Сърбите питат: Как за Каталуния не може, а за Косово – може!

Сърбия готви писмо до ЕК може или не може да се прави сравнение
3 окт 2017 11:52, Елка Василева
255
Сърбите питат: Как за Каталуния не може, а за Косово – може!
Александър Вучич. Снимка: архив, Reuters

След референдума за независимост на Каталуния и позицията на Европейската комисия, че референдумът е незаконен, вероятно вече е ясно колко трудно е да се запазва независимостта на Сърбия, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Въпросът от всеки гражданин на Сърбия към ЕС днес е – как така в случая с Каталуния референдумът за независимост не важи, а в случая с Косово отцепление е възможно,  и то без референдум, каза Вучич в отговор на журналистически въпрос.

Той заяви на пресконференция, че Сърбия подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Кралство Испания, както и Испания е подкрепяла и подкрепя териториалната цялост на Сърбия. /Испания не е признала Косово за независима държава- бел.ред./.

Още по темата

"Как обявихте за законно отцеплението на Косово, дори и без референдум и как 22 страни от ЕС легализираха това отцепление, нарушавайки европейското право и темелите на европейското право, върху което се основава европейската политика и политиката на ЕС", постави въпрос Вучич на пресконференцията с гръцкия президент Прокопис Павлопулос.

"И какво, сега като отида в Брюксел, кой въпрос да поставя? Защо ние, сърбите сме най-зле третирани?", каза още сръбският президент.

"Как Каталуния не може, а Косово може, на това за сърбите никога няма да има отговор", заяви Вучич.

Световните центрове на властта си играеха, когато си мислеха, че могат да прекрояват границите на Балканите, тъй като регионът не е част от ЕС, а сега, когато "мечката дойде пред тяхната врата", е, сега ситуацията е много сериозна, каза Вучич.

Това е най-добрият пример за двойните аршини и лицемерието на световната политика, заключи сръбският президент, цитиран от РТС.

Президентът и правителството на Сърбия ще се обърнат към Европейската комисия по повод позицията, че случаите с Каталуния и Косово не могат да се сравняват, с писмо, с което ще се поиска отговор на редица въпроси в тази връзка и преди всичко – дали за ЕС важи едно международно право или съществува някакво друго международно право, което важи за всички останали държави, които не са членки на ЕС. Това заяви междувременно пред журналисти премиерът на Сърбия Ана Бърнабич след проведени консултации при президента Вучич, предаде Танюг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбина продължава да жали по великото сръбско минало ... вместо да помисли за бъдещето.
11
30
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаквах реакцията на Кремъл относно събитията и тя не закъсня. Чрез Вучич говори Путин. Коментарите на каскетите го доказват.
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Ти въобще знаеш ли конкистата за кои земи се отнася?
9
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами може бе другарю Вълков, може. Ако и испанците трепеха каталунци както вие трепехте албанци нямаше да може. Там се крие отговорът на въпроса.
8
10
 
41
 
! Отговори
САЩ са виновни там преди 6 години
Много е просто искаха да ви разсипят държавата. Англосаксонците са престъпници и с тях само със сила трябва да се работи ...... САЩ искаха да направят ислямска дъга на Балканите и затова създадоха Косово и направиха огромна база (според някои център за разпределяне на наркотици от Афганистан).....Затова събирайте оръжие и със сила си отвоювайте Косово...
7
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Косово пита: Как така Черна гора се отцепи от Сърбия без референдум, а за Каталуния - не може ?
6
20
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на сърбите , сега НАТО да изгони косовските албанци в Албания и Косово да се анексира отново където му е мястото тоест да се присъедини към Крим. Щом Каталуния не може да се отцепва от Испания значи и Крим не може да се отцепи от Руската Федерация. много добра новина. Крим е руски разбрахте ли евро-шмиргели
5
27
 
12
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 6 години
Отговорът за сърбите е изключително ***: Защо Косово или други републики на Югославия не искаха независимост при Тито, а поискаха при Милошевич?Отговор:Защото по Титово време всички бяха равнотретирани, независимо дали са сърби, черногорци, албанци, хървати, босненци.Е, вярно имаше комунисти и некомунисти, но не и разделение по народност и вяра. При Милошевич, разделението беше по народност и вяра и се даде Милошевич официално даде приоритет на сърбите пред всички и затова Югославия се срути
4
7
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие сте друга бира не сте Каталунци затова се мери с двоен аршин! Тя цяла еврапа е двоен аршин! За едни са мащеха за други майка и баща! Затова не трябва да се подчинямваме на меки китки на които знамето е с цветовете на дъгата!
3
12
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А вие защо държите български земи,Босилеград,примерно.Няма справедливост в международното положение.
2
10
 
36
 
! Отговори
А така.... преди 6 години
Браво!!!
1
47
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО ПРОСТИТЕ СЪРБРИ!!!КОСОВО БЕШЕ ПОДАРЕНО НА СЪРБИЯ СЛЕД РАЗПАДА НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ!!!ДОКАТО КАТАЛУНИЯ Е БИЛА ЗАВЛАДЯНА ОТ ИСПАНСКИТЕ КОНКУЕСТАДОРИ СЪС МНОГО ЖЕРТВИ!!!ТЪЙ, ЧЕ КОСОВО МОЖЕ!!!И КАТАЛУНИЯ МОЖЕ НО ДА СИ ПЛАТЯТ ФИНАНСОВО!!!