Реформи в Рияд ли? Саудитка се бори за права – чака я бесило!

Исрра Ал-Гхомгхам е арестувана заедно със съпруга си през 2015 г.
Обновена: 24 авг 2018 09:16 | 23 авг 2018 22:00, Джесика Вълчева
121
Реформи в Рияд ли? Саудитка се бори за права – чака я бесило!
Снимка: Twitter

Темата за жените в арабския свят е нещо, което винаги разпалва дискусия сред западните общества.

"Варварският" начин на живот и липсата на каквито и да било права, превръщат жените в ислямските държави в жертви на собствената си култура и общество. Тук, обаче, вече не говорим само за права на жените. Говорим за права на хората. А Саудитска Арабия е на път да погази всяко от тях.

Страната иска да екзекутира петима души, борещи се за човешките права. Сред тях е и активистка, която може би ще се превърне в първата жена, осъдена на смърт заради участието си в подобни кампании, целящи да премахнат дискриминацията.

Исрра Ал-Гхомгхам е арестувана заедно със своя съпруг през 2015 г. и ще се изправи пред специализиран съд за тероризъм през октомври, въпреки че повдигнатите и обвинения са свързани с мирен активизъм, както твърдят от правозащитни организации.

Според тях смъртна присъда за жена, която дори не е обвинена в насилствено поведение е "чудовищна".  Исра, съпругът и и още трима задържани се изправят пред съда за извършване на престъпления, които дори не са разпознати от закона. Това са участие в протести, скандиране на лозунги, които са против режима и могат да разпалят общественото мнение, както и заснемането и публикуването на протестите в социалните мрежи.

Още по темата

С две думи – пълна цензура

Исра и съпругът й са шиити, които често са обект на дискриминация от страна на преобладаващото сунитско общество в Саудитска Арабия. Шиитската общност изпитва трудности при намирането на работа, получаване на достъп до образование, а освен това среща проблеми и при практикуването на религиозните си свободи. Затова Исра се включва в кампании за права на шиитите, които започват през 2011 г. по време на Арабската пролет.

Жената ще се изправи пред съда на 28 октомври, а изходът от процеса може да хвърли огромна сянка върху усилията на коронования принц Мохамед бин Салман да изглежда като модерен реформатор.

Салман е най-младият държавен глава, застанал на чело на Саудитска Арабия, който с качването си на престола направи сериозна заявка, а именно да реформира из основи обществото, в което властват силен консерватизъм и стриктно тълкуване на исляма. 

Самият Салман дори оттегли някои доста сериозни органичения спрямо жените, в това число и забраната за шофиране, което предизвика вълна от одобрение по цял свят. Принцът позволи на киносалоните да отворят отново врати за пръв път от десетилетия, а освен това вкара в затвора и някои от доста влиятелните си роднини, по време на антикорупционна акция. Освен това Салман прави и поредица от икономически промени.

Въпреки тези трансформации в страната, политическият контрол се затяга все повече и става ясно, че Мохамед Салман не просто иска страната да остане монархия, а да остане монархия, която се върти изцяло около неговата личност.

Парадоксът идва именно тук

Властите арестуват десетки активисти, които се борят за същите промени, които Салман внася. Някои от тях са прекарали вече почти 100 дни в затвора без адвокат и непрестанно са наричани от местните медии "предатели".

Опитът да се сложи намордник на кучето, което лае, не спира само на местно ниво. Саудитска Арабия скъса внезапно всякаква връзка с Канада, след като министърът на външните работи призова за освобождаване на двама от задържаните активисти. Разрази се дипломатически скандал. Посланикът на Канада в Саудитска Арабия беше експулсиран, а нова търговска сделка – спряна.

Други страни, сред които Германия и Швеция също са под натиск от страна на Саудитска Арабия заради опита си да порицаят задържането на активистите.

Жени в страната са били екзекутирани и преди. Саудитска Арабия е една от страните, които имат най-много изпълнени смъртни присъди в света – заподозрени, обвинени в тероризъм, убийства, изнасилвания, въоръжени грабежи, наркотрафик.

Въпреки дебатирания въпрос за смъртната присъда в световен мащаб, този тип наказание би бил оправдан, ако наистина е извършено престъпление.

Такова, обаче, тук няма

Исра може би ще се превърне в първата жена, екзекутирана заради активната си обществена роля. Останалите участници в кампанията се опасяват, че това действие може да се превърне в опасен прецедент. Исра ще се изправи пред специализиран съд, създаден през 2008 г., който разглежда дела, свързани с тероризъм.

Кралството и преди е екзекутирало шиитски активисти в същия този съд, който Амнести интернешънъл нарече "противен и нечестен".

От средата на месец май най-малко 13 души са задържани в страната заради протести в името на правата на жените. Активистите са обвинени в застрашаване на националната сигурност. Не е ясна съдбата им!


121
Още от САЩ
Импийчмънт на Тръмп? Пръските на скандалите достигат краката му
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
V momenta Adolf e politik na okolo 35. Natrupal opit i vlast. Skoro i mejdunarodno vlianie. Poznajte koj e? :)
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Скапани парцали! Не ме интересуват и не искам да ме занимават с тях!
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Adolfo shte doide skoro!
26
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вярно, къде е Адолф и чистите арийци да прочистят малко, че много се замърси напоследък. Не се диша братче.
25
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това е тяхната "религия". Майките им ги бесят там, синовете им ръгат с ножове или газят с камиони мирни хора из Европа.Къде е Адолф, къде са чистите арийци?
24
6
 
8
 
! Отговори
Футуролог преди 4 седмици
Тръмп беше планиран като "Господин за един ден"

Веднага след изборите Тръмп каза че е имало руска намеса

Само дето при Доналд Тръмп дойде и нещо като СВЕТОВЕН МИР

Истината е че абсолютно всички мюсюлмани по-света презират цялото семейство Клинтън и в джамията са се молелели тази сатанинска фамилия Клинтън да свърши като Кадафи

Колкото и да бъдат тикани напред от американските евреи ако демократическата им партия дойде на власт ще последва моментална вълна от неуправляем тероризъм и кървища
23
1
 
15
 
! Отговори
Нико преди 4 седмици
Там няма ли да им докарат ПРОЛЕТ или за там не важи ? Запад запад лицемерие лъжи и бандитски грабежи.
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В СА властват изтрещели суните съюзници на САЩ а пък в Иран изтрещели шиите съюзници на РУСИЯ!..и Турция засега.Гнусна работа, гнусни политици,всеки си гледа интереса а невинни хора гинат заради това.
21
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хамерика що не им занесе малко демокрацийка?
20
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма нищо нали ФАЩ са им съюзници а Германия и Англия са им основни доставчици на оръжие. Там истамбулската конвенция не са я и чували а я България вече си имаме НПО джендър алтернативи което защитава........ интересите на финансиращите ги страни
19
7
 
8
 
! Отговори
Осман преди 4 седмици
Али има много умни слова.

"Ще дойде ден. Учените ще са лъжци. Войниците ще са страхливци.Добрите ще са глупаци".

Това го е казал Али преди векове.

Днес един сунит ще даде дъщеря си по скоро на християнин отколкото на алевит. В България също има алевитско малцинство в Лудогорието. Въпреки че говорят на турски нямат взимане даване с останалите турци - сунити. Същото е в Анадола. Алевитите (турските) са по модерни. Специално в България. В Анадола алевитите са "леви". Социалисти.
18
0
 
35
 
! Отговори
Цивилизованият свят преди 4 седмици
Какво чака? Хайде сега Макрон ,Мей и Дон да вдигат самолетите и да помогнат на борците за човешки права! Да избомбят този сатрап и да го дадат на демократична опозиция да му разкъса заддния отвор, преди да го застреля като либийския му колега, за радост на всички либералдемократи по света!
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Саидиотска арабия, какво да ги правиш.
16
5
 
21
 
! Отговори
Осман преди 4 седмици
И за сунити и за шиити Исус (Иса) е пророк. Но за едните Мохамед е най великия. За другите пък Али. И при двете вероизповедания Иса (Исус) е по низсш от онези двамата. Също така и при двете религии Исус не е заченат от Бога. Не е Божи Син. Мериям (Мария) е заченала от Йосиф (Юсуф) а не от Бог (Аллах). Семитски истории..
15
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
То май по добре е да си строг към жените тогава никой не те закача дай им права като в белия сват и ще те смачкат от санкции, ако не приемеш само 1 точка в дневния ред.
14
3
 
18
 
! Отговори
шматка преди 4 седмици
И за това ли се мразят толкова.Кой на кого е батко.
Вярно сбъркана религия
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Медиите ни замазват очите какви прогресивни реформи имало в СА жените могат да шофират с настойника си и могат да ходят на кино пак с него и да гледат одобрени филми от кралското семейство.
12
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Страна на прогреса ли беше, че забравих.
11
2
 
11
 
! Отговори
Осман преди 4 седмици
За шиитите Али е по голЕм от Мохамед. Иначе и Мохамед е пророк за тях. За сунитите пък Мохамед е по голЕм а Али му е подчинен. За сунитите Али също е пророк.
10
0
 
46
 
! Отговори
Мдааа преди 4 седмици
СА не е на път, а ги гази всеки ден. Интересно защо няма нищо за бомбенето от СА на Йемен? Миналата седмица удариха училищен автобус, загинаха десетки деца, но тук нищо!? За лошият Асад ни проглушихте ушите, а за убийствата на СА подкрепена от САЩ и англетата нищо!?