Реформи в Рияд ли? Саудитка се бори за права – чака я бесило!

Исрра Ал-Гхомгхам е арестувана заедно със съпруга си през 2015 г.
Обновена: 24 авг 2018 09:16 | 23 авг 2018 22:00, Джесика Вълчева
121
Реформи в Рияд ли? Саудитка се бори за права – чака я бесило!
Снимка: Twitter

Темата за жените в арабския свят е нещо, което винаги разпалва дискусия сред западните общества.

"Варварският" начин на живот и липсата на каквито и да било права, превръщат жените в ислямските държави в жертви на собствената си култура и общество. Тук, обаче, вече не говорим само за права на жените. Говорим за права на хората. А Саудитска Арабия е на път да погази всяко от тях.

Страната иска да екзекутира петима души, борещи се за човешките права. Сред тях е и активистка, която може би ще се превърне в първата жена, осъдена на смърт заради участието си в подобни кампании, целящи да премахнат дискриминацията.

Исрра Ал-Гхомгхам е арестувана заедно със своя съпруг през 2015 г. и ще се изправи пред специализиран съд за тероризъм през октомври, въпреки че повдигнатите и обвинения са свързани с мирен активизъм, както твърдят от правозащитни организации.

Според тях смъртна присъда за жена, която дори не е обвинена в насилствено поведение е "чудовищна".  Исра, съпругът и и още трима задържани се изправят пред съда за извършване на престъпления, които дори не са разпознати от закона. Това са участие в протести, скандиране на лозунги, които са против режима и могат да разпалят общественото мнение, както и заснемането и публикуването на протестите в социалните мрежи.

Още по темата

С две думи – пълна цензура

Исра и съпругът й са шиити, които често са обект на дискриминация от страна на преобладаващото сунитско общество в Саудитска Арабия. Шиитската общност изпитва трудности при намирането на работа, получаване на достъп до образование, а освен това среща проблеми и при практикуването на религиозните си свободи. Затова Исра се включва в кампании за права на шиитите, които започват през 2011 г. по време на Арабската пролет.

Жената ще се изправи пред съда на 28 октомври, а изходът от процеса може да хвърли огромна сянка върху усилията на коронования принц Мохамед бин Салман да изглежда като модерен реформатор.

Салман е най-младият държавен глава, застанал на чело на Саудитска Арабия, който с качването си на престола направи сериозна заявка, а именно да реформира из основи обществото, в което властват силен консерватизъм и стриктно тълкуване на исляма. 

Самият Салман дори оттегли някои доста сериозни органичения спрямо жените, в това число и забраната за шофиране, което предизвика вълна от одобрение по цял свят. Принцът позволи на киносалоните да отворят отново врати за пръв път от десетилетия, а освен това вкара в затвора и някои от доста влиятелните си роднини, по време на антикорупционна акция. Освен това Салман прави и поредица от икономически промени.

Въпреки тези трансформации в страната, политическият контрол се затяга все повече и става ясно, че Мохамед Салман не просто иска страната да остане монархия, а да остане монархия, която се върти изцяло около неговата личност.

Парадоксът идва именно тук

Властите арестуват десетки активисти, които се борят за същите промени, които Салман внася. Някои от тях са прекарали вече почти 100 дни в затвора без адвокат и непрестанно са наричани от местните медии "предатели".

Опитът да се сложи намордник на кучето, което лае, не спира само на местно ниво. Саудитска Арабия скъса внезапно всякаква връзка с Канада, след като министърът на външните работи призова за освобождаване на двама от задържаните активисти. Разрази се дипломатически скандал. Посланикът на Канада в Саудитска Арабия беше експулсиран, а нова търговска сделка – спряна.

Други страни, сред които Германия и Швеция също са под натиск от страна на Саудитска Арабия заради опита си да порицаят задържането на активистите.

Жени в страната са били екзекутирани и преди. Саудитска Арабия е една от страните, които имат най-много изпълнени смъртни присъди в света – заподозрени, обвинени в тероризъм, убийства, изнасилвания, въоръжени грабежи, наркотрафик.

Въпреки дебатирания въпрос за смъртната присъда в световен мащаб, този тип наказание би бил оправдан, ако наистина е извършено престъпление.

Такова, обаче, тук няма

Исра може би ще се превърне в първата жена, екзекутирана заради активната си обществена роля. Останалите участници в кампанията се опасяват, че това действие може да се превърне в опасен прецедент. Исра ще се изправи пред специализиран съд, създаден през 2008 г., който разглежда дела, свързани с тероризъм.

Кралството и преди е екзекутирало шиитски активисти в същия този съд, който Амнести интернешънъл нарече "противен и нечестен".

От средата на месец май най-малко 13 души са задържани в страната заради протести в името на правата на жените. Активистите са обвинени в застрашаване на националната сигурност. Не е ясна съдбата им!


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 5 месеца
и бьлгария трьгнала да открива псолство да праща посланик да вьрти тьрговия
срам и позор в 21 век да подьржаме такива режими за какво им е орьжие за
350 милиарда пьрвата сделка на трьмп като президент ами и танц сьс саби играха
да купуват култура образование равен достьп на жените религията в джамиите
а не вьв властта свобода за политическите затворници
67
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Такива са приятелчетата на Пyтkин - защитника на православието
66
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Такива са приятелчетата на *** - защитника на православието
65
2
 
23
 
! Отговори
Веско преди 5 месеца
Не знам защо ми идва първо една аналогия. За "основателни съмнения" за натравяне на шпионин в Англия, половината свят налага санкции и заклеймява една държава! В друга за мирен протест се държат в затвора хора и очакват смъртни присъди, но това са културни особености и такъв им е закона!?
64
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А правителствоти ни иска да открива посолство в Риад !!!!!!!
63
3
 
14
 
! Отговори
УХА преди 5 месеца
НАШИО НЕМА ЛИ ДА ИЗИГРАЕ ЕДИН ТАНЦ СЪС САБИ------ХАХАХАХАХАХХА
62
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Решаването на проблемите на арабските жени е в собственитеим ръце и никой друг не може да им помогне.Белите жени сами са се борили за правата си.Единственото което може да направи останалия свят е да изолира арабите в собствения им свят и да прекъсне всякакви отношения с тях.
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
отвратително!!!
60
2
 
10
 
! Отговори
Гост преди 5 месеца
В 21ви век който вярва в религиозни фантасмагории е доволно глупава овца.
59
0
 
15
 
! Отговори
Роки преди 5 месеца
Целият свят където има мюсюлманска *** е тотално провален! Тази религия ги връща в първи клас, ама на тях им е хубаво? Кажете ми една мюсюлманска държва, в която хората да живеят добре? На саудитите като им свърши петролът след 30-50 год , после какво ? Пясък ли ще ядат? Тази религия трябва да се забрани!
58
0
 
34
 
! Отговори
ddddd преди 5 месеца
Мюсюлманите от арабския свят са тотални диваци. Жените там са предмети, а не хора. Насила им слагат тези качулки. Робство цял живот. В техните представи в ада има само жени и "неверници". Адски примитивизъм цари там. В крайна сметка са 6 века назад с мисленето си.
57
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Интересно защо налагат простотията си по света. Защо Европа ги търпи тези п0р0ве и им дава достъп? Да си живеят в алах0гъзния шитхол и да не ни занимават със скункщината им.
56
1
 
28
 
! Отговори
Теофан преди 5 месеца
Шиити и сунити е нещо като католици и православни, само че примитивна версия, в която се избиват едни други. :-)
Май успях да го обясня
55
24
 
6
 
! Отговори
Фалус преди 5 месеца
Имат си закони, като не ги спазват бесило.
Много правилно, ние тука да не сме по-добре ?
54
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма никаква разлика между тоталитарните режими в Северна Корея и Саудитска Арабия.Едните са бедни, а другите са богати и си плащат да не ги закачат.Тръмп сключи договори за доставки на оръжие за 240 млрд. през следващите 10 год. Франция, Англия, Русия също смучат.Смее ли някой да от тях да говори за права на човека в С. Арабия при риска да им анулират многомилиардни сделки. Ах демократи,демократи фалшиви.
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Бойка Симитлийка

Бил си само на сън. Танца със саби не се играе от жени а от мъже.
52
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Религията трябва да бъде забрананеа със закон без значение коя е. Няма по първобитно нещо от нея. Който иска да си вярва в литературни герои от стари книги да си го прави вкъщи и тиху без да занимава околните.
51
2
 
6
 
! Отговори
До Факт! преди 5 месеца
Ти бяла жена ли си? Или си латентен гей мечтаещ за добре образован бял мъж? Или пък мечтаеш ти да беше добре образован бял мъж, че някоя бяла жена да те хареса поне веднъж в живота ти? Заключението ми е, че си тъмничък и уж образован балканец, който гледа твърде много порно с бели жени правещи го с цветнокожи, а в леглото си има някакво местно страшилище.
50
1
 
21
 
! Отговори
Бобчо преди 5 месеца
Безкрайно прости камилари, еднокнижници. Като се мъчите да научите всичко за света само от една книга тъй ще е.
49
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гледайте холивудсия филм "Да разлаем кучетата"!
Ще ви стане ясно, как подобни статии, изсмукани от пръстите, със снимка, взета от някой архив се използват в хибридната война,
за да манипулират общественото мнение в определена посока!