Вотът: Турците показаха жълт картон на Ердоган и партията му

В национален план ПСР печели 44,5%, а Народнорепубликанската партия - 30%
1 апр 2019 21:00, Елка Василева
142
Вотът: Турците показаха жълт картон на Ердоган и партията му
Снимка: Reuters

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган спечели поредните, четвърти местни избори, откакто през 2002 г. се изкачи на власт. Според неокончателните резултати Републиканската коалиция на Ердоган и националистическия лидер Девлет Бахчели печели 51,67 процента, а опозиционният Национален алианс на Народнорепубликанската партия на Кемал Кълъчдароглу, "Добра Партия" на Мерал Акшенер и на Партията на щастието на Темел Карамоллаоглу печели 30,07 процента.

В същото време обаче ПСР изгуби контрола над 5 от големите метрополии на Турция - Анкара, Измир, Адана, Анталия и Мерсин, според неокончателните резултати. Опозицията спечели убедителна победа в западните и южните окръзи на страната, предаде БТА.

Сегашните резултати, сравнени с тези от вота на 24 юни м.г., показват спад в рейтинга на управляващата партия. Тази тенденция започна още през 2017 г. и продължи да се засилва, въпреки че Ердоган отстрани кметовете на Истанбул, Анкара и Бурса заради отлив на избиратели. Ако си послужим с езика на футбола, това означава, че турският избирател "показа жълт картон на ПСР", а по думите на опозиционната лидерка Мерал Акшенер "издърпа ухото на властимащите".

Още по темата

Драматичната битка за Истанбул все още продължава с преброяването и на последните гласове. Засега, както изглежда, кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу води в борбата за кметското място в Истанбул с 27 хиляди гласа преднина пред кандидата на ПСР Бинали Йълдъръм, бившия министър-председател, съобщи председателят на Висшата избирателна комисия Сади Гювен след 10-часова драматична надпревара между двамата кандидати.

Ако този резултат се окаже окончателен, това ще бъде най-големият удар за президента. Самият Ердоган неведнъж е подчертавал, че Истанбул е равнозначен на цяла Турция. Възходът на Ердоган към върховете на властта и на неговата ПСР започна именно от Истанбул, когато той спечели кметското място на мегаполиса. И пак този мегаполис може да доведе до "края на ерата Ердоган".

Оправда се прогнозата, че икономическите негативи ще бъдат решаващи за вота. Икономическите фактори се оказаха по-силни от факторите стабилност и оцеляване, на които залагаха Ердоган и Бахчели.

Икономическите несгоди, погрешните икономически политики, обедняването, безработицата, девалвацията на турската лира са главните фактори, чрез които избирателят реши да стопира ПСР, изпращайки ясно послание, че я вини за тези проблеми. Вотът бе знак също така, че избирателят е загрижен за икономическата и финансовата си стабилност повече от политиката.

В помощ на опозицията дойде и стратегията на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която не издигна свои кандидати в западната част на страната и в някои южни райони и така подкрепи кандидатите на Националния алианс, избягвайки разпиляване на гласове.

Тепърва партиите и лидерите ще анализират резултатите от вчерашния вот, доколко те са сполучливи или не. Определено може да се каже, че желанието на близо половината от турските избиратели за промяна предопредели посоката на местния вот. Високата избирателна активност, която според Висшата избирателна комисия надхвърля 83 на сто, също е характерна особеност на вчерашните избори.

И управляващите, и опозицията в Турция твърдят, че техният кандидат печели надпреварата за най-големия град в страната - Истанбул. Висшата избирателна комисия ще обяви официалните резултати след разглеждане на подадените жалби по отношение на невалидните бюлетини. Партията на справедливостта и развитието печели в мнозинството от общините, но губи поне в три от петте най-големи града в страната.

Кандидатът на опозицията в Истанбул Екрем Имамоглу обяви, че печели изборите в мегаполиса с преднина от около 27 000 гласа. Той се позова на получаваните в централата на Народнорепубликанската партия данни от подписани и подпечатани протоколи от нейните представители в избирателните комисии.

Председателят на истанбулската организация на управляващата ПСР същевременно заяви, че Бинали Йълдъръм е спечелил с около 4000 гласа. Байрам Шеноджак се позова на официални неокончателни данни, съобщени от Анадолската агенция около 23.30 часа снощи. По думите на Шеноджак в Истанбул има над 210 000 невалидни бюлетини, предимно в райони, в които ПСР получава силна подкрепа.

Интригата около Истанбул все още се запазва в очакване на окончателния изход от вота.

В другите най-многолюдни градове Народнорепубликанската партия печели в столицата Анкара, Измир и Анталия. Управляващата формация запазва Бурса.

В национален план ПСР печели 44,5 процента от гласовете, докато Народнорепубликанската партия получава 30 на сто. По над 7 процента от гласовете на избирателите отиват при Партията на националистическото действие и "Добра партия". Прокюрдската Демократична партия на народите има доверието на над 4 на сто от гражданите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
6
 
0
 
! Отговори
1453 преди 5 години
И как точно човек който взе поне 54% на изборите е губещ?В Истанбул беше направен опит чрез да бъде подменен вота!Според протоколите Ердоган печели, според системата на ЦИК - неВсичко ще се изясни до 14.04, дано има хора по затворите!
88
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е ред на приятеля на Ердоган Бойко Борисов.Но цветът на картона ще е червен
87
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 103Някой ден ДАНС ще арестува турците които пишат антибългарски глупости тук, разбра ли аха ха ха МухаДАНС ще арестува тези, които кажат шефовете в Москва.Не знам защо си мислиш, че тези вършат нещо за България.
86
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те турците много да не знаят, защото Путин ще крепи Ердоган с всички сили!
85
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ние турците не сме народ,а ориенталски сбирток!По цял ден дращим в българските вестници,ама стискаме българския паспорт повече от турския!"Пич, като пишеш такива подобни коментари по 120 на ден, не осъзнаваш ли, че правиш лоша услуга на България? Като българин на българин ти го казвам. Не съм турчин.Дe...скo e, не разбираш ли...Чудо голямо, че ще ядосаш да се впрегне един от 50 турци читатели. И от ядосването му какво ще спечелиш?
84
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой ден ДАНС ще арестува турците които пишат антибългарски глупости тук, разбра ли аха ха ха Муха------Само дето като гледам българите сам самички говорят и пишат по-лоши неща отколкото турци и българомохамедани. И ако има случай в който турчин или българомохамеданин да е казал нещо лошо, то не е било чак толкова лошо... и ВИНАГИ е било, защото преди това българин християнин мислещ се за "патриот" го е обидил.
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 100Да, преследването на и тернет *** е перфектното оправдание за бюджета на на ДАНС...
82
4
 
22
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Ако загуби и Истанбул значи остава истината че Ердоган е подкрепян само от козарите по селата.
81
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой ден ДАНС ще арестува турците които пишат антибългарски глупости тук, разбра ли аха ха ха Муха
80
3
 
26
 
! Отговори
titoti преди 5 години
Грешката на Ердоган е, че не взе в щаба си Цветан Цветанов. Няма кой да го открехне, че Цеци е спец по печелене на избори. Не го мързи, даже да ПОМОГНЕ при носенето на чувалите с бюлетини. Физкултурник е все пак, мускули има.Като нищо ГЕРБ щяха да спечелят - после коалицийка и ..... властта е негова.
79
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи всичко що е в Анкара, Измир, Адана, Анталия и Мерсин е гюленист братче. Тоя Гюлен ли е тюлен ли е голяма работа ей. На Ерджолан Запада му виновен за инфлацията. На Ташунко САЩ му спрели тока. Абе все някой им виновен на подобни недоразумения.
78
23
 
8
 
! Отговори
999 преди 5 години
ИНТЕРЕСНО ЗАГЛАВИЕ !!!ЧУДЯ СЕ КОГА ЛИ ЩЕ ДОЙДЕ ДЕНЯ В КОЙТО ЩЕ СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА ХРИСТИЯНСКОТО УПРАВЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ?
77
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изборите свършиха, битият - бит, онодения - оноден.Аз ги виждам нещата така - дреме ми на тръбата за Турция и турците. Не ме интересува какво става в земята на широките *** и квадратните глави. Голяма дунанма, голямо чудо кой щял да стане кмет. Наште потурнаци рипат гаче ги грее нещо кой щял да източва Станбул или Анкара. Абе, жалка история
76
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В рамките на продължаващата операция "***" на турския аскер в Северен Ирак, пак се разхвърчала перушина и козина! :-)) Мехметчика си седи на топличко в офиса си в Акънджълар, подпийва си кафенцето, отхапва си от локумчето, и в същото време млати терорягите по главите с турски ракети, изстреляни от турски дронове, създадени от турски инженери, и сглобени от турски техници!
75
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да, Тръмп ще смаже Ердоан! Затова в петък Белият дом заяви че чакат да преминат изборите в Турция, и да седнат да преговарят с Ердоан как да си оправят отношенията с Турция!!! Също се забатачили в Сирия, та имали нужда от съдействието на турския аскер! Последният им опит през уиекенда да смъкнат турската лира удари на камък. Само с един туит могат да се сриват само икономиките на страни от калибъра на българия, с БВП колкото месечният оборот на два средно-големи турски супермаркета!
74
4
 
13
 
! Отговори
Муха ха ха ха преди 5 години
До Анонимен 81Ей на това му се казва османски мечти, които обаче действително ще си останат мечти. Не се мери с бай Дони, защото пред тях сте смешни. Твърде сте малки, за да се опитвате да седнете на една маса с Великите, сред които вие никога няма да бъдете. Дони не е решил да ви заличи, не го е направил и не си мисли, че ще е с оръжие. Не, просто ще е с подкрепа на едно доста голямо малцинство намиращо се и на ваша територия и на територията на Сирия, Ирак и Иран.
73
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът скимти, турчина си върви! Нищо ново под небесата! 52% подкрепа за диктатора Ердоган! Въпреки всички машинации и фалшификации на опозицията, пак стои като непоклатима скала мустакатият диктатор!
72
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
само с един туит ви смъкна лирата с 40%То беше като се пише приятел и златото беше при него.Не знаеш ли миналата седмица се пробва, атаката тръгна в събота през нощта ,забраниха в лодонската борса да продава и понеделник се изравни.Обаче глей сеира с тяхната пръчка по тях в следващите месеци от четворката.
71
4
 
8
 
! Отговори
Муха ха ха ха преди 5 години
До Анонимен 77Не знам на кое викаш мечти? Една от тези мечти ви срина валутата и гризахте само лук. Кво ще кажеш ? Добре ли е тази "мечта"?
70
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, аланкоолу, тук е България и изборите в Турция Медиите в БГса на дюнметата .Гулен те финансират.За тях сьдбата на смьртния им враг е интерноциална задача.Всяка убийсвена критика почва или Ройтер или вьншния одел на ДВ която купиха и те управляват. Всеки сайт позоваващ се на тях се мьчи да те обьрка. Случайно ли едни сьщи разбирачи ни пробутват.За Ердогон; има вьзход има падение, но второто ако се случи на Тръмп стените ни трябват ,комунистите навсякьде са като скакалците.