Спомени за септември, 1941 г.: Когато нацистите убиват 34 000 евреи

Васили Михайловски обаче се е спасил – благодарение на бавачката си
28 сеп 2017 22:18, Боряна Павлова
177
Спомени за септември, 1941 г.: Когато нацистите убиват 34 000 евреи
Снимка: DW, A. Magazova

Васили Михайловски добре помни онзи септемврийски ден на 1941 година. Нищо, че тогава е бил едва на четири години. В окупирания от нацистите Киев внезапно разпространили листовки, в които се казвало, че всички евреи са длъжни да се съберат на едно определено място в покрайнините на града, носейки със себе си и цялото си имущество. Който не изпълнел този призив, щял да бъде разстрелян.

"Изви се огромна колона от хора с двуколки, които се отправиха към местността Бабий Яр*", спомня си сиракът Васили, който бил придружен от бавачката си Надя. Майка му била починала наскоро след раждането, а баща му, войник от Червената армия, бил пленен от нацистите и по-късно разстрелян, разказва историята му "Deutsche Welle".

Към "Зоната на смъртта"

"Когато тръгнахме с Надя, бях много щастлив, защото мислех, че отиваме на манифестация като онези, които се провеждаха на 1 май", разказва Васили. Той дори помолил бавачката да му купи балон или флагче. Край Бабий яр обаче не ги очаквало празненство, а истинска драма.

На 29 и 30 септември там нацистите извършват най-масовата екзекуция на хора по времето на Втората световна война. Само за два дни в покрайнините на Киев са избити близо 34 000 евреи.

Германските войници удряли хората с прикладите на пушките си и ги бутали брутално към "Зоната на смъртта", спомня си Михайловски. Малко преди той и Надя да попаднат под дулата на оръжията, бавачката му извадила паспорта си и го размахала пред полицаите, викайки: "Аз съм украинка, ето вижте, аз съм украинка!" Един от охраняващите войници я хванал за яката и я изтикал отвъд огражденията. "Върви и вземи това дете със себе си", казал й той, сочейки към Васили.

Докато чакали отвъд бариерата, можели да чуят какво се случва с хората от другата страна на загражденията.

"Чувахме викове, плач и вопли, но и шум от самолети, които прелитаха ниско над нас и заглушаваха всички останали звуци. Някъде от небето над нас звучеше и музика, спомня си Васили.

В продължение на десетилетия случилото се край Бабий яр не влиза в официалните учебници по история на Украйна. Първоначално съветските власти отказвали да признаят масовото избиване. А когато те най-сетне издигнали гигантска бронзова статуя с превити от болка фигури, жертвите били наричани просто "съветски граждани". Чак в последните години на СССР еврейски сдружения успели да издигнат скромен паметник на жертвите. След като Украйна обяви независимостта си, правителството в Киев започна да отбелязва трагичното събитие с официални церемонии.

Жертвите не са само евреи

Възпоменанията обаче крият в себе си и конфликтен потенциал. Защото евреите не са били единствените избити край Бабий яр. Екзекутирани са били и голям брой съветски военнопленници, роми, хора с физически и умствени увреждания. И все пак огромното мнозинство от жертвите са от еврейски произход. Затова и някои наблюдатели се опасяват, че ако се подчертава мултиетническия характер на жертвите, ролята на Бабий яр като едно от най-ужасяващите места на Холокоста може да бъде разводнена.

Край Бабий яр например загиват и някои членове на "Организацията на украинските националисти" (ОУН), поради което националистически групи в днешна Украйна се опитват да използват възпоменанията за своята пропаганда. Според водещи западни историци обаче, въпросната организация всъщност е участвала в нацистките престъпления срещу евреите.

Васили Михайловски е един от тримата оцелели от трагедията в местността Бабий яр, които са живи и днес. Днес жилището му се намира само на 100 метра от улицата, по която той и бавачката му Надя навремето тръгнали към онова зловещо място, запечатало се завинаги в спомените му.

*На украински: Бабин яр


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вече ми омръзна да слушам тези истории. Постига се обратен ефект ако ме разбирате.
111
1
 
2
 
! Отговори
ххтх преди 11 месеца
В момента в Израел едните евреи - хасидите ,се трепят с другите евреи като диви зверове. Това как се води,холокост или развлечение?
110
1
 
3
 
! Отговори
Okomer преди 11 месеца
Бабий яр и Катин са близки като численост на избитите. И двете събития са игнорирани от руснаците. В Катин е избит елита на полската армия, продиктуван от желанието на руските комунисти да имат наоколо робски народи.
109
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма нация в света от край време да понася еврейте и ромите.Сигурно има причина.И те самите не се понасят помежду си.
108
3
 
0
 
! Отговори
JJivanov преди 11 месеца
Зверствата в Киев срещу граждани на Съветския съюз налагат срочна намеса лично на Светия дух..
Създава се нова биосферна охрана и нова нация - Съветската..Големи бази на военно терористичната мафия вкл подземни и около Сатурн и Нептун са блокирани от милиони убити съветски граждани.СЛед показни атаки край Сталинград и Курск започва освобождаването на Европа от КАфявата ***..
107
0
 
2
 
! Отговори
Милиони убити преди 11 месеца
Военно терористичната мафия която декодира управляващите след 1348 година ,преди втората световна ползва спец добавки към химически мастила вкл за вестници и пишещи машини за декодиране на милиони граждани военни и спец служби..маркира ръцете и дупетата на милиони чрез вестници..
В резултат обсебва подставени на власт евреи в МОсква и от същите фамилии в Берлин. Обсебените се ползват за експериментални масови убииства до 1953 година/войната в Корея заради декодиране чрез паразити на Труман
106
4
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 11 месеца
34 000? Само?
105
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 3456
Така ли ти казват в НПО - то комсомолците? А доказателства - кости, следи, имена, наследници и т.н. на "милионите" избити от Сталин?! В НПО - то сте по-зле от комунистическата пропаганда от едно време! И Гьобелс надминавате!
104
0
 
0
 
! Отговори
Do: Angel преди 11 месеца
Mechtatel
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Vajnoto da sme jivi i zdravi. :-) :-)
102
3
 
1
 
! Отговори
1488 преди 11 месеца
Случва се.
101
7
 
12
 
! Отговори
Ангел преди 11 месеца
Този ден не си го спомням но си мечтая за деня в който Германия ще избие всичките Мюсюлмани на нейна територия
100
12
 
7
 
! Отговори
Нещастник преди 11 месеца
До Киро Кюмюря
Не е хубаво да се лъже...
Точно руснаците в края на 30-те на миналия век са обучавали СС как се строят лагери на смъртта..
Понятно?
99
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Едно време имаше кой да избива евреите, сега евреите (лихварите) избиват нас.
98
6
 
10
 
! Отговори
3456 преди 11 месеца
Сталин и неговите комунисти избиха хиляди невинни руски граждани и милиони по света!
97
1
 
17
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 11 месеца
поляци, украинци и литовци са помагали най много на SS за масовите убийства, дори може да се каже, че срадост са го правили и немците са били доволни, че не са си цапали ръцете с кръв, благодарение на многото доброволци от трите нации...
96
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
30?PILIONA E PROPAGANDNA CIFRA I KO SA TE NA FONA NA 100 MILIONA INDIANCI I 50 MIOLOINE NEGRI IZBIVANI I DO DNES
95
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Поредната провокативна платена статия за това как са избивали "милите" ни евреи. А другите малцинства? Или другите не са важни, само евреите?
94
6
 
4
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
До Анонимен 122
Айде пак ОЩЕ ЕДИН ОПОРНО АНОНИМНО ТОЧКОВ

Ано ТЪПИГьОЗЕ от 1918 до 1953 година според теб са избити 30 000 000 от Комунистите и загубите във ВСВ са 27 000 000
Запитай се какъв АДЖЕБА трябва да е прирастът на населението в СССР за да може 1926 година преброяването 147 000 000 до 1956 - 209 000 000 човека

Грубо казано загубили са почти 1/3 от населението си с което са започнали а са завършили с 4/3 от населението с което са започнали.
Е няма такъв прираст при условие че има и глад
93
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Йосиф Висарионович Джугашвили /грузински евреин по известен като Сталин/ и компания избиват поне 30 000 000 съветски граждани, но явно на никой бг журналист не му дреме за това.