Военната победа на Путин в Сирия не гарантира мира

"Гардиън": Русия ще иска да циментира диктатурата на Асад!
29 ное 2017 10:15,
89
Военната победа на Путин в Сирия не гарантира мира
Снимка: Reuters

Ще има ли мир в Сирия след очерталия се край на интензивните военни действия? Този въпрос си задават два от най-авторитетните британски вестника в навечерието на новия кръг от женевските мирни преговори. И отговорът им е пълен със скептицизъм.

"Гардиън" още в заглавието отбелязва, че в Женева Русия ще иска да циментира военните си успехи в полза на диктатурата на Асад, като ги легитимира чрез ООН, под чиято егида се провеждат преговорите. Според вестника руският президент Владимир Путин поставя Запада на изпитание.

Разбира се, отбелязва "Гардиън" в редакционната си статия, връщането на ООН в търсенето на мира може да бъде приветствано, но изгледите за пробив остават твърде мъгляви.

След претърпените военни загуби сирийските опозиционни групи реорганизираха преговорния си екип, притиснати от факта, че сега са в отслабена позиция. Само оптимизмът на посредника на ООН Стафан де Мистура едва ли ще бъде достатъчен да бъде разплетен възелът на многопластовата война в Сирия, да бъде сложен край на страданията на сирийския народ, да бъде изправена на крака една разпокъсана страна и да започне търсенето на справедливост за милионите жертви, пише "Гардиън".

И си задава въпроса: Какво се е променило? След като години наред Москва или се мъчеше по всякакъв начин да пречи на ролята на ООН в търсенето на мира, сега Путин изглежда търси подкрепата на ООН, за да циментира военните си успехи. Русия има циничен интерес да иска от ООН да легитимира нейните планове.

Продължителната война е изтощила ресурсите й. Възстановяването на Сирия ще изисква значителни финансови ресурси, които Русия не може да осигури. Отношенията между Русия, Турция и Иран не са толкова добре уредени, както лидерите им се опитват да покажат. Кюрдският въпрос си остава все така зареден с конфликтен потенциал.

На този фон западните страни смятат, че все още могат да запазят някои контролни лостове върху изхода. Но това е твърде сложна и трудна задача. Никой не трябва да си прави илюзиите, че обещанията, например за "свободни избори", представени като част от един съставен от Русия план, са нещо повече от външна "опаковка", отбелязва всекидневникът.

Шестгодишната война превърна Сирия в пустош от руини. Затова да се говори за "победа", както твърди Асад, е подигравка с всякакво чувство за почтеност. В тази война не може да има победители. Не и след половин милион убити и милиони други прокудени от домовете им.

Траен мир може да има само когато всички сирийци получат шанса свободно да изберат кой и как ще управлява тяхната страна. Именно това, а не снимки на усмивки от срещи на върха, трябва да бъдат критериите, по които да се измерва успехът на дипломацията, заключава "Гардиън".

Почти същата позиция, още в заглавие, четем и във "Файненшъл таймс".
Путин спечели войната в Сирия, но може ли той да запази мира, пита авторката Рула Халаф. На срещата в Сочи той се опита показно да спусне завесата на сирийската си авантюра. След като донесе победата на Асад, сега той търси един порядъчен изход от ситуацията.

В момента Путин може да твърди, че е постигнал целите си. Той помогна за разгрома на "Ислямска държава", отблъсна напъните на бунтовниците, които заплашваха властта на Асад, и осигури на Русия стабилно военно присъствие в Средиземноморието. Той успя също така да се върне на картата на Близкия изток: влиятелни представители от целия регион казват, че дори местните владетели, които не приемат неговата сирийска политика, сега желаят да го изслушват.

Големият въпрос обаче е дали той може да се измъкне от Сирия, без да бъде въвлечен отново в това тресавище. Ако намерението му е било, както твърдят някои от неговите привърженици там, да покаже на западните си съперници, че интервенциите трябва да възстановяват реда, вместо да носят хаос, той трябва да гарантира, че наистина е донесъл ред.

Означава ли това, че Путин е донесъл мир за Сирия? Не непременно, отбелязва авторката. Въпреки разгрома на ИД и подновяването на мирните преговори под егидата на ООН до политическо споразумение има още много дълъг път. Бунтовническите групировки вече не са така настоятелни относно отстраняването на Асад (а и как могат да искат това, след като загубиха?).

Но едно помирение, наложено от режима, превърнал страната в руини и потопил обществото в кръв и глад, не може да бъде истински мир. По-вероятен изход е една добре прикрита руска стратегия - замразяването на сирийския конфликт, пише "Файненшъл таймс".

Въпреки че трите сили, представящи се за гаранти на мирния процес (Русия, Турция и Иран), декларират, че желаят запазването на териториалната й цялост, на терен се очертава "меко" разделение чрез т.нар. "зони за деескалация" с поделен контрол между шиитските милиции и силите на режима, турската армия, кюрдските милиции и бунтовническите групировки, отбелязва "Файненшъл таймс".

Твърде дълго дипломатите избягваха да споменават за това, защото дори самите сирийци не искаха да си го помислят. Но ако Сирия не може да бъде отново "скърпена" от тези парчета, целостта на Ирак и Ливан - страни с подобни сложни етнически и религиозни съставки, може също да се окажат застрашени, добавя тя.

Така реалността на "мекото" разделение фактически разчупва табуто, колкото и Стафан де Мистура да снове между столиците с една многоцветна карта на Сирия в джоба си, която илюстрира очертаващото се разделение. Де Мистура я размахва като предупреждение, че без политическо уреждане "мекото" разделение може да се превърне в постоянно разчленяване на сирийската държава. А това крие потенциала за нови конфликти: между сирийския режим с неговите съюзници и кюрдските милиции, между турските войски и кюрдите.

Нито един изход в тази ситуация не дава право на Путин да твърди, че сирийската държава е надделяла (във войната). В краткосрочен план това може да му позволи да се деангажира (от конфликта) и да се изтегли, оставяйки несигурното бъдеще на Сирия в ръцете на ООН. Но когато по-късно той отново се опита да поучава Запада, може да констатира, че държавата, за чието спасение той предприе тази война, вече не съществува, заключава "Файненшъл таймс".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 75 Иронията ви е напълно неуместна за да не използвам по силна дума.Но пък може и наистина да не сте разбрали кого победи Русия(тук сте прав че не е Путин принципно а много повече хора) в Сирия.
69
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо съм пропуснал, кога Путин е побеждавал в Сирия, кой е победил?Аман от фалшиви новини
68
0
 
4
 
! Отговори
да,да преди 6 години
Още като прочетох, че 2 английски "авторитета" си задавали въпроси и спрях да чета. Нищо ново старата песен на нов глас. Арее.
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не би със статията да се опитват да ни внушат, че беше по-добре без военната победа на Путин, т. е. да продължи да си управлява Ислямска държава?
66
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 6 години
Ердоган,МакКейн,Обам,крал Салам,Давид Камерон са Сирийската Опозиция,а Башар Асад е агресор и окупатор.
65
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 6 години
Сирийската Национална Банка ли плаща за оръжията на военния завод в Сопот?
64
0
 
7
 
! Отговори
бг преди 6 години
Башар Асад ли финансира сунитските джихадисти от Ал Кайда?
63
0
 
7
 
! Отговори
А преди 6 години
Ако може, някой от мразещите Асад да покаже на аудиторията едно - две имена на демократични опозиционери, които имат влияние в Сирия.Същите , напр. Калекото, да коментират вътрешната емиграция в юсирия беше към териториите, подвласти на Асад, а не обратно - хората да бягат от Асад и да се втичат като пълноводна река в опозиционните такива?72% за Асад на изборите за президент от 13 млн сирийци как им се струват? Благодаря предварително.
62
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 65До 1986 година маститите академици и разни многозвездни генерали определяха тактиката и стратегията в Афганистан - Пълен ПРОВАЛ - ТЕРОР и много жертвиСлед 86 започват да се случват 3 неща - СПЕЦНАЗ, Тежко и високоточно оръжие и Тактиката Рамо до РамоКакво е това След нападение или при планово прочистване долината се блокира и след това първи ред инженери миночисачи втори ред пехота рамо до рамо Да си маскиран като снайпер ще те настъпят да си маскирал вход на пещера ще я открият
61
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 64Талибаните Ано Умни са по-радикални от колкото главорезите на ИД. Разбира ли го това нещо? Те са Абсолютните радикали ислямисти. Дори малко или много светските мюсюлмани са страхуват до смърт от тях. И ти с цялата си идейност ми говориш че Русия подкрепя Талибаните? Ами да си изтеглят контингента граничари от Таджикистан ще им хвърлят да оглозгат още и тази страна да има да се занимават 10-15 години ...Леле не мислех че има хора с толкова изкривено мислене ...
60
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 61Сателитите на ОРБИТА ли се намират ТОЧНО В ТОЗИ МОМЕНТ - ДАНА НЕОБХОДИМАТА ОРБИТА - НЕЩЕ ПАДНАТ ЛИ НА ЗЕМЯТА АКО НЕ ВКЛЮЧАТ МОДУЛА ФРЕГАТ - ДАЗА МОМЕНТА МИСИЯТА Е ПРОВАЛЕНАДА ОБОБЩИМ САТЕЛИТИТЕ СА ИЗВЕДЕНИ НА МЕЖДИННА ОРБИТА , НО МИСИЯТА Е ПРОВАЛЕНА ЗА СЕГА(Модула Фрегат работи до 2-4 денонощия) - ВСЕ ПАК ТРЯБВА ДА СМЕ ПУНКТУАЛНИ
59
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И СССР навремето многократно обяви че печели войната в Авганистан.
58
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 36Ано Умни според теб Русия подкрепя Талибаните в Афганистан така ли? ...Да умнобоби и това не е тайна за никого. Кремъл негласно подкрепя талибаните там срещу проамериканското правителство. Докато воюваше срещу тях сега нещата се обърнаха на 180.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Симеон ДимитровЯсно, че си руска звездичка*******************************
56
2
 
1
 
! Отговори
Симеон Димитров преди 6 години
До Анонимен Виж сега ако беше мъж да ти се извини , обаче ти си ***, така че ще минеш само с едно плясване по ***.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Боби==========Ракетата Съюз 2.1Б преди 2 дни изведе на орбита 19 спътника като това е втория пуск от Космодрума Восточний.....Това пишеш в пост 34. А ракетата НЕ Е ИЗВЕЛА сателитите в орбита. Защо продължаваш да лъжеш и да твърдиш, че си прав? Или лъжата ти е втора природа?
54
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 59Дефинирай РАКЕТАСъюз 2.1Б ракетата е директен наследник на Р-7 ракетата на Корольов.Р-7 - 2 степени извежда Спутник-1Р-7 - 2 степени извежда Восход на Гагарин, Восход има 3 степен ускорител и 4 степен за намаляване на скоростта и влизане в атмосфератаСъюз ракета - 2 степени + КК Прогрес който в последствие отива до МКССъюз ракета - 2 степени + Космически блок ****(Фрегат, Бриз, Волга, КВТВ...) + сателит/сателитиТака че технически съм прав, Жалко за микро сателитите
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиЛъжец си Боби, пишеш, че ракетата е извела 19 спътника и не се срамуваш от лъжите си.
52
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 55Помните ли мисията до Марс/Фобос(мисля че така се казваше но може и да греша)? Пратиха спътника по живо по здраво към Марс. Третата степен отработи и се отдели. На следващия ден следва отваряне на параболичната антена. ИОКНе можеха да предават данни в големи обеми. Остана им само антената за телеметрия и команди. Спътника стигна целта си и учените получиха 0.5% от информацията толкова успя да прередете апарата по втората антена - Частично успешна мисия
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата,заради чието спасение Путин предприе тази война със сигурност няма да съществува,ако Америка се намеси.Справка-Либия.Тук имаме съвършено друг сценарий.Нека изчакаме и ще видим.Авторът сигурно не е гледал в оригинал изказвания на Путин .За това е дезиорентиран,че Путин поучава някого в международните си изяви.И стига тези сълзи и сополи за нещастния сирийски народ,който изнемогва под управлението на тиранина Асад.Видяхме какво стана,когато пак със съгласието на ООН Америка смъкна Кадафи