Руските военни маневри "Запад" – ще преминат ли границата с НАТО?

Пактът ще следи най-внимателно военните учения
Обновена: 9 сеп 2017 07:34 | 8 сеп 2017 22:12, Елка Василева
349
Руските военни маневри "Запад" – ще преминат ли границата с НАТО?
Снимка: архив, Reuters

НАТО предупреждава, че ще следи "много отблизо" руските военни учения след седмица по границата си, от които някои страни от Източна Европа ги облива студена пот.

От месеци тази демонстрация на сила на руската армия, носеща името "Запад-2017", е причина за спекулации и страхове в балтийските страни и Полша. Някои дори предсказват, че това ще послужи като параван за нахлуване, пише Франс прес.

"Притеснени сме от естеството и липсата на прозрачност на това учение", изрази в сряда тревога естонският премиер Юри Ратас, когато посрещна генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във военна база в северния град Тапа, където се обучават войски на алианса.

"Ще следим много отблизо какво се върши. Ние сме бдителни, но също така и спокойни, защото не виждаме непосредствена заплаха за съюзник от НАТО", каза шефът на северноатлантическия съюз.

Столтенбрерг припомни, че заради украинската криза и по-агресивното поведение на Русия НАТО засили военното си присъствие на изток до степен, каквато не е виждана от края на Студената война. Организацията разположи през пролетта четири батальона с обща численост над 4000 войници.

Ядрен удар

Около 12 700 беларуски и руски военни ще участват в ученията "Запад-2017" от 14 до 20 септември по информация на Москва, но Литва и Естония твърдят, че за тях ще бъдат мобилизирани всъщност 100 000 военни.

Още по темата

Според западняците през 2009 и 2013 г. маневрите "Запад" са симулирали именно нахлуване в Полша от десетки хиляди руски войници и ядрен удар по Варшава.

Заради тези прецеденти "ние имаме всички причини да вярваме, че броят на войниците ще бъде значително повече от това, което се обявява официално", каза през юли Столтенберг.

НАТО призовава от месеци Москва към "прозрачност" и иска нейни наблюдатели - трима от тях бяха поканени на "дните за посетители" - да могат да присъстват на ключовите фази от ученията, по-конкретно на брифинги за сценариите и развитието на учението, както е предвидено в документа от Виена - подписан от Москва - за маневрите, в които участват над 13 000 войници.

Западняците не вярват въобще на твърденията на руснаците, че "Запад-2017" ще бъде "изцяло отбранително" учение и ще симулира отговор на руската армия при "терористични" атаки.

Началникът на генералния щаб на Беларус Олег Белоконев впрочем увери, че учението е в отговор на опит за "дестабилизация" от страна на "коалиция от западни страни. . . там, където се намират Полша, Литва и Латвия".

Радари и дронове

Въпреки че не искат да разкрият подробности, съюзниците няма да останат със скръстени ръце. "НАТО, естествено, ще разположи средства, за да види какво става. Така е честно", обясни дипломат, пожелал анонимност.

Силите на НАТО разполагат с мощни радари за наземно наблюдение, окачени на дронове, "които проследяват в реално време придвижването на камиони, танкове и т.н." на разстояние от 200, дори 300 км. Това позволява на "военните плановици да направят дедуктивен анализ" на сценария на учението, подчерта Брукс Тигнър, кореспондент в Брюксел на изданието за отбрана Ай Ейч Ес Джейнс.

Учението "Запад" няма да промени съвместните тренировки на британските, френските, датските и естонските военни, които започнаха през пролетта, обясни френският генерал Оливие Уаше: "Имаме начини да реагираме, ако действително руснаците поискат да преминат границата. Но изобщо не се предвижда подобно нещо".

"Не мисля, че руснаците планират да преминат границата с НАТО", каза и Тигнър, "това ще е лудост, защото НАТО ще отговори незабавно".

"Истинската цел" на тези маневри е "да се покаже, че Русия все още разполага със значителни военни сили" и "че може да каже: "Ние все още сме суперсила", смята експертът.

"Съюзниците наистина се безпокоят, че тези учения служат за затвърждаване на по-агресивна позиция, дори за разполагане на руска военна техника още по-близо до някои страни от НАТО", каза дипломатът.

"Колко войници и оръжия ще остави Русия в Беларус или в анклава Калининград? Това е въпросът, който създава напрежение у всички", допълни Тигнър. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много се друсат тези америгуанци,но това в което са се специализиралие да лъжат и да крадат.Като заразличните видове лъжи и кражбиса измислили отделни наименованиядаже по няколко за един и същивид.Но това се представя катоинтелектуална собственост.
193
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така наречената "русофилия" доколкото въобще я има е израз на комплекса на неудачника. Няма преуспял човек, който да има симпатии към Русия или въобще да му е тема русофилията. Лицата, заявяващи се като русофили са от по-ниските социални слоеве с по-ниско образование, често са трайно безработни... въобще хора, които не намират място в условията на конкуренция. В техните глави те са онеправдани и търсят "опора" във въображаемата страна на правдата. Наивно вярват, че това е Русия.
192
5
 
11
 
! Отговори
чекист преди 6 години
НАТО се доближи плътно да Русия, но сега някои се притесняват , че видите ли и Русия се приближила плътно до НАТОВпрочем какво бутиковата армия на НАТО може да отговори на евентуален руски удар. Европа без САЩ във военно отношение е лилипут. Впрочем САЩ имат интерес от слаба и нуждаеща се от закрила Европа
191
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тва смятай колко са сбъркани соростутките цял ден и и цяла вечер двама трима блъскат тука глупости заради посраните им господари. Съжалявам, но Русия е много повече от вас, жалки неслужили църкащи безработни ***.
190
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилията освен форма на неграмотност, невежество и псевдоправославие е и форма на омраза. Смятащите се за русофили първо мразят собствената си страна, след това измислените врагове на Русия.
189
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И американските астронавтина Чалинджър, които изгоряхав небето, бяха натряскани идаже дрогирани.
188
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западна фирмичка изследва Курс, защото великая магучая няма такава техника... иначе много се надуват, но си избиха екипажа!
187
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Факт..................помислете малко ако можете де,защо Русия ще напада който и да е било?.................Защото психопата Путин не може да остане на власт по друг начи, освен да превключи руските *** на "режим война". Руската *** може да нападне само слаби страни, без приятели в НАТО като Грузия и Украйна и може да върши гадости като ракетната програма на Ким, която всъщностк е руска, но нищо друго не може да направи! И слава Богу, но трябва да изпие горчивата чаша докрай!
186
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Армата няма да се ползва в ученията, имал проблеми със запалването.
185
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Курск имаше некадърен екипаж, който се блъсна в руски крайцер, затова потъна.Пияни моряци.
184
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е гроххнала от алкохолизъм и бедност.Само се пъчи за пред нещастния си народ...
183
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работата на подводниците еда потъват и да изплуват.Но Курск бе торпилиранаот американска подводницаи никой няма да ти каже каквоточно е станало на дънотона Атлантика. Путин е последниятда бъде обвиняван за подобнакатастрофа.
182
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помните ли учението в което Курск потъна ... Путин не прие предложената помощ от Запада и моряците в Курск умряха!Това е Путин.Това е Русия.Това са руски маневри.
181
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забравете Балтика и Полша.Мислете за Аляска, Калифорнияи Тексас.
180
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците бягат с хиляди годишно в ЕС и САЩ.Никой от ЕС и САЩ не емигрира в Русия.Това е показателно къде е хубав живота.Разликата между Live и Жизнь ;)
179
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разликата е в заблудената ти глава.Една две лъскави улици, а отзадгигантска екологическа катастрофа-- това е прехваленият западенпросперитет.И готви се за войназащото има много крадено и сиго искат обратно.
178
5
 
8
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Вместо да пишете глупости,помислете малко ако можете де,защо Русия ще напада който и да е било?
177
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разликата между Русия и САЩ е от земята до небето.Русия е олицетворение на мизерията и бедността,докато САЩ на елита и богатсвтото.Да сравняваш двете държави е все едно да сравняваш Кърджали с Париж.
176
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофили-глупости! И тея са като веганите. Като им видиш сборищата половината са с кожени обувки, якета и чанти. И "русофилите" така. Кара трошка, ама немска, живее в мизерия за да издържа детето да учи в Англия... Русофили са на масата в селската кръчма.
175
5
 
7
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Днес прес България са преминали 4 камиона с памперси за НАТО,голям размер.....