Пресушаването на Босфора: €23 за бутилка и изчезващите кръчми в Истанбул

Ракията в Турция все повече се превръща в скъпо удоволствие
Обновена: 10 фев 2019 12:23 | 10 фев 2019 11:55, Боряна Павлова
68
Пресушаването на Босфора: €23 за бутилка и изчезващите кръчми в Истанбул

"Пресушават Босфора" - под това метафорично заглавие германският седмичник "Ди Цайт" публикува редовната седмична колонка на известния турски журналист Джан Дюндар.

"Повечето гости на Истанбул поне веднъж сядат на чашка "ракъ" в някоя от таверните край Босфора или в Бейоглу. Напоследък обаче кръчмите постепенно изчезват. А анасоновата ракия се превръща в скъпо удоволствие", пише в началото на статията си Джан Дюндар.

23 евро за бутилка ракия

В началото на 2019 година цените на алкохолните напитки отново бяха повишени с 13,5%. Когато Партията на справедливостта и развитието дойде на власт, една бутилка ракия струваше около 1 евро. А днес вече струва цели 23 евро, пише "Дойче веле".

Почти 80% от цената влизат като данък в държавната хазна, пише Дюндар и изчислява, че храната и напитките за една четиричленна компания в ресторант излизат днес почти толкова, колкото се плаща за среден месечен наем в Истанбул. По-нататък в колонката му четем:

„Драстичните увеличения на цената на алкохола нанесоха тежък удар на ракиджийската култура в кръчмите. Порциите станаха по-малки, мезетата - по-оскъдни, клиентелата също се промени. Но работата не опира само до ръста на цените", пише авторът и припомня, че турското правителство от много време насам се бори срещу алкохола: през 2013 година беше ограничена рекламата на алкохолни напитки, а на продажбата беше наложен вечерен час - до 22 часа.

Никакъв алкохол след 22 часа

„В телевизионните сериали алкохолните напитки се показват само замъглено и практически не се споменават. През лятото зрителите нищо не разбраха от един диалог, в който ухажьорът пита своята любима дали иска вино - просто защото думичката „вино" беше цензурирана", пише Дюндар.

Според автора, начело на антиалкохолната кампания е застанал самият президент Ердоган. „Наскоро той нападна дори основателя на републиката Ататюрк, макар и без да споменава името му: „В учебниците по история виждате деца, на които са им натикали бутилки бира в ръцете. Такива неща се случваха в тази страна! Караха ги насила." На снимката, която Ердоган има предвид, Ататюрк пие бира, а детето в скута му - малцова напитка, която тогава се е смятала за много калорична", пише авторът, но не е съвсем прав. На въпросната снимка Ататюрк и детето държат заедно бутилка с малцовата напитка „Малт".

„Толкова много ли пият турците, че се налагат такива мерки?" - пита по-нататък Джан Дюндар. Според него вярно е тъкмо обратното. Едно проучване на ОИСР показва, че за периода 1980-2010 година консумацията на алкохол в страната е спаднала със 17 на сто. И още: турците употребяват усреднено около 2 литра чист алкохол годишно и заедно с азербайджанците са последни по консумация сред държавите с умерена употреба на алкохол. В резултат от поредицата ограничения, забрани и увеличения на цените консумацията спадна още повече. През 2010 година в Турция са се произвеждали 50 милиона литра ракъ, а днес - под 35 милиона литра. Производството на вино и на бира също върви надолу.

„Дребните търговци и кръчмарите търпят големи загуби заради забраната на алкохол след 22 часа. За сметка на това обаче черноборсаджиите потриват доволно ръце. Множат се и новините за домашно производство на ракъ. Както и за хора, починали в резултат от консумацията на некачествен алкохол", пише Дюндар.

Само вкъщи

В края на колонката му четем: „Всичко това е част от гигантската кампания за превръщането на Турция в крайно консервативна страна, която се води вече десет години. На много места в Анадол вече трудно ще откриеш заведение, където сервират алкохол. И стана почти невъзможно да пиеш алкохол на обществени места. Столетната кръчмарска култура в Истанбул вече издъхва. Масите на открито изчезват, таверните в Бейоглу отстъпват пред инвазията на баровете за пушене на наргиле, луксозните бутици и магазинчетата за мобилни телефони. На трона на ракията се възкачва чаят - и в краен случай бирата. Турция навлиза в нова епоха, през която алкохолните напитки ще се произвеждат и консумират само в домашни условия."


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
4
 
! Отговори
Разбиращите! преди 2 месеца
Всички сте прости. Напитката се казва ракъ и се прави от анасон. Нито е анасонова ракия, нито имате право да казвате "ракиджийската", или пък "На трона на ракията". Ракъ няма общо с Ракия. Очевидно авторката изобщо не е запозната. Ракъ има вкус на мастика/узо. Аман от разбирачи.
44
5
 
10
 
! Отговори
Шофьор на ТИР преди 2 месеца
Турската държава умишлено увеличава цените на алкохола и цигарите.В Европа алкохола и цигарите също са скъпи.У нас алкохола и цигарите са евтини и за това на всяка крачка има пияндури и пушачи.
43
0
 
0
 
! Отговори
до 40 преди 2 месеца
Напълно си прав--и тъй , като ние сме умни--явно и Лидерът на Балканите е умен и го ЗАСЛУЖАВАМЕ.
42
1
 
13
 
! Отговори
Мюмюн преди 2 месеца
А като настине кадъната на Реджепа с каква ракия ще я разстривам?
41
15
 
4
 
! Отговори
ЛАЗО преди 2 месеца
В Турция алкохола е само държавен.Произвежда се в две държавни фабрики от А до Я.Частното производство и черноборсаджиите ги грози доживотен затвор.Турската нация
е здрава,работоспособна и плодовита,а аскера е аскер в държавно предприятие наречено казарма.
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На прост народ-прост лидер
39
1
 
8
 
! Отговори
Газьолчика преди 2 месеца
Ше пия Gaz докат светна кат петромаксова лампа, ама на тоя нема му дам 23евра нивгиш!
38
1
 
27
 
! Отговори
Симеонов преди 2 месеца
Това с алкохола може да мине и като религиозна мярка, проблема с хвърчащите нагоре цени обаче се задълбочава ден след ден.Приказката с държавен ръководител Ердоган започна добре,но ще завърши с брутална диктатура и пълен икономически срив на Турция.
Ако турците не съумеят да разкарат Ердоган от властта лошо им се пише.
37
1
 
12
 
! Отговори
PVC преди 2 месеца
Това за намаляването на пропагандата на алкохолизма чрез явни реклами и всичко по Тв не е лоша идея! Както и цената е добре да е висока по ред причини. Нищо хубаво няма в алкохолизма. Проблемът е, че там ограничават всякакви свободи, не само тази да си потрошиш черния дроб...
36
1
 
18
 
! Отговори
ХФ преди 2 месеца
Всичко написано в статията е вярно. Алкохолът в съседна Турция /благодарение на сегашното управление/ се счита едва ли не за "табу". Купувал съм си бира, всичко се увива в хартия и се слага в непрозрачна чанта, чак неудобно му става на човек. И за филмите е вярно, всичко що е алкохол се замъглява. А рекламите с алкохол незнам дали са ограничени, но никога не съм виждал такива откакто се помня. Само в Карфура им видях да се продава по-нормално алкохол, но е поне 3 пъти по-скъпо отколкото у нас.
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
то затова имат криза, няма ги пияните англичани да им сипят паричен поток!
34
2
 
8
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 месеца
Бааахти алкохолиците!
33
16
 
10
 
! Отговори
Ванката преди 2 месеца
До Анонимен 25
"1 литър е за колко ... 3 дена ? ... Ужаст"
....
Ами щом целта ти е да се наливаш нонстоп, стой си тук с първака - за какво изобщо си напускаш кочинката. И по света алкохолът е скъп. Една бира в лондонски пъб е 6-8 паунда, например. В гръцките таверни узото също е по 4-6-8 евра 50мл.
32
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде им излиза сметката една бутилка ракия да е едно евро? Те отиват минимум 10 кила грозде, енергията, работата и т.н. допълнително...

Кой я знае ква ракия е била за 1 евро.. от тая дето се пие само веднъж в живота ;)
31
13
 
26
 
! Отговори
джанго преди 2 месеца
благодаря за информацията,че да не се изъжа да отида до турция някой ден
30
4
 
50
 
! Отговори
Фреди преди 2 месеца
Сухия режим се е доказал че не работи. Ако трябва фанта ще ферментираме на слънце и пак ще се накъркаме Мустак Ефенди .
29
26
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредната пропаганда на злобните и зависливи драскачи на приказки.
28
4
 
47
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 месеца
и в Щатите преди 100 години бяха въвели "Сух режим"..Какво стана?
-Процъфтя нелегалната далавера с "огнената вода"..

..Та не знам..От една страна добре,защото "употребата" /която сама по себе си НЕ е зло../ неусетно се превръща в "злоупотреба",което вече е лошо..

Но как може обществото да реши тоя проблем,това аз не знам..Знам само ФАКТА,че са правени опити,но за съжаление-неуспешни..
27
8
 
56
 
! Отговори
Weiss преди 2 месеца
До Анонимен 18
А ако утре Ердоган реши, че редовното писане на глупости в коментарите на днес.бг се наказва с онождане, как ще се чувстваш? Таза статия не е за алкохола, употребата на който си е личен избор, а за свободата на избора. ама наш мунчо анонимно рупа ли, рупа....
26
2
 
39
 
! Отговори
alex преди 2 месеца
До Наблюдател 12
Щото цената е на заведение като калкулират наема, заплатите, патентите/лицензите вероятно се получава. То и тука 1 литър българска водка 10 лева в магазина, ама в кварталното барче вече е 25-26 лева , а в дискотека 40 лева