле, Страх ли те е? Страх лозе пази, Страхиле!
Не се страхувай Страхиле - без САЩ светът ще бъде едно по-добро място!
44
2
 
7
 
! Отговори
Бай Георги преди 2 години
До Анонимен 62

"Няма нужда всичките, само няколко да се изберат от всичките, които наистиана са виновни, това е досатъчно, да видят другите."

Списъка:
Суджулията, Апартаменто, Пицаджията, Стругарката, Педопрезидента, Чанта-дебеланова, Белокосото джудже и т.н.
43
5
 
15
 
! Отговори
.... преди 2 години
ТовА, че в КНДР „гладуват” е пропаганда за невежи. В света на google всеки може да види как изглежда техния живот и държава. Още повече, че има филми, и то направени от американски посетители, които са меко казано възхитени. Четете малко преди да пишете бе! Google знае всичко!
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що за крете ни пишат в днесбг?
41
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви процесори при балистични ракети бе каскет червен, балистиката е наука съществуваща многи преди процесорите, да не би ФАУ-2 да е имала процесори?!)
40
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, кво става, как така Северна Корея разработва водородни бомби и балистични ракети ? Вие знаете ли какво е това ?! Една държава трябва да е супер развита, за да направи водородна бомба. На пръстите на едната ръка се броят държавите, които могат да направят водородна бомба!!! България не може един вентилатор да произведе, нежели водородна бомба. Нали там ядяха треви и умираха от глад.. Явно някой лъже, от нашите медии. Нещо ви издиша пропагандата, господа демократи.
39
0
 
4
 
! Отговори
редник преди 2 години
До ясно е! 52 Може при диктатура на мнозинството , сега сме в диктатура на малцинството !
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България трябва да се управлява по китайски образец. Очевидно този модел на управление носи успехи. Който откраден повече от 5000 лв го гърмят с куршум и го излъчват по телевзията. Куршумът се плаща от роднините. Първо трябва да изчистим всички депутати и министри, както и около 10 000 мутри и България ще тръгне напред.
37
2
 
7
 
! Отговори
До Страхил преди 2 години
Братле, обърни на „Малката булка” и кротувай. Язък ти за името...
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"стига въртяхте истината а тя е, че кремъл подпомага кндр . без намесата на кремъл тея са за първобитния строй"

Е как така Кремъл?! Те нали бяха бояришници, ватницци и ушшанки. Откъде технологии, че и за износ даже?