Приятелите Владимир Путин и Си Дзинпин - какво се крие зад топлите отношения?

Русия също е изправена пред заплаха от санкции от САЩ
Обновена: 9 юни 2019 21:52 | 9 юни 2019 20:00, Екип на Bloomberg
179
Приятелите Владимир Путин и Си Дзинпин - какво се крие зад топлите отношения?
Снимка: Reuters

Китайският президент Си Дзинпин имаше важен екскурзовод по време на посещението си на Международния икономически форум в Санкт Петербург тази седмица - неговият "доверен приятел“ - руският президент Владимир Путин, пише CNN.

Приятелската атмосфера обаче беше нещо повече от обичайната демонстрация на руско-китайската дружба. Икономическият форум в Русия беше повод за Путин и Си да покажат единен фронт в по-широка конфронтация със САЩ.

Още по темата

Малко преди форума Русия и Китай обявиха мащабна сделка: в сряда китайският технологичен гигант Huawei подписа споразумение с MTS - най-големият руски оператор, за разработване на 5G технологията и стартирането на мрежа от пето поколение в Русия.

Сделката беше сключена в момент, в който Huawei, една от най-важните компании в Китай, се оказа в центъра на ескалиращата търговска война между Пекин и Вашингтон.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп забрани на технологичния гигант участие в изграждането на 5G мрежата в САЩ заради опасения в шпионаж, като призова американските съюзници да последват примера им, докато Huawei отрича, че продуктите ѝ представляват риск за националната сигурност.

Забраната носи риска от "технологична война"

На форума в Санкт Петербург Путин застана твърдо на страната на Huawei, предупреждавайки, че действията на Вашингтон рискуват да дадат началото на "технологична война".

"Нека вземем например ситуацията около Huawei, която не само е изгонена, но и безцеремонно е изтласкана от световния пазар", каза той. "Някои вече определят това като първата технологична война в новата цифрова ера", коментира руският лидер.

Лесно е да се проследи защо симпатиите на Путин накланят към Huawei.

Русия също е изправена пред заплаха от санкции от САЩ след анексирането на Крим през 2014 г. Санкциите и рисковият инвестиционен климат възпрепятстваха множество чуждестранни преки инвестиции, което принуди Москва да се насочи към китайските инвестиции като по-надеждна алтернатива на западните.

Би могло да се очаква руският лидер да продължи да търси затопляне в отношенията с китайските си партньори и след края на посещението на Си в Санкт Петербург в усилията си да подобри имиджа на страната като инвестиционна дестинация.

Четете още новини в Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
9
 
4
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Китай и ЕС имат много по-силни икономически, социални и културни връзки отколкото Китай и Русия. Но Китай знае, че ЕС заема повече неутрално полужение отколкото Русия и за това толкова много настъпва пeдaлa. А той e в Кремъл и разбира точно толкова от високи технологии, колкото магаpe от аналитична геометрия.
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега Путин в тава поза колко ли време ще искара. С единия крак в Азия с другия в Европа.
15
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Краставите магарета се надушват"
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стои общ враг!
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зад топлите отношения се крие студена война срещу САЩ.
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хам Хам и като за начало Сибир....
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Владимир Путин и Си Дзинпин - какво се крие зад топлите отношения?----Сладолед!Си-то много обича руски сладолед!-)))А, сега сериозно!РФ и Китай са ситуативни съюзници!Политиката на Тръмп тласка РФ и Китай към съюз който им гарантира икономическа, финансова, че и воена безопастност и гаранции за Китай, не че РФ ще воюва за Китай, но им гарантира воени технологии, оръжие, природни ресурси и гориваВ Осака Си, ще се опита да убеди Тръмп да отмени санкциите срещу Китай но едва ли ще успее
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган не ревнува ли?
9
3
 
30
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
СССР и Китай имаха граничен конфликт 1969 година и жълтите човечета бяха опърлени с лазер тогава. И помен нямаше от китайските танкове по граница - всичко стопено и изпарено.После през 90-те години руснаците в знак на добра воля им отстъпиха един малък остров в граничния спор, стиснаха ръцете и от тогава отношенията им вървят само нагоре.Американците си ядат г*за от яд, искат да ги скарат, ама не става."Врагът на моя приятел е и мой враг" - руско-китайска поговорка.
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия също била изправена пред заплаха от санкции от фАЩ?!Така ли?Аз пък съм се заблуждавал, като съм си мислил, че Русия е под санкции най-малко от 5 години. И не само от фАЩ.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така Путин е с единшя крак в Европа /стъпил в България / и другия в Китай.
6
1
 
19
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Това че Китай и Русия имат спорове не значи че враждуват. Руско-Китайската граница, просто е най-голямата строителна площадка. Незнам какво ще се случи на нашите стратегически съюзници с тази стратегия. Може би просто трагедия.
5
6
 
5
 
! Отговори
оран гутанов преди 4 години
А Румен Радев ще награждава утре американския посланник с орден Стара планина.?!
4
5
 
33
 
! Отговори
Мразя АНГЛО-САКСОНИЯ преди 4 години
Чакаме козяшките *** да се активират, да ни информират за алкохолизма в Русия и за ниската продължителност на живота.Аз пък информирам за задокеанската полиция как бие неггрите, как хрупкат ония кретеени ГМО, как банките са ги чипирали отвсякъде и 90% от бургерите са на золофт и оксикодон - зависими от болкоуспокояващи опияти. О, Америко, "велика" Америко, искам да съм горд послушен третоополов твой поданик! Искам Америка бе!
3
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ имат сметка Русия и Китай да враджуват, но за техен ужас си сътрудничат.
2
3
 
32
 
! Отговори
Мразя АНГЛО-САКСОНИЯ преди 4 години
Чичо Сам е набит! Много лошо набит! Руснаци и китайци го турииха яко на Задокеанската Империя на Злото.
1
2
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
Страхът от Росен