Спомени за септември, 1941 г.: Когато нацистите убиват 34 000 евреи

Васили Михайловски обаче се е спасил – благодарение на бавачката си
28 сеп 2017 22:18, Боряна Павлова
177
Спомени за септември, 1941 г.: Когато нацистите убиват 34 000 евреи
Снимка: DW, A. Magazova

Васили Михайловски добре помни онзи септемврийски ден на 1941 година. Нищо, че тогава е бил едва на четири години. В окупирания от нацистите Киев внезапно разпространили листовки, в които се казвало, че всички евреи са длъжни да се съберат на едно определено място в покрайнините на града, носейки със себе си и цялото си имущество. Който не изпълнел този призив, щял да бъде разстрелян.

"Изви се огромна колона от хора с двуколки, които се отправиха към местността Бабий Яр*", спомня си сиракът Васили, който бил придружен от бавачката си Надя. Майка му била починала наскоро след раждането, а баща му, войник от Червената армия, бил пленен от нацистите и по-късно разстрелян, разказва историята му "Deutsche Welle".

Към "Зоната на смъртта"

"Когато тръгнахме с Надя, бях много щастлив, защото мислех, че отиваме на манифестация като онези, които се провеждаха на 1 май", разказва Васили. Той дори помолил бавачката да му купи балон или флагче. Край Бабий яр обаче не ги очаквало празненство, а истинска драма.

На 29 и 30 септември там нацистите извършват най-масовата екзекуция на хора по времето на Втората световна война. Само за два дни в покрайнините на Киев са избити близо 34 000 евреи.

Германските войници удряли хората с прикладите на пушките си и ги бутали брутално към "Зоната на смъртта", спомня си Михайловски. Малко преди той и Надя да попаднат под дулата на оръжията, бавачката му извадила паспорта си и го размахала пред полицаите, викайки: "Аз съм украинка, ето вижте, аз съм украинка!" Един от охраняващите войници я хванал за яката и я изтикал отвъд огражденията. "Върви и вземи това дете със себе си", казал й той, сочейки към Васили.

Докато чакали отвъд бариерата, можели да чуят какво се случва с хората от другата страна на загражденията.

"Чувахме викове, плач и вопли, но и шум от самолети, които прелитаха ниско над нас и заглушаваха всички останали звуци. Някъде от небето над нас звучеше и музика, спомня си Васили.

В продължение на десетилетия случилото се край Бабий яр не влиза в официалните учебници по история на Украйна. Първоначално съветските власти отказвали да признаят масовото избиване. А когато те най-сетне издигнали гигантска бронзова статуя с превити от болка фигури, жертвите били наричани просто "съветски граждани". Чак в последните години на СССР еврейски сдружения успели да издигнат скромен паметник на жертвите. След като Украйна обяви независимостта си, правителството в Киев започна да отбелязва трагичното събитие с официални церемонии.

Жертвите не са само евреи

Възпоменанията обаче крият в себе си и конфликтен потенциал. Защото евреите не са били единствените избити край Бабий яр. Екзекутирани са били и голям брой съветски военнопленници, роми, хора с физически и умствени увреждания. И все пак огромното мнозинство от жертвите са от еврейски произход. Затова и някои наблюдатели се опасяват, че ако се подчертава мултиетническия характер на жертвите, ролята на Бабий яр като едно от най-ужасяващите места на Холокоста може да бъде разводнена.

Край Бабий яр например загиват и някои членове на "Организацията на украинските националисти" (ОУН), поради което националистически групи в днешна Украйна се опитват да използват възпоменанията за своята пропаганда. Според водещи западни историци обаче, въпросната организация всъщност е участвала в нацистките престъпления срещу евреите.

Васили Михайловски е един от тримата оцелели от трагедията в местността Бабий яр, които са живи и днес. Днес жилището му се намира само на 100 метра от улицата, по която той и бавачката му Надя навремето тръгнали към онова зловещо място, запечатало се завинаги в спомените му.

*На украински: Бабин яр


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече ми омръзна да слушам тези истории. Постига се обратен ефект ако ме разбирате.
110
1
 
2
 
! Отговори
ххтх преди 1 година
В момента в Израел едните евреи - хасидите ,се трепят с другите евреи като диви зверове. Това как се води,холокост или развлечение?
109
1
 
3
 
! Отговори
Okomer преди 1 година
Бабий яр и Катин са близки като численост на избитите. И двете събития са игнорирани от руснаците. В Катин е избит елита на полската армия, продиктуван от желанието на руските комунисти да имат наоколо робски народи.
108
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нация в света от край време да понася еврейте и ромите.Сигурно има причина.И те самите не се понасят помежду си.
107
3
 
0
 
! Отговори
JJivanov преди 1 година
Зверствата в Киев срещу граждани на Съветския съюз налагат срочна намеса лично на Светия дух..
Създава се нова биосферна охрана и нова нация - Съветската..Големи бази на военно терористичната мафия вкл подземни и около Сатурн и Нептун са блокирани от милиони убити съветски граждани.СЛед показни атаки край Сталинград и Курск започва освобождаването на Европа от КАфявата ***..
106
0
 
2
 
! Отговори
Милиони убити преди 1 година
Военно терористичната мафия която декодира управляващите след 1348 година ,преди втората световна ползва спец добавки към химически мастила вкл за вестници и пишещи машини за декодиране на милиони граждани военни и спец служби..маркира ръцете и дупетата на милиони чрез вестници..
В резултат обсебва подставени на власт евреи в МОсква и от същите фамилии в Берлин. Обсебените се ползват за експериментални масови убииства до 1953 година/войната в Корея заради декодиране чрез паразити на Труман
105
4
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
34 000? Само?
104
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3456
Така ли ти казват в НПО - то комсомолците? А доказателства - кости, следи, имена, наследници и т.н. на "милионите" избити от Сталин?! В НПО - то сте по-зле от комунистическата пропаганда от едно време! И Гьобелс надминавате!
103
0
 
0
 
! Отговори
Do: Angel преди 1 година
Mechtatel
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Vajnoto da sme jivi i zdravi. :-) :-)
101
3
 
1
 
! Отговори
1488 преди 1 година
Случва се.
100
7
 
12
 
! Отговори
Ангел преди 1 година
Този ден не си го спомням но си мечтая за деня в който Германия ще избие всичките Мюсюлмани на нейна територия
99
12
 
7
 
! Отговори
Нещастник преди 1 година
До Киро Кюмюря
Не е хубаво да се лъже...
Точно руснаците в края на 30-те на миналия век са обучавали СС как се строят лагери на смъртта..
Понятно?
98
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време имаше кой да избива евреите, сега евреите (лихварите) избиват нас.
97
6
 
10
 
! Отговори
3456 преди 1 година
Сталин и неговите комунисти избиха хиляди невинни руски граждани и милиони по света!
96
1
 
17
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 1 година
поляци, украинци и литовци са помагали най много на SS за масовите убийства, дори може да се каже, че срадост са го правили и немците са били доволни, че не са си цапали ръцете с кръв, благодарение на многото доброволци от трите нации...
95
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
30?PILIONA E PROPAGANDNA CIFRA I KO SA TE NA FONA NA 100 MILIONA INDIANCI I 50 MIOLOINE NEGRI IZBIVANI I DO DNES
94
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната провокативна платена статия за това как са избивали "милите" ни евреи. А другите малцинства? Или другите не са важни, само евреите?
93
6
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 122
Айде пак ОЩЕ ЕДИН ОПОРНО АНОНИМНО ТОЧКОВ

Ано ТЪПИГьОЗЕ от 1918 до 1953 година според теб са избити 30 000 000 от Комунистите и загубите във ВСВ са 27 000 000
Запитай се какъв АДЖЕБА трябва да е прирастът на населението в СССР за да може 1926 година преброяването 147 000 000 до 1956 - 209 000 000 човека

Грубо казано загубили са почти 1/3 от населението си с което са започнали а са завършили с 4/3 от населението с което са започнали.
Е няма такъв прираст при условие че има и глад
92
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Йосиф Висарионович Джугашвили /грузински евреин по известен като Сталин/ и компания избиват поне 30 000 000 съветски граждани, но явно на никой бг журналист не му дреме за това.