Хроника на кризата: Каталунската независимост в 12 ключови дати

Кои събития от последните 7 г. доведоха до обявяване на независимостта?
28 окт 2017 07:30,
100
Хроника на кризата: Каталунската независимост в 12 ключови дати
Снимка: Reuters

Вчера Каталуния обяви независимост, а Мадрид отмени временно автономията й и уволни правителството й. По този повод агенция ДПА припомня, че разривът между Мадрид и Барселона назряваше в продължение на седем години и го обобщава в 12 ключови дати. Разбира се, кризата и желанието на Каталуния за независимост имат много по-дълбоки причини, но събитията от последните години определено са ключови. Да видим!

28 юни 2010 г. - Испанския Конституционен съд гласува срещу няколко члена от законодателен акт, разширяващ автономията на Каталуния.

Още по темата

11 септември 2012 г. - Първа демонстрация за независимост се провежда в Барселона и в нея участват над 1 милион души.

9 ноември 2014 г. - Първи референдум за независимост. Той се провежда въпреки забраната на Конституционния съд и няма официален характер. От 5,4 милиона гласоподаватели над 2 милиона гласуват и 80 процента одобряват отцепването от Испания.

27 септември 2015 г. - Коалиция, която иска независимост, наречена Заедно за "Да" (Junts pel Si), печели регионалните избори и съставя правителство с подкрепата на антикапиталистическата и отцепническа партия Кандидатура за народно единство (Candidatura d'Unitat Popula).

6 септември 2017 г. - Каталунският парламент решава да насрочи референдум за независимост. Вотът в парламента е бойкотиран от опозицията. Конституционният съд още на следващия ден го обявява за невалиден.

20 септември 2017 г. - Испанската полиция конфискува близо 10 милиона бюлетини за референдума и арестува 14 каталунски политици и представители в опит да провали плановете за гласуването. Следват улични протести.

1 октомври 2017 г. - Референдумът се провежда въпреки че полицията атакува избирателни секции. Ранени са стотици хора в сблъсъците с полицията. Петима души са приети в болница. Резултатите от вота са, че 90 процента от гласувалите искат независимост. Избирателната активност е 43 процента, според каталунските власти. Но референдумът протича без подходящо наблюдение и има съмнения за нередности при гласуването.

3 октомври 2017 г. - Обща стачка в подкрепа на независимостта на Каталуния. Областта е парализирана, а на демонстрация в Барселона излизат 700 000 души. Пет дни по-късно в Барселона 350 000 участват в демонстрация срещу независимостта.

10 октомври 2017 г. - Каталунският премиер Карлес Пучдемон казва, че областта има правото да обяви независимост, но отлага обявяването й, за да проведе преговори с Мадрид.

16 октомври 2017 г.
- Пучдемон отхвърля първи ултиматум от страна на правителството в Мадрид да се откаже от плановете за отделяне на областта.

19 октомври 2017 г. - Пучдемон не се подчинява на втори ултиматум на правителството, заплашващо с задействане на член 155 от испанската конституция за временно преустановяване на автономията на Каталуния.

27 октомври 2017 г. - Каталунският парламент одобри резолюция за започване на процеса за независимост. Сенатът на испанския парламент пък одобри прилагането на член 155 от конституцията и пряко управление над Каталуния. След което испанският премиер Мариано Рахой обяви, че уволнява каталунското правителство, разпуска каталунския парламент и насрочва нови регионални избори.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Там има мног хора които не искат отделяне от Испания, тях някой зачита ли им мнението? 58% изобщо не отидоха да гласуват, да не говорим що за избор беше това всеки можеше да ходи да гласува където иска и колкото пъти иска. Някаква банда узурпира власта в каталония
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи в Европа само референдума за Косово е легитимен. ЗАЩО? Пък то нямше и референдум, а кражба на сръбска територия.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
45 С какво ще я направи тази морска блокада
33
3
 
2
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
43 Пределно ясно ми е че не е хунта защото Еврпейският парламент е избран от европейцитеЕвропейската комисия е избрана от Европейският парламент а Европейският съвет е съставен от избраните от европейците ръководители на държавите.
32
0
 
3
 
! Отговори
До 44 преди 6 години
А Путин прави морска блокада, за да гарантира свободата на Каталуния. По пример на щатите.
31
5
 
4
 
! Отговори
КАПУТАЛУНЕЦ преди 6 години
ВОЙСКАТА Е ГОТОВА ЗА БИТКА :DНА ПЪРВА ЛИНИЯ ДЕЦА ДО 14 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ :DНА ВТОРА ЛИНИЯ БРЕМЕННИ ЖЕНИ :DНА ТРЕТА ЛИНИЯ БАБИЧКИ :D-------------ГОТОВИ ЗА БИТКА :D НАПРЕДДДДДДДД :DDD
30
0
 
4
 
! Отговори
Циник до 42 преди 6 години
Хунта е - виж в тълковния речник - ако не ти е ясно.
29
3
 
10
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Пак ще повторя - прави впечатление, че за нелегитимни се обявяват референдуми, които не устройват брюкселската хунта!Не ме интересува Испания и КаталунияНаблюдавам докъде ще стигнат брюкселските клакьори в "израждането на демокрацията"
28
9
 
4
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
37 Първо няма Референдум защото такъв не позволява конституцията Второ гласуха едва 42% от имащите право на глас
27
4
 
3
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
7 септември 2015 г. - Коалиция, която иска независимост, наречена Заедно за "Да" (Junts pel Si), печели регионалните избори и съставя правителство с подкрепата на антикапиталистическата и отцепническа партия Кандидатура за народно единство (Candidatura d'Unitat Popula).ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА ИМА НОВИ ИЗБОРИ НА 21 ДЕКЕМВРИ , днес Испания е друга , не е онази Испания в разгара на кризата
26
0
 
9
 
! Отговори
Циник до 31 преди 6 години
Нормално! С колко процента британците "решиха" за брексита? 51? Защо по-голямата разлика в гласовете в Каталуния - да е нелегитимна?И това е всъщност - основен принцип на демокрацията - мнозинството печели!Даже и с 1% !
25
1
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Много изненадваща тема!Сега от къде ще търсим лаладжии да ни обясняват по телевизора. Арабистите нервно пушат отстрани!
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека и в сърцето на Европа има граждански войни и тероризъм.Стига са разпарчетосвали само Югославия и СССР. Време и на запад да ги заболи.Свършиха им хубавите дни.
23
5
 
5
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
28 Защо , именно народното допитване показва че Каталуния е силно разделена по въпроса а когато даден политически въпрос няма еднозначно решение не е хубаво да се преминава към крайни мерки . Испанското правителство предлага разумно решение . Избори на 21 декември само след два месеца . Иначе това днешно мнозинство в Каталунския парламент съставено от левичари и комунисти бе избрано в разгара на КРИЗАТА В ИСПАНИЯ , днес Испания е по различна .
22
1
 
9
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Не съм се занимавал с материята за Каталуния - не и в исторически план.Не ме и касае особено честно казано - дали ще се отделят или не.Обаче през цялата медийна истерия - впечатление ми прави друго - Народното запитване - поне за мен е единствения базов демократичен инструмент , с който могат и трябва да си служат НАРОДИТЕ ПРИ ВЗИМАНЕ НА РЕШЕНИЯ! Лицемерието на либерастка Европа - се набива в очи! Демокрацията я ДЕВАЛВИРАХА -Меркел, Юнкер и цялата алкохолизирана, педофилска , лобистка с ***
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отиват си към гражданска война. Интересно дали ще пратят войска и танкове. По друг начин не могат да ги спрат вече.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКато имаш пари винаги може да пътуваш където искаш - нека има граници и проверки.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вадете си пак маеждународни паспорти, ако нямате! Ще ви трябват и до Румъния скоро! Ха, ха!
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Каталония НЕ й трябва ЕС. Ама изобщо даже.Имат си промишленост, пристанища, могат да търгуват с цял свят.
17
0
 
7
 
! Отговори
До Гурбетчията преди 6 години
Аз лично съм за птворени граници и единна и силна Европа. Въпросът е друг Каталунците са страдали и страдат още под диктата на Мадрид. Въпросът не е идентичен с Крим, да не говорим за България. Ако искат нека се отделят, НО... аут от ЕС! Нека като самостоятелна държава да се опитват да се присъединяват.